#Напоследък все по често чуваме думата "уелнес" в градска среда - в буквален превод това означава да се чувстваш добре, да живееш добре, да се усещаш в кондиция. Наред с чуждицата, все повече офис мениджъри спрягат думата в словосъчетанието "уелнесът на служителите". И макар за слуха да е мега дразнещо, вместо да правим забележки, може би е по-добре да се опитаме да разберем за какво точно говорят.

У нас, в България, да се чувстваш добре на работа и шефът ти да мисли в тази насока все още е екзотика...

Т.нар. уелнес на служителите е влиятелен аспект в корпоративния свят от доста време. С появата на пандемията COVID-19, действията в тази посока се оказаха още по-решаващи. Днес вече компаниите трябва да направят нещо повече, за да защитят здравето на своите служители.

Този предпазлив, препоръчителен, корпоративен похват води до доста промени в офисите. Освен йога в почивките, упражнения, техники за медитация и фитнес зала за тренировки директно след работа, напоследък се заговори много за "релакс стаи".

Уелнес стаята на работното място е определено място за освежаване и вливане на свежа кръв в работното ежедневие на служителите. Това е от решаващо значение, защото модерният дизайн на офисите на бъдещето върви ръка за ръка със спокойната и тиха атмосфера за работа. Непрекъснатата работа сред целия шум и стрес често може да изтощи до сетни сили служителите. Затова и "уелнес" кътчетата предлагат минути на уединение и спокойствие в комбинация с релаксиращи дейности, като светлинна терапия и хитът:

Масажни столове!

Снимка: iStock by Getty Images

Ето няколко насоки как да проектирате уелнес стая на работа. На първо място отделeте пространство с приглушена светлина и уреди за ароматерапия.

На второ място организирайте групите, според работната среда и набавете специалисти - йога учители, кинезитерапевти или друг вид терапевти.

Това, което нашумява на Запад, не включва допълнителен човешки ресурс и същевременно предлага съвременно уелнес преживяване - инсталация на Масажен стол в уелнес стаята.

Масажните столове се купуват не само за лично ползване, но и от фирми, които искат да подобрят работната среда и да създадат релакс стаи. Много компании имат практика да предоставят масаж на работниците си поне веднъж в седмицата. И докато преди пандемията се ангажираха масажисти на място, сега много от тези компании инвестираха в закупуването на модерни масажни столове.

Работодателите все повече осъзнават, че застопорената зад бюро работна среда влияе на креативността на служителите, емоциите им и най-важното - на здравето им. Докато работят в седнало положение, те натоварват гръбначния стълб почти два пъти повече, отколкото в изправено положение. В днешно време все повече офис служители са наясно с негативните последствия от осемчасово седене зад бюро и търсят ефективни решения да ги предотвратят.

Преместването или разтягането обаче може да не е достатъчно в даден момент.

Ето защо решават да инвестират в масажен стол за своя офис или дом.

Масаж в кресло срещу дългото седене на работното място.

Седенето не е естествената позиция на човешкото тяло. При седене мускулите, които поддържат гръбначния стълб в правилната поза, са принудени да работят дълго време в едно положение, което води до тяхното претоварване и отслабване. Това от своя страна води до дегенеративни промени. По този начин хората, работещи на бюро, с течение на времето развиват болки в гърба, особено в цервикалната, гръдната и лумбалната област, скованост на мускулите и ставите, както и крампи и изтръпване. За да се предотврати появата на тези здравословни проблеми е необходимо да се предприемат определени мерки навреме. Най-важното е да се погрижите за ергономичното работно място, а идеалното му допълнение ще бъде масаж в многофункционален масажен стол.

Масажните паузи позволяват да напуснете работното място, да промените позицията на тялото, а самата масажна сесия, независимо дали по време на почивка или след работа, ще укрепи мускулите на гърба. Това ще облекчи натоварването на гръбнака.

Масажът бързо регенерира уморените и схванати мускули, премахва болката и напрежението. Не само носи облекчение, но и отпуска и успокоява. Масажът намалява нивото на умора и добавя енергия за по-нататъшна работа.

Офисът или стаята за релакс - къде да поставим масажния стол?

Фирми, които планират да закупят масажен стол за офис, често питат дали е подходящ за използване зад бюро. Веднага отбелязваме, че това не е най-добрата идея. Освен, че масажните столове са много по-големи от традиционните офис столове, те са предназначени за почивка и релакс.

Масажните столове, както подсказва името, масажират, така че седенето в тях на бюрото няма да е удобно и със сигурност не е ергономично. Затова е много по-добре да си вземете почивка, да седнете в масажен стол, да изпънете краката, да забравите за работата за няколко минути и да се отпуснете под звуците на любимата си музика.

Страхотно решение, което всъщност вече е стандарт в големите корпорации!

Масажните столове, разположени в отделна стая за релакс, позволяват бърза и ефективна регенерация на уморените мускули. Те позволяват да се успокоите, да се отпуснете, да се откъснете от често стресови ситуации и дори да подремнете за кратко. Стаите за релакс обаче не са само решение на големите компании - те се появяват все по-често и в малки офиси, чиито служители също прекарват много часове зад бюрата си. Масажните столове релаксират и масажират максимално напрегнатите мускули по време на почивката, а работодателите дават възможност да се откроят на пазара на труда, както вече описахме в една от предишните статии.

