#Чудили ли сте се някога какво означава английският идиом "Gone Fishing"? Буквалният превод е "да изчезнеш за риба". Това обаче не означава, че наистина си отишъл на риболов. Изразът се използва метафорично за човек, който до такава степен се е отдал на мечтания и блуждаене в реалността, че не осъзнава какво се случва около него. Има нещо буквално в този идиом и това е, че риболовът е едно романтично хоби, по време на което може да блуждаеш колкото си искаш в тишина, да потънеш в собствените си мисли, мятайки въдицата си и да си въобразяваш какво ли не сред природата. Оказва се, че риболовът не само е едно от любимите хобита навсякъде по света... То е едно от скъпите занимания, на които можеш да се отдадеш изцяло - както ти, така и цялата ти заплата! 

Заедно с УниКредит Булбанк ви разказваме за любимите ни хобита и занимания, за които е необходимо закупуването на определена екипировка и оборудване. В поредицата, след актрисата Силвия Петкова и ултрамаратонецът Краси Георгиев, се включва актьорът и стендъп комик Ники Станоев в компанията на верния си другар по въдица - Росен. Заедно с екипа на Dir.bg се пренасяме на едно идилично място - там край реката, където Ники и Росен ни демонстрират какво може да се хване на въдицата им.

"Свежари, ясно е! Аз съм кашкавал турист, но обожавам риболов!", признава без бой Ники Станоев, който познаваме както от малкия, така и от големия екран, но най-вече от сцената!

В забързаното си ежедневие между сценарии, репетиции, турнета, записи и какво ли още не, Ники Станоев все пак има две любими хобита. И за двете, обаче, споделя, че ако може би инвестирал много повече, защото са си "скъпоструващи". И макар високите скорости и бързите коли да са първата слабост на Ники Станоев, всъщност баланс в ежедневието му носи именно риболовът. 

Всеки един опитен риболовец има своя "торба" от хитрини. Но ако за първи път ще ходите за риба, има много неща, трябва да знаете. Необходимите такъми за първия риболов може да ви костват цялата заплата, но когато хвърлите въдицата поне веднъж и най-вече след успешния улов разбирате, че всъщност това удоволствие няма цена. 

Следвайки страстта към своето хоби са нужни средства. И тук на помощ се появява потребителският кредит от УниКредит Булбанк - съюзник, който ще се погрижи максимално сигурно да осигури удоволствието и необходимия релакс, нужен на всеки на всеки запален рибар.

Опитът показва, че въдицата е успешно средство за риболов в реки и езера, докато в морето се препоръчва използването на мрежа. С Ники и Росен се разполагаме около езерце извън града, а благодарение на Росен сме си набавили и специални по рода си приспособления. 

Ники и Росен вече са се сдобили с основното средство - въдицата, която обикновено се състои от няколко съставни части. Най-простата въдица за риболов може да се направи от тънко найлоново влакно, малка кукичка, оловна тежест с размер на грахово зърно и плувка (от паче перо или коркова тапа). Тъй като хвърлянето на въдица само с ръце е най-малкото неудобно, важна част от нея е здравата и лека пръчка. В зависимост от вида на въдицата се различават два основни типа спортен риболов – на тежест и на плувка. 

"Риболовът е супер чил, когато имаш приятели с якото оборудване и много чалъми", казва Ники, визирайки Росен. 

"Имаш всякакви удобства!", казва Росен, показвайки шкафчето си за риболов, а Ники е истински впечатлен:

"Това е като нощното ми шкафче - има какво ли нема!", шегува се актьорът и обобщава: 

Беър Грилс пасти да яде! 

Докато Ники и Росен ни показват как се приготвя захранка във видеото, преговаряме набързо какво е нужно за начинаещия рибар. 

Първото и най-важно нещо за начинаещия рибар е да си намери рибарска пръчка. Възможностите са тя да бъде от комерсиален или от природен източник. Всяка дълга 2 – 3 метра лескова или дрянова издънка ще свърши работа. В единия си край тя трябва да е дебела колкото човешки палец в основата му, а в другия си край - колкото върха на човешко кутре. Истината обаче е, че много по-лесно е вместо да си търсите безплатна дървена версия, да си купите от тези, които се предлагат на пазара. Разбира се, ако имате пари в наличност! Комплект въдица за риболов би могъл да бъде набавен за бюджетната цена от 80 лв. до 220 лв. Ако се окажете запален рибар и ви се отдава - вероятно ще си набележите и такъв за над 1000 лв. 

