#Чували ли сте определението „скъпо хоби“? Обикновено в тази графа попадат занимания, свързани с екстремни преживявания, поради простата причина, че качественото оборудване има своята висока цена. Но ако сте истински фенове – готови сте да я платите, защото приятното изкарване цена няма!

В поредица от видеоклипове ще ви покажем хобитата на любими популярни лица, подкрепени от УниКредит Булбанк. Първа от тях е Силвия Петкова, която сподели съкровените си емоции за любимия начин на почивка – къмпингуването.

Макар хората да си мислят, че за това хоби не трябва нищо повече от палатка и небе, пълно със звезди... всъщност се оказва, че не е точно така. Според банковите експерти, все по-често българите прибягват до потребителски кредити, за да си осигурят всичко необходимо накуп за безоблачната почивка. 

Къмпингуването е сред най-предпочитаните ваканции и тази година, но то е и вид инвестиция за следващите няколко, защото когато усетиш тръпката веднъж – ставаш заклет фен! УниКредит Булбанк също предлага да удари едно рамо на новозапалените къмпингари или на онези, които искат да сменят наведнъж цялото си оборудване. Но преди това искаме да ви покажем какво точно представлява къмпингуването!

Пътуваме в кабриото на Силвия Петкова точно след Джулай морнинг – когато сте с нея, трябва да знаете-шоуто е гарантирано. Смехът е усилен на макс, а тя е като същинска Пипи Дългото Чорапче – не само защото играе тази роля на сцената, но и защото с това градско диване, с високо вдигнат гард се чувствате в сигурни ръце. Багажникът ѝ е пълен до горе, защото още в ранни зори натоварихме „арсенала“ за къмпингуването. Като заклети фенове на този тип почивка, знаем, че подобно приключение има своите особености.

Първо – мит е, че това е евтина забава на открито. Не можете да си позволите да сте под открито небе ако не сте добре оборудвани с палатка, както и не можете да прекарате деня в жегата, без да имате своята сянка.

Второ – храненето на къмпинг е особеност. Няма как да се справите само с дърва и въглища – трябва ви газово котлонче, а защо не и хладилник на газ за студената бира. Разбира се, отдавна са измислени и хладнилните чанти, които обаче трябва да са големи и от по-висок клас, ако искате напитките и храната ви да са добре съхранени на слънце.

Наред с основните неща и посудата, останалата екипировка и оборудване са колкото средна заплата, и то дори ако не са от най-високия клас.

Разбира се, Силвия отдавна си е набавила необходимото, защото къмпингува от почти 15 години. Може да разпъне палатка, да запали барбекюто и да ви попее под звездите. Това, което ще направи и пред вас!

„Отиваме да къмпингуваме – нещо, в което аз съм влюбена, защото обожавам свободата. За мен свобода, всъщност, е да се слеем с тази природа. Имам супер яка изненада за вас, възнамерявам да покажа как Силвия Петкова си бичи айляк!“, казва тя докато шофира вече извън София, а косите ни се веят от вятъра в кабриото.

„Това да натовариш колата – да вкараш вътре палатката, столчето, масата, въдицата, хладилната чанта, газовото котлонче, скарата, кафеварката, чашките, чинийки ..да ги закараш и да ги опънеш, и да си кажеш: „Ей тая нощ тука ще живея...“. Просто нямам търпение да видя табелата за края на София!“ , вълнува се тя докато излизаме извън града.

За Силвия опъването на палатка е фасулска работа. Практикува го от далечната 2007 година.

„Тази палатка е среден клас, не е от най-скъпите, но не е и от най-евтините. Всеки според възможностите си. Много е важно каква гледка ще избереш, обаче!“, споделя Силвия Петкова.

Всъщност палатките с висока хидроизолация, които са подходящи за всяко време на годината надхвърлят цифрата от 1000 лв. Ако сте семейство – най-вероятно вече сте разглеждали и семейните палатки с няколко предверия – техните цени обикновено варират между 2000 и 3000 лв.

