#През 2022 г. She`s The ONE продължава традицията на Dir.bg за четвърти път - да отличи онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие, но получили в замяна своите лични белези. Те са далеч от суетата, мълчат по-шумно, отколкото говорят, погледите им са категорични и честни, а осанката им - впечатляваща. Каузите им са близо до идеалите ни. Самите те са сякаш на крачка от Съвършенството. Стигнали са толкова далеч именно заради собствените си несъвършенства...

Мария Каварджикова безспорно е една от най-големите звезди на българския театър и същевременно една от най-митичните дами на сцената и в киното. Колегите ѝ я наричат "чудна птица"! Сравнявали са таланта и постиженията ѝ с тези на любимата ни Мерил Стрийп, но малко са онези, докоснали се до вътрешния свят на една от най-многопластовите, респектиращи и вдъхновяващи актриси в историята ни...

Ще успеем ли да видим неподправената, истинска Мария Каварджикова зад кулисите...

Блиц интервюто от гримьорната на Мария Каварджикова може да видите тук:

***

Не може да си представите колко често в последните 18 години от работата ми като журналист съм чувала изречения от типа на: "Защо не направиш интервю с Мария Каварджикова?" Отговорът е много прост - изключително трудно е. Не защото се прави на звезда или защото ще изтъква, че е прекалено заета, или защото търси финансова или друга изгода... Просто защото тя не обича да дава интервюта. Може би последното интервю, което четох с нея беше през 2012 година и ми направиха впечатление кратките ѝ, почти лаконични отговори, които се оказват много по-дълбоки на втори прочит... 

Когато се обаждам за това интервю, разбира се, че отговорът, който получавам е: 

"Нали знаете, че не давам интервюта?"

И съответно отговарям инстинктивно:

"Всъщност знам, но бих се радвала да опитаме".

Трябваха около две седмици, в които тя и аз размишлявахме... Аз за това, което бих я питала, а тя, вероятно, дали има какво чак толкова да ми каже, защото смята, че не е нужно да занимава хората със себе си...

Ако прочете този текст (защото, повярвайте ми, Мария Каварджикова е много далеч от социалните мрежи, интернет пространството, смарт технологиите и суетата във всичките ѝ форми) - нека знае, че всъщност ние, любителите на българския театър наистина я смятаме за забележително явление на сцената. Сигурна съм, че говоря от името на най-малко стотина.  Заради онази нейна органичност, с която превръща образите си в частица от себе си и заради това, че е една от актрисите, които трябва да празнуваме, че имаме на 27 март, когато е професионалният им празник. В нейна чест пиша и този текст в празничния ден. 

Срещата ми с Мария Каварджикова за фотосесията и интервюто съвсем очаквано е в гримьорната ѝ в Народния - там се чувства в свои води. Комуникацията водим по два начин - по телефон (показва ми своя, който е модел от най-старите - т.нар. "слушалки" - без никакви допълнителни функции) и чрез писма. Съвсем сериозно - оставям ѝ писмо на служебния вход на Нардония и получавам отговора пак там няколко дни по-късно...

В уречения ден Мария Каварджикова е там - 10 минути по-рано и вече е открила някъде, пред входа на театъра, оператора Ангел Юруков, с който с дружни усилия успяваме някак си да я убедим за краткото блиц интервю пред камера. Казвам всичко това, за да разберете какво означава да срещнете едно толкова голямо име от афиша, което се намира толкова далеч от суетата, без това да е поза или стремеж. 

Тя просто е такава! 

"Когато застана пред камера или давам интервюта, просто се вцепенявам. Не мога, нещо мое си е това", обяснява ми възпитано Мария, като уточнява, че не се съмнява в нашия професионализъм. Не желае грим или прически, нито гардероб и бижута.

