#„Чувствам се жена, когато съм на сцената, когато снимам и играя. Тогава се чувствам и жена, и актриса. В останалото време, което е отделено предимно за дъщеря ми Рая и домакински задачи - не мисля много за себе си. Жена се чувствам, когато имам любов.  Жена се чувствам на сцената!“

Закуска, прическа, училище, обяд, занималня, плуване, английски, спортна гимнастика и понякога катерене... Прибавяме репетиции през седмицата и представления за вечерите, домашни задължения и лична грижа и получаваме сложно уравнение, резултат от което е един обикновен ден на актрисата от Сатиричния театър Милена Аврамова и нейната дъщеря – второкласничката Рая.

Съвсем в ритъма на забързаното им ежедневие, #URBN и DEICHMANN тръгват по стъпките на тези две активни, атрактивни и артистични момичета, за да ви разкажат историята за един ден на една мама, от която професията изисква и да е мадама. Ден, разкъсван между грижите за дъщеря ѝ и кариерата.

Денят започва и свършва с малката Рая

Снимка: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

Закусваме с Рая, правим ѝ прическа, обуваме си най-удобните обувки и тичаме с нея до училището, а оттам – към гримьорната на театъра и кратката почивка в края на деня в градинката „Кристал“. Така научаваме защо обувките задължително трябва да са удобни, ако отиваш на кастинг и колко важно е да се чувстваш добре в собствената си кожа! До преди няколко седмици тази дневна програма на Рая и Милена изглеждаше мираж. След това светкавично родителите и децата се отдадоха на подобни интензивни графици, след като пандемията тръгна да си ходи.

Още снимки вижте тук >>>

„За работеща майка в гилдия, сериозно засегната от пандемията, мога да призная – беше много неприятно. Рая беше първи и втори клас – това трябваше да бъде времето, в което дъщеря ми да свикне на някакъв ритъм и да разбере, че е хубаво да се учи. Но се случваше доста трудно. Все пак не съм завършила педагогика, а НАТФИЗ, при професор Снежина Танковска. Наложи ми се да я обучавам, но мисля, че се справих, щом вече обича да ходи на училище.

Като ѝ кажа: „Хайде да учиш с мен“, тя отговаря: „Неее, няма ли да идва училището...“

Родена в семейството на актьорите Филип и Милена Аврамови, малката Рая вече е твърдо убедена, че иска да бъда „като тати“. Всъщност в последните няколко години срамежливото момиченце, което не обичало камери, сега застава пред тях с хъс, увереност и готовност да покаже най-доброто от себе си пред обектива.

Прическата за училище е ритуал за Милена и дъщеря ѝ

Снимка: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

Понякога вдига телефона на майка си и шепне в слушалката:

„Мама е на кастинг, нещо да предам?“.

Друг път се втурва към Милена с емоционален възглас:

„Хайде да репетираме в театъра“.

На фона на тази вечна детска еуфория, актрисата Милена Аврамова е запазила аристократичния маниер, характерен за тънкия хумор, хладното спокойствие и решителността, когато трябва да упражни контрол над Рая.

Цялата тази дисциплина и оптимистичният поглед към живота ѝ вършат прекрасна работа на сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, където е щатна актриса повече от 10 години. Освен от сцената на Сатирата и Народния театър ("Бела Дона", "Щастливеца", "Странната двойка", "Дон Жуан"), незабравима е главната роля на Милена Аврамова в късометражния филм "Целувката" на Тома Вашаров, който има над 13 милиона гледания в YouTube.

Участието й в любимия на публиката филм "Летовници" е първият сериозен проект след раждането на дъщеря ѝ Рая. Следва роля в сериала "Скъпи наследници", a Милена Аврамова е поканена като част от звездния състав на дългоочаквания български филм „Като за последно“, където отново си партнира с бащата на Рая – Фицата ("Писмо до Америка; "Домашен арест").

Рая пред училище с бели сникърси Skechers; Милена е с розов модел на същата марка.

