#"Откакто написа статията за мен, наистина е лудница. Телефонът ми не спира да звъни и имам вече няколко интервюта за днес. Но това е първото, първото в живота ми!", казва ми Бен Елис. Отне ми около две седмици да стигна до него, но след като публикувахме историята му в Dir.bg преди ден - се оказа доста по-трудно. Причината  - песента му "София", написана за столицата на България, събрала над 2 милиона фенове е вече във фокуса на новините у нас. За Бен Елис и "София" има опашка от чакащи журналисти. Кой е той? Защо и как е стигнал до България? Какво ще видим във видеоклипа на "София", събрал над 2 милиона фенове - ще научите от това интервю! 

"Наслаждавам се на деня тук. Слънчево е и е доста лудница при мен, след като написа тази статия, звънят ми от националната ви телевизия, представяш ли си?", смее се Бен.

След две седмици ще навърши 21 години и още не може да повярва какво му се случва. Споделя, че популярността на песента "София" е най-готиният подарък, който е получавал до момента. Роден е в Кардиф, Уелс. Преди година се мести в Лондон, за да твори и мечтае да остане там за постоянно, но се налага да се върне в Кардиф.

"Опитвам се да летя колкото мога по-често до Лондон, за да правя там музиката си, но сега ме хващаш в дома ми". 

Стаята му е типична момчешка стая - с много плакати и плочи по стената. Той е широко усмихнат и не си личи, че е притеснен, макар да го казва. Разказва ми за себе си. Maйка му е терапевт, работи за NHS - Националната служба по здравеопазване, а баща му- пилот.

"Лети доста и предполагам, че това е причината и аз да имам тези мои настроения да пътувам", споделя Бен Елис.

Всъщност историята с песента за София започва точно така - решава да потегли внезапно и имулсивно за страната, която предлага най-евтин самолетен билет. Сам. Резервира го моментално - оказва се до София. 

Винаги го е вълнувала музиката, а преди около 5 години започва да пише активно текстове на песни. Когато си музикант и пишеш песни всъщност е впечатляващо и за останалите музиканти, казва той. 

"Това е нещо, което те кара да се стараеш все повече и повече и да искаш да станеш по-добър, да научиш как да го правиш още по-добре" споделя Бен. 

Свири на китара. Категоричен е, че това е основният му инструмент. 

"Не смея да твърдя, че въобще мога да посегна към друг!"

Отказва се от образованието си след година в университета. Решава, че ще бъде музикант и ще посвети цялото си време на това. 

"Година по-късно, след усилия и много труд, музиката започна да се отплаща", споделя откровено младежът. 

Преди няколко седмици песента му  - Ed`s House", започва да се върти по BBC Radio 1. Научава от свой приятел, че ще пуснат сингъла му в ефира, едва когато песента вече звучи. 

Бен Елис

Снимка: Личен архив на Ben Ellis

"Той не ми беше казал за това. Просто беше пуснал радиото. Усетих все едно ме ощипаха! Толкова съм благодарен! За човек, който е израснал слушайки Радио BBC 1 и радио като цяло, да си част от ефира му е неописуемо! Надявам се и "София" да се завърти там. 100% искам да се случи", казва Бен. 

Въобще не е очаквал такъв отзвук за песента си "София"!

"Помня, че когато се качих в такси от летището в София, таксиметровият шофьор ми каза - "Не си на правилното място. Пловдив е, където трябва да отидеш".  Мисля, че не беше прав, защото прекарах невероятни три дни. София е красив град и съм благословен, че имах възможноста да попадна точно там!"

При първото си пътуване до София, излиза на парти два пъти и осъзнава, че все още не е видял почти нищо от града. 

"Имаше твърде много да видя. Исках да го направя. Това бе първото ми пътуване в живота сам. Вторият път се върнахме в София с двама от най-добрите ми приятели. Направихме видеоклипа към "София" и изглежда супер. Първоначално искахме видеото да разказва история, но накрая се оказа, че се виждаме ние в основата му, като най-дразнещите туристи на света", шегува се вайръл изпълнителят. "Всъщност видеото показва какво е да си прекараш най-яко в София, особено когато си чужденец!". 

Забележителностите, които посещава първо са Патриаршеската Катедрала "Свети Александър Невски" и статуята на Света София. 

