# Различната за всички 2020 година прoмени разбиранията ни за "нормално", но няма как да промени принципите и мисиите ни. В променен вид, но със същите послания и идеи, провеждаме за втора поредна година специалния проект на Dir.bg - He`s the MAN!

Стигнахме и до най-младия мъж в нашата изключителна селекция от Великолепната шесторка! След Михаил Билалов, Лазар Ангелов, проф. Иво Петров и Графа, ред за онлайн интервю е на Велизар Величков.

Той е на 33 години, но се чувства повече от добре в динамичните и успешни онлайн прoекти, които създава през последните 10 години. Животът му се описва само с една дума, която промени света завинаги - Интернет. Велизар Величков е актьор по образование, пътешественик по душа и същевременно е създател на едни от най-мащабните онлайн проекти в българската (и не само) мрежа! 

Деян Веселинов се свързва с Велизар, който в момента е в Мексико - ден след като лек ураган е ударил Плая дел Кармен в района на Канкун, където живее. Слънцето се прокрадва вече през прозорците му, а Велизар Величков е в добро настроение за разговор! 

Снимки: Личен архив

"Може би мерките срещу коронавируса тук са малко по-слаби от тези в България. Тук всичко работи. Но дезинфекцираш ръце, слагаш маска на влизане в заведенията, после я махаш. Хората сякаш не се интересуват, но и тук е по-топло - вирусът трудно съществува вероятно" , споделя Велизар. 

Готов е да отговори по мъжки на въпросите на Деян Веселинов за дългия път, пряко и преносно, до Мексико, тръгнал от родния му град Пловдив. 

 "Успехът не е точка, той е път. Пътят е много по-важен! Не съм спрял да работя от 15-годишен и нямам намерение да го правя. Планирам още много в живота си, в професионален и личен план" 

Споделя, че отрано се е научил да мисли дългосрочно за целите си в бизнеса.

"От 15-годишен се занимавах със сайт за музика, записвах дискове и по едно време изкарвах 3-4 пъти повече от учителката ми по музика. Казах си:"Тая игра я превъртях вече.

Но... както се случва често в технологичния свят, след 5-6 месеца всички вече имаха устройството за запис на дискове и моят малък бизнес приключи", спомня си предприемачът. 

Така научава, че не всичко е вечно. И че ...

Най-важното за успеха е да мислиш два-три хода напред!

"Докато завършвах НАТФИЗ, не съм спирал да мисля за технологичното развитие около мен. Един ден ми се обади моят партньор от сайта за музика да се включа в бизнес. Не се бях занимавал никога с продажби. Завършил съм актьорско майсторство. В началото работата ми бе да убеждавам хората да рекламират при нас в сайта Grabo, като искахме не само намаление от 50% на цената им, но и 20-30% комисионна за нас. Бяхме безизвестен бранд и предлагахме небивали условия. На 23 години нямах предства какво правя, но се хванах за това, което обичам. Започнах да чета книги, да се уча как да продавам по-добре и в един момент учех хора как да продават по-добре от мен... ", споделя Велизар Величков. 

Снимки: Личен архив

В началото си мислел, че всичко ще се случва много по-лесно. 

"Все пак играех Шекспир в театъра, казах си:

"Какво толкова, отиваш да продаваш нещо..."

Оказа се, че не е лесно да подредиш процесите и да разбереш къде е добавената стойност на продукта ти, за да я продадеш на отсрещната страна. Продажбата не е еднократен акт, а ние винаги сме мислели да работим дългосрочно с нашите бизнес партньори. Винаги е трябвало да мислим за това дали ще добавим стойност към техния бизнес".

Десет години по-късно Велизар Величков и фирмата му имат продадени над 8 милиона ваучери и над 650 хиляди клиенти. Сайтът Grabo не е единственият му бизнес. Той движи доста брандове и марки, свързани с уеб живота в България и света. В момента един от основните му приоритети е сайтът за хранителни режими 1 For Fit, който е активен в над 180 държави. 

Велизар Величков (вдясно)

Снимки: Личен архив

"Не продаваме само в Куба, Северна Корея и Нигер. Продавали сме диети дори в Сомалия. Имаме система, всичко правим ин хаус с отдели за съпорт и маркетинг. Работим с инфлуенсъри в социалните мрежи, които са световноизвестни, като Лазар Ангелов (интервюто на Лазар за He`s The Man може да видите тук). Около 90% от енергията ни се влива в този сайт", разкрива Визо. 

За целия този успех се е наложило да вземе няколко важни, тежки решения в живота си. Едно от тях е да се откаже от театъра. 

"Tрябваше да вляза на 120% в проекта. Не знаех дали ще бъда удовлетворен накрая. Колкото и да сменяш роли в театъра, това е една професия. Аз исках да е по-динамичен живота ми. Мисля, че взех правилното решение. За важните решения трябва да слушаме интуицията. Тя е по-силна от нас понякога ...", казва Визо. 

В успешния световноизвестен сайт 1 For Fit, Визо първоначално влиза само като инвеститор. Още през първата година вижда потенциала.

"Включих се на оперативно ниво. После дойде мисията - проповядване на здраве и лайфстайл. Това добави стойност в живота на хората. Тогава започнахме да продаваме и мисията. Когато решаваш проблем в обществото, тогава наистина имаш успех. Това пак не сме го търсили, получи се интуитивно и като започнахме да го правим - се получаваха нещата". 

От успешния млад българин Велизар Величков запомнете, че обкръжението е от най-важните фактори за успеха. По-важно от образованието и възпитанието. 

"И в актьорските ми години, и в IT сектора, учих много от хората. Обичам да слушам, любопитен съм за всякакви неща. Знам, че ще ми помогне някой ден в живота това, което съм чул. Чел съм, но хората ме учат. Разпитвам за всякакви небивалици, които можеш да се сетиш,особено когато съм на ново място и с нови хора" , признава Визо.

Разпитва дори таксиметровите шофьори. Човекът за него е най-голямата книга на тази планета, защото е необятен. Това не означава, че отрича книгите. 

От 2019 година Визо е част от Gospodari.com 

"Отново хората бяха първата причина, заради която започнах да работя в този медиен проект. Харесвам безпристрастността на бранда. Това, че се правят смимслени неща в българската журналистика. Занимавам се с технологичната част", казва Велизар. 

В последните 15 години предизвикателството към предприемачите от неговия ранг в интернет е била адаптивността. В технологиите всичко се променя светкавично бързо. 

 "Направи услуга, то ще ти се върне", казва още Велизар. 

Защо Фейсбук пристрастява и как самият той е редуцирал зависимостта си към социалните мрежи?  Коя е следващата му дестинация, макар Covid-19  да е объркал плановете му? Кои са най-често използваните апликации в телефона му?

Ще научите от разговора с Деян Веселинов!

 

*Проектът се реализира с подкрепата на А1 и Huawei

Домакин: Grand Hotel Millennium Sofia