#Преди няколко години, когато за първи път си купих пералня, която работи с WiFi, усетих, че сме много близо до времето, когато ще вършим домашните си задължения през смартфона. Сядаш на кафе с приятелки и пускаш пералня, миялна, прахосмукачка... Не се налага да чакаш посред нощ последните звуци на центрофугата, а същевременно вършиш нещо друго, успоредно с нещо полезно!

Когато говорим за smart домове, винаги ми изскача един и същ спомен за футуристичното семейство Джетсън, което има всякакви технологични джаджи в своята къща. Те пътуват в летящи капсулирани коли, движат се по подвижни тротоари и си приготвят храна с докосването на едно копче.

Само 5 години след онзи мой първи сблъсък със smart технологията покрай "умната" пералня, последваха и удобствата на прахосмукачките роботи, smart климатиците и каква ли не друга техника, която контролираш дистанционно. Но истинският технологичен напредък до голяма степен е свързан с новото поколение телевизори, които вече са не просто елемент от домашния уют или средство за информация и забавление, а същински домашен асистент, благодарение на AI технологиите.

Гледам новата аудиовизуална дивизия на Samsung и наистина не вярвам на ушите и очите си! Буквално!

Снимка: Samsung

Samsung e надскочил поколението си от преди година, за да промени правилата на "smart home" играта до неузнаваемост. Намирам се на аудиовизуален пърформанс, на който се изумявам с всяка крачка от напредъка на технологиите. Преди да ви разкажа за моделите, които успях да разгледам, ще ви кажа къде е "ключът" от палатката - или по-точно защо ключът за твоя умен дом/smart home е в телевизора ти.

Толкова е просто! SmartThings - "Лесна домашна система, която отваря вратите на свят от възможности!". Това е слоган, но и най-доброто описание за приложението, което имаш на телефона и телевизора си. SmartThings e онзи домашен помощник, който пази вратите на дома ти, който те буди сутрин с любимата ти песен, който ти помага с готвенето и всичко останало, свързано с твоя smart дом. Всъщност това наистина е ключът към дома ти, защото само с един бутон можеш да пуснеш прахосмукачката докато си в метрото или да активираш друга от твоите smart джаджи дистанционно. Всъщност новото тук е, че благодарение на инициативата на Samsung, SmartThings вече може да добавя устройства от други марки, които са се включили в съответното глобално партньорство.

Това позволява синхронизирането на твоя дом по твоя вкус.

Можеш да управляваш своята лична вселена чрез 75-инчовия флагман на Samsung за 2023 - Samsung 8K Neo QLED TV QN900C (2023), който буквално изпълва стаята с присъствието си.

Снимка: Samsung

Можеш да управляваш своята лична вселена чрез 75-инчовия флагман на Samsung за 2023 - Samsung 8K Neo QLED TV QN900C (2023), който буквално изпълва стаята с присъствието си. Той контролира яркостта и цветовете чрез AI, позволявайки ти да демонстрираш и своите лични преживявания от смартфона, директно на екрана, ако са заснети 8К. Освен забележителната яркост на картината, наситените цветове и голяма площ, Samsung 8K Neo QLED TV QN900C идва с иновативен саундбар, който благодарение на технологията OTS (Object Tracking Sound) на Samsung позволява на звука да достига до теб от всеки ъгъл, като предоставя усещане като в кино. С OTS звукът идва точно от онази част на екрана, където се случва съответното действие и се движи, за да се почувстваш като в киносалона. Изключително изпипан като дизайн, черната рамка в края на картината е почти незабележима, а всички входове и изходи за кабели и устройства са скрити елегантно в специална, компактна кутия на гърба му. Тя може да бъде преместена и в шкаф, ако искате телевизорът да е плътно залепен до стената.

Флагманът предоставя услугите и на гласовия асистент Bixby - достатъчно е да изречеш своите команди пред дистанционното SolarCell Remote, за да търсиш предавания, да активираш приложения като Smart Things и Smart Hub или да отвориш интернет страница. Наричам SolarCell Remote "еко дистанционното", защото всъщност то няма батерии. Зарежда се чрез соларната клетка на гърба му, която поема слънчевата светлина или светлината в дома, за да зарежда вътрешната батерия. Една напълно заредена батерия може да издържи до две години, което я прави икономична алтернатива на батериите за еднократна употреба.

Почти зашеметена от изживяването пред флагмана, насочвам вниманието си към 65-инчовия телевизор 4K Neo QLED TV QN95C (2023), който впечатлява с изчистения си дизайн и сходните функции на саундбара и предлага компилация от забавления, като разделяне на екрана, така че да можеш да се гледаш докато правиш аеробика или да обсъждате онлайн с приятелите си новия епизод на любимия сериал. Подходящ за напрегнатото ежедневие, в което нямаш време да преглеждаш каналите, просто можеш да контролираш телевизора от телефона си, който да те очаква включен у дома, при това на любимото ти шоу или филм. Мощният процесор гарантира, че ще усетиш пълната сила на 4K картината чрез 4K AI мащабиране. Изкуственият интелект автоматично подобрява картината сцена по сцена, независимо от оригиналното качество на съдържание, a цветовата гама е валидирана от Pantone.

