На церемонията по връчване на Златните глобуси на пръв поглед финото творение на дизайнерката Габриела Хърст направи впечатление единствено с референцията си към златните години на Холивуд, но по-късно се оказа, че има нещо повече от това.

Облеклото на израсналата в Уругвай модна дизайнерка е в цвят слонова кост, а бродериите почти не личат, ако не се вгледаме. 

Нежен пол, нежна символика

Снимка: Getty Images

Ако се вгледате добре, ще видите, че върху падащата долна част има фино избродирани вагини, които почти не личат на по-далечни видеа и снимки на актрисата. 

Шикозното творение на Габриела Хърст е избрано от звездата на "Sex Education" неслучайно. 

Според нея, споделяйки пред Deadline, има много причини за това.

Почитатели на Джилиън Андерсън в социалните мрежи спекулираха, че акцията ѝ е насочена към подкрепа на репродуктивните права на жените. 

Нека не забравяме обаче ролята на актрисата в сериала на "Нетфликс" "Sex Education", където тя играе секс терапевтка.

Джилиън Андерсън, превъплътена в доктор Джийн Милбърн, прави семинари, посветени на вагината в дома си, а самият дом е изпълнен с изкуство...в което основна част за образите на yonis, както се изразява самата Андерсън в профила си в Инстаграм. 

Yonis е санскритската дума за утроба или вагина 

Роклята й е референция към ролята й в популярния сериал, но също така тя е от малкото символични знаци с някаква социално-политическа посока. В случая говорим за освобождението на жените от патриархалните догми и стереотипи, в които вероятно вагината е обидна дума, с която се обиждат самите мъже. 

Джилиън Андерсън демонстрира, че гордо вагините могат да бъдат носени на червения килим и намигва, че жените трябва да отстояват позициите си по-често, както и да бъдат винаги самоуверени, независимо как околните или обществото ги осъждат. 

Екипът, разработил модела на роклята е работил върху всяка отделна бродерия около 3 часа и половина. Затова роклята е едно ювелирно бижу, ценнен ръчно правен продукт, който пасва на женствена и горда от силата на женствеността си жена като Джилиън Андерсън. 

В посланията ѝ в социалните мрежи тя винаги говори се застъпва за правата на жените, позициите, които трябва да имат без да се страхуват от публичен линч и "моралисти", както и това да бъдат винаги независими в решенията си. 

Присъствието на актрисата на Златните глобуси придаде свеж полъх и закачка на иначе ставащите все по-скучни събития на тези награди.

Водещият беше такъв, че номинираните сякаш се чувстваха неудобно от факта, че изобщо има водещ, а речите на спечелилите отличия бяха формални и незастъпващи никакви обществено-политически позиции.