#Спомняте ли си вълненията от обзавеждането на нов дом? Разглеждане на списания, рисърч в социалните мрежи, оглед у съседката в търсене на подходящ дизайн за кухнята ви, избиране на сервизи и купи с подходящи цветове? Търсенето на безброй малки и подходящи бурканчета за разнообразието от подправки? Посудата, чашите за чай, чиниите, оливерника, уредите ... Обзавеждането на кухнята е много повече от задължение... То е начин на изразяване и демонстрация на погледа към живота... Но и по-добра нагласа за забързания ден. 

Нанасяйки се преди около 7 години в новия си апартамент, бяхме посъветвани да не жалим от бюджета за кухнята? Защо пък точно за нея? Кулинарията не е сред силните ни страни, а всички имаме онези напрегнати седмици, в които вечерята идва с доставка, а уикендът е за време в леглото и заслужена почивка. 

Защото кухнята, това е мястото от дома, в което прекарваме най-много време от ежедневието си. Колкото и да е забързан градският живот - няма как денят да започне без кафе, а вечерта да не завърши с чаша червено вино пак там...

Кухнята е мястото, където се събираме през уикендите, на празниците и мястото за сериозните разговори...

В последните две години, откакто световната пандемия промени коренно привичките и навиците ни, статистики от цял свят отбелязват ръст в ремонтите, домашното почистване и продажбите на домашни потреби. Неочакваното, което може би ще ни връхлети и през идната 2022 година, ни кара да предприемем действия в посока на домашния уют, защото домът се превърна от наше убежище в наш изолатор. Защото светът все още се страхува от нов локдаун.

Защото светът обърна поглед навътре, към себе си.

Разноообразието в интериора за нашия хоум офис и живота ни зад заключените врати ни накара да се замислим колко ненужни вещи сме трупали, как трябва да подменим подребата, посудата, навиците ни, сякаш трупани с години... 

Ръстът в онлайн покупките на световните магазини доказва точно това.

Оказва се съвсем очакван, коментират още експертите. Колко от нас пазаруват тенджери и тигани на път за работа? На връщане от офиса? През уикенда? Повечето хора отлагат този и онзи ремонт, тази и онази покупка за дома за друг ден, за друг месец...

Не и в последните месеци. Престоят вкъщи обърна погледите ни към практичното и лесното - набавянето онлайн на подобни продукти като сервизи за кухнята, домашни роботи, аксесоари, уреди за готвене на пара и всичко онова, за което не ни е оставало време преди пандемията - това е новият тренд в онлайн пазаруването. С Трендо обръщаме внимание на точно това през октомври, защото, както знаем, с по-студените месеци идват низ от празници и поводи, които да споделим в дома си. 

Представяме ви топ продуктите в градското ежедневие, които могат да превърнат битуването ви у дома в неподозирано удоволствие. 

Кухненски аксесоари 

Ако сте готови да промените нещо в кухнята си, без то да е грандиозно, най-добрият начин да го постигнете е да замените или добавите кухненски аксесоари към съществуващия кухненски интериор. Има няколко икономични начина за това с модерни кухненски аксесоари, които се предлагат под формата на прибори или декоративни артикули, да предадете ново настроение на кухненския декор, без това да ви остави с пробити джобове!

Снимка: iStock by Getty Images

Абсолютен тренд са дизайнерските кухненски аксесоари: изчистени керамични контейнери, буркани, малки купички и чинии за ястия в същия десен. Простотата и минималистична природа на дизайна в черно и бяло му придават елегантен вид. Съдовете обикновено са с могофункционални приложения и могат да се използват за съхранение или сервиране. Черните точки върху бялото са изключително приятни за окото, така както и комбинацията на керамика и дърво. 

Снимка: iStock by Getty Images

Тренд номер 2 са кухненски аксесоари от неръждаема стомана. След тях се нареждат пластмасови кухненски аксесоари с шарени капаци. След тях се нареждат в съответния ред дървените кухненски аксесори, медните, стъклените и двата изненадващи тренда за 2021: аксесоари с формата на ананас и тези с цвят на патладжан.  