Ако си заклет геймър, 77-инчовият телевизор OLED 4K TV S95C (2023) е за теб - с възможности за по-добра картина и движение на екрана, но и с жокери срещу опонентите ти в играта - можеш да зуумнеш екрана и да видиш с кристална честота дали някой се крие на тавана или зад ъгъла в напрегнатата екшън обстановка и да го "отстреляш". Забелязваш с невъоръжено око страхотни детайли, както в най-тъмните, така и в най-светлите сцени, благодарение на миниатюрните светодиоди Quantum Mini, които прецизно управляват светлината.

77-инчовият телевизор OLED 4K TV S95C (2023) има и специален аксесоар - миникамера с добра резолюция, която се акача с магнит за рамката

Снимка: Samsung

Най-интересното в OLED 4К серията е възможността да виждаш ясно картината, без тя да е затъмнена от пряката слънчева светлина от всеки ъгъл на стаята. Вероятно ви се е случвало да пускате щорите през деня, за да гледате рано сутрин прясно излезлия нов епизод на любимия си сериал? Сега няма да се налага, дори ако телевизорът ви е позициониран точно пред прозорците. Яркостта на екрана е с 40% повече в сравнение с миналогодишните модели, което е особено ефективно при гледането на видео.

Най-интересното в OLED 4К серията е възможността да виждаш ясно картината, без тя да е затъмнена от пряката слънчева светлина от всеки ъгъл на стаята.

Снимка: Samsung

В края на този аудиовизуален пърформанс обръщаме внимание и на любимата серия лайфстайл телевизори - The Serif, The Frame и The Sero.

65" The Serif 4K Smart TV предлага също 360-градусов поглед, за да се насладиш на картината от всяка точка на стаята. Впечатление прави матовия екран, който осезаемо намалява отблясъците от дисплея на The Serif, който отново е с разглобяема стойка и подобрената технология Quantum Dot, за да осигури 100% обем на цветовете - за реалистични изображения, дори в твърде светли или тъмни сцени. С характерната си , "I" форма, новият модел The Serif предлага обогатен Ambient Mode + с уникални дизайнерски изображения в комбинация с информацията, която ти е нужна, за да започнеш деня си, както и цял набор от интелигентни функции. Например можеш да слушаш музика от телефона си, като директно го поставиш върху корпуса на телевизора.

С матов екран за по-малко отблясъци идва и Samsung The Frame Art Mode QLED 4K HDR Smart TV - невероятно тънък, вдъхновен от платното на художник, без отблясъци, с регулируема рамка, която дава безкрайност на хиляди арт изображения от цял свят.

Снимка: Samsung

С матов екран за по-малко отблясъци идва и Samsung The Frame Art Mode QLED 4K HDR Smart TV - невероятно тънък, вдъхновен от платното на художник, без отблясъци, с регулируема рамка, която дава безкрайност на хиляди арт изображения от цял свят. Може да превключите цвета и стила на рамката само с едно щракване, като така разнообразите и ежедневното си пространство! Когато не работи, телевизорът е вашата нова картина! Може да се комбинира с по-малък, но също толкова мощен саундбар и да се върти вертикално.

Говорейки за въртене - ето го и любимия телевизор за стаята на децата: 43" The Sero TV. С него времето в ТикТок и Инстаграм е много по-интересно, особено ако отрочето ви мечтае да е следващият голям инфлуенсър. Този модел е също с матов дисплей, мощен звук и QLED технология, в цвят морскосиньо, за да пасва перфектно на всяка стая!

Говорейки за младото поколение, няма как да не изкажа впечатлението си от най-доброто решение за активни, пътуващи, движещи се хора - проекторът The Freestyle! Малък проектор, побиращ се в раницата, в различни цветове, който показва ясна картина дори на неравни повърхности. Можеш да гледаш филми на тавана, в палатката или в караваната, на верандата или на земята! Той е портативен, Full HD 1920 x 1080, Wireless, Bluetooth 5.2, HDMI eARC и понеже е smart, предава винаги правилно и симетрично изображение и ясна картина, където и да си. Просто го включваш и се наслаждаваш и на мощен вграден високоговорител за 360-градусов звук.

За напредналите в изживяването с проектори, Samsung предлага и от високия клас - The Premiere LSP7T, 120", 4K UHD с Ultra-Short Throw. Той може да прожектира от много малко разстояние, като може да го поставите непосредствено пред стената или повърхността, която ще използвате. The Premiere използва лазерен светлинен източник, за да се почувстваш като на кино. Получаваш прецизни цветове, супербогата цветова гама и изключителна яркост на картината при максимален диагонал на екрана 120 инча. Проекторът може да възпроизвежда дори HDR10+ съдържание, а можеш да го носиш навсякъде - също е с компактен и минималистичен дизайн.

След цялото това аудиовизуално изживяване се замислям - добре дошли ли сме в Новия свят? Онзи като от анимацията за "Семейство Джетсън", когато машините са наши домашни помощници, домакинските уреди се управляват само с един пръст и от разстояние, а видеоизображението може да бъде възпроизведено почти навсякъде?

Ха! Май малко остана да прожектираме видео директно във въздуха ?!