#Пластмасовите отпадъци са вече толкова често срещани, че според прогнозите до 2050 г. пластмасата в океаните ще тежи повече, отколкото всички риби. Намаляването на пластмасовите отпадъци и редукцията на изхвърлянето на микрочастици изкуствени материали във водите на световния Океан и околната среда е един от важните елементи в Европейската стратегия по пътя към кръговата икономика в ЕС. През март 2019 г. бяха одобрени правила, с които да се редуцира количеството на най-често срещаните видове пластмасови отпадъци, които попадат в Океана заради хората и под формата на риболовни отпадъци. Тези две групи заедно отговарят за около 70% от боклуците в морето. Около 50% от замърсяването се дължи само на пластмасови продукти за еднократна употреба: прибори, бутилки, фасове и клечки за уши.

Между 4,8 и 12,7 т. пластмаса попадат в световния Океан годишно. Всичко това води освен към екокатастрофа, до загуби за икономиката, риск за здравето на хората и живота в океана, но и дава отражение върху климата и въздуха, който дишаме.

Рециклирането на 1 милион т. пластмаса се равнява на изваждането на 1 милион коли от движение от гледна точка на емисиите на CO2.

През последните големи компании се захванаха с екокаузи, за да допринесат за доброто на човечеството.

Вече 7 години adidas плавно елиминира производството на полиестер в продуктите си, като от края на 2020 повече от 50% от целия полиестер, който се използва от компанията, е рециклиран. Тези постижения поставят adidas на водеща позиция сред конкурентите, а брандът цели да прекрати ползването на произведен полиестер до 2024.

Снимка: ADIDAS

Всичко започва с кампанията Run For The Oceans на adidas, посветена на опазването на океаните от пластмасови отпадъци, която се завръща с пълна сила и тази година. Тя се организира в сътрудничество с неправителствената организация Parley. Партньорството стартира през 2015 г. по време на събитието Oceans. Climate. Life., организирано от Parley в Ню Йорк, където Cyrill Gutsch, основател и CEO на Parley, представя амбициозната визия за прекратяване на замърсяването на океаните с пластмаса чрез стратегията, кръстена Parley AIR.

Именно на това събитие adidas и Parley представят своята концепция за обувка, чиято горна част е изработени от нишки и влакна, направени от рециклирани отпадъци от океаните и мрежи за дълбоководен риболов - нещо, което се случва за първи път в индустрията. Оттогава партньорството провокира еко иновации в цялата индустрия, създавайки глобално океанско движение чрез силата на спорта. 

Една от стъпките, които бранда предприема в тази насока е производството на над 30 милиона обувки от Parley пластмаса от океаните от 2015 г. насам. 

Снимка: ADIDAS

Досега инициативата Run For The Оceans обединява повече от 3 милиона бегачи по света, които колективно са избягали над 25.5 милиони километра и да събрали 2.5 милиона долара в помощ на каузата. За да мотивира бегачите по целия свят да създадат и да бъдат част от промяната, всяка година брандът отправя предизвикателство към тях. 

Тази година, като част от предизвикателството, бегачи от цял свят ще се обединят отново, за да бягат за каузата.

Снимка: ADIDAS

Предизвикателството

За всеки 10 минути, избягани от 23 май до 8 юни чрез приложението adidas Running (adidas Running App)  adidas и Parley ще почистят еквивалентното тегло на 1 пластмасова бутилка, докато не се достигне количеството от 250 тона. Инсталирайте си го и вие, за да следите тази глобална екоинициатива! Така всеки може да се включи и да бяга в името на по-чистия световен Океан - след като инсталира приложнието на телефона си! 

adidas Runners е световна общност от хора с различни истории и житейски опит, но обединени от желанието си да станат по-добри бегачи, по-добри спортисти и в крайна сметка - по-добри хора.

Снимка: ADIDAS

В България тази общност представят adidas Runners Sofia с капитани Надя Младенова и Калин Стоянов. Те бягат и тренират активно с помощта на професионални треньори. Присъединяването към бегаческата група на adidas е напълно безплатно.

С помощта на своето бегаческо общество, adidas организира точно такива събития из цял свят, с които цели да засили вниманието на обществото към проблема и да повиши осведомеността. В България adidas Runners Sofia участва активно в популяризирането на инициативата чрез различни активности. 

Бягания в името на каузата

На 3 юни в 18:00 часа в Южен парк (бул. Петко Каравелов" 12), като част от инициативата, ще се състои специално образователно събитие, където посетителите ще могат да научат за дейността на инициативата Run For The Oceans, как да идентифицират различните пластмасови отпадъци и тяхната степен на рециклиране, и каква е нашата лична отговорност в борбата срещу тях.

Снимка: ADIDAS

Глобалното предизвикателство ще завърши на 8 юни, когато е Световния ден на океаните, с бягане в Борисовата градина в 12:00 часа. Всеки, който желае да се включи в глобалното предизвикателство, трябва да изтегли adidas Running и да се регистрира в приложението.

Нека бягаме заедно, защото всяка минута е от значение.

 *Maтериалът е подготвен за adidas