#"След една хубава вечеря, човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини." Цитатът е на Оскар Уайлд, а Гастрономическият пътешественик го забеляза изписан на входната врата на най-новия ресторант в Разлог - The Chef Restaurant. Малко преди да попадне в окото на бурята по пътя към София, той успява да ви разкаже две истории, които да възбудят апетита и желанието да бъдете на точно това място с правилния човек.

Добре дошли на борда на #URBN кораба, с който отплаваме на гастрономическо пътешествие, на което българският вкус се обогатява със съчетанията на интернационалната кухня! С модерните кулинарни преживявания, вдъхновени от Гастрономическия пътеводител на МЕТРО, за поредна година търсим малката ни страна на голямата карта на кулинарията. Този път с тях посещаваме най-добрите ресторанти в над 30 населени места в България, за да ви препоръчаме специалното септемврийско меню, имплементирало традиционните български продукти в кухните на двата посетени ресторанта. Акостираме в първия ресторант предложил суши в Благоевград -  Frame Bar and Food, още в далечната 2009 г. и в най-новото бижу на Разлог - The Chef Restaurant.

Напомняме ви, че Гастрономическият пътеводител ви носи и награди! Посещавайки някои от ресторантите на кампанията, за които ще ви разкажем - не забравяйте да сканирате QR кода на Гастрономическия пътеводител, намиращ се на масата пред вас. С минименюто, може да спечелите 1 от 3 големи награди: керамично барбекю на дървени въглища или ваучер за изживяване на стойност от 250 лв., както и 10 подаръчни ваучера във Facebook страницата на METRO България, всеки на стойност от 100 лв. за вечеря в някое от заведенията, част от кампанията.

***

В центъра на Благоевград сме в прохладния следобед, а на входа на Frame Bar and Dinner ни очаква собственичката Елена Кипрова.

"Ако някой някога ми беше казал, че след като замина да уча в София, ще се върна, за да се влюбя и омъжа в Благоевград - нямаше да му повярвам. Но ето ме тук - в родния ми град, където ме върна съдбата", казва Елена. Заедно със съпруга си създават Frame Bar and Food в града в далечната 2009 година.

"Имахме кафене, но реших, че е време да продължим напред с по-голяма крачка. Така се появи Frame. Това бе първото място, което предложи суши в града", казва Елена. "Трудно се прие в началото. Самото заведение тогава изглеждаше по-различнo, а хората гледаха с любопитство и често подминаваха в първите четири месеца", спомня си тя.

Като любител на хубавата храна и пътешествията, предизвикателството е част от ежедневната ѝ програма.

"Искам винаги да представям нещо ново и иновативно. Когато хората видяха, че сушито не хапе, Frame стана едно от най-популярните места в града", споделя Елена.

В менюто има стрийт фууд и апетайзъри, традиционни блюда и екзотични ястия.

"Създадохме менюто с първия ни готвач, който е и наш приятел. До ден днешен го обогатявам, вдъхновявайки се от местата, до които пътувам, а след това добавям нещо от себе си и собствените си преживявания, защото аз също прекарвам част от времето в кухнята. Държа на салатите, защото обичам лека храна, повече риба. Моят избор за Гастрономическия пътеводител на МЕТРО е Балканската салата", казва тя.

"Балканска салата" от менюто на Frame Bar and Food в Благоевград

Снимка: Борислав Данчов

Тя вече е сервирана и няма как да не забележа, че цветовете ѝ напомнят на флага на България. Съдържа прословутите белени розови домати, овче сирене, печени чушки и маслини Каламата, пресен босилек, магданоз и дресинг.

"Когато се заговори за сиренето, най-лесно е да се включи в салата. Балканска държава сме, все пак. Печените чушки са зелени и червени, заради комбинацията от двата цвята. Откакто я пуснахме - 10 дни, няма ден, в който да нямаме поръчка, абсолютен бестселър е".

Казва, че истинските гастрономи се познават по това, че винаги избират най-новото в менюто.

"Интересните моменти са всеки ден тук. Онзи ден, например, разбрах, че нашият млад готвач, който направи тази салата и готви какви ли не специалитети, никога не е ял сандвич с яйце и сирене. Трябваше да изпълним желание на клиент за тази любима закуска от детството и се изумих, когато видях, че той всъщност не е чувал за този сандвич", смее се тя.

Вярва, че когато един ресторант държи на своята кухня, залага най-вече на качествените продукти.

Авторската палачинка на Frame Bar and Food

Снимка: Борислав Данчов

"Така е! Когато сиренето е добро, месото е качествено, няма как да не ти се получи блюдото. Качеството за мен е пред цената. Тогава чинията, която поднасяме, изглежда вкусно", казва Елена.

По думите ѝ, хората в последните години започнаха повече да уважават храната.

"Сякаш едно време си беше само за наяждане. След пандемията повече пътуваме от преди и щом се върнем, често казваме: "Ядохме това в чужбина", а любимата ми реакция е : "Имаме го и тук, във Frame". Така ние допринасяме за културата на хранене у нас. Салатата винаги е на почит, а при нас, в центъра на града се стремим да ѝ добавим най-добрата подправка - нещо ново и неочаквано!"

Елена Кипрова е категорична, че "извън рамката" е най-доброто определение за нея, независимо, че в основата е традиционното.

