Както повечето големи европейски градове, София също има своите потайности. Сред неразкрития ѝ чар са вътрешните дворове в центъра. Много поколения са израснали сред тях във времето, когато играта на криеница, стражари и апаши, дама и народна топка. Днес тези своеобразни мини-паркове продължават да радват обитателите на кооперациите наоколо със своята зеленина и спокойствие. Изграждани единствено за "вътрешна" употреба, те оставят далеч от погледа на преминаващите.

Когато едно такова съкровище се разкрие, столичани и гостите на града остават без дъх. Такава е градината, заключена в пространството между улиците "Аксаков", "6-и септември" и "Добруджа". Десетилетия наред тя е "дремела" спокойно под вековните дървета. Всъщност не винаги. Преди промените през 2009 г. тя се е използвала за скулптурни ателиета на Художествената академия и се е огласявала от длета и чукове. На мястото на емблематичното MOTTO, което споделя градината със Spaghetti Kitchen, от 1910-а до 1944 г. се е помещавала първата частна галерия у нас - Тръпковата галерия. Добрият вкус, високата култура и авангардното мислене са присъщи за този адрес. MOTTO остави своята забележима следа в историята на София като първият ресторант, предлагащ съвременна концепция за хранене и развлечение, далеч от традицията на Балкантурст. В момента заведението е в процес на промяна и скоро ще изненада приятно всички, за които то е част живота на променящия се град.

Днес през неговия вход от ул. "Аксаков" 18, както и от входа на Spaghetti Kitchen, намиращ се на ул. "6-и септември" 9, се стига до прекрасната градина. Тя е достъпна за всички, но подканва именно със своята тишина и изолираност. Лесно е едно място да бъде напълно преобразено. Много по-трудно е да се запази неговият характер. Влизайки в този двор, човек има усещането, че е попаднал в собствената си градина. Балансираното количество маси, подчертано естествената атмосфера, съхранените огромни дървета и дори падащите листа са част от преживяването. Липсата на музика не отнема нищо, а само добавя към усещането, че се намираш на специален остров. Шумът и забързаният ритъм на града остават някъде далеч и човек може да преживее истинско пречистване в компанията на добра храна и хубаво вино.

Снимки: Spaghetti Kitchen

Съвсем различен е характерът на откритите пространства на SPAGHETTI KITCHEN*BAR, намиращ се до Съдебната палата и на крачка от софийската забележителност - църквата "Св. Неделя". Това място е на кръстопът между работещи хора и туристически потоци. Затова е създадено така, че да отговаря на различни вкусове и всеки да намери своя уютен кът. С маси направо на тротоара и с други, разпределени от двете страни на ресторанта и на различни нива, това заведение олицетворява съвременния град с неговата динамика и силен характер. Дали ще седнете най-отпред, за да се наслаждавате на преминаващите или ще изберете някое по-закътано сепаре, усещанията може и да са различни, но никога няма да се разочаровате. Отваряемите стъклени витрини променят образа на мястото според сезона и постоянно го преобразяват. А лятото можете да се възползвате от възможността да поседнете директно върху една от малкото запазени зелени площи в района и дори да изгледате някой класически филм.

Двете заведения от фамилията Spaghetti Kitchen предлагат модерна кухня, базирана върху италианските и американските традиции, но и със специален акцент върху българската и етно кухня. Те разполагат със собствен сладкарски и хлебарски цех, които постоянно изкушават с нови рецепти, но запазват и своите емблеми, като Панджиало с маскарпоне и Чийзкейк-баклава. Пицата може да се поръча с няколко варианта тесто - класическо италианско, Thin Crust (много тънко и хрупкаво тесто), както и с тесто от лимец. Разбира се, предлага се и ръчно приготвена прясна паста. Като всеки съвременен ресторант, тук могат да се намерят различни по-здравословни опции: Веджи бъргър с леща и червено цвекло, гуакамоле, сирене Фонтал, рукола, специален Спагети Кичън сос и картофен чипс; Равиоли от лимец със спанак, сушени домати и рикота; Салата с два вида киноа, цвекло, манго, червен лук, орехи и сирене Филаделфия. В новото лятно меню могат да се опитат различни смутита със супер храни, както и няколко вида протеинови палачинки. Не са за пропускане и знаковите за мястото SK Club sandwich и яйца Бенедикт. За начало, както и за край на преживяването в едно от двете места не пропускайте плодовите туистове на класически коктейли - Watermelon Mojito, Melon Daiquiri, Watermelon lemonade.

 

Spaghetti.Kitchen

ул. 6-и септември 9

+359 89 05 66666

F: Spaghetti.KitchenBG

I: spaghetti_kitchen

W: www.spaghetti-kitchen.com

 

SPAGHETTI KITCHEN*BAR

пл. Св. Неделя 3

+359 89 304 6666

F: Spaghetti.KitchenBG

I: spaghettikitchenbar

W: www.spaghetti-kitchen.bar

 

*Настоящата статия е публикувана със съдействието на Spaghetti Kitchen