#Закриваме петото поред събитие She`s The ONE 2023: Ultraviolet с поредица видеа, в които ще може да видите най-забележителните моменти, които преживяхме с дамите от тазгодишната селекция на 21 март. За разговор с водещата Рени Веселинова сяда професор Мариана Мурджева - първата жена ректор в историята на Пловдивския Медицински университет. 

"Има много моменти, в които съм се усмихвала, но и трудни моменти, и предизвикателства в професионалния ми път, някои от които са ме правили тъжна и дори са ме карали да плача. Мога смело да кажа, обаче, че хубавите моменти преобладават. Кариерата на един лекар, учен и преподавател започва от първия момент, в който стъпи в Университета. В моя случай - в Медицинският университет в Пловдив. Тогава, сигурно, е била първата усмивка от успех, а след това и дипломирането, и вземането на първите специалности по имунология и микробиология. Тази усмивка е плод именнно на положителния резултат от дейността и на факта, че около теб има хора, които помагат и се чувстваш в екип с тях". 

Снимка: Йоан Колев за Dir.bg

Отраснала е в семейство медици и съвсем естествено е поела по същия път. В тази родова среда почтенността, любвеобилността и грижата за близките е на първо място. 

"Там научих, че човек трябва да отстоява интересите си и да не тъпче на едно място. Да преценяваш добре въможностите си за определена цел. Семейството успя да възпита една премереност у мен, а не свръхамбиция", казва проф. Мурджева. 

Не се чувства специален човек или свръхсилна жена. Просто се чувства "на мястото си". 

Снимка: Йоан Колев за Dir.bg

"Целият мандат на ректор, който вече е към края си, беше белязан от много предизвикателства. Едва ли е имало по-труден мандат в предходните няколко. Бяхме поставени в извънредни ситуации, независими от нас, като пандемията COVID-19. Тя постави както и другите висши училища в извънредни ситуации на общуване и преподаване. Наложи се дистанционното обучение, за което бяхме подготвени". 

Споделя, че работата ѝ като ректор, както на всеки управленец, никак не е лека, но удоволствието да преодолееш препятствията и пречките с екипа, който те разбира и подкрепя, е невероятно. Това е и един от щастливите моменти в кариерата ѝ, смята тя. 

Снимка: Йоан Колев за Dir.bg

"Реалист съм за българското образование. Действително висшето и средното образование у нас бе поставено пред редица реформи, част от които успешни. Смятам, въпреки мнението на хората извън висшето образование, че то се промени много, и то към по-добро. Да, има девалвация на висшето образование, но повече университети се трансформираха в по-добри учебни заведения". 

Къде открива глътка въздух от всички тези предизвикателства, какво би променило света към по-добро и останаха ли в миналото предразсъдъците към жените лидери - в интервюто!