Чаши и бутилки

В тренда за 2021-2022 година остават двустенните стъклени чаши, матовото стъкло и сервизитe от порцелан. Златният кант и цветята са непреходен тренд за този тип сервизи. Обърнете специално внимание на дръжките - това прави този аксесоар забележителен. Всеки дом трябва да има един такъв комплект в кухнята си - за чай или кафе!

Снимка: Trendo

Тренд номер 1 в сервизите за чай или кафе са чашите-пауни, които са керамични и в ярки цветове, като опашката на мъжкия паун. Цветовата комбинация е ярка и гланцирана и дръжката на чашата е деликатно оформена, за да прилича на стройния врат на птицата. Много по-здравословно е да използвате керамични или порцеланови чаши, вместо пластмасови и силиконови. Това е кухненски аксесоар, който може да бъде прекрасен подарък, оценен и помнен дълго време. 

Аксесоари за сервиране

Бяла керамика с розови цветя. Това е тренда за модерните кухненски аксесоари в момента, който е най-предпочитан от производителите и клиентите.

Снимка: iStock by Getty Images

Щадящ бюджета е и е подходящ и атрактивен за пикници на открито, особено ако ви трябва съдържание за профила ви в Инстаграм. 

Прибори за хранене

Сред кухненските аксесоари от неръждаема стомана определно на мода са висококачествен комплект за вечеря - оцветени прибори за хранене в златно, синьо, розово и дъга.

Снимка: iStock by Getty Images

Те се състоят от супена лъжица, вилица, нож и една чаена лъжичка. 

Съдове за печене

Наскоро бях част от разговор на детски рожден ден, на който свекърва и снаха се надпреварваха кой има повече тави в кухненските си шкафове. Разбира се свекървата даде за пример пълните си до горе кухненски шкафове. Дъщеря ѝ oхотно поясни, че заради затрупването никога не може да си намира тавите. Това беше точка в полето на снахата, която сподели, че при последното почистване на дома си е изхвърлила дори комплекта от сватбата на родитеите си, защото не обича да се затрупва с вещи. Разбира се вкара си автогол, но и ме накара да се замисля от колко тави има нужда едно домакинство. Стигнахме задружно до извода, че трябват точно 4 тави.

Снимка: iStock by Getty Images

Една средна, кръгла тава с керамично покритие за сладки и тестени печива. Една голяма квадратна тава за месо и други ястия. Една малка, практична стъклена тава за сладкиши или пролетни ястия, която е подходяща и за съхранение в гладилник. И разбира се - правоъгълна форма за кекс или форма за мъфини.

Тенджери и тигани

Незалепващите готварски съдове остават фаворит в кухнята с всичките си безбройни предимства. Виждаме касероли и тенджери с различни размери, тигани (не повече от три на брой са достатъчни) и съдове за салата и други ястия. Незалепващите съдове са лесни за почистване и поддръжка. 

Снимка: iStock by Getty Images

Когато става въпрос за готвене в италиански стил, първото нещо, което идва на ум е уред, в който да сварим вкусната паста, както и такъв за подготвяне на кори за лазаня.

Кухненски ножове

Уредът, който е задължителен не само за дома, а и част от почивката ни - ножът. Независимо дали отиваме на къмпипнг, бунгало или палатки, винаги носим нож, ако ще си готвим сами. Важното е той да е от неръждаема стомана и да е остър! Напоследък са на мода керамичните ножове с различна големина. Тук е важно да отбележим, че освен големия нож за месо и този за рязане на хляб, винаги е добре да имаме и два три малки ножа за обработка на зеленчуци и плодове! 

Снимка: iStock by Getty Images

Още от предложенията за градската кухня, които ще я превърнат в любимото ви кътче у дома - вижте в секцията за кухня на Трендо!

 

*Материалът е подготвен за Трендо!