Все повече семейства, обаче инвестират в този начин на почивка, защото закупуването на портативния подлсон под звездите е инвестиция с дългосрочна гаранция. Палатка, особено за семейство, върви с навес или тента. Независимо дали си в гората или на море, тентата е абсолютно задължителна за жегата, заради децата или домашните любимци. Цената на тентите, в зависимост от UV защитата, също е над средната работна заплата. Добрите започват от 100 лв.

От тийнейджърка Силвия Петкова обикаля по забранени места, но за да го направиш – трябва да имаш оборудване, съгласява се и тя.

„Няма какво да се лъжем. Не може да си на ръба на водата и да не си подготвен за това. Не може да се разхождаш от Ком до Емине и в раницата си да нямаш оборудване. Трябва да имаш стабилна раница, в нея да имаш комплект за първа помощ, вода, храна и посуда. Обувките са изключително важни, а качествените туристически обувки си струват покупката, защото имат гаранция минимум 5 години. Въпреки че цената им е няколкостотин лева“, обръща внимание тя.

Голяма част от запалените къмпингари предпочитат да закупят оборудването си наведнъж. Започват с качествена палатка, тента, шалтета и спални чували. Някои прибягват и до зареждане на акумулаторни батерии чрез соларни панели – което е екстра инвестиция, подходяща за двуседмичен престой в дивото.

„Повече ми приятели са си купували всичко наведнъж на кредити, защото няма как да стартираш само с едно от важните неща. Минималната инвестиция, според мен, за среден клас е 2000 лева бюджет, но няма гаранция колко време ще са в изправност“, отбелязва тя. Няма ден в живота си, в който да не помечтае да се намира на хубаво място под открито небе. Ако може да избира – в тази палатка можеше да си живее. „Ама станах актриса...“! , шегува се тя.

Признава, че не е „огромнейша готвачка“, но на къмпинг нямаш избор и обикновено се приготвя месо и зеленчуци на жар или ползваш котлонче на газ. Разбира се, не може без хубава скара и инструменти за нея, която става верен приятел на къмпингарите от първи момент.

„Вариш спагети, пилешка супа... какво ли още не. Особено ако си с дете – голямо готвене пада. Правиш пържоли, режеш салати – реално носиш със себе си малка портативна кухня“, казва Силвия.

Разбира се, табиетлиите – както наричат някои от най-запалените къмпингари, прибягват до редица допълнителни екстри, когато си осигурят първначалното оборудване. Така например за диво къмпингуване се предлагат еко тоалетни чинии, соларни душове, чешми и сгъваеми шкафове за подредба в палатката.

Всичко това не е задължително, но пък дава удобство и пълна свобода да почиваш дълго и комфортно на открито.

Силвия споделя, че нейният син – Сива, от година вече е истински къмпингар, но е представен на дивия плаж Иракли още преди да навърши годинка!

„И Иракли го прие, и той прие Иракли. Нямам търпение да опъваме палатки заедно на всевъзможни красиви места !“, казва младата майка.

Когато си с деца на палатка – бюджетът определено е по-висок. Особено ако искат надуваема моторна лодка или скъпа въдица, когато къмпингувате край язовир. Освен игрите и заниманията, трябва да сте подготвени за всякакви атмосферни условия. Затова и повече семейства залагат най-вече на висококачествените палатки с предверия.

Съветът на Силвия Петкова е да се погрижите за музиката – стабилна колонка или музикален инструмент! Тук вече инвестирате по желание в добро настроение.

„Ако можех да пея, тук щеше да има китари, дайрета... но не искате да чуете как пее самата тя... Силвия...“, шегува се актрисата. Всъщност може да чуете и видите Силвия Петкова как пее във видеото, както и какво направи, когато неочаквано се зададе страшна буря.

С нея пътуването е истинска авантюра!

Да си къмпингарче си е занимавка, не е толкова евтино, но е и вълнуващо приключение!

*Материалът е подготвен с подкрепата на УниКредит Булбанк!