#През 2022 г. She`s The ONE продължава традицията на Dir.bg за четвърти път - да отличи онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие, но получили в замяна своите лични белези. Те са далеч от суетата, мълчат по-шумно, отколкото говорят, погледите им са категорични и честни, а осанката им - впечатляваща. Каузите им са близо до идеалите ни. Самите те са сякаш на крачка от Съвършенството. Стигнали са толкова далеч именно заради собствените си несъвършенства... Откриваме серията интервюта с човек, който е способен да отключи и най-добре залостената душа.

Известният психотерапевт Мадлен Алгафари няма нищо против да я наричат будител. Будители винаги е имало и тя отговаря на това определение, защото от двайсет години всяка седмица гостува в читалище или библиотека на постоянни отворени срещи с хора. С над 150 хиляди последователи в социалните мрежи, сред които много от известните личности у нас, Мадлен Алгафари се отличава в масата, проповядваща пацифизъм и положително мислене с убедеността си в тях и вярата, че точно тези две понятия могат да изградят здравия начин на живот.

Още от специалната фотосесия вижте тук>>>

Не бива да пропускаме и факта, че футуролозите предричат основните професии на бъдещето да са киберсигурност и психотерапия, което превръща Мадлен Алгафари в една от дамите, които със сигурност оставят своята трайна следа в Съвремието. Разговорът започва с една шега, през която си казваме всъщност истината. Обаждам се да съобщя на Мадлен Алгафари, че е в редакторката селекция на традиционното събитие „She`s the ONE” 2022 година, а тя се радва и ми казва с разпознаваемия си, плътен глас:

„Ще се сетите вие за мене в трудните времена...“.

„Откакто официално обявиха пандемията, специализантите в Института по Психотелесна Психотерапия рязко се увеличиха, казвам го на базата на 27-годишната история, която имаме зад гърба си. Подготвяме психотерапевти за работата им в цяла Европа и няма как да не отбележим този скок в интереса към специалността. Явно "раздрусването" накара хората да си задават въпроси, да търсят истините и да осъзнават с колко много заблуди и илюзорни вярвания живеят. Изненадах се приятно на признанието, когато ми се обадихте, както и на наградата за най-четен автор, защото години наред, в по-спокойни времена не се случи, а се случва сега, когато нуждата от психотерапия се осъзна през принудата на страха и болката. Тъжно е, че в трудните времена се сещат хората за психотерапия и психотерапевт. По-мъдро би било волята за израстване, а не неволята да ги заведе при него“, разкрива Мадлен.

За нея психологията и психотерапията са Пръстът на Съдбата в живота ѝ.

„Исках да ставам етнограф като майка ми. Детството ми мина сред обичаи, бабини скринове, народни песни и мазета. Когато кандидатствах в университета, през 80-те години, балът ми стигна за специалност „Психология“. После разбрах, че е много „мойско“ (бел.ред. - тази дума е сред любимите на Мадлен за описване на нещо, което ѝ харесва), когато започнах да го уча. 

А психотерапията , която надстроява психологията, е най-смислена и благодарна и трепти на моята честота. Отговаря на светогледа и философията ми и на особеностите на характера ми", разказва за началото.

Интервюто с Мадлен Алгафари може да видите тук:

 

Една от най-характерните особености на Мадлен Алгафари е успокояващият, плътен глас. Ясната артикулация, която попива добре емоционалните и точни изказвания на психотерапевта, те пренасят в нещо като балон, в който се чувстваш сигурен. Докато слънцето ни напича през прозореца, усещам спокойствието да се разлива по цялото ми тяло и сякаш се разтварям в диалога. Определено свалям бронята и започвам неусетно да говоря повече и да слушам внимателно. Иде ми да ѝ задам всички въпроси, които ме терзаят и съм абсолютно уверена, докато я гледам пред мен, че тя знае отговорите им.

Мадлен Алгафари в She`s the ONE: Гардероб: Панталон - Zara//Блуза на Анелия Антова, Обувки на ток - Bershka//Шапка и чанта - Le Divin// Бижута: FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Тази характерна вокалност на Мадлен е овладяна още от дете - тъй като от малка е на сцената, а след това и през студентските ѝ години, когато се занимава с актьорство за куклен театър, като успоредно следва в Софийския университет и тогавашния ВИТИЗ. Но можем да кажем, че е и въпрос на индивидуална сетивност.