Патешко магре от Frame Bar and Food

Снимка: Борислав Данчов

"Дори когато погледнеш към скарата - телешките кюфтета, или патешкото магре - изцяло с продукти от МЕТРО или палачинката ни с бял шоколад, трябва да нахраниш не само окото, но и душата", споделя тя, изпращайки ме към следващата дестинация. Предупреждава ме, че трябва да тръгна към София най-късно в 18 часа, защото се очаква буря. Надявам се да ме подмине и се отправям към Разлог, където ме очаква шеф Радул Каназирев.

Пътят към Разлог е спокоен, въпреки предстоящите почивни дни, а слънцето ме заблуждава, че бурята е далеч. Слизайки от колата в Разлог, въздухът буквално ме опиянява - усещам спокойния полъх и чувам ромоленето на реката, над която напевно дрънчат няколко камбани, окачени на моста.

"Май ти харесва тук", казва ми Радул, който ме посреща пред The Chef Restaurant. Това е най-новият ресторант в Разлог - едва на 10 месеца.

"Когато започваш нещо ново, винаги ти се струва трудно, но след това, като се обърнеш назад, казваш си - фасулска работа. Първо си намерих персонал - на добра, честна, мъжка дума. Сервитьорите са само мъже, а всички сме едно семейство.

Така казах "да" на собствената си мечта. Близо 20 години съм работил за други хора. За първи път го правя за себе си".

Дъщеричката му също помага.

На верандата пред The Chef Restaurant е приятно, а вътре - уютно и задушевно.

"След като намерих персонал, насочих се към МЕТРО, защото не обичам да работя с много доставчици. Там има всичко. Затова и реших да подкрепя Гастрономическия пътеводител с две неща - салата "Бурата" с домати и сирене, и еленския бут. Спомен от детството, в съчетание с гриловани зелени маслини, италианско сирене и български еленски бут".

Салата "Бурата" на The Chef Restaurant

Снимка: Криси Димитрова

В менюто на The Chef има съчетания от средиземноморската кухня. В основата на фюжъна са детските вкусове на Радул.

"Еленският бут е сред съкровищата на магазина. Добрият еленски бут се разпознава от опитен език. Правим го и тук, по нашия край. Аз лично си го приготвям и сам. Най-хубавият еленски бут е най-старият. Колкото повече зрее, толкова по-качествен е. Производителите на МЕТРО успяват да постигнат най-добрите резултатите", казва той.

Споделя ми, че вечерята му често е розов домат, сирене и еленски бут. Но има нещо по-специално в другата чиния:

Козе сирене с домашно сладко от круши и грилован хляб.

Запечено козе сирене със сладко от круши и грилован хляб от The Chef Restaurant

Снимка: Криси Димитрова

"Това ястие също е вдъхновено от моето детство. Има хора, които обичат да смесват сладко и солено и аз съм такъв от малък. Израснал съм с козе сирене, заради баба ми и дядо ми, които имаха кози. Сладкото от круши го правя сам. Това е моят специален подарък за Гастрономическия пътеводител - домашната ми детска закуска", казва той.

Там, в Разлог няма къща, в която да не се спазват традициите.

Без традиции няма народ!", казва Радул и се гордее, че е разложанин. Затова и решава да отвори своя ресторант именно в родния си град. Интересът е голям, въпреки пандемията и инфлацията, казва той.

"Усеща се, че след тези две събития, хората не са съвсем настроени за излизане, все още срещам хора с маски, но пък съм доволен, че успяваме да привлечем вниманието им".

След една хубава вечеря, човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини, смее се той. Думите на Оскар Уайлд са изписани на входа на ресторанта.

"Човек като е в настроение прощава всичко", смее се шеф Радул и добавя: "Във фантазията ми Гастрономическия пътешественик обикаля целия свят - Франция, Азия, Италия, Южна Америка и събира рецепти, които после съчетава, а вкусовете от тези съчетания са неописуеми. Всичко може да се съчетае и това е част от майсторлъка в кулинарията".

Никога не е мислил да се откаже от работата си.

"Държи ме самата професия и идеите за авторските блюда. Боготворя професията си, даже със съпругата ми си говорим често, че предпочитам работата пред семейството. Влезеш ли в кухнята, излизане няма. Всичко, което има в моето меню, го няма на друго място. Гордея се, че осъществих мечтата си с много труд!"

Оправям се към София, нарамила щастието на един сит човек, похапнал вкусно и чул истории за сбъднатите мечти на Елена Кипрова и Радул Каназирев. Небето е теменужено синьо, а облаците натискат пътя в далечината. Попадам в окото на бурята, но сита и с пълна душа. Човек наистина след вкусна гощавка може да прости на всеки, дори на лошото време.

*Присъединете се и вие към нас през септември, в обиколката на ресторантите, участващи в кампанията. Посетете ги, за да опитате от автентичността на българската кухня чрез несравнимия вкус на негово величество розовия домат, краставиците сорт "Гергана", млечните продукти, еленския бут и свинския врат! Следваща спирка - Благоевград! И не забравяйте да сканирате QR кода, за да участвате за наградите! Maтериалът е подготвен за МЕТРО България! Повече информация можете да намерите на: МЕТРО Гастрономически пътеводител (metro.bg)