#Любовта му към кафето се появява в една малка пекарна за кафе в София. Това е първият му досег до висококачествено, правилно изпечено и приготвено по възможно най-добрия начин еспресо. Това е и моментът, в който бариста Кирил Кирилов осъзнава, че дотогава е нямал ни най-малка представа за истинската същност на кафето. Днес той е доказан кафе експерт и SCA сертифициран професионален бариста с над 15-годишен опит в бранша. Кариерният му път преминава както през сферата на специалните кафета, така и в кафе бизнеса на корпоративно ниво. Като кафе експерт, той е част от екипа на Кока-Кола ХБК България. В Световния ден на кафето се срещаме с него, за да ни разкаже повече за любимата напитка в градската култура! А повярвайте, определено има какво да се научи за нея.
"Преди около 15 години, в продължение на четири месеца без работа (за разлика от сега, към онзи момент беше много трудно да си намериш работа, особено без съответната квалификация) се появи възможност да приема ново за мен предизвикателство в една бутикова сладкарница, в центъра на София. Още от първия ми работен ден разбрах, че собствениците на този кокетен малък бизнес са с изключително високи критерии за всичко, което предлагаха на своите клиенти. Кафето, разбира се, не правеше изключение. Но аз бях въоръжен с две много важни неща, които пазя и днес - желанието да докажа, че мога да се справя, и жаждата ми да придобивам нови знания. Ще ви призная, че шест месеца по-късно, все още не консумирах кафе (само опитвах, за да съм сигурен, че не сервираме еспресо извън стандартите ни на нашите клиенти), но вече се бях записал на бариста курс. След въпросния курс - като при всеки истински бариста, кафето неусетно се превърна в естествена и ежедневна част от менюто ми", спомня си Кирил Кирилов.
Бариста е от 2009 година и разказва с охота за магията на професията си.
Кирилов разкрива тайните на кафето по време на популярната програма на Кока-Кола ХБК “BAR MASTERS” 2024
Снимка: Кока-Кола ХБК България"Вярвам, че всеки, наричащ себе си бариста - обича кафето, а то носи тази магия, която може да накара всеки ценител на добрия вкус да се усмихне още в началото на деня. И да, в този ред на мисли, гледам на нас, баристите, като на магьосници, които сутрин размахват ръкохватката, настройват кафе мелачката и подаряват едно различно и зареждащо начало на деня, наситено със страхотните аромати на кафето. Нещото, което ме привлича с най-голяма сила към тази професия, е възможността да бъдем социални и креативни по един от най-вкусните начини", споделя той.
Към днешна дата Кирил Кирилов е един от посланиците на Caffè Vergnano - бранд, който се превръща в неразривна част от градската култура на нашето време. В продължение на цели 142 години и четири поколения, Caffè Vergnano подхранва традицията на изисканото кафе, пренасяйки културата на автентичното италианско еспресо по целия свят. И днес, съвсем естествено, брандът се превръща във все по-голяма и неизменна част от средата ни.
"Смело мога да споделя, че това е марката, постигаща най-трудно осъществимите цели пред всяка голяма кафе-компания: постоянство на качеството и вкуса, великолепен подход към изпичането и съхранението на кафето и изграждането на екип с най-високо ниво на експертиза. През 2021 година Caffè Vergnano обяви и глобалното си партньорство с Кока-Кола ХБК, част от чийто екип съм и аз. Това доведе до ускоряване на международния растеж и развитието на марката, а за наша радост - България стана първият пазар в групата, който предложи обичания италиански бранд на своите клиенти и потребители"
В наши дни заведенията и кафенетата все по-често се възприемат като места за социализация. Пиенето на кафе е ритуал, а Caffè Vergnano се придържа към миналото като основа, за да продължи пътя си напред, което превръща кафето им в автентично, модерно и предпочитано.
Истината е, че ароматната напитка може да превърне всяка страна в кафе дестинация! Така смята и бариста Кирил Кирилов.
Кариерният му път преминава както през сферата на специалните кафета, така и в кафе бизнеса на корпоративно ниво. Като кафе експерт, той е част от екипа на Кока-Кола ХБК България.
