Кадърът "Пътят към дома" от категорията "Астро и нощна фотография" донесе на Живодар Петров Голямата награда на фотоконкурса за любители и професионалисти "Xiaomi търси своя фотограф". Общо четиримата победители бяха отличени в различните категории "Природна фотография", "Травъл фотография", "Астро и нощна фотография" и "Портретна, лайфстайл и модна фотография", Специален фотографски уъркшоп бе част от наградата за всички победители, на който- членовете на журито споделиха с победителите някои от своите тайни за създаване на впечатляващи снимки.

Журито бе в състав известните фотографи Антон Дангов, Михаил Минков, Теди Грозданов и Живко Константинов селектираха по един победител във всяка категория след задълбочен подбор, като трябваше да избират сред общо 3421 публикувани на специално създадената за фотоконкурса онлайн платформа - https://contest.xiaomi-bulgaria.bg

Големият победител Живодар Петров получи смартфон Xiaomi 13 Pro, чиято камера е създадена съвместно с Leica.

Снимка: Xiaomi България

"Занимавам се с фотография повече от 10 години, по-усилено в последните две. От малък съм привлечен от рисуването и технологиите. За мен вдъхновение са кадрите на National Geographic и научно-популярните предавания. В края на гимназията и по време на студентството си практикувах с много прекъсвания. Тогава си купих и първия фотоапарат. Последните две години инвестирах повече и имаше повече резултати". Живодар Петров споделя, че се включва в конкурса по-скоро заради предизвикателството, тъй като основното му занимание е да снима с фотоапарат, а не с телефон.

"Xiaomi e една от предпочитаните от мен марки за техника. Фотоконкурсът събуди интереса ми и реших да се пробвам да участвам с налични снимки, направени с телефон.Кадърът, с който спечелих - "Пътят към дома", е заснет на Великден, на връх Мусала след залез. Това е една от малкото, правени от мен с телефон от статив, снимка.Тази техника ползвам за по-дълги експозиции през нощта. В "Пътят към дома" се виждат топлите светлини на лампите, които светят в домовете на хората от близките населени места. Отдавна съм мислил да покажа тази снимка, заради интересните водещи линии - самият път, снегът, далечината. Виждат се Витоша и облаците над нея. Избрах за име на този кадър "Пътят към дома", защото показва пътя обратно към Боровец, надолу. Усещането за мен е, че предният план и студеното от снега води към топлината на града".

Снимка: Живодар Петров за фотоконкурса "Xiaomi търси своя фотограф"

Живодар вече е изпробвал своята награда - Xiaomi 13 Pro. С нетърпение очаква да го тества за нощна фотография и не само, предвид качествата на сензорите и това, което вече знае, че е възможно да се направи с него.

"Първите снимки, които вече съм заснел с Xiaomi 13 Pro, изглеждат доста впечатляващи като за мобилно устройство. Този флагман има много повече екстри от телефона, с който снимах "Пътят към дома". Също така ръчните настройки откриват повече възможности за нощно снимане, особено за човек, който познава настройките на фотоапарата и знае какво може да постигне, а не очаква камерата да направи всички вместо него", сподели пред dir.bg той.

Снимка: Xiaomi България

Другите трима победители - Ивайло Димитров (категория "Травъл фотография", снимка "Храм в пламъци"), Румен Цончев (категория "Природна фотография", снимката "Зима на Витоша") и Иво Орешков (категория "Портретна, лайфстайл и модна фотография", снимка "Силует в уличните локви") спечелиха безжични слушалки Xiaomi Buds 3, брандирани подаръци, както и възможността да се включат в специалния уъркшоп с членовете на журито.

Победителят в категория "Природна фотография" със снимката "Зима на Витоша" - Румен Цончев, откровено признава, че се е включил в конкурса на Xiaomi заради голямата награда.

"Трябва ми телефон за снимане - така че наградата беше моята мотивация за участие", казва той. Работи в bTV като ефирен оператор, но от 5 години се запалил по фотографията. Кадърът му "Зима на Витоша" не е планиран, както се прави по принцип в природната фотография.

