Най-добрият град за живеене може да се определи по различни критерии: качество на живота, инфраструктура, сигурност, образование, здравеопазване, екологични политики и културни традиции.

Едни от най-често посочваните градове в подобни класации през последните години са Виена, Копенхаген, Цюрих и Мюнхен. Сред тях Виена често заема водещо място.

Защо Виена е често смятана за най-добрия град за живеене в Европа?

Виена редовно заема първо място в класациите на Mercer за качество на живота, което се дължи на високия стандарт на живот, богатата културна сцена и отличната инфраструктура. Виена е и един от най-сигурните градове в света, което я прави привлекателна за семейства и хора от различни възрасти.

Снимка: iStock by Getty Images

Здравеопазване

Градът предлага достъп до висококачествено здравеопазване с множество болници и медицински центрове, които предоставят първокласни услуги. Достъпът до здравеопазване във Виена е силно развит и интегриран, с множество инициативи и платформи, насочени към подобряване на здравната система чрез иновации и сътрудничество.

Health Hub Vienna играе ключова роля в трансформацията на здравеопазването в града.

Образование: Виена има множество образователни институции, включително университети, които са признати в международен план. Също така, градът предлага разнообразие от международни училища. Виена има дълга история в образованието и науката, с множество университети, които датират още от средновековието. Например, Университетът на Виена е основан през 1365 година и е един от най-старите и уважавани университети в света. 

Градът предлага широк спектър от учебни програми в различни сфери, включително наука, изкуство, икономика и медицина. Университетите във Виена съчетават традиционното обучение с модерни изследвания и иновации, което привлича студенти от цял свят.

Снимка: iStock by Getty Images

Инфраструктура и транспорт

Виена има изключително добре развита транспортна система, включително метро, трамваи и автобуси, което улеснява придвижването из града. Също така, градът е добре свързан с останалата част на Европа чрез железопътни и въздушни връзки.

Виена има ефективна и всеобхватна система за обществен транспорт, считана за една от най-добрите в света. 

Виена инвестира значителни средства в развитието на устойчива транспортна инфраструктура. Градът разполага с една от най-ефективните и екологични системи за обществен транспорт в света, включваща метро, трамваи, автобуси и влакове. Специално внимание се обръща на интеграцията на велосипедни алеи и пешеходни зони, както и на насърчаването на използването на електрически превозни средства.

Градският транспорт се управлява основно от Wiener Linien, която оперира пет линии на метрото (U-Bahn), 28 трамвайни линии и 131 автобусни маршрута. Освен това, Австрийските федерални железници (ÖBB) оперират крайградски и регионални влакове, които свързват Виена със съседните райони. 

Годишната карта е на стойност €365, която позволява неограничено пътуване само за €1 на ден.

Тя е особено популярна и е помогнала да се увеличи броят на редовните ползватели на обществения транспорт в града. Мрежата е добре интегрирана, което улеснява прехвърлянето между различните видове транспорт​.

Снимка: Getty Images

Екологичност

Виена полага големи усилия за опазване на околната среда и насърчава използването на възобновяеми енергийни източници. Градът е известен със своите паркове и зелени площи.

Градът винаги е извеждал на преден план гордостта си от множеството зелени площи, паркове и градини, които са достъпни за обществеността. Тези пространства са важни за осигуряването на високо качество на живот и за насърчаването на физическата активност и социалното взаимодействие.

Култура и свободно време

Градът е известен със силните си традиции в сферата на културата, включително музика, театър, музеи и галерии.

Градът предлага и множество възможности за развлечение и културни събития от световно значение, свързани и с традиционното, но и със съвременното изкуство. 

Снимка: Getty Images

Достъпни жилища

Виена има дългогодишна традиция в предоставянето на достъпни жилища чрез общинско жилищно строителство.

Градът поддържа и управлява значителен брой общински жилища, известни като "Gemeindebauten". Тези жилища са на разумни цени и се предлагат на широк кръг от жители, включително семейства с ниски доходи, пенсионери и млади професионалисти.

Жилищният пазар в града е стабилен и предлага разнообразие от опции за наем и покупка на жилища.

Социалната политика в областта на градската инфраструктура е насочена към създаване на устойчиво, достъпно и приобщаващо градско пространство, което да отговаря на нуждите на всички негови жители.

 

 

Виена се стреми да включва гражданите в процеса на градско планиране и вземане на решения чрез различни форми на обществено участие.

Градът организира обществени консултации и дискусии, за да осигури, че нуждите и мненията на жителите са взети предвид при разработването на инфраструктурни проекти.

Тези елементи от социалната политика на Виена за градската инфраструктура показват ангажираността на града към създаването на приобщаващо и устойчиво градско пространство, което отговаря на нуждите на всички негови жители.