#В средата на първото нормално лято след пандемията у нас вече осъществяваме отлаганите ни мечти за пътувания и срещи. Едно друго нормално обаче посрещат недалеч от нас – в Киев, където руските войски се оттеглиха преди седмица. Пренасяме се там чрез специалната среща с актьора Олег Загородний в студиото на Матине, който наскоро пристигна в България. Поводът е премиерата на филма "Жар Птица", наричан още "филмът, който Путин не иска светът да види" ...

Олег Загородний е един от най-обещаващите актьори на Украйна. Роден в Киев, играл е на руска и украинска сцена и се е прочул като секссимвол в киното. В #Матине той разказва за себе си, за родината си, разкъсвана от война, как за малко да не пристигне в България и за забранения в Русия филм, който видяхме у нас. 

В този разговор преводът е на Владимир Бернер. Научаваме, че Олег е пристигнал преди три дни в България. Първоначално получава отказ да напусне Украйна заради нови правила за мъжете. Късно в петък, след контактуване с посланици и министри, Олег Загородний получава разрешение.

От Киев пътува с часове до Лвов, оттам през Полша за България, където пристига в Бургас. 

"Пристигнах със самолет в Бургас, взех кола и тръгнах към вас. Пътят беше хубав. Честно казано всичко изглежда много лесно, след като поживях известно време в условията на война. Още повече, след общуването с хората в Буча и Мариупол, осъзнаваш, че ежедневните проблеми са нищо. Пътувания от над 40 часа също са поносими - все едно летиш до Ню Йорк. Стига да не падат ракети, да не чуваш изстрели, да не мрат хората...", споделя Олег. 

Сега в Киев понякога се чуват сирени, но ресторантите са отворени. Има хора по улиците. Кафенето на Олег Загородний също е отворено. Освен, че е известен актьор, той създава свое собствено място за социализация, където лично приготвя поръчките. По време на войната, кафенето му се превръща в хуманитарен център. Закарал родителите си до Румъния и ги прекарал през границата, а той останал в Киев. 

"Понякога изглежда все едно война няма. Понякога виждаш войници, чуват се сирени, понякога веднъж на две седмици се събужаш от силен гръм. Четеш новините и виждаш, че са пуснали пак ракета", споделя Олег. 

Хората в Киев се връщат обратно. Живеят така, както може. Опитват се да си намерят работа. 

"В центъра на града има доста деца. Когато спиш до по-късно, около 10 часа и отвориш очи ги чуваш да играят. Тогава забравяш, че има някаква война. След това преглеждаш пак новините и разбираш, че още не е свършило", казва Олег. 

Водещата Рени Веселинова обръща внимание на дрехите на Олег. На единия от ръкавите е бродиран популярният вече надпис: "Руски кораб, върви на майната си!" Историята е за войските от Змийския остров, които отговарят с репликата на заповедта на руските военни да се предадат. 

"Руснаците все пак превземат острова. Пленяват ги. Доколкото знам, вече са обратно в Украйна и дори са се върнали в армията след размяна на военнопленници, за да пратят следващия руски кораб, където му е мястото", с усмивка споделя Олег Загородний. 

В кафенето на Олег в Киев е организирано събиране на помощи и са шили дрехи за военните. 

"Първата седмица от началото на войната прибрах родителите си при мен. Когато чувахме сирените, тичахме с куфарчета и вода в подземния паркинг и в метрото. Тази ситуация ми омръзна. Исках да си спя в леглото. Реших, че моята съдба не е да загина от ракета. Казах на нашите да си тичат в скривалището, но да го правят тихо, за да мога да спя. Но те пак ме будиха и тогава им предложих да ги изведа от страната. След като го направих се върнах и отворих кафенето и заедно с това помагам на армията, защото мен не ме взеха в армията", споделя Олег и обещава да разкаже малко по-късно защо. 

Снимка: Официална страница на Олег Загородний във Фейсбук

Един ден получава обаждане от приятел - таньор в балета на певицата Светлана Лобода. Съобщава, че е взет в армията и Олег се замисля - актьор и танцьор, а сега военен. 

"Представих си, че и той може да загине, защото на 4 март загубих мой другар и колега, с който сме снимали заедно и досега не мога да повярвам. Не е умрял в сбиване или сгазен от кола, а загива във война, която не трябва да я има. Тогава реших, че искам да им помагам да се пазят. Събрах спестяванията си и започнах да търся каски, бронежилетки. Оказа се, че са скъпи и парите няма да ми стигнат. Започнаха обаче да ми пишат познати - продуцента ми от Америка, колега актьор от България - Алек Алексиев. Те помогнаха финансово, а аз разбрах, че на света не му е все едно. Така кафенето се превърна в доброволчески логистичен център. Войници идваха, пиеха кафе, разказваха истории, а аз им давах бронежилетките, които успях да осигуря. След това Украйна започна да осигурява униформите, но изплува нов проблем - войниците имаха само една униформа, която не са сваляли вече месец. Оказа се, че трябва да започна да ги шия сам. Тъкмо бях започнал да работя като модел, имах разни запознанства с дизайнери и така открих едно затворено студио, плат, копчета и започнахме да шием униформи. Шием и дрехи с елементи от камуфлажа - пиксел. Продавам ги по цял свят и с парите от тези дрехи подкрепям армията. Вече сме ушили 400 комплекта и сме ги раздали на войниците". 

