#Обществено-политическата сатира е "солта" на Карнавала. Сюжетите са "пиперливи", защото такива са ги сготвили публичните фигури. И непрекъснато ни "хранят" с тях. Думите са на сценариста на популярния грабровски хумористичен форум - Ангел Иванов. Двамата с режисьора и актьор Светослав Славчев са идеолозите на Карнавал Габрово, който тази година е под мотото "Прави Карнавал, не война". Как Ангел и Светослав променят класическата представа за карнавал, но оставят и своите отпечатъци по градската култура на града - научаваме в първи ден от началото на празненствата в специалното им интервю са #URBN! 

Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света. Кулминацията ще бъде колоритно карнавално шествие, когато около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Карнавалът в Габрово ще се състои между 17 и 19 май.

"Е, време е и ние да ги "нахраним", защото всички сме гладни за сатирично осмисляне на действителността. С усмивки, понякога и скръбни, и с френетичен смях, глетавите залци понякога се преглъщат по-лесно. Няма да разкривам свръхподробности от програмата, за да не развалим в аванс преживяването на публиката, но нека само очертаем полето от теми: разбира се примиряващият хумор като антипод на шестващата по света войнственост (зададен и като мото на събитието); и още - (не)коалиционното изпиране, разпадналата се сглобка, потенциално предстоящата нова сглобка, новите щедри популисти в политиката, противопоставянето между Президентската институция и Изпълнителната власт, отчуждението в социалните мрежи, автентичното габровско "смешно" и много други...", казва сценраистът на Карнавала в Габрово Ангел Иванов. 

Снимка: Личен архив

Миналата пролет популярния габровски хумористичен форум стана на 100 години. С тазгодишното издание Габрово влиза в новия карнавален век.

"Опитали сме се да запазим доброто старо и да надградим програмата с още по-доброто ново. Надявам се, че сме се справили. Публиката недвусмислено ще се произнесе, но обещаваме да има изненади", казва още Ангел Иванов. 

Самият той пише разкази като майсторски преплита със съвременни сюжети, посредтсвом силата на сатирата и иронията. Разкрива, че някои от тези разкази са били и муза  вдъхновение при подготовката на карнавала досега.

Снимка: Личен архив

"Да, някои от авторските ми разкази са хумористични. Един от тях дори излиза сега в дните преди Фестивала в т. нар. "Карнавален вестник", който се разпространява безплатно в Габрово - за местните хора и гостите на града. И все пак сценарното писане за Карнавала и литературната проза са доста различни. В първия случай мислиш, планираш и твориш плакатно. Карнавалната картина е визуален знак и сюжет, именно плакат, дестилат, заложените смисли са крещящи, ексцентрични и динамични, често пъти еклектични на границата между интелектуалното и първичното. Докато в литературата се спускаш в дълбочина, осмисленост, бавно и отложено разбиране на текста (и докато пишеш, и докато четеш). Всичко това изисква усилие на ума. А в Карнавала владее непосредствената емоция, "ахването" на сетивата. Замислям се, че мога да направя обратното - да напиша разказ, вдъхновен от Карнавала. Вероятно предстои".

Карнавалът е витрината на града. Там виждаме и преживяваме духа на мястото. Габрово се готви за това свое най-представително събитие цяла година, което значи че цяла година опитва да се самоусъвършенства във всяко едно отношение - градска среда, творчески колективи, обществена уредба, споделя още сценаристът. 

Снимка: Личен архив

"Това е най-ценното на Карнавала - че те мотивира да държиш ниво и да го качваш на следващо ниво всяка следваща година. От Карнавала можем да научим, че няма по-голяма сила от това да се смееш на самия себе си, защото дори "лошите" политици са продукт и функция на нас самите. И докато се смеем на себе си - да се променяме към по-добро. Това е привидно външен смях, който предизвиква някакво, надяваме се, вътрешно преображение - на обществено и лично, човешко равнище". 

Празник, общоградски купон, разумна, градивна лудост.

Любимият Карнавален сюжет за Ангел Иванов включва едно прасе, една тиква и една шапка на Харвардски дипломант.

"Нека хората заповядат и се насладят на този и останалите сюжети. Дали сме си умовете и сърцата, за да ги артикулираме и подредим. Ще бъде страхотно!", кани той читателите на dir.bg. 

През последните години упорито се налага мнението, че габровският карнавал е пророчески, и това е така, защото преди няколко години. Така например, когато мотото на Карнавала беше "Маски горе" дойде ковид, вдигнахме маските и не ги свалихме за доста дълго време.

