#Забравете за карнавала в Рио де Жанейро! Тази година международните медии единодушно прогнозираха, че друго събитие ще се настани на глобалния връх. Тринадесетото издание на Модния карнавал Джембер обърна погледите към Индонезия, където светилата на индустрията впрегнаха усилията и въображението си за сюрреалистично, приказно представяне по темата: "Наследство"...

Нарекоха го най-голямото градско събитие на 2022 година!

Модният карнавал Джембер е нещо повече от дефиле и шоу, той е незабравимо изживяване. Обръщаме внимание на думата "моден" фестивал - става дума за модели в уникални облекла, в които са съчетани не само фантазни елементи, но и мотиви от различни култури. 

Снимка: Getty Images

Модният карнавал Джембер започва да се провежда през 2003 година в източна Ява, като за местните е познат като Karnaval Busana Jember, а за западните държави - с абревиатурата JFC (Jember Fashion Carnaval). Все още има спорове около изписването на думата "карнавал" - дали е повлияна от индонезийското или холандското ѝ спелуване. Едно е ясно - няма връзка с християнската култура, а по-скоро е празник, близък до бразилския стил - шествие на таньцори в екстравагантни костюми, с акцент върху традиционния индонезийски мотив.

Oще снимки вижте тук >>>

Карнавалът предизвиква световната мода с тематични послания, често вдъхновени от природата. Подготовката е трескава и тече месеци, като в нея е включват доброволци. 

Идеята за Jember Fashion Carnaval е реализирана от местния моден дизайнер и преподавател Динанд Фариз. Той прави дефилета около къщата си в квартала, а след това търси съдействие от Областната управа, за да ги провежда на площада в града. Така започва всичко. Първоначално през 2001 г. започва като световна тематична седмица на модата, под названието Pekan Mode Dynand Fariz .

През 2002 г. седмицата на модата се провежда около град Джембер. Това е вдъхновение за създаването на Jember Fashion Carnaval. Първият Jember Fashion Carnaval е на 1 януари 2003 г. - денят, в който е основан град Джембер. Още същата година, през август, има и второ издание. Оттогава до сега летният месец е запазен за глобалното събитие. 

Снимка: Getty Images

В първите години пътните артерии към и в Джембер са задръстени заради колосалния интерес. Организаторите насочват усилията си към превръщането на събитието в "пешеходно" - парад с с костюите menggenakan, които са интересни, живи, в ярки цветове, но и характерни за градската култура на Инднонезия. 

 През 2001 - 2003 година, в някои американски щати се провеждат подобни фестивали на костюмите, но с времето пищните облекла от индонезийското дефиле изместват фокуса. През 2009 година темата е "Световно обединение", а през 2013 година - "Аrtechsion" - дума, обединяваща в себе си изкуство, технология и илюзия (Art, Technology, and Illusion). Сред темите през годините са "Азиатски светлини", "Племенно величие", "Победа и единство".

Снимка: Getty Images

През 2014 година JFC минава под мотото "Динамика в Хармонията" и се състои от 10 парада, които носят различни наименования:

Махабхарата - санскритски епос състоящ се от 100 000 куплета, разделени на 18 книги, в които се разказва за 18-дневната война между 18 армии. Според легендата мъдрецът Вяса продиктувал Махабхарата на бог Ганеша в Бадрикашрам. Обемът на творбата, както и многото вплетени подсюжети предполагат повече от един автор; Тамбора - един от най-големите активни стратовулкани в света, разположен на остров Сумбава в Индонезия; Феникс - митологичната огнена птица, легенди за която могат да се открият в персийската, гръцката, римската, египетската, китайската, японската, корейската, индийска, славянска и други митологии; Борова гора - тук няма нужда от превод; Апачи - от индианския народ на Северна Америка, който понастоящем живее в югозападната част на САЩ; Боробудур -  или Барабудур на будисткия Махаяна монумент, изграден през ІХ век близо до Магеланг, Централна Ява, Индонезия. Комплексът обхваща 6 квадратни и 3 кръгли платформи, разположени една върху друга. Те са украсени с 2672 релефни пана и 504 Буда статуи; Летящо хвърчило - тук също няма нужда от пояснения; Диви Елени; Сталагмит и Химия.  

Снимка: Getty Images

Оживената атмосфера на Jember Fashion Carnaval обгръща дефилето, което се провежда на 4-километров път.  Акцентът на костюмите е върху мотивите, които се възприемат за традиционни в Индонезия. Макар да е вдъхновено предимно от местния фолклор, модните уникати съдържат в себе си елементи на световна тематика и теми, вдъхновени от природата.

Модното събитие продължава около седмица. Създателят Динанд Фариз обяви през 2016 година, че каранвалът се нарежда в топ три на глобалните културни градски събития, след Carnaval International de Victoria, който се провежда на Сейшелските острови. Така JFC се превръща в национална гордост за Индонезия, където на церемонията по откриването присъстват президентът и министърът на туризма. През пандемията от COVID-19 бе отложено до тази година. 

Снимка: Getty Images

За карнавала няма билет за вход. Безплатно е и всеки може да се окаже в зоната зад огражденията от двете страни на пътя, по който дефилират моделите. Въпреки това, ако искате да се насладите на карнавала, като седнете удобно и сте в безопасност от палещото лъчи на индонезийското слънце, можете да си купите билет за място, където ще имате възможност и достъп до ослужване и разхладителни напитки. Билетът за място варира от 25 000 до 75 000 индонезийки рупии, което е между 3 и 10 лв.  

Както вече казахме - модната тема е тясно свързана с индонезийската национална култура, която се комбинира с някои актуални теми в социалните медии. Това означава, че карнавалите са един от най-успешните начини за опазване на културата като елемент за въздействие върху глобализацията, но и върху бизнеса на Индонезия. 

Снимка: Getty Images

През 2017 г. модният карнавал Jember става третият международен карнавал след лондонския карнавал в Нотингхил и Международния фестивал на остров Реюнион. Оттогава JFC се превръща в най-важното туристическо събитие за Индонезия. Следва и най-значимото партньорство - между министерството на културата и външното министерство в областта на туризма, които успяват да договорят участие и в карнавала в Рио де Жанейро, Бразилия между 2019 - 2024 г. 

Снимка: Getty Images

Ако и вие се решили да тръгнете за Джембер - най-важното е да знаете, че градът е затворен и ще трябва да си подсигурите онлайн такси!