#В Уисконсин мнозина твърдят, че бургерът е изобретен от Чарли Нагрийн, който уж продал кюфте между две филийки хляб на панаир през 1885 г. в Сиймор . В Атина, Тексас, титлата „създател на хамбургери“ се дава на Флетчър Дейвис, който се предполага, че го е измислил през 1880-те. Други истории за произхода на бургерите могат да бъдат намерени в Ню Йорк, Оклахома и къде ли не, но им липсва документация. Всъщност историята на сандвича, превърнал се в емблема на Америка е пълна с митове и легенди... Но истината е една - всички обичат бургери!

Лятото в града не е чак толкова лошо, когато оползотвориш свободите минути подобаващо. Така например има много какво да се види в околностите на София и най-вече в планината Витоша, особено в адските жеги напоследък. Един от основните проблеми е организацията и селекцията на място. Има един въпрос, който може да те изкара от равновесие, независимо от доброто ти настроение, когато излизаш с приятели и той е: 

"А сега къде ще седнем?" 

В контекста на уикенд приключение, той звучи така: "А сега къде ще ходим?" 

И за да елиминираме дразнителите в самото начало на този текст - от нас посоката, от вас продуктите, от Hellmann`s - вълшебните сосове, защото отиваме да "берем" бургери на Витоша. Препоръчваме ви три идеи за перфектния и бърз барбекю уикенд на открито. 

 Златните мостове

Златните мостове на Витоша е едно от местата, достъпно с кола.

Местността Златни мостове (1390 м н.в.) се намира в средното течение на Владайска река, на границата между Северен (Каменделски) и Северозападен (Селимишки) дялове на Витоша. Впечатляващи са огромните овални каменни блокове от сиенит (морени) по широкото корито на реката.

Снимка: iStock by Getty Images

На широката и слънчева поляна има множество шезлонги и маси, което подсказва, че ще бъдете огрявани от слънцето, така че си вземете слънцезащитни продукти. За да си намерите място на сянка, между дървета, където да опънете хамака си - трябва да станете наистина рано и преди 9.30 да сте на дестинацията. Ако сте семейство с деца - разбирате, че този елемент с ранното ставане е особено важен, особено ако ще правите барбекю. Всичко би било една идея по-лесно ако сте поготвили менюто и сте напазрували предишния ден. И така - предлагаме ви гениалното меню от:

Бургери за всички!

Какво ви трябва: Няколко хлебчета, месо по избор, пакет въглища и барбекю и два соса. Може да добавите и чедар или ементал на слайсове, както и домати и краставици.

Защо два соса?

Снимка: iStock by Getty Images

Класическата рецепта за стрийт бургери включва задължително кетчуп и майонеза. Ако сте фенове на тези сосове, трябва да знаете, че в Америка ги добавят на всичко - от ориз до зеленчуци! Особено, когато говорим за грил зеленчуци! Hellmann`s е една от любимите марки за тези комбинации, но тази година ние ще експериментираме и с други сосове от серията на марката! Всичко това в името на по-добрия вкус. 

Hellmann`s са ви приготвили неочаквана лятна комбинация - aко купиш 2 продукта Hellmann's, получаваш скреч карта и можеш да спечелиш награда - истинско барбекю или прибори за барбекю! 

Но има и още една причина за комбинацията на два соса - присъствието на майонезa Hellmann's  обикновено не се подлага под съмнение, но добавянето на оригинален BBQ Сос на Hellmann`s може да сътвори чудеса с бързия ви бургер! Казват, че човек помни от спомените си предимно аромата и вкуса. Именно те възбуждат носталгичното усещане. Затова и ние създаваме спомени на открито със специфичния вкус на Hellmann`s! 

И така - ако дисагите са готови, зарадвайте семейството с един цял ден на открито в планината, подплатен с бърз и вкусен обяд! 

 Дендрариума

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Едно от прохладните и популярни места за пикник е Дендрариума. Отново ранното ставане е препоръчително, за да имате по-голям избор на сянка, където да разпънете скарата.