"В 17.30 съм на репетиция, след това на сцената и ще видим какво можем да намерим в моя гардероб. Чувствайте се като у дома си", казва тя, въвеждайки ни в гримьорната на театъра. Тя е атлетична, енергична, широко усмихната и говори много, много бързо. Опитвам се да си представя как е успяла да преодолее това неудобство от камерите, когато се е снимала като скромната Ваня в "Оркестър без име" или емблематичната за "Откраднат живот" Евгения Генадиева... Мария Каварджикова е носител на два "Аскеер"-а и още няколко награди за водеща женска роля. Зад гърба си има над 50 роли в киното и театъра и въпреки всичко това все още не обича светлината на прожектора върху себе си. Тази година събитието на Dir.bg, което отличава Мария Каварджикова като Единствена на съвременната българска сцена минава под мотото (НЕ)Съвършените. Затова и започваме разговора с въпрос кои са нейните недостатъци и как работи върху тях.

Мария Каварджикова в She`s The ONE! She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5, Levent, Coca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

"Сигурно са много. Чак да работя върху тях? Те просто ми тежат, но няма как. Принудена съм да живея с тях. Тайна са. Всеки ги има", отговаря Мария. 

Затова пък назовава двата най-големи недостатъка на Съвремието ни без да се замисля: 

"Безразличието и егоизма!"

Споделя, че професионалният ѝ път е толкова дълъг, че и уроците по него съвсем естествено са много. 

"И са все важни. Но може би един от най-важните е, че нищо не започва и не свършва с мен!". 

Затова и казва, че нищо не би искала да предава на хората чрез посланията на театъра и не е това идеята, с която се качва на Голямата сцена. Все още има сценична треска, между другото.

"Това, с което се занимавам - театърът, е важен сега, тази вечер. Ако си върша работата добре, хората сами ще се справят с посланията на драматургията". 

За Мария Каварджикова казват, че идва първа за представление и си тръгва веднага след края му. Докато разговаряме в гримьорната ѝ ми споделя, че до ден днешен вълненията пред публика са толкова силни, че чака с нетърпение края на действието. Питам я защо бяга с 200км/ч от суетата, което е някак неприсъщо за жена, била цял живот на сцена и пред камера. 

"Нека намалим малко скоростта"

"С течение на времето разбираш, че всичко е временно. И аз за себе си "отсявам" нещата, които са важни за мен. Не се замислям над тежки въпроси като този дали пазя вътрешната си енергия за ролите на сцената. За да си върша работата добре, е нужна дисциплина! Емоционална и физическа", казва тя. 

Мария Каварджикова в She`s The ONE! She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5, Levent, Coca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Повече от нас вероятно са се замисляли дали уединението и актьорското майсторство вървят ръка за ръка. Отговорът на този въпрос се отнася и до онзи, който поставихме в самото начало - защо Мария Каварджикова не дава интервюта?

"Понякога уединението и актьорството вървят ръка за ръка. За съжаление, актьорите са постоянно на работа. Не можем да си изчистим съзнанието като с гума. Колкото до публичността, аз я имам в излишък. Такава е професията ми. Не е нужно да дотягам на хората и с размисли за живота. Да не говорим, че "хейтърството" - тази модерна дума, ме смазва.

Като не харесваш, недей поне да мразиш.

Агресията е едно от нещата, които ме стресират най-много", казва Мария Каварджикова. 

Голямата българска актриса вярва, че един артист може да вирее успешно без да се докосва до суетата и известността. 

"Бих казала, че суетата пречи най-много, защото поддадеш ли се - ставаш роб". 

На хората през XXI в. най-нужно им е да имат душа и сърце, отбелязва още тя. Продължава да ме гложди как в същия този век Мария Каварджикова може да живее спокойно без мобилен интернет и социални мрежи. Не се пази от тях, отбелязва тя. 

"Просто съм такава, каквато съм. Не мисля, че се пазя, защото това значи да имам някакви рамки и т.н. Правя това, което смятам за добро. Малко помпозно изглежда, нали? Сигурно греша често и си плащам за това, както всички други хора". 

