#През месец април ви разкриваме какво се случи на сцената на She`s The ONE 2023: Ultraviolet - петото издание на събитието, което се случи в края на март. В поредица видеа може да видите най-забележителните моменти, които преживяхме с дамите от тазгодишната селекция. Третият разговор с водещата Рени Веселинова е с една дама, която има суперсилата да постига чудеса за семействата - репродуктивният специалист доц. Мария Юнакова.

Репродуктивната медицина е все по-често споменавана в ежедневието ни и засяга все повече семейства. 

"Когато започнах да уча медицина преди повече от 20 години, тази специалност бе все още иновативна и недостатъчно позната", споделя доц. Юнакова. 

Във времето, за съжаление, тя става все по-необходима. Все повече двойки разчитат на нея за своето лично чудо - раждането на дете. 

"Това е труден път, по който минават нашите пациенти. Неминуемо, ние, лекарите, сме натоварени до голяма сепен от емоциите и страховете на пациентите ни. В големия процент от случаите достагаме до положителен резултат, който за жената е най-голямото щастие. Въпреки трудностите, в крайна сметка удовлетворението и щастието на нашите пациенти определено ни дава увереност и хъс да продължим", споделя доц. Юнакова. 

Доц. Мария Юнакова на сцената нa She`s The ONE 2023

Снимка: Йоан Колев за Dir.bg

Тя признава, че непринудено се сприятелява с пациентите си и дори се създава навик към тези срещи. Поддържат връзка и след щастливото събитие, но и дълго след това. 

Припомня, че спокойствието в ежедневието на двойката е важно, макар забързания живот, който ни въвлича в неговия интензивен ритъм. 

Когато поставим думата "суперсила" до думата "лекар", тя добива друга конотация, отбелязва водещата Рени Веселинова. Интересен е погледът на един от водещите медицински специалисти у нас по тази тема. 

"Когато практикуваме професията си, не гледаме на нея като "суперсила" или "чудо". Това е добре свършената ни работа. Смятам, че всички заедно - включително и медиите, трябва да работим за израстване авторитета на лекаря. Правим каквото можем, за да помогнем на пациента и той трябва да ни има доверие", казва доц. Юнакова. 

Споделя, че неуспехите са тези, които тежат и са тема на разговор в професията на лекаря. 

Снимка: Йоан Колев за Dir.bg

"Тогава ние изпитваме и вина, и съмнения дали сме направили най-доброто. Прекарваме времето си мислейки как да подобрим резултата. За успехите не се замисляме толкова много. Аз лично виждам успеха в онези моменти, когато ме посетят порасналите дечица на моите пациенти. Тогава си казвам: Всяко усилие си е струвало"!" 

Какви са успехите в личния живот на един от най-търсените лекари у нас и как намира баланса между работа и свободно време - чуйте доц. Юнакова във видеото! 

Още от She`s The ONE 2023 ВИЖТЕ ТУК >>>