#На фона на тези смутни времена, които не ни оставят безучастни, повече от всякога имаме нужда от светлия лъч на изкуството, който винаги ни е спасявал. Тази седмица в #Maтине си говорим на изкуство на чаша чай, защото пиенето на чай е истински ритуал - моментите, в които се изключваме от света и се наслаждаваме на специално време със специални хора. В края на седмицата ще бъдат раздадени престижните награди „Икар“, а при нас, в "Матине" вече е една всестранно развита личност, чието име е в списъка с номинираните в категория „Дебют“ – Жаклин Даскалова!

Запомнете това име, защото както ѝ е тръгнало ще го чуваме много! Жаклин е само от година в трупата на Народния театър, но е с главна роля в прословутото представление на легендарния режисьор Робърт Уилсън. Вече има една награда за изгряваща звезда в колекцията си – „Златен Кукерикон“ от 2021 г. А същевременно е номинирана, успоредно с „Икар“, не за една, а за няколко музикални награди!

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2021 в класа на проф. д-р Ивайло Христов. През 2021 г. започва дa играе и в Народния театър "Иван Вазов", в чиято трупа като щатен артист влиза тази година. Изпълнява ролите на Драга Филович в "Нова земя" от Иван Вазов, Миранда в "Бурята" от Уилям Шекспир на Боб Уилсън и Вена в "Големанов" от Ст. Л. Костов ( в главната роля: Георги Мамалев). Това, което трябва да знаете за нея е, че е от Варна, тренирала е художествена гимнастика и класически балет (спира я травма), насочва се към рисуването и изящните изкуства и се изявява в мюзикъли в детската трупа на Варненския театър.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Жаклин Даскалова е при нас три дни преди връчването на престижните театрални награди "Икар", за да разкаже за вълненията си, какво се крие в текстовете на песните ѝ и как е разучила главната роля на Миранда в "Бурята". Три дни - точно толкова са ѝ трябвали, за да се поготви за сложната роля, за която е номинирана в "Бурята"! 

"Тогава се готвих за концерт. Обади ми се директора на Народния театър - Мариус Донкин, за да поема този никак малък ангажимент да се подготвя за кратко време да вляза в представлението на Боб Уилсън", споделя Жаклин. 

Причината за неочакваната рокада е, че актрисата Радина Боршош, която трябва да изиграе главната роля на Миранда в "Бурята", се разболява неочаквано. 

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

"Хвърлих се. Може би изкарах късмет, за който мисля, че съм се подготвяла цял живот. Методът и театърът н Боб Уилсън работи с визия, с танц, с пеене и с актьорство и някак всички тези неща съм ги изработвала от малка. Извадих късмета да съм подготвена. В обувките на Миранда се почувствах неочаквано добре. Сцената с песента - "Just Perfect Day", e миг, който съм очаквала цял живот. Все едно литвам към публиката!", споделя младата актриса. 

Режисьорът Боб Уилсън е явление в световния съвременен театър. Определят го като човек "out of the box" или иначе казано - извън рамките. Жаклин го нарича режисьор-учебник.

"Той борави с нови течения в театъра и са голяма магия. Най-ценното е, че съчетават всяко едно звено на театъра. Сам не можеш да си в тази магия, ако целия екип на театъра не работи за един миг, за един жест. Той ми писа, когато бях номинирана. Каза, че е щастлив и горд с мен", споделя тя. 

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Още снимки вижте тук>>>

Но преди Боб Уилсън, един друг човек насочва Жаклин Даскалова към театъра и по-специално към НАТФИЗ. Нейният ментор Ганчо Ганчев й казва:

"Ти си диване, в НАТФИЗ ще ти е по-добре!".

"Каза ми го в момент, в който завършвах Националното училище по изкуствата във Варна - скулптура, графика и живопис. Паралелно бях в трупата на Варненската опера и се чудих накъде да поема - към Консервторията, Художествената академия или НАТФИЗ. Бях на солфеж един ден в Ганьо Ганев и тогава ми го каза. НАТФИЗ е приключение, докато другите изкуства са сякаш по-самотни. Аз обичам да работя в колектив", разкрива истината зад тези думи Жаклин. 

Така попада при проф. Ивайло Христов. 

"Той е най-добрият човек и съответно най-добрият учител! 

Той е това, за което ще съм благодарна цял живот. Малко насилих съдбата да ми се случи - първо учих при проф. Боньо Лунгов актьорство за куклен театър. Напуснах неговия прекрасен клас, за да гоня мечтата "Ивайло Христов". Дано е горд с мен!" 

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Най-важното, което е научила от професора е вкуса за изкуство и мярката на сцената. Има забележки, които ѝ е правил, които никога няма да забрави. Освен вкуса към изкуството, Жаклин има и доста добър вкус за музиката. От дете музиката върви плътно до нея - класическата музика от малка я следва, паралелно с пиано, балет и художествена гимнастика. 

"По време на коронавируса Румен Драганов ме покани за беквокал и се сдушихме. Направихме си студио и лейбъл и така пандемията отключи творческата ми енергия", разказва за началото. 

Определят музиката ѝ като бунтарска. 

"Още по-бунтарска може да бъде. Със сигурност. На този етап музиката е любимото ми хоби, но там съм си казала, че ще си бъда автор. Там трябва да се изразява моя бунт. Държа да сме примери за по-смел вкус в България". 

Вълнуват я няколко теми:

Любовта, Бунта в изкуството, Войната в Украйна, Съдбата, Човека

След чаша чай, водещата Рени Веселинова решава да се впусне в метафорите на Жаклин Даскалова и да я попита директно: Защо я проклина Бегбеде - авторът на хитовия роман "Любовта трае 3 години". 

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

"Моите връзки бяха по три години. Общо взето го разказах в това парче - "Бегбеде". 

Предизвикваме Жаклин Даскалова да импровизира. Докопахме се до истинските ѝ реплики от трите представления, които играе в "Народния театър".

Какво й се падна от нашата прозрачна сфера и как ги превърна в песен - вижте във видеото! 

A кои са любимите ѝ реплики от най-добрите спектакли и какво си пожелава - вижте в края на срещата между Рени Веселинова и Жаклин Даскалова, които проведоха един интелектуален и приятен разговор на чаша чай от Ahmad Tea. Защото животът е като чаша чай - всичко зависи от това как ще си го направим! 

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Може да чуете любимата ни песен на Жаклин тук:

Можете да гледате #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV.

*** Предаването съдържа продуктово позициониране и се излъчва с подкрепата на Ahmad Tea!