В наши дни изобилието на синтетични материали позволява да се произвеждат невероятен набор от прекрасни фини пръчки и дълги леки пръти.  Това, което начинаещите рибари трябва да знаят, е два основни типа пръчки – спининг и телескоп. Спинингът е рибарска пръчка, която най-често се сглобява от две или повече части и се използва за риболов на тежко с макара и особено там където примамката се върти („спин“) във водата. Телескопът е цяла рибарска пръчка,  изградена от свързани части, които се разпъват и се свиват телескопично. За начинаещ рибар най-добрият избор е обикновен универсален телескоп с дължина около 3 метра. Продавачът със сигурност ще се опита да ви впечатли със специалните си „карбонови“ пръчки. Един любителски телескоп, като за начало може да е в ценовия диапазон 30 – 60 лв., но когато се "зарибите" и цената расте. 

От рибарския магазин обаче е необходимо задължително да се закупят три ролки влакно с дебелина съответно 0,12 мм, 0,16 мм и 0,25 мм, а също две пакетчета куки от тип „орлов нокът“ – размери 6 и 10. За кукичките е без значение дали са бели или черни. Въпреки това може тези от по-малкия размер (10), като предпочитание да бъдат бели. Цената им е допустима - комплектът ви струва между 2 и 8 лв., в зависимост от вида кукички и броя им. С влакното и куките в началото на риболовната кариера не е добре да се импровизира. Макара също ще е необходима. Цената ѝ варира от 20 лв до близо 200 лв.! 

Ако не ви се занимава да си направите сами оловни тежести, пак добро решение е да си ги купите. Една кутийка малки (0,5 – 1,0 грама) и 3-4 бр. по-големи (10 – 25 грама) ще са напълно достатъчни.

За най-мързеливите има дори готови направени китайски въдички и само трябва да се вържат на пръчката, но това отнема цялото удоволствие от подготовката.

За да завършите целия ритуал по подготовката, остава само да осигурите нужните средства. Това може да стане бързо и онлайн. Така ще спестите време и ще се отдадете по-дълго на любимото си хоби.

Ключов елемент за всяка въдица е стръвта.

Въпреки че понякога риба се хваща на празна кукичка, не трябва да се разчита въобще на това. Стръв може да бъде закупена отново в магазин или да се набави от природата.

"Захранката трябва хем да може да се лепи, но не трябва да е много влажна. Трябва да има ронливост, да има въздух в нея", казва Росен, докато подготвя захранката за риболова. 

Инвестицията за захранка или т.нар. основа за примамка също е задължителна, ако искате наистина да усетите удоволствието от улова. Цените варират в зависимост от количеството и са около 100 лв. за пакет. Има и по-малки количества издържливи примамки - цената на бурканче е под 20 лв. 

А Ники отбелязва, че някога са приготвяли стръвта с хляб и кюфте! 

"Риболовът е тотално различно от това, което правя. Спокойно е, в повечето случаи няма много хора. А моята работа е свързана с хора и шум, приятно ми е това, което правя, но понякога имам нужда от освежаване", споделя докато хвърля въдицата си Ники Станоев. 

Комфортът е много важен за риболова, отбелязва актьорът, визирайки такъмите, които заедно с Росен оправят повече от половин час! 

"Защо? За да ни е сгода", казва той, докато Росен вече е уловил малко шаранче. 

"Но ще бъде пуснато", казва риболовецът. 

В среда на спокойствие и независтливост, двамата вече се радват на добър улов. Ники се радва на първата си рибка: 

"Сам си я хванах, никой не ми я е закачал на куката. Просто е 2:1 временно", отбелязва той и пуска рибката "да си играе". 

За няколко минути бройката на Станоев нараства до 7. 

"Има някои неща, които са от първа необходимост. Столчето, което ползвам, има стойка, на която се държи въдицата за дънен риболов. Така виждам всяко едно кълване. Има и други неща, които мога да пропусна. Един решава, че нещо му е важно и дава пари за него. На мен това ми е важно", споделя Росен, който е запален по риболова от години. 

И макар риболовът да изглежда сложен за начинаещите, само с малко такъми, билет за риболов и информацията от тази статия може да се отдадете на заслужена почивка през уикенда. Изгледайте видеото с Ники и Росен, за да видите колко приятно може да бъде това не толкова евтино, но изключително релаксиращо хоби! А след това защо пък да не се сдобиете и с първата си въдица! 

 

*Материалът е подготвен с подкрепата на УниКредит Булбанк!