# Да се справяш с чувствителната, нетолерантна кожа може да се окаже сложно. Не се знае кои продукти може да доведат до зачервяване или раздразнение на кожата ви. Или и двете. Понякога може и да установите коя съставка за грижа за кожата причинява вашите проблеми. Понякога просто няма как познаете. Понякога това може да доведе до депресии и безсънни нощи, алармират специалистите. Но трябва да знаете, че не сте единствените и че кожата е нещо повече от кожа! 

На базата на последните проучвания, към 2050 година 50% от световното население ще има алергии, алармират специалистите. Според статистиката, 165 милиона деца по света имат екзема.  47% до 60% от хората с екзема съобщават, че страдат и от безсъние. Хората с акне са с 46% по-склонни да развият депресия. Според актуално проучване във Франция, хората с акне пропускат 350 хиляди дни годишно от работа и в училище заради проблема си. 

50% от хората с атопичен дерматит се чувстват заклеймени от обществото.

Акнето разтърсва психиката на засегнатите по начин, сравним с хронични състояния като астма, диабет или епилепсия.

Важно е да знаем, че за нетолерантната и чувствителна кожа трябва да се полагат специфични грижи и има козметика, която може да помогне за ежедневната грижа.Има някои продукти, които се отразяват добре на нетолерантната кожа, за да остане спокойна и да се чувства добре и хидратирана през цялото време.

La Roche-Posay започна кампания под слогана "Кожата е нещо повече от кожа", за да напомни, че има козметика, която е подходяща за нетолерантната и чувствителна кожа. Но първо да обобщим: 

Знаем ли какво значи чувствителна кожа?

Чувствителната кожа всъщност не е тип кожа, а състояние на кожата. Всеки може да има чувствителна кожа. Например може да имате мазна, склонна към акне кожа, която да е и чувствителна.

Сабине

Снимка: LOREAL

Според Д-р Айлин Шеф - специалист "Дерматология и венерология" в Dr. Shef Dermatology, акнето е предизвикателство не само за кожата, но и за емоционалното ни състояние - особено когато пъпките се инфектират. В такива случаи започват да се произвеждат ензими, които разграждат някои колагенови и еластични влакна в кожата. Резултатът е това, което може би наричате "кратер", а дерматолозите -"атрофичен белег". Утехата е, че независимо от името, медицината разполага с много решения. 

"Често питам пациентите си: "Срамувате ли се от кожата си? Важно ли е за вас, че сте тук в кабинета ми, пред мен, една непозната, без грим?" Този тип въпроси могат да предоставят ценен прозорец в нечие психическо състояние. Задължението за грижа за пациент с хронично кожно заболяване надхвърля само повърхностните консултации и диагнози, затова ние, специалистите, трябва да имаме цялостен поглед, за да сме сигурни, че подкрепяме пациентите, както в тялом, така и емоционално", казва още д-р Шеф. 

Сабине

Снимка: LOREAL

Тревожността, депресията и обсесивно-компулсивното разстройство могат да вървят ръка за ръка с хроничните кожни заболявания - или като странично състояние, произтичащо от кожния проблем, или дори като катализатор за такъв. В нашата все по-визуално комуникативна култура натискът да имаме безупречна кожа се засилва всеки ден, а дезинформацията за добрите здравни практики, свързани с грижата за кожата, често задълбочава, а не решава проблема, казва още д-р Шеф. 

Ако сте с нетолерантна кожа, тя лесно изгаря, зачервява се или се изсушава повече на места. Неприятните реакции може да са предизвикани както от влиянията на околната среда, така и от препарати за миене или грим. Когато е раздразнена, нетолерантната кожа може да започне да страда от екзема, атопичен дерматит или розацея. Обикновено до това се стига, ако кожата не третирано правилно.

След акнето атопичният дерматит е сред най-разпространените кожни заболявания - над 165 милиона деца по света страдат от него. Макар това състояние да се среща по-често при бебета и малки деца, не са малко и възрастните, които страдат от него. Причините за появата му не са съвсем изяснени, но се наблюдава наследствена обвързаност на състоянието.

Прекаленият студ или жегата също може да влошат състоянието на нетолерантната кожа.

