#Може ли да се пести от пазаруването в магазина и до каква степен достъпната цена е гарант за качество? Вярваме, че това е възможно, ако се настроим за т.нар. разумно, градско пазаруване! Това е и най-новото послание на BILLA България, която се стреми да застава все по-близо до своите потребители.

Един от тези потребители е Даниела Динева – мама на трима, покрита от глава до пети с брашно и бебета.

Даниела Динева е един от най-популярните кулинарни инфлуенсъри у нас, а рецептите ѝ за сладки и солени изкушения привличат хиляди последователи в социалните мрежи! Тя е дамата в кухнята на щастливото си петчеленно семейство от покрайнините на София и вдъхновител за онези двойки, които чакат с години своето бебе. След дузина опити за забременяване ин витро Даниела ражда първото си момченце. В рамките на 5 години се появяват и още двама юнаци, но по естествен път.

Снимка: Hey. Daniella

Даниела вярва в чудесата, но и в балансираното хранене с домашно приготвена храна.

Пакетираните сладкиши не са на почит в дома ѝ, но пък тя, като майка, се доверява на BILLA Пекарна понякога да я замества в приготовленията на вкусотиите, които слага на масата!

Как живее, твори, пазарува и се грижи за децата си – научаваме от самата нея!

„С доста упоритост и постоянство, с баланс в живота си – ето така се постигат мечтите и се случват чудесата. Това, че обичам да готвя, е причина да обичаме хубавата и вкусна храна, която ни сплотява. Това не означава, че сме по цял ден в кухнята, необходим ни е баланс. Защото ако ядем нездравословна храна и приемаме твърде много тесто и въглехидрати – това неминуемо ще повлияе както на външния ни вид, така и на вътрешния ни мир“, смята Даниела.

Покрита с брашно и бебета е, защото в последните 5 години винаги има деца около нея. Най-малкият ѝ син е на 4 месеца.

„През целия този период прекарвам повече време в кухнята и с децата. Те винаги могат да те изненадат, така че да се налага отново и отново да се преобличаш“, шегува се Даниела.

"Покрита с брашно и бебета" – забележително словосъчетание, което добре описва ежедневието на многодетните майки.

„Не се възприемам като инфлуенсър, а като човек, който споделя личния си живот, за да вдъхнови хората, да запали въображението им, да им дари искра! Всичко започна в една ноемврийска вечер, когато все още нямахме деца. Това беше преди повече от 10-11 години. Винаги съм била запалена по готвенето и кулинарията. Имала съм афинитет и някъде в мен е дремел този скрит уклон. В онази ноемврийска вечер реших да си направя кулинарен блог, където да събирам рецепти, които са успешни, достатъчно добри и вече съм приготвяла. Исках да ги съхраня в онлайн пространството, защото светът е дигитален. И така започна всичко“, споделя Даниела.

Снимка: Hey. Daniella

Първият сладкиш, който е приготвила в живота си... е бил толкова отдавна...

За рождения ден на майка ѝ, когато Даниела е едва 12-годишна.

„Исках да я изненадам с торта, но нямах съответната форма. Помолих съседите за да ми услужат с тавичка. Скрих я в най-горния шкаф на библиотеката, за да не я видят в хладилника“, спомня си Дани.

С годините разбира от собствен опит, че в печивата има една технология, която, ако овладееш – почти няма нещо, което да те изненада, когато се работи с мая.

„С квас е доста по-трудно и сложно и трябва да разбираш много от това. Тънкостите при работа с мая, е да не превтаса тестото. Това се случва, ако се прекали с маята, времето на втасване или температурата. Ако превтаса тестото и го сложите във фурната, то ще спадне. Това се получава обикновено при хляба. Затова е хубаво всичко да бъде в точни мерки. Ако при приготвянето на основни ястия можем да импровизираме от всякакви продукти и да изпечем нещо, в сладкарството и пекарството трябва да сме много прецизни“, казва Даниела.

Снимка: Hey. Daniella

Тайната на тестото е да бъдем много точни с него!

По думите ѝ, и сладкото, и соленото се приема еднакво добре в дома им. Но се опитва да ограничава бялата захар, макар че в блога ѝ присъстват предимно сладкиши. „Най-вече се старая да я редуцирам при децата ми, защото е вредна – повишава се количеството инсулин в кръвта, снабдява ни с енергия, но не и витамини. Големият ми син е много голям фен на сладкото и затова днес направих сурови бонбони, за да можем да потушаваме тези сладки моменти. Готвя повече с кафява захар или мед в сурови десерти, кленов сироп, агаве... продукти, които заместват бялата рафинирана захар. Но не винаги се получава. Захарта има и друго свойство – играе ролята на консервант, казва Даниела.

Хлябът заема специално място в сърцето на всеки българин. Затова и е едно от най-любимите допълнения на малки и големи, по време на всяко хранене! Така е и в дома на Даниела, където ако има хляб на масата – яденето няма да бъде на почит!

