#Подобно сюжета на пиесата "Място, наречено другаде", приятелството между актьорите Боряна Братоева и Петър Антонов датира от пандемията, когато се оказва, че живеят в един и същи 22-етажен блок. Знаят за съществуването си някъде наоколо, но не подозират, че са през 10 етажа...

"Запознахме се на един "случаен" рожден ден. Когато се видяхме, започнаха теми и разговори за нашата професия. Знаехме кой кой е, когато се заприказвахме", споделя Боряна Братоева. 

"Виждайки я на живо, не на екран се замислих за нещо, в което силно вярвам: Истинският артист веднага си личи. Имам способността винаги да познавам къде има истина. Просто Боряна е от този тип артисти, които когато видиш, и знаеш, че ще имаш интересна професионална и лична среща. Така че ми беше много приятно", споделя и Петър. 

Затова и когато драматургът Яна Борисова му предлага да изиграят "Място, наречено Другаде", заедно с Боряна, няма как да откаже. 

"Все едно някой бе отворил книгата на личния ми живот и беше разказал случки от него", споделя и Боряна. "Когато ми се предложи този проект, си казах: "Да, със сигурност". Исках да е този текст, този автор, този партньор на сцената и естествено след това се запитах: "Ще оправдая ли очакванията", защото това е изключителен текст. Самият процес, връщайки се назад, е нещо, което никога няма да забравя. Потопихме се с Петър до неподозирани дълбочини. Животите ни се завъртяха около сценария, което се случва рядко - да го преживееш. Бидейки на сцената, ние излизаме в най-хубавия смисъл с огромен багаж и много послания за публиката. Това е текст, в който всеки ще се намери", казва Боряна Братоева

Снимка: Личен архив

Текстовете на Яна Борисова оставят послевкус. Те са вайръл. Имат такава дълбочина, че с няколко точни, подредени в своята музикалност думи, те карат да се сещаш не за едно, а за много други неща.

Така започват да работят по "Място, наречено Другаде" заедно с режисьора Димитър Коцев-Шошо, сценографа Елис Вели и композитора Милен Кукошаров, а случващото на сцената е по преживяно.

"С опита, който имам зад гърба си, за мен са много важни екипът, текстът и партньорът, с който ще работя. Отказвам доста ангажименти в професията, защото за мен е важно да уча от другия. Научих доста от Боряна Братоева, която е с изключителна актьорска пластичност и пъргавост и необятни дълбочини на изразяване. Късметлия съм, че играя с нея, защото направихте нещо, което наистина го няма в момента на нито една сцена. Успяхме да съчетаем, според мен, прецизно и точно текста, актьорската игра и режисьорското виждане в колаборация, която трудно се получава по принцип. Играем пред пълни салони", казва Петър Антонов. 

Петър Антонов и Боряна Братоева не сцената

Снимки: Личен архив

Магията на пиесата по текстовете на Яна Борисова е в преплитането между реалността и превръщането ѝ в проекция на нашия собствен свят. "Място, наречено Другаде" за Боряна и Петър по време на пандемията, например, е у дома, в 22-етажния блок, където общуват почти денонощно.  Така, както в пиесата, случайно се срещат героите Денис и Мия - той, слязъл от пиедестала си известен телевизионен водещ и тя, актриса, която, без да се съобразява с нищо друго освен със собствената си потребност да контактува, да споделя и да живее активно, нахълтва в живота на Денис и всичко се променя и за двамата.

"Помня един момент, в който си казах, че Петър Антонов е човекът, който искам за мой приятел. Беше на плажа във Варна след весела вечер, от онези, за които си разказвате истории на следващия ден. Петър се обърна към мен и седнахме да си говорим за нашите неща. Говорили сме си толкова дълго, че ме потупаха по рамото и ме попитаха: "Хайде, няма ли да си ходим?" Бяхме стояли с часове", спомня си Боряна. 

Темите им за разговор са основно за актьорството и изкуството във всичките му форми. Имат много допирни точки и общ вкус в живота и това ги обединява. Прави приятелството им крепко и силно. 

Яна Борисова е автор на докосващия текст на пиесата

Снимка: ArtVent

Много от драматургичния текст на Яна Борисова им се случва в реалния им живот. В пиесата Денис се сприятелява и привързва към Мия и, без той да усети, тя става неговият спасителен пояс, източник на вдъхновение и желание за живот. От своя страна, Мия намира истински приятел с богат емоционален опит и мъдрост от каквито всеки млад човек има нужда в процеса на порастването си.

"Има една магия в това представление и в думите на Яна Борисова. Това се вижда и в публиката и това, което остава след пиесата", споделя Петър Антонов. "Потъваме в това представление, попадаме в нереален свят - паралелен".

Текстовете на Яна Борисова са в разпознаваем, градски стил, които превръщат спектаклите ѝ в хит. Думите ѝ биват поглъщани и вливащи се като кристална, студена, бистра вода рано сутрин - действат разсънващо, ободряващо, обнадеждаващо. Същевременно липсва отнесеността на класическото изкуство, стъпващо на метафори, в което се губим между пластовете, дръзнем ли да подходим повърхностно. 

"Затова и са толкова разпознаваеми. Публиката е разплакана, щастлива и еуфорична след само един час, а този букет от емоции е дело на Яна Борисова. Надявам се и наше", казва Петър Антонов за пиесата "Място, наречено Другаде". 

И макар тези текстове да оставят незабравим отпечатък, по-сложни са отколкото си мислим. Те са трудни за научаване. Няма как да замениш дума или да я преместиш.

Яна Борисова с актьорите Петър Антонов и Боряна Братоева

Снимки: Личен архив

"Стъпиш ли на сцената, нищо не трябва да ти е лесно. Всяка човешка история е специална и лична, така както и тази на Денис и Мия", споделя Боряна. 

"Това определено е най-сложният текст в професията ми", съгласява се и Петър Антонов. 

Отбелязвайки отговорността на актьорската професия, която борави основно с послания, Петър Антонов споделя, че текстът на Яна Борисова е променил и него, и Боряна Братоева със сигурност - балансирал е вътрешните им светове. 

"В пиесата няма битовизъм. Моят герой Денис е чувствителен човек, много умен, с невероятно чувство за хумор. Всеки един мъж може да се разпознае в моя образ. И дано повече се разпознават, защото посланието е, че ако нямаш любов, няма значение какво друго си имал и имаш. Никой не губи любовта си, тя не може да се изгуби. Просто моментите на любов се променят", казва Петър Антонов. 

"В "Място, наречен Другаде" Денис намира любовта в едно приятелство", добавя Боряна. "Намира близък до себе си човек. Показваме една чиста форма на приятелство - как се заражда и през какви трансформации преминава. Какво всъщност освобождава тази любов накрая? Какви мисли ги догонват и какво откриват за себе си".

Петър Антонов и Боряна Братоева

Снимки: Личен архив

Затова и двамата не се опасяват, че нещо от пиесата може да им се случи на живо. Така както и че играят части от собствения си живот на живо.

"Вече сме ги преживели", смее се Петър Антонов. Там. На сцената.

Къде е това Място, наречено Другаде? 

То е всяко едно място, на което се чувстваш специален. А може и да не е място - може да е Човек. 

Финалът е изключителен. Няма да го издаваме.

Може да гледате "Място, наречено Другаде" на 11 декември във Фестивален и конгресен център Варна