Червен обрив, сърбеж, болка и дразнене...звучи като всяко друго състояние на раздразнение на кожата, но ако бъдат забелязани подобни симптоми по кожата, не бързайте да се самодиагностицирате, а си спомнете кога се е появило и при какви обстоятелства. Алергиите най-често се обострят през пролетния сезон - денят расте, слънцето става все по-ярко и започваме да прекарваме повече време на открито. Обикновено алергичните реакции минават за няколко дни, но само при спазване на лекарските препоръки и употребата на подходящите продукти през този период.

Оливиер

Снимка: LOREAL

Ако ексфолирате кожата си твърде често или с много силни продукти, можете да увредите повърхностния слой. Тогава кожата ви може да стане чувствителна. Тя ще остане нетолерантна, дори да се възстанови епидермиса.

Хората с чувствителна кожа трудно могат да разберат кои продукти ще успокоят и хидратират кожата им. Затова и преди да поставите продукт върху лицето си, първо тествайте на по-малка площ.

Добро място за тестване на нов продукт за грижа е върху кожата зад ухото ви.

Избягвайте допира със силно ароматизирани продукти, дори препарати за пране. Ароматът е дразнител номер 1 за нетолерантната кожа.

Мийте лицето и тялото си с хладка вода, тъй като горещата изсушава и кожата ви става още по-чувствителна.

Не прекалявайте с броя на продуктите, които използвате.

Ако имате чувствителна кожа, трябва да обърнете сериозно внимание на рутинната грижа с нежни продукти.

Не ексфолирайте нетолерантната кожа твърде често.

Винаги използвайте слънцезащитни продукти дори в облачни дни и през зимата. 

Не се закачайте на продуктите заради думите „за чувствителна кожа“ или „хипоалергична козметика“. По-добре разгледайте съставките в продукта, за да разберете дали е подходящ за вас, вместо просто да хвърлите едно око на етикета.

Сведете до минимум продуктите, които използвате

Ако кожата ви е чувствителна, от съществено значение е да намерите овлажнител, който да работи за вас и да го използвате поне два пъти дневно. Така ще може да кажете „стоп“ на зачервяването, боцкането и опъването на кожата ви, за която до скоро често сте казвали: „тя не понася никакви продукти!“.

Маева

Снимка: LOREAL

Има едно основно правило, което трябва да спазвате, за да подобрите ежедневния комфорт на деликатната кожа:

Съобразявайте се с тази крехкост, като използвате хипоалергенни формули, съдържащи минимален брой съставки.

Нетолерантната кожа е по-уязвима към външни атаки и се характеризира с ежедневен дискомфорт и повишена раздразнителност.

Следвайте няколко стъпки за правилна грижа.

Деликатно почиствайте лицето, използвайки течен дермопочистващ продукт.

Използвайте успокояващата термална вода, за да завършите почистването.

Нанасяйте успокояващ, защитен крем, специално създаден за нетолерантна кожа, който съдържа минимум съставки.

Когато става въпрос за силно чувствителна кожа, почистващите продукти трябва да се използват без изплакване, в комбинация с термална вода на спрей и хидратиращи кремове с лека текстура, които да не дразнят кожата.

Глория

Снимка: LOREAL

Белезите по кожата могат да причинят социален и емоционален дискомфорт, но това не трябва да спира хората да се консултират със специалисти за възможностите за премахването им. Освен че състоянието на кожата влияе на психичното здраве, психичното здраве влияе на състоянието на кожата. Има много доказателства, че стресът ще влоши възпалителните кожни заболявания като екзема, псориазис, акне и розацея. Ако състоянието на кожата ви кара да се чувствате зле, възпира ви от нещата, които желаете да постигнете, важно е да се свържете с дерматолог. 

Пациентът не е длъжен да знае медицинските термини, но е длъжен да се грижи за себе си по най-подходящия начин.

Серията Toleriane Ultra на La Roche-Posay e подходяща за нетолерантната кожа, като ви осигурява спазването на точно тези стъпки.

И не забравяте - вашата кожа е много повече от просто кожа. Тя е вашият вълшебен плащ увереност. 

*Материалът е подготвен за La Roche-Posay