#Пролетта е тук и в #SkinCity с доц. д-р Етугов си говорим за каква козметична или дерматологична процедура е подходящ този сезон. В поредния ни разговор е дерматологът, подкрепен от специализираната клиника Estetics & Dermatology!

 

Що е то блефаропластика или опериране на горни клепачи?

Първата процедура, за която подходящ период е март, април и май месец е блефаропластиката или опериране на горни клепачи. Това е оперативна процедура, която третира и възстановява увисването на клепачите. Процедурата може да включва отстраняване на излишната кожа и мазнини. С напредване на възрастта клепачите се отпускат, а мускулите, които ги поддържат, отслабват. В резултат на това излишната мазнина може да се събере над и под клепачите, което води до увисване на веждите, горните клепачи и образуване на торбички под очите.

Блефаропластиката е подходяща за вас, ако имате:

  • Излишна кожа на долните клепачи
  • Торбички под очите
  • Увиснали горни клепачи

Много хора изразяват удовлетворение от резултатите след блефаропластиката, като по-свеж и младежки вид и повече самочувствие. За някои хора резултатите от операцията могат да продължат цял живот. При други може да се повтори увисването на клепачите.

Синините и отоците обикновено отшумяват след 10 до 14 дни. Белезите от хирургическите разрези могат да отнемат месеци, за да избледнеят. Внимавайте и задължително предпазвайте нежната кожа на клепача от прекалено излагане на слънце. На първо място, най-голямото предимство от процедурата е видимият и траен ефект. Тъй като тук става въпрос за хирургично отстраняване на част от увисналата кожа около очите, резултатите са изключително дълготрайни. 

Що се отнася за намеса от естетично хирургично естество, е най-добре преди да вземете решение да обсъдите това с опитен експерт. Консултирайте се със специалистите на AestheDerm.eu, които ще ви помогнат да разберете дали блефаропластиката е подходяща за вас и какви са резултатите, които може да очаквате от нея. Те ще се погрижат да разберете всичко за процедурата и да направите своя информиран избор за по-стегната и младежка кожа. "Какъв е периодът на възстановяване и какво трябва да правя по време на него?" - Възстановителният период след блефаропластика не предполага престой в болница, но се препоръчва да си вземете отпуска от работа за период между 7 до 10 дни, в които да си почивате вкъщи. През този период може да се наблюдават отоци и синини в областта на клепачите и очите. Това, разбира се, е строго индивидуално за всеки пациент, като при някои се наблюдава по-бързо възстановяване.

За да успокоите зоната около очите е препоръчително да се прилагат хладни компреси или да се поставя лед няколко пъти през деня. Позата на сън също е много важна, като се препоръчва да спите максимално изправени или поне по гръб, за да не се увеличават отоците. Избягвайте физическа дейност през първите дни след процедурата.

С какви други процедури може да се комбинира блефаропластиката?

"Блефаропластиката може да се комбинира с други антиейдж процедури. Най-често тя се прави заедно с оперативно повдигане на вежди - челен лифт или цялостен фейс лифт", казва д-р Етугов.

"Това е процедура, която изглажда фините линии около очите. В портфолиото от услуги на Estetics & Dermatology се включват модерни методи с иновативни уреди за подмладяване и тонизиране на кожата. В комбинация с повдигане на клепачите може да добавите поставяне на ботокс в горната част на лицето или хиалуронови пълнители около устните или в скулите. Ние работим с уреди, които не причиняват болка или белези след процедурата. Извършването на няколко процедури е безвредно за вас и даже се препоръчва, защото така няма да се налага да се възстановявате отново."

FaceTite - високоефективен фейслифт и то без скалпел

Чувствате кожата на лицето и шията си отпусната и това ви потиска? Искате да подобрите визията, формите и контура на лицето си, но не искате да се подлагате на хирургични интервенции? Притеснявате се от дълго възстановяване, отоци и белези?

FaceTite е съвременен иновативен метод за стягане и контуриране кожата на лицето и шията, чрез революционна технология, използваща радиочестотна асистирана липолиза. Посредством насочена радиочестотна енергия (RF) - безопасно и ефективно, накрайникът контурира и свива тъканта, като термично атакува подкожната мазнина. Така се стимулира процеса на естествено регенериране и синтез на колаген и еластин в кожата.

А резултатът от процедурата е по-стегната кожа за по-дълъг период от време.

Какви са предимствата на процедурата за стягане на кожа на лицето - FaceTite?

  • На първо място FaceTite е безопасна и щадяща процедура.
  • Няма оперативна намеса, което е предпоставка за по-кратък възстановителен период.
  • Минимизирани са белезите, синините и отоците, за разлика от оперативния лифтинг.

Кои зони могат да бъдат третирани?

Областите на лицето и шията, в които се наблюдава отпускане на кожата. А именно:

  • двойна брадичка,
  • увисване на шията и долна челюст.

Очаквани резултати след манипулация с FaceTite?

Видими резултати се забелязват веднага, а оптималният ефект се наблюдава от 6 до 12 седмици след процедурата. Една процедура с FaceTite веднъж на 5-7 години е достатъчна поради изключително добрият видим ефект.

                                                                                                                       Запази час

Какъв е възстановителният период след FaceTite?