През 90-те години за българското общество консултациите при психолог и психотерапевт са все още нещо далечно. Затова и началото е трудно за Мадлен Алгафари, чиято първа работа е в Телефон на Доверието. Години преди това е направила смела крачка към медиите като водещ и редактор на студентското предаване „Ку-ку“, а след това и в други продукции на БНТ. Автор е на документалните филми "Мъжки момичета или жени" - за първия женски випуск в българската армия и "Психоанализата", заснет в Швейцария.

„След „Ку-ку“ бях редактор и водещ в програма „Воин“ и се опитвахме да облагородяваме армията. Аз съм тотален пацифист като убеждение и смятам, че не само на жените не им е мястото там. И на мъжете не им е мястото там. Трябва да се работи за смисъл, за спасяване, за живота, а не против него. Вероятно звуча утопично и идеалистично, но представяте ли си само ако всички пари се даваха не за оръжия, а за дървета, животни, човеци, медицина, психотерапия. Какъв измислен Рай? Ние можем сами да си го направим. Просто не сме достатъчно пораснали“, казва Мадлен.

Определено една от съдбовните стъпки в кариерното израстване на Мадлен Алгафари е специализацията ѝ в Швейцария през 1995 г., където е част от първия випуск на Института за психотелесна терапия на проф. Бернаскони от 1995 г. до 2000 г. Професорът ѝ дава възможност да оглави офиса в България, а през 2012 година Институтът получава акре­дитация от Европейската асоциация по пси­хотелесна терапия.

„Обикновено психотерапевти стават хора, които имат чувство за общност, искат да помагат, да са полезни, да спасяват, да виждат как правят добро. Това прави така, че самите психотерапевти да си приличат по характер. И аз се самонамерих в тази среда, и то много“, казва Мадлен.

Мадлен Алгафари за She`s The ONE Бижута: FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Когато човек отиде да учи психотерапия, защото това е истинският занаят след образованието по психология, той първо "пренарежда собствения си пъзел". Преосмисля живота си, лекува и оздравява себе си, а след това вече може да помага и на останалите.

Така ли е наистина?

„Защото всъщност е на терапия, докато учи четири години. Няма как да станеш психотерапевт, ако не минеш на лична терапия. Това е един процес на абсолютно проглеждане“, казва тя. Питам я чувства ли се силна след като знае десетки „рецепти“ – практики, терапии и медитации за преодоляване на тъгата.

„Жив човек съм. Досега плаках в колата, защото говорих с мой съученик, украинец. Случващото се в момента на планетата е доказателство за неосъзнатостта и незрялостта на човека като вид изобщо", споделя ми откровено психотерапевтът.

Казва, че не ѝ е лесно понякога да не се чувства тъжна, но за щастие не е сама.

„ Заобиколена съм от все по-отварящи очите си хора, които се стремят към това духовно порастване и заедността. Това ме прави силна, защото, ако си последен мохикан, останал да се бори сам, ще ти бъде трудно, да не кажем невъзможно. Опитвам се да мисля позитивно, вярвам, моля се, защото съм уверена, и това го виждам в работата си - как вибрацията на любовта и вярата променят реалността си. Имаме и поговорка:

„Мисли бяло и ще те стига бяло. Мисли черно и ще те стига черно“

Затова се радвам, че и тук, при вас съм в бяло“.

По думите ѝ всички живи човеци са пряко зависими от всеки един конфликт на тази планета, защото са част от един организъм. Всичко, което се случва, зависи от всеки един от нас. Един човек трудно може да постигне мащабна промяна. Но обединяването, масата, заедността могат.