Снимка: Кока-Кола ХБК България"Всяка година това може да бъде различна страна, спрямо климатичните условия и реколтата. Ето защо бих препоръчал на кафе любителите и експертите да избират дестинации, в които да получат повече полезна информация за отглежданите сортове кафе и висококачествено обслужване от професионални баристи."
Той споделя наблюденията си по отношение на Caffè Vergnano и развитието на бранда и продукцията като вкусове и качества.
"Чрез иновации и прецизиране на производствените процеси, директен подход към фермерите и стриктен качествен контрол на суровината Caffè Vergnano върви устремено напред. Но разбира се, това далеч не е всичко. Днес марката представлява най-доброто от "Произведено в Италия", съчетавайки традиция, технология и продуктови нововъведения със силно внимание към устойчивостта. И считам, че все повече потребители, не само в световен мащаб, но и у нас ценят високо това, че брандът се грижи за опазването на планетата, гарантирайки висококачествена продукция и защитавайки хората"
Кирилов с демонстрация на различни техники за приготвяне на кафе по време на “BAR MASTERS” 2024
Снимка: Кока-Кола ХБК БългарияОт компостируемите продукти, през опаковъчните материали, до внимателното използване на суровините - всичко се ръководи от виждането, че отпадъците не са просто отпадъци и трябва да бъдат намалявани, рециклирани и оползотворявани.
Семейство Верняно, което управлява и развива фамилния бизнес от 1882 до днес
Снимка: Кока-Кола ХБК БългарияВ същото време Caffè Vergnano вярва, че освен грижата за околната среда, социалната устойчивост също е огромно значение и проектът Women in Coffee, който Каролина Верняно представи в София, е доказателство за това.
Създадена в сътрудничество с Международния алианс на жените в кафето, програмата има за цел да подкрепя жените, работещи в малки кафе плантации, а специалната розова мърчандайзинг линия на емблематичната колекция Pink допринася с част от приходите от продажби за инициативите на проекта.
Розовата серия на Caffè Vergnano е част от проекта “Women in Coffee”, подкрепящ приобщаването и по-добрата среда за живот и работа на жените в кафе плантациите по света.
Снимка: Кока-Кола ХБК България"Трябва да знаем, че правилно приготвеното кафе, освен изключително вкусно и ароматно, е и силен антиоксидант", добавя Кирил Кирилов. "Здравословните ползи са много, както за сърцето, така и за мозъка. Говорейки за здравословния аспект - има много експерти, които описват по-подробно разнообразните ползи от правилната консумацията на кафе, а според редица изследвания, то дори може да повлияе благотворно върху увеличаването на дължината на живота".
Споделя още и че най-страхотното усещане за него е да приготвя кафе за любим човек.
"Няма по приятно усещане от това, докато приготвяме кафето, да си споделяме интересни истории или просто да се наслаждаваме на момента и на перфектния кафеен аромат. Аз, например, обичам да започвам деня си с няколко много къси еспресо. По този начин мога да се насладя на сочен кафеен вкус и наситен аромат, без да прекалявам с кофеина. Но най-важното за мен е да споделям тези моменти с приятели".
Кирил Кирилов и победителя в българския кръг на Caffè Vergnano 1882 World Cup – Панайот Панайотов.
Снимка: Кока-Кола ХБК БългарияПред всеки един бариста, ежедневно се открива възможността да зарадва човека срещу себе си с вкус, лате арт или просто, бивайки гостоприемен.
"И ми се иска да вярвам, че благодарение на това, хората, с които ще се срещне този човек, ще го разпознаят като по-щастлив, усмихнат и предаващ доброто напред. Намерете своя бариста или се превърнете в бариста за себе си и вашите любими хора. Откривайте и не пропускайте да споделяте кафе магията. Всеки ден!"
*Материалът е осъществен с подкрепата на Кока-Кола ХБК България!
НАЙ
Наука за кожата: L’ORÉAL PARIS представи иновациите в любимите козметични серии
Обгърнатият в тайна скафандър на втория български космонавт, излетял в Космоса, е в София
Децата и парите: Финансови уроци според възрастта