Той спортува от ранна детска възраст, въпреки че бил най-дребен в училище. Когато преди около 13 години решил да мотивира хората да се движат интензивно на открито, шефовете му го помислили за луд! Ванко Георгиев е основател на уникалната методика PUMP & RUN, която комбинира силови упражнения с лека атлетика. Методиката му помага на всички хора, трениращи по нея, да се чувстват и да изглеждат добре, без да изпадат в крайности. Заедно с #NikeSportswear ви каним на един градски #AirMaxDay от един здравословен #AirMaxLife, посветен на новия  #airmax95

Както всяка година от 2014 насам, Air Max Day (26 март) увековечава десетилетната иновация на легендарния Air Max силует по два начина - преиздаване на търсени класики и въвеждане на нови попълнения на пазара. Именно тази формула поддържа Air Max на върха на световните класации от самото му създаване! Няма по-добър избор от заклет спортист като Ванко Георгиев, който да ни представи любимия си модел на NIKE и да ни разкаже как се избират маратонки! В специално интервю той ни споделя за личния си опит в живота и личния си фаворит в ежедневието. Както винаги, той е позитивен, усмихнат и вдъхновяващ - последната му мисия е насочена към мотивирането на най-малките в училищата и детските градини да спортуват! 

Как бягането се появи в живота ти като спортно увлечение, хоби, но и лайфстайл?

Бях в 5 -ти клас, когато един треньор дойде в училището, в което учех, набираше хора за тренировки по лека атлетика. Аз бях най-дребен, слаб, без физически показатели, но въпреки всичко исках да започна. Година след година надграждах, започнах да участвам в състезания, да печеля, да се наслаждавам на бягането. И до днес, дори и да не се състезавам, бягането е неотменна част от живота ми като средство да поддържам фигурата си, вдъхновение за работата ми и мисия да запаля повече хора да направят спорта част от живота си.

Бягането ми помага да изглеждам добре, да се чувствам жизнен, да съм свободен.

Показва ми всеки ден, че няма невъзможни неща!

Казват, че спринтьорството е спорт за издържливите. Така ли е и какви са основните му белези, които го отличават от другите спортове?

На пръв поглед бягането изглежда просто, но това далеч не е така. Спринтът е много сложно нещо, в което освен силата на ума е важна и техниката на бягане, за да съхраним ставите си. Погледнато от друга гледна точка обаче, за мен спринтът е ритъм, честота. Често обичам да казвам, че бягането за мен е музика. Това, което със сигурност го отличава от другите спортове и причината да е част от моя живот и практиката ми като треньор е, че е подходящо за любители и активира всички мускулни групи. Освен това влияе благоприятно както на периферната, така и на нервната система.

Казваш, че Nike е любимата ти марка от малък. Какво те привлече в силуета на техните модели и с какви емоции свързваш модела Air Max?

Чувството да си с NIKE е далеч повече от това да търсиш визия, то е удобство, комфорт, здраве... Бягането с NIKE за мен е лекота, усещане на земята по различен начин, реакцията на упората е по-бърза, можеш да се насладиш на бягането, което за мен е много важно.

Как в такъв случай влияе твоята връзка със спорта върху стила ти на обличане? Какви са аутфитите, които преобладават в гардероба ти - като модели, стил и цветове?

Аз лично в моят гардероб имам само спортни неща, защото ми носят усещане за комфорт и свобода.

Винаги нося различни чорапи против уроки, шапка назад (смее се) и задължително - любимият Nike Air Мax.

По отношение на тичането, избирам NIKE RUNNING/ NIKE TRAIL. Най-добрите маратонки за бягане за мен са Alpfafly, не ги свалям! (смее се).

В почти всички спортове препоръчват на спортуващите да си набавят на първо място подходящи и удобни маратонки. Какъв е твоя съвет като треньор?

В моята практика като треньор, винаги започваме с това. За мен, подходящите маратонки за тренировка са основен елемент, за да съхраним ставите на всеки от нас. Обичам да правя сравнение с колите ни.

Когато са износени гумите на автомобила, ги сменяме, иначе рискът е голям. Абсолютно същото е и с обувките ни!