Мадлен Алгафари в She`s the ONE: Гардероб: Панталон - Zara//Блуза на Анелия Антова, Обувки на ток - Bershka//Шапка и чанта - Le Divin// Бижута: FREYWILLE Локация: Лоф.ть

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„В момента всички хора, с които контактувам в целия свят, се молят и правят медитации за здраве и мир. Винаги съм си задавала въпроса: Нужно ли е да се случи нещо ужасяващо, че да се сетим, че сме едно и че ако някой прави зло другиму, той го прави и на себе си? Защото международното напрежение в момента не е нещо ново. За 54 години, докато съм на този свят, не е първият конфликт, който виждам и във всичките си книги го тръбя и призовавам: Човекът, който уж е два пъти сапиенс – хомо сапиенс сапиенс, което значи два пъти знаещ, всъщност се оказва най-глупавото същество на тази планета, ако съдим по подобни действия. Не може по такъв начин да се спори и да се водят конфликтите с цената на човешки животи“, смята тя.

Изкушавам се да задам въпроса за диагнозите, които се очертава да вземат връх през XXI в. Първата от тях е т.нар „властова невроза“

„Много тъжна диагноза, която преведена на по-прост език, означава:

„Предпочитам да съм прав, а не щастлив"

"Трябва да е на моята, независимо дали ще съм жив“. Ето толкова абсурдно звучи. Когато не се гледат човеколюбието, продължаването на живота и здравето на общия ни дом - Земята. Когато хората са погълнати от собствените си егоистични интереси, свързани с най-общия Бог на тази планета – Парите. Било то териториално, било икономически. В резултат не се мисли за добруване или оздравяване, а се мисли за куклите и парцалките - детинско мислене“.

Психотерапевтите вярват, че се раждаме без его, а след това то се оформя и трябва да го структурираме. Това е психологически период, през който минаваме, за да може след това да се разтвори егото и да ни позволи да се внедрим в единна общност.

Мадлен Алгафари в She`s the ONE: Гардероб: Панталон - Zara//Блуза на Анелия Антова, Обувки на ток - Bershka//Шапка и чанта - Le Divin// Бижута: FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

„Когато егото е толкова мощно, със сигурност говорим за патология. Когато не можем да преминем отвъд него, има деструктивни последици. Когато не правим разлика между душа и его – имаме властова невроза. Властова йерархия има и в животинския свят. И там лъвът се наяжда пръв и след това вика женската и малките.

Кокалът е целта - оцеляването, а властта е средство за достигане до кокала - временно.

Когато се нахрани лъвът, не си заравя кокала. Докато в човешкия свят е обратното. Не властта е временното средство за постигането на храната, а кокалът става вечно средство за постигане на вечната цел – власт. Тоест властта се превръща от средство в цел и това е голямата патология“, споделя Мадлен Алгафари.

Втората голяма диагноза на XXI в, е емоционалната чума. За нея темата е повдигната още от Вилхелм Райх, който е ученик на Фройд и сочен за основоположника на психотелесната терапия - тази, която се гради на интегративния, холистичния подход и не дели душата от тялото, а работи с единството. Рационалният ни интелект е уж най-висшият на тази планета, но емоционалната ни интелигентност е най-ниската от всички живи организми. Да не го говорим за духовната интелигентност. 

„Няма животно или растение, което да върви срещу живота. Единственото същество, което го прави е човекът. Това не само, че не е емоционална интелигентност, а крайна, емоционална глупост. Емоционална чума, която е абсолютно нездравословна. Губи се съзнанието за това, че всъщност любовта и доброто лекуват, продължават живота напред и че всичко, което не е в тази честота е анти нас самите. Губи се чувството за единство. Защото представете си, че черният ни дроб решава да обяви война на белия дроб. Нали и черният дроб си отива, защото са в един организъм. Това важи за човечеството“, смята психотерапевтът.

Мадлен Алгафари за She`s The ONE Бижута: FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Конфликтите са нужни, за да можем да се развиваме и да отидем на ново качествено ниво. За да израстваме и живеем. Но начинът е сбъркан и ужасяващо убийствен, казва още Мадлен Алгафари. 

Генералната диагноза днес е неосъзнатост...

Говорейки за диагнози, естествено е разговорът да премине и от другата страна – в темата за лековете и оздравяването. Сентенцията „Който трупа знания, трупа и тъга“ е доста вярна.