Снимка: Hey. Daniella

Всеки заслужава добър хляб!

Любимият хляб на Даниела е този с квас.

„Разликата във вкуса му е огромна“, казва тя – „от Земята до Небето!“ „Хлябът с мая се прави от дрожди, които превръщат захарите във въглероден диоксид и играе ролята на набухвател. Тъй като дрождите са концентрирани, имаме бърза ферментация на тестото. Хлябът с квас залага на естествената ферментация, но това отнема повече време. За да захванеш квас отнема 7-10 дни понякога, поне при първоначалния процес. След това само се захранва квас и се използва. Хлябът с квас е доста трудоемък като процес. Прави се понякога и два дни. Аз, ако можех – също бих си приготвяла, но не съм научила тънкостите. Нямам такова време“, казва Даниела.

Снимка: Hey. Daniella

Затова и често позволява на BILLA Пекарна да я замества, когато става дума за хляб с квас.

“Там винаги намирам нещо, което да ни достави удоволствие. Съпругът ми е с глутенова непоносимост. Първите ни две момчета в началото бяха с млечна непоносимост. Готвенето беше разделено – за едни, палачинки без мляко и краве масло, за други – палачинки с мляко, но с безглутеново брашно... В BILLA Пекарна намирам абсолютно всичко, което ми е необходимо. Много обичаме да си правим авокадо тост с ръжен хляб – любим от Пекарната. Тя много често ме спасява, когато нямам някаква закуска. Тогава взимам от техните кроасани с масло. Разрязвам ги на две и ги пълня с прошуто или моцарела и кашкавал. Идеални са за следобедна закуска или когато пътуваме, за пикник. Мисля, че един такъв по-различен сандвич – с кроасан, на децата много им допада“, споделя Даниела.

Снимка: Hey. Daniella

За нея всичко е в баланса, затова е и привърженик на питателното хранене – без изкуствени овкусители и консерванти. Купувайки повече храни, близки до природата, зареждайки хладилника и шкафовете с чисти продукти, много по-здравословно се живее, смята тя.

„Можем да приготвяме торта веднъж в седмицата или някакъв десерт, който пак да е домашен, а не всеки ден да ядем вафли, чипсове, солети и други пакетирани храни. Избягваме и газираните напитки. Този принцип изповядвам. Всичко, което е от вкъщи – може да се хапва. Винаги има изкушения. Вчера бяхме на детска площадка и синът ми ми каза, че едно момиче носи кроасани. Подканих го да си вземе, но той ми отговори: „ние такива работи не ядем“. В крайна сметка се оказва, че успявам да повлияя върху тяхното разбиране и култура, свързана с храненето, от ранна възраст“, споделя Даниела.

Снимка: Hey. Daniella

„Децата обожават ритуалите на печивата. В момента, в който ме виждат, че започвам нещо да правя, се катерят се по плота и искат да помагат. Неделните ни закуски са любим ритуал – винаги приготвяме или различни видове палачинки, или гофрети. По-рядко бухтички, защото са пържени. Събирателно място за семейството ми е именно кухнята, където буквално живея. Децата знаят, че могат да се включат, да облизват бъркалките и надничат във фурната. Веднъж бях скрила кекс във фурната, но те бързо го откриха“, казва младата майка. Има си свои любими рецепти, но рядко ги повтаря изцяло.

Снимка: Hey. Daniella

За нея експериментите с нови продукти и съставки са любими!

„Кексовете са част от моето детство, приготвят се бързо и са идеални за следобедна закуска. Можеш много неща да сътвориш с тях – да добавиш орехи, ядкови тахани...“, казва още тя.

Чудим се каква е тайната за перфектното ѝ пазаруване – с толкова много изисквания и покрай факта, че петчленното семейство живее извън София – в къща?!

"Тайна за перфектното пазаруване, което обикновено е точно в BILLA, е... всяка майка да бъде много добре организирана. Не ходим на пазар всеки ден, а веднъж седмично, понякога и на 10 дни. Разполагам със седмично меню – това е моят ориентир и ми дава стройна организация в седмицата. Правя списък какво ще се готви, какви са ми необходимите продукти и винаги влизам в BILLA със списък, защото ми спестява много време. Това е тайната – добрата организация“, издава Даниела.

Споделя още, че в дома ѝ може без хляб, но не и без картофи.

„Картофи под различна форма – 4 дни в седмицата! Варени, задушени, на пюре, гарнитура. Хлябът трябва да е пресен и вкусен. Пълнозърнест, с ядки или семена, по-рядко бял!“, казва тя.

Снимка: Hey. Daniella

Когато има възможност майката да бъде заместена поне в едно от домакинските си задължения – защо не?

"BILLA Пекарна прави точно това и наистина ми е от помощ“, обобщава Дани!

 

*Материалът е подготвен за BILLA България