#Как ще изглежда света ни с технологии, които очакваме да се измислят до 10 години, има ли изкуственият интелект съзнание и подсъзнание и какви са дефинициите му от различни гледни точки - по тези и още много интересни теми ще говори Петър Петров на събитието си "Изкуствен интелект: душа и силиций" на 11 юли в Топлоцентрала. В студиото на Матинѐ пък говорим за AI, който си мислим, че познаваме, но май съвсем не е така. С темпа си на развитие, изкуственият интелект е всекидневна загадка дори за хората, които го следят отблизо. 

Ретроспективно поогледнато, Петър смята, че началото на AI е в далечната 1880 г., когато искански невролог намира начин да види под микроскоп клетките на мозъка, които днес наричаме неврони.

"Това за мен е началото на изкуствения интелект, защото това е началото на нашия интелект".

За първи път терминът "изкуствен интелект" е споменат през 1956-та г. на конференция в Дартмутския университет. В последните години обаче развитието му е главоломно.

Според Петър Петров AI е събирателен образ на машина, която калкулира, софтуер, защото е написан с код, но в същото време трябва да го разглеждаме като не по-нестандартно и може под някаква форма живо. 

Характеристиките на ИИ по-скоро приличат на живо същество, отколкото на компютърен софтуер.

 "Аз направо си го наричам живо същество, макар и небиологично", споделя Петър. 

Човешкият мозък има до 100 трилиона невронни връзки. Според последни проучвания, лидерът при ИИ, има до 1,7 трилиона връзки. Това оазнчава до 50 пъти по-малко. Как е възможно тогава ИИ да създаде нещо по-добро от човека?

Колкото е по-голяма невронната мрежа, толкова по-интелигентна може да бъде. В човешкия мозък обаче не могат да се добавят неврони, докато виртуалните модели непрекъснато увеличават размера си. "Изглежда, че това ще е най-сериозната технология, която някога сме измисляли и това става ясно за всички държави в момента. И има голяма борба кой ще има надмощие в този сектор, защото той най-вероятно ще знае всичко, всичко ще му се подчини", добавя специалистът по ИИ.

Петър Петров е директор по изкуствен интелект в "Елевен Венчър Капитал", където подпомага портфолио от 70 стартъпа за внедряването на изкуствения интелект по всякакъв възможен начин, за да останат конкурентоспособни. Завършил е финанси и невропсихология в CUNY Ню Йорк, което събудило интереса му към естествения и по-късно изкуствения интелект. Автор е на книгата "Изкуствен интелект: душа и силиций", която разглежда предстоящите промени в обществото, в резултат на изкуствения интелект.

В разговора чуйте още къде се намира България на световната карта по отношение на изкуствения интелект, представлява ли риск развитието му и има ли притеснения самият Петър. 

Гледайте ни и всяка събота и неделя от 10 ч. по Wness TV!