„Тъгата е много честно състояние, израз на любов към себе си. Когато останем по тъга като оголен нерв, усещаме истинските неща в живота. Тъгата лекува. Не говорим за вечната депресия, говорим за емоцията „тъга“. Тя обелва егото. Ако човек може да изпитва тъга, означава, че в сърцето му има добрина. Онзи, който не се чувства тъжен, покрай това, което се случва - може би има някакъв проблем да достигне до собственото си сърце“, казва Мадлен.

Житейската философия на Мадлен Алгафари включва това да избира хората, с които общува. Има свой език в ежедневието си, който я свързва със земята, дърветата, музиката и дори с котето ѝ вкъщи. Специална е връзката ѝ с тишината. Тя е описана в книгата ѝ „Тихоспирка“.

„В тишината чуваш вътрешния си глас. Затова тя ни е нужна.

Ние сме 5% съзнание и 95% подсъзнание.

Виждате какво правим с тези 5% ... А душата, която е част от тези 95%, за нея какво знаем? Знаем повече за външния свят, отколкото за вътрешния си. Изкуственият интелект вече ни познава повече, отколкото ние познаваме самите себе си. Най-отчаяната нужда на бъдещето е себепознанието. Защото, ако човекът научи повече за себе си и за вътрешната си логика и причинно-следствените си обусловености и алгоритми, той би направил стъпка към много по-хуманното“, казва тя.

За съжаление в наши дни хуманизмът е станал синоним на нещо друго, макар коренът на тази дума да е в човещината.

„Все още има много хора, които се нуждаят от сътресение, за да прогледнат. Така както земетресенията разместват пластовете, така и трусовете в душите ни много се надявам да пренаредят точно тия пластове и да придадем някакъв смисъл на ужасяващите неща, през които минаваме. Лошо е, че когато доброволно волята ни не е достатъчна, идва неволята да ни помогне и затова и психотерапията е един доброволен път на израстване. По-безболезнен, по-бърз. Но когато човек не се сети сам да търси този път, идва животът и го подсеща със сериозни шамари“, казва Мадлен.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

За самата нея подобни разтърсващи моменти са по-скоро срещи, раздели, конфликти с обстоятелства и хора.

„Най-голямото ми изпитание в момента е, че трябва да вдъхвам вяра на хора, които са много уплашени и обезверени, защото не е лесно да държиш енергията си в посоката на вярата и на добротворството тогава, когато отвсякъде те бомбардира телевизорът и изобщо светът във всичките буквални и преносни смисли. Това е голямото ми изпитание. Когато има болка, човек или се озлобява и търси реванш, което значи, че деградира, или израства, не търси злосторничество, прощава и отива на това по-високо, мъдро ниво на живот“.

Истината е, че дори идолите на днешния ден са несъвършени.

„Последният ми уъркшоп бе „Свещената обикновеност. Много често там повтаряхме, че всъщност ние сме идеално несъвършени. Това е много човешко. Всички грешки в живота на човека са ценни и полезни, ако можем да си изваждаме поуките и да си задаваме въпроси. Това, което на мен лично ми пречи е, припряността и нетърпеливостта ми да се случва всичко по-бързо. Опитвам се да съм по-смирена, да приема, че времето има нужда от време. В същото време нетърпението в душата ми е да видя по-осъзнати хора, по-щастлив живот, по-мъдри управляващи и това е моята вътрешна битка.

Искам да е по-бързо, но ...

 

She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на  Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5, Levent, Coca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Колаж: Петя Александрова

#URBN Team:

PM: Йорданка Вълчева

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Видео: Dir Video Production Crew

 

Снимки: Радина Ганчева

Грим: Росина Георгиева

Koса: Натали Иванова

Стайлинг: Александрина Дерменджийска

Гардероб:

Бижута FREYWILLE

Панталон - Zara//Блуза на Анелия Антова,

Обувки на ток - Bershka//Шапка и чанта - Le Divin,

Локация: Арт Пространство Лоф.Тъ 

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци.

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание "EVA" - Биляна Савова и жената - кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи преди да са се родили д-р Марина Михова, Жената-Шива Жасин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър Шеф Мария Жекова.

През 2022 година сме подготвили не по-малко невероятни истории! Следете специалните ни фотосесия и интервюта, както и кратките видеа с нашите 8 (не)съвършени дами, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им! Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN!