#Както знаете, нашето онлайн предаване #Maтине достига до вас благодарение на интернет глобализацията! Тя е тази, която ражда нови термини и тенденции, които засягат всички нас. Няма сфера, която да не е попаднала в обсега на глобалната мрежа - от модата до политиката, от живота на звездите до този на обикновения човек, от статусите до официалните изказвания, от Матне до водещата Рени Веселинова… Никой не е защитен.

Тази достъпност и свобода на мнение роди една нова култура на отрицанието, наречена CANCEL култура.

Под CANCEL куклтура се разбира осъждане, заклеймяване и прогонване на някого от работа и обществени групи, включително социални мрежи, заради нещо, което се счита за неприемливо или обидно. Статус, емоция, изказване…

Или иначе казано:

“Какво казаха хората” започва да има прекалено голямо значение в живота ни.

При нас е една дама, която смята, че малко или много е докосната от cancel културата - Даяна Ханджиева!

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Познавате я от телевизионния екран покрай сериала "Скъпи наследници" и формата "Фермата". Неочаквано за самата нея - в последната година Даяна Ханджиева се изявява и на театрална сцена. "Убийствен полет - спектакъл с избори" е режисьорският дебют на актьора Георги Къркеланов, а сценарият е театрален дебют на телевизионния сценарист Теньо Гогов. Интересното е, че именно там Даяна усеща силата на CANCEL кутурата - когато публиката избира тя да бъде "ликвидирана" на сцената в последното представление. Да, точно така, в този спектакъл публиката решава кой трябва да продължи напред! 

Срещаме Даяна два месеца след като се прибра от горещата Африка. Именно там се запознава с нова култура, която няма нищо общо с Европа и нашата действително казва тя. 

Снимка: Студио KARE за #URBN

"Там живеят като в България преди 100 години. Но както знаем, тогава се е живяло по-щастливо, по-скромно, но и по-истински. Това е най-ценното, което си взех оттам. Може без злоба, може без псувни по цял ден, без мрънкане. Тези хора ми показаха как се живее усихнато и фокусирано в позитивното от деня", казва Даяна. 

Там, в Африка, CANCEL културата не съществува. Поне на пръв поглед. 

"За мен това е култура на мрънкащите, а както казах - африканците не мрънкат. Приемат нещата каквито са и не се оплакват, а търсят решения", обобщава тя. 

CANCEL културата първоначално, като повечето работи, тръгва с добра идея. В основата лежи толерантността и това да се приемаме взаимно. 

"Ако така бе останала - супер! Изроди се в грозна картинка и тази толерантност започна да се ползва като оръжие за онеправданите, които досега не са имали възможност някой да ги чуе. И понеже сега са в голяма общност и много силно викат, започват да променят твърде много света", смята Даяна. 

Използвайки толерантността, човек може да придобие позиции, за които или не е готов или не е за там въобще. CANCEL културата може да бъде приета за сурова честност, но и като хейтърство. 

"Привърженик съм да не се заема крайна позиция. Стремя се да не взимам страна, затова и не мога да бъда адвокат. Защото едновременно защитавам и обвинявам. Обичам да търся причините за нечие поведение, преди да съдя постъпката. В хейта също можеш да оправдаеш много хората.

За да си хейтър трябва да имаш наистина някаква силна болка

Нещо, което до такава степен те провокира да реагираш на даден проблем, че просто да не можеш да се контролираш, да не можеш да си кажеш: "Това мен не ме засяга, що пък аз трябва да реаиграм?". Хейтърите това ги движи - нещо, което лично ги е заболяло. Дали се асоциират с жертвата в дадена ситуация или завиждат на силния на деня и се опитват да го свалят", смята Даяна Ханджиева. 

Суровата истина на CANCEL културата се крие в това, че показваш своята гледна точка, която обикновено е крайност. Мнението е също много наболяла тема.

Трябва ли всеки да си изказва мнението, въпреки че има право? 

В някои случаи мнението ти просто е база на твой личен опит и по-малко на база информация. Прости изхвърляш мнението и го защитаваш с :"Имам право на мнение". Същите хора, които казват, че чуждото мнение не ги интересува, след това са по някакъв начин задължени да се съобразяват  с него. Колкото повече гласност има една маса хора, че се устанояват неписани закони, които спазваш в ежедневието си, казва Даяна Ханджиева. "Човек е социално животно. Не живееш сам в средата. Затова и тези, които "не се интересуват от мнението на хората", обикновено говорят празни приказки".

Снимка: Студио KARE за #URBN

Мнението на хората понякога е побутване

За жалост CANCEL културата стигна дотам, че на запад професията ти, животът и бъдещето на публичните личности зависят от нея. 

"В САЩ наблюдваме този феномен от няколко години насам. Хората съдят на база едно, забравяйки какво е направил този човек преди това. Примерът е Уил Смит. Може би е реагирал импулсивно, не е правилно да проявява насилие публично, но ти не знаеш този човек какво преживява у дома и докъде е пълна чашата на търпението му... Уил Смит е A-lister - един от най-търсените в света на шоубизнеса. Няма как да не стъпиш на криво за над 30 години кариера. Но публиката е станала толкова изнежена, че заради един шамар той трябва да не работи повече едва ли не", разпалва се Даяна. 

Хората, обаче не се омилостивяват от извинения и разкаяния, нито от личните ти стъпки към подобрението.

Те продължават да те бият с пръчката.

Разговорът естествено преминава към случая с видеоклипа в социалните мрежи на министъра на културата Атанас Атанасов. Под гилотината на CANCEL културата ли е главата му? 

"Не съм насторена да обвинявам и не съм настроена за "шок и ужас". Да, гледах видеото, човекът благодари за пожеланията за рождения му ден. Това е лично. Не можеш да го съдиш как се е обърнал към тези, които са го поздравили. Така е решил - направил е. Какво лошо ще последва за нас от това?", пита реторично Даяна и споделя, че и в нейното обкръжение е имало крайни реакции. 

Снимка: Студио KARE за #URBN

"А предишните? Търпяхме си ги няколко години. А на този млад човек аз лично бих му дала шанс. Докато накрая не се види дали е некомпетентен. Глупаво ми бе неговото обяснение, че видеото било пуснато нарочно. Не, не е било нарочно. Това обяснение е опит да се избегне скандала. Повече обаче мен ме трогна случая с Орлин Горанов за това, че е цитирал в играта, която води, Боби Фишър. Какъв е проблемът да цитираш някакъв друг човек? Това не е ли да поставяш цензура?", казва Ханджиева. 

Така човек може да бъде очернен, заради това, че някой ти се е обидил за нещо. 

"Що да не взема да се разсърдя днес" - това е основата на тази CANCEL култура! 

"Лошото е, че ако станеш и се разсърдиш днес на принципа Сърдитко Петко празна му торбата, щеше да е ок. Ти ще се сърдиш, животът продължава. Но CANCEL културта стана масова, защото много институции започнаха да подкрепят тези мрънкащи хора. Тази толерантност към обидените започна да се превръща в нетолерантност към останалите. Това вече започва да дразни чувството ни за справедливост". 

Снимка: Студио KARE за #URBN

Добрата новина е, че тук, в България, институциите не са толкова ангажирани с мрънкачи, казва още Даяна. Тук CANCEL културата е на ниво хейтърство! 

А какво си пожелава за следващите месеци Даяна Ханджиева - вижте във видеото! 

Можете и да ни гледате - #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!