На Фестивала на Розовия домат от Градско градинарство-София ще демонстрират ползите на този метод

#Все по-често се възхищаваме на постиженията в градска среда - изграждането на зелени покриви и покривни градини в мегаполисите на Северна Америка и Европа. Не само модерните хора, но и бизнесите започват да търсят начини да намалят отпечатъка, който оставят върху околната среда. Все по-популярно става изграждането на градски градини.

Едно ново поколение градинари у нас са нетърпеливи да практикуват градско земеделие в София - не само за да допринесат за по-добрите условия за живот, но и да създадат общност, която да се противопостави на свръх консуматорските порядки.

Поглед към тях обръщат и МЕТРО, в рамките на традиционния градски Фестивал на Розовия Домат, който ще се проведе на 3 септември от 11 до 17 часа в Княжеската градина. Освен шеф готвачи от Италия и България и кулинарни шедьоври, създадени с изцяло български продукти, ще можете да опитате крафт бира, да научите оригинални идеи за компостиране и повдигнато легло! А какво е повдигнато легло? Ще научите от разговора ни инициатор и съосновател на Градско градинарство-София - Никола Бончев.

"Най-важното в нашата дейност са посланията, отправени към общината, за да бъдат отделени площи в града за развитието на градското градинарство в столицата. Общината ги има, София План изготвиха карта с огромен брой места, където може да се развива такава дейност. Тези площи не са подходящи за детски площадки, затова и най-доброто е да ги оставим в ръцете на гражданите", споделя Никола Бончев.

Личен архив: Никола Бончев

Градското градинарство е най-достъпната практика за градинарите в града, уточнява той. Може да е в обществена градина, където жителите отглеждат свои собствени зеленчуци, билки и цветя. Трудно се намира достъп до пространство за традиционни градини, особено в гъсто населените градове. По-развитите общности използват покриви за целта, ако сградите отговарят на определени строителни изисквания и ограничения за тегло.

Историята на "Градско градинарство - София" започва през далечната вече 2012 година. През 2015 година започва и приключението "Градина за Дружба". Към 2019 година тя се разпростира на 6 декара, снабдена е с водоизточник и дори има охрана.

За последните пет години десетки познати и непознати хора с неимоверно желание и страст помагат на "Градина за Дружба".

"Единственото, което се иска от Столичната община, е да се променят наредбите, за да може подходящите свободни площи да се използват от гражданите. Гамата за използване огромна, не е само гледане на домати. Да, има и домати. Има изследване от БАН на Дона Пикард, в което ясно са посочени нуждите на обществото от градско градинарство. Много от хората, които в момента го правят, го практикуват до известна степен незаконно и е хубаво да има регулации. От Оксфордския университет стигнаха до заключението, че огромен брой софиянци, ако нямат градина, биха останали без храна през зимата, защото голяма част от лятната продукция се консервира. Ако погледнем от социална гледна точка - важно е да бъде създадено едно такова общество, което се самоподдържа, не е зависимо. Това е вид демокрация в най-чистият ѝ вид и за овластяване на хора, които до момента не са имали шанс за това. Става въпрос от икономическа гледна точка за отношения вътре в социума по разпределяне на средствата за общите градини, за общ бюджет, който заедно решават как да се разходва... Става въпрос и за комуникация", аргументира се идеологът.

Вид градинарски анархизъм, чрез който хората взимат живота в ръцете си.

На Фестивала на Розовия Домат Никола Бончев и съмишлениците му ще направят демонстрация как се изгражда повдигнато легло, което всеки може да си направи в двора.

"Това са практични методи, приложими в градско градинарство. Всеки може да ги ползва в двора си или в междублоковото пространство. Лесно е, не е страшно и не бива да се плашите, ако ви оберат реколтата, какво толкова? Обикновено това са най-големите страхове на гражданите", казва Бончев.

Градинарството с повдигнато легло всъщност е затваряне на почвата в задържащи устройства ("легла") с широчина от 1.0-1.2 м, които обикновено са направени от дърво, скала или бетон и които могат да бъдат с всякаква дължина или форма. Почвата е издигната над околната почва и може да се обогати с компост.

Зеленчукови растения са разположени в геометрични модели, много по-близо едно до друго, в сравнение с конвенционалното градинарство. Разстоянието е такова, че когато зеленчуците са напълно отгледани, листата им едва се допират, създавайки микроклимат, при който растежът на плевелите се потиска, а влагата се запазва.

Повдигнатите легла се податливи на сложни земеделски системи и могат да се използват ефективно за контрол на ерозия или пестене на вода и хранителни вещества. Могат да бъдат създадени на големи площи, а чрез тях се удължава сезона на засаждане.

Повдигнатите легла позволяват на възрастните и хората с увреждания да отглеждат зеленчуци, без да се налага да се навеждат, за да ги грижат за тях.

Най-големите ползи за нас, обаче, са създаването на градски градинарски общности, казва Никола Бончев. В момента съмишлениците от "Градина заДружба" са над 100 души. В Лозенец, Герман и Обеля също имат своите градинарски общности. Популярна е градската градина и в столичния квартал "Левски".

"За наша голяма радост работим с много активни и будни хора, които успяват да движат напред инициативата, така че, когато някой от нас се измори, друг с по-свежи идеи и поглед поема. Това се случва в момента. Новите хора, които са поели инициативата за Градско Градинарство-София се справят много добре, адаптирайки се към различни ситуации, изготвяйки документ за Общината и съм доволен", обобщава Бончев.

снимка: Metro

Всяка година Фестивалът на Розовия домат е кулминацията на инициативата "Отгледано с грижа в България", която подкрепя родните земеделски производители и дава възможност на ресторантьори да купуват качествени български продукти. От началото на кампанията през 2017-а година МЕТРО България успява да включи над 430 вида локални артикули в своя асортимент, които изкупува директно от над 300 земеделски стопани и малки хранителни предприятия. По този начин професионалните клиенти в цялата страна могат да се възползват от богат асортимент български продукти.

Всеки, желаещ да се докосне до българските традиции и вкус, може да заповяда на 3 септември от 11:00 до 17:00 часа в Княжеската градина. Актуална информация за Фестивала на розовия домат можете да откриете в страницата на събитието във Facebook.

Освен да се насладят на качествена храна и да си закупят пресни земеделски продукти директно от производителите, посетилите на Фестивала на Розовия домат ще имат възможност да избират от различни видове българска крафт бира, както и да се запознаят с напълно устойчив продукт произведен от остатъчния малц след нейното производство. По време на Фестивала ще се проведат и творчески работилници, свързани с опазването на околната среда и природосъобразния начин на живот, градско градинарство и традиционни ястия , характерни за някои от най-китните села в Северозападна България.