Не само тези, с които бягаме, а и прекарваме ежедневието си. Често съветвам клиентите си, при избор на маратонка, да изберат тя да бъде удобна, задължително да има висок свод и връзки. По отношение на подметката е важно тя да бъде висока, умерено мека и по крака. Когато натиснем предната част на маратонката, трябва да се повдигне петата (винаги така тествам!).

Ванко Георгиев е основател на уникалната методика PUMP & RUN, която комбинира силови упражнения с лека атлетика. Методиката му помага на всички хора трениращи по нея, да се чувстват и изглеждат добре без да изпадат в крайности. Заедно с #NikeSportswear ви каним на един градски #AirMaxDay или здравословен #AirMaxLife, посветен на новия #airmax95!

Снимка: NIKE

Като фен на Nike и посланик на марката, имаш ли любим модел от новата колекция?

Безспорно! Моят фаворит е Аir Max 95 за ежедневната ми визия, защото освен удобство тук имаме и иконичен дизайн. Имаш усещане за стъпване в облаци! За бягане - ALPHAFLY. За мен това е еволюция, страшно надграждане! Това е феноменална маратонка!

Кое е най-важното ти качество, което смяташ, че е придобито покрай активността ти в ежедневието и инициативите, в които участващ?

В моето ежедневие общувам със страшно много хора, това ми помага да успявам да разговарям с всеки на всякакви теми, да уловя емоцията в хората, да съм интуитивен. Спортът ме е научил на всичко, което имам и е двигател за мен да увличам повече хора в него! Едно от последните ми силни преживявания с много ценни уроци за мен е и участието ми в "Сървайвър". Включих се, защото исках да достигна до още по-голяма аудитория, исках спортът да достигне до всеки един, исках моята методика да навлезе и при децата, подрастващите.

Научих, че се работи в екип, научих, че не е само физика, трябва и ум.

Анализирайки всички 20 участника, успях да науча много за влиянието на глада както върху физическото, така и върху психическото състояние на човек. Аз имах експериментална група и бях мега доволен от това. В момента в работата ми страшно много ми помага!

Какъв съвет би дал на младите хора, които все още нямат досег със спорта?

В момента имам проект, чрез който обикалям детски градини и училища. Винаги споделям моят личен пример, работя над това да мотивирам подрастващите да спортуват. Вярвам, че спортът е основно звено в живота на всеки един от нас, дали ще бъдем IT, търговец или каквото се сетите, спортът трябва да е неотменна част. Той помага да сме по-успешни, учи на дисциплина, самувереност, точност! Това, което споделям и с младите хора е, че спортът не е само визия и средство за добър външен вид. Отдавна големите мускули са демоде, трябва да се фокусираме върху ползите му за здравето, развиването на качества, здрава психика и от там да извлечем външния вид.

Разкажи ни важна история в живота ти, с която да мотивираш всички онези от нас, които искат да променят живота си към по-добро и по-здравословно съществуване.

Работих във фитнес за определена заплата, която нямаше особено значение, защото обичах работата си, бях на бара, чистач, редач, треньор ... всичко. В един момент исках да се развивам и поговорих с шефовете, но те ме мислеха за луд! Казаха, че идеята ми да печеля от това хората да бягат, да ги тренирам на открито е налудничева! Тогава просто си тръгнах, на следващия ден седях в НСА гледах стадиона и мислих как да формирам всичко. Започнах да тренирам хора безплатно, започнах да раздавам флаери, да приканвам хора да спортуват. Не след дълго се роди идеята за PUMP&RUN.

Ванко Георгиев е основател на уникалната методика PUMP & RUN, която комбинира силови упражнения с лека атлетика. Методиката му помага на всички хора трениращи по нея, да се чувстват и изглеждат добре без да изпадат в крайности. Заедно с #NikeSportswear ви каним на един градски #AirMaxDay или здравословен #AirMaxLife, посветен на новия #airmax95!

Снимка: NIKE

Всяка сутрин и всяка вечер аз ставам и лягам с мисълта за методологията ми, аз горя в това.

Всеки ден ми е като първи. За някой хора съм постигнал много, за мен е началото.

Никога не се отказвайте от това, в което вярвате! Няма точно формула за успеха! 

*Новата колекция на NIKE може да бъде открита в официалните магазини на Nike в България "Парадайс Център", "Сердика Център" и "Мол Пловдив".

** Материалът е подготвен за NIKE и съдържа прoдуктово позициониране!