"Уникалната гледка на пресния сняг е това! Рано сутринта ми се обади един от най-добрите ни пейзажисти - Краси Матаров и каза: "Тръгваме!". От няколко дни валеше доста. Така една прекрасна разходка и красив залез роди този кадър", споделя Румен.

Смята, че всеки истински фотограф трябва да разполага и с добра опция за мобилн фотография. Телефонът е винаги в ръката. Когато се разхождаш сред природата, трябва да си готов да уловиш момента.

"Телефоните във високия клас имат уникални камери!", обобщава той.

Румен Цончев взе наградата в категория "Природна фотография" със снимката "Зима на Витоша"

Снимка: Румен Цончев за фотоконкурса "Xiaomi търси своя фотограф"

Третият победител - Иво Орешков, снима от близо 15 години. Запалил се по време на курс по фотография за начинаещи.

"Включих се във фотоконкурса на Xiaomi, защото обичам да снимам с телефон - като естествено продължение на моите интереси", споделя Орешков.

Печели в категория "Портретна, лайфстайл и модна фотография" със снимката "Силует в уличните локви". Ето каква е нейната история:

"На кадъра е актьорът Ивайло Захариев ("Под прикритие"). Това е неговият силует. Просто се разхождахме по улиците. Видяхме локвата и си представих готината сцена. Накарах го да застане по този начин и снимах. Обикновено виждам по този начин кадрите - като част от сцена, филм, концепция, някаква цялост. Историята, която разказва тази кадър трябва да си състави всеки зрителите", смята Иво Орешков.

Иво Орешков взе наградата в категория "Портретна, лайфстайл и модна фотография" със снимката "Силует в уличните локви")

Снимка: Иво Орешков за фотоконкурса "Xiaomi търси своя фотограф"

"Предизвикателството, което ме накара да участвам във фотоконкурса на Xiaomi e, че ежедневието ни, окупирано от смарт устройства, може да бъде доста забавно и в същото време артистично. И майсторството е в това да запечатаме тези моменти в един кадър", казва четвъртият победител - Ивайло Димитров. Ето и историята на снимката "Храм в пламъци":

"Храм в пламъци" е с заснета в пустинята Невада по време на събитиетоа "Бърнинг мен". Храмът е така нареченият Temple е място, на което хората отиват да оставят вещи, предмети и всички онези неща, които ги спъват, задържат. Може да са мисли, емоции, предмети, и снимки на хора, които са загубили. В последния ден това място се изгаря. Смята се, че с този акт всичко изгаря и придобива една друга форма в пламъците. Като мемориал или начин да се освободиш от нещо, което ти тежи", споделя той.

Ивайло Димитров грабна наградата в "Травъл фотография" със снимката "Храм в пламъци"

Снимка: Ивайло Димитров за фотоконкурса "Xiaomi търси своя фотограф"

Ивайло Димитров е на мнение, че мобилната фотография се променя динамично през последните години.

"Дори бих казал, че е доста конкуретна на фотографиятата, заснета с фотоапарат. Вече има смисъл само и единствено кой стои зад устройството, каква история иска да разкаже и какво послание предава, как докосва и кого вълнува заснетият кадър. Аз лично снимам 80% от своите кадри с мобилното си устройство, а останалото - на незаменимата филмова лента".

Снимка: Xiaomi България

Серията Xiaomi 13 е двигател и вдъхновение на фотоконкурса. Камерите на флагманите Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro са разработени съвместно с Leica, истинска легенда във фотографската техника.. Смартфоните от серията Xiaomi 13 предлагат качествено ново фотографско изживяване, а моделите са чакани с нетърпение от професионалисти и любители фотографи. Флагманите предлагат професионални оптични лещи Leica, както и множество усъвършенствани изчислителни и софтуерни възможности.


Материалът е подготвен със съдействието на Xiaomi.