Но това е едно нищо, защото във войската са над милион души. След всеки бой униформите са унищожени. А войниците искат да имат с какво да се преобличат. Трябва все повече и повече да се шие.

А защо Олег не е на фронта? 

"Отидох на 26 или 27 февруари във военното окръжие. Дойде моят ред, един офицер погледна към списъка с анкетата. Записа как се казвам и годините ми. Казах, че имам военен опит. Споделих, че съм се подготвял да играя в един филм... Той ме прекъсна с усмивка и извика колегите си да слушат. Казах, че съм се подготвял 5 дни, че мога да стрелям с натовска карабина, стрелял съм по мишени... Казаха, че уж ще звъннат и до сега не са ми се обадили", споделя Олег. 

Снимка: Официална страница на Олег Загородний във Фейсбук

Казва също, че ако го извикат на фронта - ще иде с готовност. Много хора искат да отидат да се бият в момента, споделя още той. Защото за 4 месеца много хора в Украйна са безработни - 30% от населението в Украйна няма работа. Освен, че се биеш за родината си, получаваш заплата и това е начин да се изхраниш също така. Армията им дава изход от ситуацията. 

Филмът, заради който Олег е в България, оставя отпечатък върху самия него, макар че е завършен преди повече от 3 години. Пет години е живял в Москва, където е имал доста приятели с нетрадиционна сексуална ориентация. Повечето от тях са били бити и тормозени, затова и когато разбира за какво ще става дума в "Жар Птица", осъзнава, че няма как да остане в Русия. 

"Има член в закона, според който за мъжеложество е предвиден затвор. Разбрах, че има нужда да се погледне на проблема в Русия по друг начин. Там са нужни свобода и права, така както в света. Хората с различна сексуална ориентаация имат проблеми в Русия и за това се разказва и във филма, отнасящ се до Съветския съюз", споделя за мотивацията си да поеме главната роля Олег Загородний. 

Снимка: Официална страница на Олег Загородний във Фейсбук

Лентата е британско-естонска продукиция. Режисьор е Пеетер Ребане, а сценария създава отново той в колаборация с актьора от "Теория за всичко" - Том Прайър, който играе и втората главна роля. Разказва се за съветска авиобаза в разгара на Студената война, където се развива опасна връзка между млад войник и неговия най-добър приятел и смел пилот. 

"Те страдат и това е трагедия затова, че в някаква система някой е решил, че не можеш да бъдеш самия себе си. Че трябва да се ожениш, да имаш жена. Тоест няма значение, че си страхотен професионалист, ако не отговаряш на тези критерии. Хората ме питат каква е моята ориентация, отговарям им:

"Не опитвай да се намърдаш в спалнята ми".

Затова и реших, че би било добре, да се заема с тази история и да покажа на хората под друг ъгъл подобни взаимоотношения". 

Гледайки се в руска униформа сега, бидейки украинец, възприема това просто като роля. 

Снимка: Официална страница на Олег Загородний във Фейсбук

"Смятам, че Русия е същото като Съветския съюз. Русия се опитва да наследи псевдовеличие от Съветския съюз, защото така и не изгради идентичност. Русия не си е изяснила нещата сама. Виждате какво се случва в Украйна - летят, бомбардират... Но във филма аз съм съветски войник, който накрая заминава за Афганистан, за да се самоубие. Човекът, който изиграх - Роман Матеев не е бил злодей. Решил е да вземе фатално решение, защото е искал да приключи със живота си. Той е имал жена, а е мислил за мъж и не е можел да продължава така", споделя Олег.

По думите му Украйна не е излязлa от Съветския съюз, тя е съществувала дълго преди да възникне Москва. 

"Киев съществува 1500 години, Москва - 800. И сега те ни казват: "Присъединете съм към нас!". Като се погледне историята, това не е правилно. Защото Киев има култура, религия, основал е руски градове.. Малко е като невнимателна дъщеря, която се е насмъркала с нещо и е дошла да ѝ отнеме жилещето. Какво искат? Малко им е земята ли? Не. Искат Киев, историческия престол". 

Стана ли светът по-консервативен след всички тези демократични решения и ценности? Възможно е ли е в XXI в. да може да се скрият билетите за кино и той да се прожетира пред празни зали? Какъв въпрос зададе Олег Загородний на руската поп звезда Филип Киркоров? 

Гледйте във видеото и събота и неделя от 10:00 по WNESS TV!