Какво ви трябва: няколко питки за бургери, два соса, месо по избор и чедър и зеленчуци по желание. Една от любимите съставки за бургери, наред със сосовете на Hellmann`s, е печеният лук. Ако нямате притеснения - заредете се с повече, мариновайте в кутийка ден по-рано и метнете на скарата. За бургерите с повечко лук и кълцано месо - заложете на барбекю сос в комбинация с чесновия сос! 

Снимка: iStock by Getty Images

Не забравяйте, че когато купите два соса от промоцията на Hellmann`s - може да спечелите чисто ново барбекю или качествани прибори за скара! 

Местността Дендраирума е разположена вдясно на пътя кв. Бояна - м. Златни мостове, на разклона за Копитото. Понятието "Дендрариум" произхожда от гръцката дума "dendron", което означава дърво. Там е засадена колекция от дървесни видове (вкл. храстови и лияни), която се отглежда на открито. Изграждането на Витошкия Дендрариум започва през 1962 г.  На площ от 1400 дка могат да се видят над 145 вида от българската и екзотична флора.

С толкова много дървета - сянката е гарантирана, както и доброто и вкусно прекарване! 

Бели Искър 

Ако разполагате с повече време през уикенда и искате нещо хем извън София, хем не много далеч - съветваме ви да се отправите към Бели Искър. Там, край реката, ви обещаваме невъобразимо натурално преживяване, просмукано с аромата на вкусна скара и огласяно от смеховете на десетки деца и техните близки. 

Маршрутът се движи по екопътеката Бели Искър и криволичи в дефилето на река Бели Искър над Самоков, в покрайнините на Национален парк Рила. Любимо местенце са поляните край село Говедарци. Екопътеката е оборудвана с множество дървени мостчета над реката и зони за отдих.

Най-подходящо време за посещение е пролетта и лятото, особено в жегите - маршрутът като цяло е в сенките на дефилето, а допълнителна прохлада струи от реката.

Освен отдих на сянка, ако отидете в правилното време на годината - може да наберете и диви ягоди!

Снимка: Личен архив

Ако пък седнете край по-плитките части на реката, спокойно може да се разхладите с игра във водата, стъпвайки внимателно на гладките обли камъни. Мястото е подходящо и за сладка следобедна дрямка в хамака между дърветата, след обилен обяд. Няма нужда да приготвяте салати от предния ден, нито да минавате през хипермаркетите, за да похарчите стотина лева за един пикник.

Схемата вече я знаете: питки за бургер, два соса, месо по избор, чедър и зеленчуци! 

Чифт бургери са достатъчни за причното прекарване! За разнообраие може да конбинирате класическата Hellmann`s майонеза със специален Бургер сос и току-виж сте спечелили барбекю или нова посуда за скара! 

Снимка: iStock by Getty Images

За разлика от бургерите, които са създадени още в древността, пикникците датират от 1692 година, когато за първи път са споменати в книгата на Тони Уилис "Origines de la Langue Française". Думата, която той ползва е pique-nique -  това е първото ѝ срещане в писмен източник. С термина се обозначава събиране на група хора за обяд в ресторант, но с тази особеност, че си носят сами виното отвън.

За дълго време се установява представата за пикника като ядене, на което всеки допринася с нещо, което е приготвил или купил сам.

За първи път на английски думата picnic се появява в писмо на Лорд Честърфийлд от 1748 година, който свързва пикника с игра на карти, хапване и пийване и разговори. Практиката на изисканите обеди на открито е била свързана и с почивката след лов, която датира още от Средновековието.

Когато и да са възникнали и бургера, и пикника - трябва да сме доволни, че съществуват като опция и че вървят прекрасно ръка за ръка! Всичко, което ви трябва за тази комбинация е - скара и дървени въглища, месо, питка за бургер и два продукта Hellmann's! Описание на правилата и всички обекти участващи в промоцията може да намерите тук.

Останалото е желание... И по желание! 

 

Източник: Hellmann's

*Материалът е подготвен за Hellmann's!