От подобна инвестиция може да се възползват и малките компании, а не само големите корпорации. Българската марка REXTON предлага различни бюджетни решения в тази посока. Имат различни класове масажни столове в различни и модерни цветове. Ниският клас са с много компактни размери и по-леки от останалите, което позволява лесно да се местят на различни места и не заемат много място. Не поддържат всички функции на по-скъпите модели, но масажът е доста добър, а цената им е около 2000 лева.

Ето и бестселърите в този клас: Модел Z02 и Модел RK-1900B !

Масажен стол vs. Офис стол с вибро-масаж

Добре е да споменем и предлаганите на пазара офис столове с вибро-масаж, които имат много малко общо с професионалните масажни столове. Въпреки че, цената и възможността за поставяне зад бюрото са определено предимство, изживяването от масажа, което предлагат, бегло наподобява това на истинските масажни столове.

На първо място, вибро-масажът в офис столовете се основава на вибрации, а не на движение на "масажиращите ръце", което го прави доста нежен, със слаб интензитет и в крайна сметка не много ефективен. Обикновено има няколко основни програми, от които можете да избирате, а самият масаж се извършва в седнало положение, като от време на време облегалката е леко наклонена.

Най-важното за офис столовете с вибро-масаж обаче е, че докато се масажирате, не ставате от бюрото си и продължавате да разглеждате диаграми, да правите отчети или да изпращате имейли. Трудно е да се отпуснете при такива обстоятелства (ако изобщо е възможно), а умът ви е постоянно зает. За да се успокоите и да възстановите енергията си, трябва да направите почивка и да напуснете бюрото си за известно време.

От друга страна, истински масажен стол, поставен в офиса, ви позволява да промените позицията си, да станете, да се изпънете и да забравите за работата поне за момент. Самата масажна сесия, независимо дали е по време на почивка или след работа, ви позволява да укрепите мускулите си, като им позволявате да облекчат напрежението от гръбнака ви и да ви дадат почивка от заседналото положение. Вече знаете, че един масажен стол, макар и не на бюрото ви, но в офиса може да се окаже незаменим.

Ако офисът ви е голям, се препоръчва среден клас масажни столове на REXTON! Те са най-продавани и най-изгодни в съотношение цена-функции. Обикновено, посещавайки шоурума на REXTON в София, клиентите търсят по-нискобюджетни решения. Тествайки обаче, различни модели, често избират средния клас, който варира между 3400 лв. и 4900 лв.

Този клас столове предлагат много функции събрани в един стол.

Девет масажни техники - това означава, че столът може да извършва 9 различни движения на масажния механизъм, имитирайки различни техники (шиацу, тапинг, месене, потупване и др.) До дванадесет различни автоматични програми, които улесняват използването според нуждите, като програма за сън, програма за възстановяване, програма за стречинг и т.н. В допълнение има и ръчни режими, с които може да контролирате стола изцяло, като задавате кой вид техника на масаж, на кое място и с каква сила да се активира. Включвате или изключвате различни въздушни възглавници и др. Този клас са снабдени с Bluetooth високоговорители, за да може да слушате релакс музика по време на масажа.

Интересен е режима "Нулева гравитация", при който ъгълът между тялото и краката е приблизително 127 градуса. Бедрата и краката са в позиция над сърцето, което подобрява кръвообращението и човек се чувства в безтегловност.

За да са в крак с новите технологии, масажните столове от среден клас вече имат 3D масажен механизъм и SL образна шина - от главата до горната част на бедрата. Вградени са много въздушни възглавници, които извършват въздушен масаж, чрез интензивна компресия на ръце, рамене, прасци и ходила. Особено тонизиращо и облекчаващо действие има ролковия масаж на стъпалата. Разнообразието на цветове на еко кожата е налично, за да подхожда на всеки модерен офис или дом.

Ето и бестселърите в този клас:

Модел Z1, Модел Z2 и Модел Z18.

Масажни столове за клиенти в сферата на услугите

Масажни столове се купуват и за удобство на клиентите от браншове в сферата на услугите - студия за красота, адвокатски кантори, фитнеси, летища и др. Поради по-интензивната употреба от голям брой хора, тук подходяща е инвестицията във висок клас масажни столове. Поддържат всички функции и екстри на по-ниските класове, а като допълнение имат 4D масажен механизъм, йонизатор на въздуха, оксиметър, пулсомер, управление през смартфон, вграден таблет с Wifi и Youtube.

Оксиметър и пулсомер придобиха актуалност и станаха много търсени покрай COVID-19 пандемията. Те измерват сатурацията и пулса и показват данните на таблета. Високият клас масажни столове на REXTON предоставят изключителен масаж и усещане за лукс и комфорт.

Препоръчваме ви бестселърът: Модел RK-8900

Масажен стол за подарък

Масажните столове се превърнаха в чудесен и практичен подарък за рождени дни, юбилеи, коледни и други празници. Често се случва няколко семейства да изберат такъв стол, като общ подарък-изненада за рожденик, именик и др.

Българската марка REXTON за масажни решения, предлага голямо разнообразие от масажни столове, както като модели и цветове, така и като функционалност и цена! Доставката им е безплатна, а гаранцията е 24 месеца.

За хора, които нямат достатъчно място за масажен стол се предлагат малки и функционални масажни уреди - REXTON. Виж тук >>>

*Материалът е подготвен за Rexton!