"Искахме да снимаме видео в катедралата, но очаквано не ни позволиха, а след това се отправихме към "Ангелът на София", както ми каза, че я наричат статуята. След това до Ларгото и разходки до късно вечерта. Дори пях в едно от заведенията. Срещнахме чужденци от Холандия и те ни закараха в Bar Fly, където всъщност пях. Смешното беше, че звучах сякаш познавам града от години, убеждавайки всички в хостела да отидем отново в този бар, а всъщност съм бил в София само два пъти". 

И така - два пъти в София, две нови татуировки за Бен Елис

"Първата е въпросителен знак на глезена. Никой от непознатите, с които си ги направихме не знаеше какво точно иска да си нарисуваме и затова избрахме този знак. Вторият път бе осъзнато решение - направихме си татуировка пеперуда. Винаги съм искал пеперуда и мисля че нямам ясно основние за това - обикновено ако някой ме попита защо съм избрал това, по-хубавата история е "Срещнахме се с непознати в София, с които си паснахме и така решихме". 

Бен Елис

Снимка: Личен архив на Ben Ellis

Не може да каже кога точно се появяват първите думи за текста, но си спомня мига, в който заедно с негов приятел - Мат, разговорят онлайн относно текстове на песни. 

"Обсъждхме какво изпитвам в момента, какви са емоциите, за които можем да пишем. Казах му: "Летях до България и си направих еднакви татуировки с непознати" и той каза: "Това е! Пишем за това!". Трябва да му благодаря сега!", разкрива Бен. 

Определя стила, в който създава музика, по-скоро като инди-поп, но не точно. Move bi Future pop! 

"Хубавото на музикалната индустрия в наши дни е, че ти позволява да бъдеш себе си. Много версии на себе си. Възможностите на Тик Ток и Инстаграм Reels ти дават шанс да си уникален. Хората променят жанровете, в които се изявяват. Имам доста нова музика, мога да кажа, че не се придържам към една и съща линия. "София" е любимата ми песен, към момент". 

Не само на теб, Бен! На над 2 милиона души!

"Лудост е! Това е от онези неща, които просто се случват и от самото начало се развиват светкавично. Казах си: "Ок. Много яко!" Наслаждавам се на всяка секунда от вниманието в последните часове. Заради теб!", смее се Бен. 

Обещава да се върне за трети път в София, защото има специално място в сърцето му. Дори ако песента не се бе случила или около нея нямаше такъв фурор - пак щеше да пази София там, в сърцето, по много прични - първото самостоятелно пътуване, много луди моменти, спонтанно пеене в бар, хора, които може би никога няма да срещне отново...

"В текста на песента ми допада това, че някои хора си мислят, че София е момиче, а не град. Няма момиче от България в сърцето ми засега. Засега!", подчертава Бен. "Но когато слезеш от самолета на летището, виждаш планината и си казваш "на хубава място съм". Това е първото усещане. Таксиметровият шофьор ми разкаваше и за София, и Пловдив като древни градове. О, да, Пловдив е следващото място, което ще посетя. А защо не и следващата песен да е за този град. Имате толкова богата история тук", казва Бен Елис.

Разказвам му, че песента "София" достига в много подходящ момент до България след статията в "Sunday Times", в която негова сънародничка описва града като "сив", носещ бремето на комунистическото минало. 

"Нямах представа за това! Невероятно!", вметва той. Питам го какви цветове е видял той в София...

"Добър въпрос... Може би зависи от това какъв цвят усещаш. Бих казал небесносиньо. Помня, че в дните това бе любимият ми момент сутрин - слънчево с ясно, синьо небе. Бяхме късметлии, че случихме хубаво време с приятелите ми, когато бяхме там. Това е първото, което изпитвам, когато говорим за София - синьо!", казва Бен.  

Да имаш модерна песен за града си е яко, споделяме мнение с Бен Елис. Казва, че десетки българи му пишат и благодарят, че е показал България.

Бен Елис

Снимка: Личен архив на Ben Ellis

"Казват ми, че са щастливи, че правя така повече хора да видят България с усмихнати очи. Някои ме разпознаха на улицата, докато снимахме видеото към песента, много добре е приета. Българите са прекрасни и мили. Между другото, не успях да опитам много традиционни ястия, но пък бях на тур из града и гидовете бяха толкова грижовни и дружелюбни, хапнахе пица заедно". 

В момента мечтае сингълът "София" да бъде приет добре с музикалния клип. Мечтае и да свири на живо музиката си, а аз съм сигурна, че ще бъде поканен на някои от предстоящите летни фестивали в града, за който написа песента  - София. 

Видеото "София" ще види бял свят на 3 май!