Снимка: Личен архив

"Оттогава сме още по-внимателни каква ще бъде темата нодина а карнавала", споделя режисьорът на Карнавала в Габрово - Светослав Славчев. "Тази получихме може би над 100 предложения от сценариста и мотото присъстваше в повечето от тях под една или друга форма и някак всички бяхме убедени, че това трябва да бъде. На база на опита ни, си пожелаваме времето, което предстои оттук напред да е по-мирно, да предстоят само шеги, веселие и широки усмивки и всички тези войни, в пряк и преносен смисъл, да останат зад нас. Имаме нужда да мислим повече позитивно, за да се случва, това което искаме, а то е мир!" 

В последния ден от подготовката, в навечерието на Карнавала, Светослав и казва: 

Ох, малко остава! Или по-скоро не остана. Стягай се, не се отпускай, давай!

"Това не само го мисля, а го казвам и на целия карнавален екип. Последните и най-важни дни са идеални за изглаждане на детайлите, всичко да е прогонено, да сме готови, за да бъдем спокойни по време на карнавала. Силите са намалели, но еуфорията едва сега започва и тя ще ни държи много, много и след финала"

Безспорно сериозен акцент е политическата сатира и това е нещото, което отличава габровския карнавал от другите и то в световен мащаб.

"Но това, което тази година ми е любимо, са едни по-социални картини - на нещата от живота, които поглеждат войната от друг ъгъл - предстои да видите доста цветни и интересни картини като например "Не на войната с килограмите, оставете ни да бъдем красиви." Винаги са ми били слабост тези картини, които са живи, изпълнени от актьори или хора със страхотно чувство за хумор, които не се притесняват от това да се превъплъщават в различни роли", споделя режисьорът на Карнавала.

Разбира се, подготовката няма как да мине без гафове, защото това е наистина най-мащабното събитие за града, което има хиляди участници и няколко пъти по толкова зрители.

Снимка: Личен архив

"Както се казва истински сме, не сме безгрешни, така че използваме повода да се извиним предварително за гафовете. А тях може би след това може да споделим, за да се посмеем".

Това, което Карнавалите дават на градската среда е свободата, казва ощв Светослав: Да бъдеш, да изразиш себе си и да погледнеш света около теб по различен начин. Той провокира и мотивира и това е едно от прекрасните му свойства.

"Карнавалът, както всяка друга година е видян през очите на сценаристите и художника, така, както сме проследили ние събитийността в национален и световен план през последната година. Например, видяхме едни хора, които се разхождат по пътя на копринката от Дондуков запътили се към движение Трети март; виждаме една жена, която е захапала червена роза и яростно се опитва да задържи бента от вътрешна опозиция, който се опитва да нахлуе; виждаме други такива, които продължават прането и се опитват да изтъркат платното; виждаме хора и младежи, които са си забили главите в телефоните и сляпо следват всякакви трендове - ютубъри, влогъри, блогъри; такива, които се борят с недостатъците на тялото си и новите ценности във визията и пластичната хирургия... Ето такива неща сме видели като част от сюжетите в карнавала. Смятам, че карнавалът е едно криво огледали, през което да се огледаме и да, то малко преувеличава нещата, обаче така може да ги видим ясно, да ги погледнем с усмивка, а след това може би да си дадем и равносметка как я караме и накъде сме я подкарали", обобщава той.

Празничният ден, най-веселият ден на 18 май започва в 11 часа с национален карнавал и ревю на котки, но и на дребни любимци, място, където хората могат да заведат своя домашен любимец маскиран, но и място, чиято идея е да покажем и възпитаме отношение в грижа към домашния любимец. Отново от 11 ч. но на централната улица започва Детско шествие, в което ще се включат деца от всички детски градини в Габрово, а още по-специалното е, че те ще разказват и показват габровските шеги. Ще бъде една истинска детска олелия, традицията от която се ражда и големият карнавал в габрово.

Ще има улични артисти и карикатуристи, гримьори, които ще правят карнавален грим, за да може всеки да се превърне в част от карнавала, макар и да не е част от дефилето.

В 18 ч. започва и най-важната част от деня - карнавалното шествие, което не е за изпускане, защото то може да се види само веднъж и никога повече няма да се повтори. И накрая този зрелищен карнавал има нуждата от подобаващ концерт - заложили сме на модерното, но и на традиционните фолклорни мотиви с Фолкустикс, 100 кила, Dolapdere Big Gang, DJ МС Камен и любимото на всички фойерверк шоу.

Ангел Иванов , сценарист на Карнавал Габрово

Снимка: Личен архив на Светослав Славчев

Хуморът и сатирата носят на обществото на първо място здраве, казват още Светослав и Ангел.  А след това - себепознание, себеприемане и израстване. Начин на живот е. Не случайно Радой Ралин е казал "Светът е оцелял, защото се е смял" и може би сега, ден преди карнавала "Прави Карнавал, не война", е време да се замислим над това - да спрем да се вземаме толкова на сериозно, да сме повече над нещата, да надмогнем изкушенията и злободневието и да се обичаме повече.