Сред гръмките статуси и повтарящите се до болка послания в социалните мрежи се намират онези бисери, които ловците не биха подминали. Творчеството на един от младите, съвременни художници - Деян Янев - за пореден път провокира, като по мъдър и неподражаем начин ни показва различната гледна точка на това, което се случва в последните месеци - пандемията COVID-19. 

В типичния си стил, който не може да бъде сбъркан, Деян отново преплита еротичното, фантастичното, злободневното и социалното чрез силни метафори на листа хартия. Той е роден с генетично заложен усет за изобразителното изкуство и вроден талант, оценен у нас и в чужбина. Деян е син на майстора на градския пейзаж Стефан Янев и живописецът Младенка Янева. 

За първи път пред читателите на #URBN Деян ще вдигне завесата и ще разтълкува една по една картините от новата си серия, която изобразява безпристрастно и философски ситуацията за всеки един от нас, като оставя траен отпечатък за сетивата чрез силни метафори и символика. 

Деян Янев "разголва" всяка една от темите, които се крият зад събирателното "вкъщи" - от "пържените мечти" над печката, през ежедневните брифинги на Националния кризисен щаб, до миенето на ръцете и затварянето на парковете.

С критичния поглед на небезучастен артист, той естетически изобразява цял един период от човешкото съществъуване по саркастичен и едновременно с това романтинчен начин. 

"Пържени мечти" 

"Това са мечтите, които изпържваш, докато готвиш, да кажем. Един вид плановете ти се "изпържват"

"FRIED DREAMS" - "Пържени мечти"

Снимка: Личен архив

Двете четки 

"TOUCHBRUSH" - допирът

Снимка: Личен архив

"Има две четки в серията - ТouchВrush - четка, която докосва. Както космите на четките докосват боята. Така са и пръстите, които докосват тялото. Слял съм двете усещания в едно. Един вид едното може да замести другото. Другата четка е HomeBrush. Домашна четка. Призивът "Остани си вкъщи". В моя случай е "остани си с четка".

"HOMEBRUSH" - ""стойте вкъщи"

Снимка: Личен архив

 "Мий си ръцете" 

Kартината "WASH YOUR HANDS" ( В превод - "Мий си ръцете")

Снимка: Личен архив

"Вдъхновена от постоянния призив, който вече звучи като натякване. Метафората е: измий си тревожноста и се отдай на копнежа". 

"POSITIVE NEGATIVE" - с метафора за тестовете за заразата

Снимка: Личен архив

"Положително- отрицателно" 

"Тестовете за COVID -19, които са се запечатали в съзнанието сред всичките новини, които слушаме. Това също може да се тълкува, като тест за издръжливост".

"Генерал"

Снимка: Личен архив

"Да, това е униформа на генерал. От всеки брифинг, който се излъчва, униформата се запечатва подсъзнателно. Но аз исках лошите новини да ги превърна в красиви и позитивни. Затова от униформата летят сърчица"

"Маска"

"MASK" Маската не може да те предпази от емоциите

Снимка: Личен архив

"Маската не може да те предпази от емоциите!"

"Kорона", която никой не иска да слага. "5000" ... копнежа които може да ти струват пари, ако дръзнеш да нарушиш мерките заради тях. "Нож" - режи, режи, режи... "Любовта е навсякъде"... също като коронавируса. 

"Музей на парка" - как художника вижда забраната за излизане

Снимка: Личен архив

"Музей на парка"  

"Картината с кучето - исках да изобразя парка, като исторически експонат, който може да се види само в музея. С тази забрана хиперболизирам парка, като съм запечатал изхожането на кучето като официален досег с парка в контекста на COVID-19, но през един, надявам се, разведряващ начин -  както за мен самия, така и за зрителя в това обезпокоително време. Художникът е склонен да увеличава и да драматизира чувствата си и това, което вижда. Това явление може да бъде перфектното основание и вдъхновение за художника, за да разгледа тези вечни за нас теми като страх, паника, свобода, бъдеще, отчаяние и други."

Деян Янев не е броил картините, които е нарисувал в последно време. Не са много, защото завършването на една картина при него отнема доста време. Тези, които са нарисувани на един дъх, имат различна натовареност и обремененост, тъй като нагласата и идеята, която е била първосигнална остава, докато се изработва произведението до самия край, казва Деян. 

"Отделям доста време в това да измислям темите си, защото е важно за мен не да покажа, че мога да рисувам, а да мога да предавам послания и усещания чрез метафори и символики и да събуждам въображението на зрителя. Баща ми, който също е художник доста често, заварвайки ме да не правя нищо, ме пита:

"Защо нищо не правиш? Защо не рисуваш?"

