#Невъзможно е при разходката край Босфора в Истанбул да не се сблъскате с ултрамодернистичния комплекс, създаден от гения на съвременната архитектура Ренцо Пиано.

Тази сграда се намира само на около 500 км от София, но е нещо, което за жалост все още не можем да видим в София по своите качества и мащаб.

Сградата е впечатляваща със своята практичност, светлина, комфорт, минимализъм, но и хармоничност с мястото, което заема, а именно край морските брегове на Босфора - средището между Азия и Европа. 

Архитектурното съкровище на един от най-великите съвременни архитекти Ренцо Пиано е сградата на Istanbul Modern

Снимка: Istanbul Modern

Такова място е и Музеят за модерно изкуство в Истанбул, средище на изкуството - между традициите и съвременните визуални хоризонти.

Мотото на музея е да бъде достъпно място за всички хора и култури, където всеки един да намира нещо за себе си. В сградата можете да намерите освен галерийни пространства с постоянни колекции и временни изложби, също така ателиета, кино, дизайнерски студиа, кафене и ресторант на покрива на сградата с гледка към морето.

Istanbul Modern е създаден през 2004 г. като реално първият турски музей за модерно и съвременно изкуство. Новият музей в момента, проектиран от Renzo Piano Building Workshop, замества оригиналната музейна сграда на същото място, била някога стар митнически склад на брега на Босфора.

Цялата сграда отразява небето и сините води на морето, което я прави променлива, каквито са лицата на бреговете на Босфора. 

Новата крайбрежна алея, която преди беше недостъпна за хората, дава възможност на посетителите да гледат през водата към Анадолска Турция и Принцовите острови - от една уникална гледна точка.

Istanbul Modern е специално създадена да отразява небето и сините води на морето край Босфора

Снимка: Юлия Владимирова

Дизайнът на новата сграда е вдъхновен от блестящите води и светлинните отражения на Босфора.

Прозрачен приземен етаж укрепва връзката на това изключително място между брега и парка Тофане. 

Площта на мястото е 10 000 кв.м. и се намира в исторически район на Истанбул, където отблясъците само могат да допринесат за още по-класно изживяване. Освен това Istanbul Modern залага и на произведения, създадени от жени артистки, като всяко четвърто произведение там, трябва да бъде от жена. 

В момента в Istanbul Modern могат да се видят няколко изложби, сред които Floating Islands, "Renzo Piano: Genius Loci", фокусирана върху дизайна на самата сграда на музея, "Always here", съсредоточена върху колекциите на музея, които представят жени художнички, подкрепена от Фонда на жените артистки, както и невиждани до сега портрети на един от най-значимите съвременни турски режисьори Нури Билге Джейлан в изложбата "In another place".