#Посрещаме с трепет първия месец с „р“ в името – Септември и се приближаваме до есента, с нейната красива палитра от нюанси, примесени с меланхолия. Тази година септември ще се усеща като май, защото отново се задава любимият ни градски фестивал в арт квартала на София. Датите са 16, 17 и 18 септември.

Какво по-хубаво да отпразнуваме и Деня на София в стария бохемски КвАРТал? Темата на седмото издание е "Малките неща", а кои са те - питаме културния мениджър Мартинa Стефанова!

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Квартала е всъщност старият еврейски квартал в столицата, т.нар. Бохемска София - заключен между булевардите "Княз Ал.Дондуков", "Княгиня Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски", като улица "Г.С. Раковски" го разделя на "два бели дроба", както казва Мартина. 

Снимка: КвАРТал

"Всяка година фестивалът работи с теми, с които да се обърне внимание на този подценен район, макар той да е в центъра, за да се постигне подобряване на градската среда. Една от темите, които поставяме, освен опазването на архитектурното и културно наследство, е повече пешеходни пространства. Затова вече няколко години подред освобождаваме от движение и коли различни зони, защото София е единственият град в България, където само бул. "Витоша" и ул."Пиротска" всъщност са пешеходни", отбелязва културологът. 

Град за хората, а не за колите - както е предложил урбанистът Ян Гел, гостувал преди години в София. Оттогава проектът му за София събира прах в Столичната община, докато редица други градове преизпълняват плановете му, отбелязва Мартина. 

"Ако бяха питали навремето хората в Париж дали да има пешеходен център, едва ли щяха да се съгласят. Мнението, понякога, трябва да е съобразено с по-големите цели. Сега Париж е един страхотен град с пешеходен център. Тази година в рамките на КвАРТал Фестивал темата е "Малките неща" - архитектурните детайли по къщите, които изчезват безвъзвратно при едно саниране; малките истории в квартала; малките промени, които водят към големите... Те създават цялата картина. Ще отворим апартаменти на живущи, ще обърнем внимание на новите пространства и уличките", разкрива Мартина Стефанова. 

Снимка: Личен архив

По думите ѝ София изостава на заден план в сравнение с градове като Русе, например, където има прекрасен пешеходен център. Изостава и по развитие на новите културни пространства, защото други големи събития ги изместват. 

"Пешеходната зона ще бъде заключена между улиците "Сердика" и "Триадица". Ще има латино танци, музика, паеля. За втора година, паркинга пред НАК (Направление Архитектура и Градоустройство), със съдействието на главния архитект на София, ще вдигнем колите от паркинга и ще има пешеходен площад. Толкова много се застроява, че в Кварала в момента всеки паркинг се превръща в строеж", отбелязва Мартина. 

Зона на комфорт - за това се бори тя и нейните съмишленици

Самата Мартина живее в Квартала. Така се ражда идеята за Фестивала, вдъхновена от майка ѝ. Скритият чар на Бохемска София и спокойните разходки по "Веслец", "Бачо Киро", "Екзарх Йосиф" и "Св.Св. Кирил и Методий" са музата, която подтиква Мартина да се опита да оживи квартала. 

Снимка: Личен архив

"Митове са, че тук е опасно. Ако нещо се изостави, то очаквано ще започне да се ползва за други цели. Легендата сочи, че Иван Вазов издъхва тук - на ул. Бачо Киро. Тук е къщата на Гео Милев, където е пишело на звънеца броят на стълбите, които трябва да изкачиш до входната му врата. Децата пък са написали "Тук живее циклоп"... Има много истории за Бохемска София, където са живяли много артисти, поети, писатели. До Квартала стигала улица "Търговска", но след бомбардировките тя е прекъсната. Белин Молов, който е бил директор на сектора за градско планиране през 70-те години още тогава е казал, че тази зона е създадена да бъде Арт квартал", отбелязва Мартина. 

Да върнем стария дух на стария Бохемски Квартал! 

Основната битка на Мартина Стефанова и съмишлениците ѝ е да не допускаме да се събудим един ден в град, който да не е Град за хората. Така например пред очите ни през лятото бе безсмислено разрушена къщата на бившето Хърватско Посолство, припомня културният мениджър.

Чрез културата се променя градската среда! 

"Този фестивал работи с общността. Изграждаме градско общество, което да се грижи за средата. За първи път от 7 години забелязах ефекта и си казах: "Толкова хубаво е станало". Една от локациите на "Веслец" разказва много интересна история - за двойка българи, които отдавна живеят в Америка. По време на посещението си в България, влизат в малко магазинче за керамика на уличката. Жената започва да говори, че много се е променила София и не може да се стигне до центъра от толкова хубави магазинчета. Тогава продавачът ѝ отвръща: "Ама вие сте в центъра!" 

Снимка: Личен архив

Съвременният градски бохем е естет и интелектуалец, който ще избере вместо да отиде да пие кафе в търговски център, да го направи в Стара София, където духът е бохемски, заради културните наслоявания. Бохемът ще иска да има някакъв фестивал или програма там, където ще поседне, защото емоциите са в основата на търсенето. По време на фестивала, той ще търси повече информация и повече емоции, ще търси арт лицето на София. 

Културата в България е много подценена, споделя още Мартина. Когато има криза - режем първо от културата. Но тя всъщност е цивилизацията, това, което ни изкарва от пещерите. Без нея ще имаме една добре подредена пещера и един огън, който да ни топли, но не и еволюция! 

A какъв е добрият пример на Прищина и Косово в този аспект - чуйте от Мартина във видеото! 

Можете да гледате #Матине и всяка събота и неделя от 10:00 ч. в ефира на WNESS TV!