Аз му отговарям, че имам час по мислене (фантазиране), ха-ха.  Като с този отговор допълнително го дразня. Ха-ха.  Понякога и аз самия се стряскам колко време минава само в мисли докато се превърне една работа в завършен продукт"

Техниката, която използва Деян, е въображение.

"Старая се всеки път да намирам нова тематика, която мога да разработвам. Понякога трудно намирам нови, тъй като вече са реализирани или са сходни. За щастие кранчето за идеи и вдъхновения все още църцори и се надявам никога да не пресъхва"

Както при всеки друг, така и при художника, пандемията променя плана, върху който е работил с месеци. Затова пък се ражда тази поредица с картини, плод на "автоматичното рисуване". 

"Докато говорих по телефона с брат ми, аз просто си драсках. Това е интересен феномен - да си полуконцентриран и да създаваш полуконцентрирани работи. В процеса на изработване, могат се създадат причудливи образи и нелогичности, които ти самият не си искал да направиш, но все пак те се появяват. И в този резултат може да потърсиш някакъв смисъл и да го материализираш - тоест да му вкараш живот. След тази полуконцетрирана рисунка усетих това чувство, че и аз, като артист, трябва да взема отношение по световната тема", казва Деян за серията.

Използвал е мотивите,  които ежечасно ни заливат от новините и се набиват в съзнанието:

генералска униформа, маска, ръкавици, течен сапун, къща, санкции, тиган, тест, корона, прилеп.

Но тези мотиви преливат с еротични сюжети, именно за да изместят тревожния контекст и да обърнат погледа към нещо ведро и желано.

"Единственият възможен начин да не се влияеш от негативните новини е да заживееш в гората, вероятно, но имам чувството, че дори и във въздуха витае тази свръхинформираност. Дори и да си само сред природа, поглеждайки нагоре виждаш самолета, който прорязва небето и си казваш:

"Сигурно на този самолет има COVID-19" . 

Това вече е променена психика, но се надяваме това да е само временно. Смятам, обаче, че художникът е длъжен да бъде част от този процес, а не да бяга, защото ние сме проводници на това, което се случва и чрез изкуството хората в обществото могат да научат и усетят реалността", казва Деян Янев. 

Много често чува, че светът няма да е вече същия.

Деян Янев

Снимка: Личен архив

"Това сигурно е така, защото просто сме в такъв процес и нашите мисли и нагласи автоматично се приспособяват към такива въображаеми сценарии. Но човек има уникалната дарба да забравя. Мисля, че когато тази карантина и пандемия отминат, ние ще забравим тези чувства с времето. Единствено историята няма да подмине това явление и ще ни го напомня безкрайно. Дали ще са медиите, дали ние сами. Но най-важното е негативните чувства да отшумят. Чувал съм за страховити конспирации и спекулации до тотална неглижираност и подигравки. Може би истината е някъде по средата, но кой знае.

"Можем само да се доверим на времето"

Самият Янев споделя, че социалната изолация не е нещо ново за него. По принцип прекарва доста часове сам. Но асоциализацията понякога може да замъгли представата за реалност и да изцеди енергията ти, опасява се артистът.

"Доста шизофренично звучи, но понякога ми писва да стоя постоянно с Деян. Омръзнал ми е. Понякога му прощавам, понякога не. Ха-ха. Губиш ориентация за време, тъй като правиш сходни неща всеки ден. Пак казвам, това е плод на въображение, но поне при мен, като художник, склонен да преувеличавам и да материализирам тези чувства. Какво би могло ако..."

Освен да рисува, Деян Янев отделя време и да спортува вкъщи няколко дни в седмицата. Скача на въже и прави тренировки със собствено тегло.

"Това ми дава енергия и чувство на свежест, но най-важното е, че отмива негативните мисли. Аз съм и скрит кулинар - аматьор и обичам да готвя. Най-ми е любимо да режа с остър и голям нож. Може би съм вдъхновен от един японец - суши шеф Хироюки Терада, който е известен със своите клипчета в Youtube. Не че правя суши, но просто е удоволствие да гледаш с каква виртуозност може да се прави храна. Също така съм и музикант- аматьор. Свиря-блъскам на тарамбука. Тази бих казал медитивна енергия за ритъм е много успокояваща", споделя Деян.

Серията вижте тук >>

Деян Янев ни оставя да очакваме с интерес следващите му творби по актуални теми. Очакваме и да го срещнем на изложба, с колелото или където и да било...,  за да се прегърнем!