До ден днешен трудно може да определи кой е моментът, в който се е почувствала пълнокръвна актриса. 

Мария Каварджикова в She`s The ONE! She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5, Levent, Coca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

"Сигурно е станало, когато с времето започнаха да ме търсят за работа. Иначе как да разбереш, че "ставаш"? Щом те търсят, значи все пак те бива, нали?", споделя тя. 

Всички ѝ роли ѝ носят много силно удовлетворение - и лично, и професионално. 

"Искам да кажа, че към всички съм тръгвала с внимание, а публиката ще реши нататък. Аз, за себе си имам неща, които са си само за мен!", уточнява Каварджикова. Питам я коя е най-силната ѝ женска черта...

"Ха-така!", възкликва. Никога не съм била мъж. А е интересно какво си мислят мъжете, нали?", отговаря ми с въпрос. 

И все пак - има роля, кото е играла и е най-далеч от самата нея. Тази на Лейди Макбет - алчната за власт и безжалостна съпруга на Макбет от едноименната пиеса на Уилям Шекспир. Всички останали роли карат Мария Каварджикова да порасне, да преоткрие себе си и същевременно се доближават най-вече до самата нея. 

"Опитвала съм се да приближавам ролята към себе си, за да я интерпретирам по най-естествения начин, така че тя да стане разбираема и интересна на публиката. Не вярвам в превъплъщенията", казва още актрисата. 

По думите ѝ, изкуството все още няма главна роля в живота ни, защото на власт са алчността и агресията.

"Когато материалното е на преден план, изкуството отива назад. Тъжна констатация, но е факт". 

Признава, че сигурно има нещо на света, което да я изкуши да наруши собствените си, бетонни, смеем да твърдим, принципи. 

"Защото ако кажа, че няма такова нещо, значи съм ангелче с крилца. Незнам. Все пак годините са ме научили да вярвам на интуицията си и все по-трудно се изкушавам за каквото и да било!"

Мария Каварджикова в She`s The ONE! She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5, Levent, Coca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

И макар да е широко усмихната по време на разговорите и снимките, да прегръща с любов колегите си из коридорите на Народния театър (а всички те се втурват към нея с отворени обятия, за да я поздравят), Мария Каварджикова не успява да скрие една едва доловимата тъга, която сякаш се прокрадва и в равносметките, направени по време на този разговор. 

Мария Каварджикова в She`s The ONE! She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5, Levent, Coca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

"Тъгата е прекрасно чувство. Тя ни прави хора. Страхове, разбира се, нахлуват всякакви. Когато на 300 км от нас има война, всички дребни страхове от "мирното" ежедневие избледняват", казва тя. 

Оставяме Мария Каварджикова да се готви за репетиция, но тя настоява да ни изпрати до изхода. Изкушавам се да я попитам каква за нея е идеалната жена, след като е била в обувките на толкова приказни и драматични героини. 

"Всяка жена, която е обичана и може да даде всичката си обич. Жената има една от Бога определена функция - да дава! 

На нея се крепи културата, животът въобще!

Колаж: Петя Александрова

 

She`s the ONE 2022 се реализира с подкрепата на Smart Lady от Fibank, FREYWILLE, Dove Self-Esteem project, Baileys, 7arts.bg , Vivacom Art Hall Oborishte 5, Levent, Coca Cola HBC Bulgaria и на Лоф.ть !

#URBN Team:

PM: Йорданка Вълчева

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Dir.bg Video Production Crew: Ангел Юруков//Тедд Георгиев//Рени Веселинова

Снимки: Радина Ганчева

Локация: Народен театър "Иван Вазов"

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци.

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание EVA - Биляна Савова и жената - кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи преди да са се родили д-р Марина Михова, Жената-Шива Жасин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър Шеф Мария Жекова.

През 2022 година сме подготвили не по-малко невероятни истории!

Следете специалните ни фотосесия и интервюта, както и кратките видеа с нашите 8 (не)съвършени дами, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им! Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN!