#След като новият ѝ филм "Диада" грабна голямата награда на фестивала "Златна роза" и бе представен в рамките на престижния кинофестивал във Варшава, Яна Титова гостува в студиото на "Матине" дни преди гала премиерата му у нас на 8 ноември. 

"Сблъсъкът с публиката всеки път е нещо много специфично. Развълнувана съм и не искам да губя това усещане, защото ако го загубя, трябва да се откажа от това, което правя. Усещането е силно вълнение, което помня много ясно покрай премиерата на "Доза щастие", казва Яна Титова. 

Филмът минава различно всеки път, в различните кино салони пред очите на разлината публика. Докато тя гледа, Яна Титова е някъде отзад, наблюдавайки как зрителите приемат сюжета на големия екран. Гледала "Диада" по време на прожекцията във Варшава, защото ѝ било интересно как ще бъде преведен характерният начин на говорене в лентата. 

"Как ще предадат автентичното звучене, което съм търсила. Историята е универсална и за мен бе важно да я проверя през очите на чуждата публика", споделя тя. 

Искала е "Диада" да напусне границите на България и това започва да се случва още преди премиерата у нас. Предстоят прожекции в Талин и Котбус, споделя Яна. А сюжетът на филма разказва за живота на тийнейджърите и се заражда като сценарий за късометражен филм. 

Снимка: Светослав Стоянов

"Писах го в едно училище в Ямбол, където ме допуснаха около 3 седмици да им се мотая в краката. За мен не бе важно да си взема случки оттам, а ако има проблем, да видя как го тълкуват от една страна учениците и от друга - учителите. Мисля, че филмът много добре разказва за това, че нарушената комуникация между ученици, родители и учители е нещо, от което страдат всички страни", споделя Яна Титова. 

В центъра на филма е Дида, която е на 16 години, живее в малък град и има голяма мечта – да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере сериозна сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата ѝ приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

"Тя е много сама и поведението ѝ всъщност е инстинкт за самосъхранение. Много пъти в годините се връщах към историята, отварях си чекмеджето и четях сценария. Казвах си: "Трябва да го направя", споделя режисьорът и сценарист. 

"Покрай "Диада" се надявам да провокираме разговор за проблемите и да ги срещнем очи в очи. Заговори се напоследък за насилието в училище и това е една от темите, които засягам", казва тя. 

Има много хора, които не искат да си признаят, че има проблем. Разговорът е пътят към решението му. Чрез "Диада" Яна Титова се надява говоренето по проблемите на подраставащите да се разпространи бързо и масово, за да си помогнем, а да помогнем и на другите. 

Времето, което прекарва в училището в Ямбол дава възможност на Яна да изследва пробойните на образованието в България. 

"Не само в Ямбол, всичките ми срещи с учители и с мои ученици, на които преподавам, ми дават поглед. Генерално ми се струва, че проблемът е остарялата образователна система, в която учениците са по-напред чисто технологично", отбелязва тя. 

В главните роли на филма са Маргарита Стойкова и Петра Църноречка. 

Снимка: Светослав Стоянов

"Петра за първи път застава пред камера, а Маги трябваше да преживее всички лишения на света заради образа си. Те са много верни, много искрени и чувствителни в ролите си. Трябваше да пресъздадат момичета на тяхната възраст. Дадох им пълна свобода, за да звучат максимално близо до това, което чуваме на улицата. Затрупах ги с репетиции. Провокирах ги допълнително на терен и това допринесе те да са максимално автентични", казва Яна. 

Самата тя си спомня от работата си като актриса как учи родопски диалект за снимки в планината. 

"Ходех из Родопите, брах тютюн, доих козичките, за да мога да усетя образа и характера. Да усетиш какъв е този човек, какво е настроението на самия град. И в Ямбол бяхме с Маги по-рано, за да усети атмосферата. Взех ѝ телефона, за да си вдигне главата и да усети. Това оказа страхотно влияние върху нея и успя да потъне в Дида". 

Снимка: Светослав Стоянов

Филмът "Диада" е важен и за родителите, казва още режисьорът и сценарист на ленатата. 

"Трябва да преосмислят дават ли им достатъчно внимание, познават ли собствените си деца?", казва тя. 

Голямата дъщеря на Яна Титова - Ая, също навлиза в трудния период на тийнейджърството. Тя също ще гледа филма "Диада" по време на премиерата му. 

"Идеята е да поговорим с нея за това какво е разбрала от филма и къде тя си мисли, че е проблемът. Важно е да има диалог. Сложили сме си в календара "Време за семейството". Вчера, например, седнахме и играхме игра заедно. Важно е да седнем и да вечеряме заедно", споделя Яна Титова. 

Имат и семейно правило: Ако кажеш истината у дома, няма наказание, дори да има беля. Надява се хората, които гледат "Диада", да намерят собствената си формула за комуникация с близките. 

"Мисля, че това трябва да правят артистите - не само да се занимават с "Аз", "Моят филм", "Моята роля". Ние носим обществена отговорност и това е закодирано в самата професия. Ние, като обществени личности, които биват давани за пример, сме длъжни да имаме позиция. Имам щастие да правя филми, които искам да разкажа. Вярвам, че изкуството трябва да носи ценности и да е направено с чисти подбуди. Да се търси исината, защото всяко фалшиво нещо дрънчи. Ако искаш да култивираш общество от млади хора, имаш отговорността да правиш своето изкуство така, че нещо да остане след него и нещо да промени". 

Първи може да гледате "Диада" на 7 ноември в Кино "Арена" и The Mаll. Предпремиерни прожекции има също в Пловдив, Варна и Бургас. Галапремиера ще има и в Ямбол на 6 ноември! А дотогава - гледайте #Матине с Яна Титова!