FaceTite е минимално инвазивна процедура, която се извършва под местна анестезия или седация. След процедурата, пациентите могат да се приберат вкъщи и да се върнат в кратки срокове към своя ритъм на живот.

Препоръчително/задължително е да носи стягаща превръзка в продължение на няколко дни.

В допълнение доц. д-р Етугов пояснява, че пролетта е времето и за оперативно отстраняване на кожни образувания и заличаване на белези.

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Доц. д-р Етугов: Зимата и пролетта са сезоните, подходящи за хирургични процедури и заличване на белези

Коя е подходящата възраст за блефaропластика и FaceTite?

Според научните изследвания, физиологичното стареене започва от 25-годишна възраст. Не тогава е времето да се започне с агресивни подмладяващи методи. На първа линия са поддържащи и хидратиращи грижи. Има критерии, за да изберем блефаропластика, като метод за корекция на отпуснати клепачи. Най-често клепачната гънка е толкова изразена, че покрива твърдата част от клепача (тази над мигления ръб), създава дискомфорт, а понякога принуждава пациента неволно да повдига горния клепач през будното време на денонощието. Това създава напрежение в очните мускули, а може да доведе и до главоболие. Провеждат се тестове и измервания на кожата на горния или долния клепач и се преценява необходимостта от блефароплестика. FaceTite е също уникална процедура, защото без скалпел можем да стегнем и повдигнем контура на долната челюст по типа на долен лифтинг. Това е една от най-трудните за корекция зони. Тук с консервативни методи, като филъри, ботокс и др., сме много малко ефективни. Другото му наименование на е "Радиочестотно асистирана липосукция". Както за всички процедури, така и тук няма определена възраст. Показателни са отпускането на долния лицев контур, силно изразени марионетни бръчки или двойна брадичка, и изправяне на извивката под брадата, в посока гърдите.

Колко често трябва да се правят тези процедури?

FaceTite е процедура с дълготраен резултат. По инструкции, последваща процедура се планира след период от 7 години. На практика обаче ефектът може да остане видим и до 10 години. При блефаропластиката, резултатите са видими в рамките на 5-6 години. Последващото отпускане на кожата на челото, повлиява и състоянието на кожата на горния клепач. Ако блефаропластиката се комбинира с горен лифтинг, то ефектът е много по-дълъг.

Колко процедури FaceTite трябва да се направят за максимален ефект?

Много рядко се налага корективно и избирателно да се повтори някой участък. Процедурата е еднократна и не се налагат повторения, както при класическите радиочестотни или лазерната епилация. 

Колко време отнема процедурата по заличаване на белези и кожни образувания?

Борбата с белезите е една доста обширна тема. Отново е важно състоянието на кожата, колко дълбоки и колко стари са белезите. Препоръчително е да се започне ранна терапия за максимално добър ефект. Това е месец след падането на коричките от травмираната зона. Терапията на белезите съдържа няколко компонента, които се правят в една процедура. Когато белегът е хлътнал ( това е по-често), дъното на цикатрикса е свързано с твърда фибродна тъкан с подлежащите тъкани. Започваме с освобождаване на пода на белега от тази съединителна тъкан. Прави се посредством канюла, подрязваща игла или подрязващ метален конец. За да не срасне отново, като втори етап, инжектираме тъканностимулиращ продукт и като трети етап следват енергийно базираните устройства, с помощта на които реструктурираме засегнатия кожен участък. Най-често това е въглероден лазер, с който отнемаме част от стърчащите ръбчета на белега в хирургичен режим на машината, с последващо фракционирано третиране на зоната. Така кожата се ремоделира и придобива изгладен релеф. Алтернатива на въглеродния лазер е микронидлинг, ербиум лазер и др. Една процедура дава добър резултат, но по-често се налагат 2-3 повторения за идеално заглаждане. Тъй като терапията е агресивна и наранява епидермиса и дермата, е задължително пазене от UV лъчи минимум месец. Препоръчва се есенно-зимния сезон.

Защо пролетта е най-подходящият момент за тези интервенции?

Зимата и ранната пролет са сезоните, подходящи за агресивни и хирургични процедури. Механичната травма или термичното въздействие могат да стимулират меланоцитите и при излагане на минимално въздействие на UV лъчи, меланиновият синтез е отключен. Като резултат се появяват нежелани пигментации. Борбата с пигментацията е също голяма и сериозна тема. Ние в Estetics & Dermatology имаме разработени, ефективни протоколи за работа и с нежеланите пигментации. Но превенцията е по-доброто решение.

Какво е различното, което Estetics & Dermatology предлага на своите пациенти?

Интересен въпрос. Това, което смятам за запазена наша марка е индивидуалния подход към всеки пациент. Макар и изтрито клише, при нас индивидуален подход значи, че пациентът се приема като уникален, както със своето психологическо поведение и отношение, така и при създаването индивидуален лечебен или козметичен терапевтичен план. Не слагаме клише върху нуждата и необходимостта на всеки човек, а оценяваме на база обективното състояние - коя терапия или група процедури ще доведат до оптималния и най-добър резултат. Успяваме да развиваме на световно ниво както лечебната дейност като дерматолози или дерматохирурзи, така и като естетични медици, задоволяващи и най-изтънчените капризи на пациентите. 

Mатериалът е изготвен в партньорство с Estetics & Dermatology