Снимка: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

„Денят започва и свършва с Рая. Ставаме сутрин и първото, което трябва да направим, е тя да си оправи тоалета, да приготвим чантата, да ѝ направя закуска. Докато закусва – това е времето за мен да се подготвя за репетиции или снимки. Бърза баня и ако успея да си оправя косата ще е добре. Иначе нейната я връзвам хубавичко и я изпращам на училище. След това, ако денят е прекрасен, има мили хора в театъра, които да ми оправят косата и тогава се чувствам жена“, шегува се актрисата.

Споделя, че най-трудните моменти за една работеща актриса и майка са репетициите преди премиера, които може да продължат и 8 часа...

„Мама съм 24 часа. Това е абсолютно сигурно"

"Защото когато снимаш филм по време на пандемията – няма как да оставя мама Милена вкъщи и да взема само актрисата Милена. Комплект сме с Рая, която понякога ми позволява да бъда актриса на 4 или 8 часа в денонощието“, казва тя. 

Може да видите Рая често в Сатиричния театър. Харесва ѝ тази среда. Харесват и костюмите и приглушената светлина, тишината по време на репетиции и ехото на репликите. Знае, че днес ще отиваме в театъра, а тя – ще бъде на училище. Вече тича напред към входа на школото, а Милена я следва неотлъчно и споделя:

„Честно казано това, че Рая харесва толкова много актьорските среди, на мен не ми е приятно. Искам да набляга на математиката, да учи малко повече биология... Да се ориентира в друга сфера, различна от нашата с баща ѝ, но не зависи от мен...“.

Отново прихваме да се смеем от изказването на Рая, че иска да е актриса „като тати“.

„В нейните очи със сигурност тати е по-известен и го дават по телевизията по-често от мен. В нейните очи тати е актьорът, мама си е мама. Рая е на първо място, така че професията остава някак встрани – ако стане – стане. Нямам амбиции да бъда напориста, но се надявам да бъда забелязвана“, откровено казва младата майка.

Рая след училище - тя е с дамски черни сникърси с мемори стелка Skechers

Снимка: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

Докато говорим, малката Рая вече дефилира с новия чифт маратонки, които тества по молба на Deichmann. Обещали сме на тези обувки такъв спортен ден, който само активно дете като Рая може да им предложи.

„Сега ще видите колко бързо бягам.

Всъщност много са удобни, бих ги носила, ама ако ми ги подарите“

Днес е решила да бъде с пусната коса - заради снимките! И няма търпение да ни покаже какво има на вратата на столичното училище, в което се е завърнала отскоро – стихотворение!

„Като я гледам толкова активна и жизнерадостна чак се ядосвам, че в някакъв момент въобще съм имала опасения дали тогава е било времето да родя“, казва Милена.

„Отлагах този момент. Казвах си - чакай да завърша НАТФИЗ, да си уредя работата... После бях в Смолянския театър и си казвах – чакай да ми тръгне кариерата и тогава ще раждам. Обаче това е безсмислено. Няма подходящ момент. Или го искаш и го правиш, но да намериш точното времето за това – няма как да се случи. Винаги ще излиза и първо, и второ, и трето, защото искаш да се развиваш и да вървиш напред“.

Много жени си задават въпроса:

„Ако сега сляза от сцената, няма ли да ме забравят?"

Много от тях отлагат плановете за семейство до късен момент или се впускат прекалено рано, за да се развиват впоследствие.

„Винаги има нещо, което искаш още да направиш, още да свършиш, още да промениш. Просто защото си деен и активен човек“, споделя от личен опит актрисата.

Тези жени, които отлагат раждането заради кариерата, би трябвало да знаят, че трябва да намериш точният човек, а не точният момент, смята още тя. Затова и се радва, когато колегите ѝ се впускат в това бурно приключение, свързано със създаването на нов живот.

„Хубавото е, че много от младите ми и талантливи колеги успяват да се върнат почти веднага на сцената, като мен. Надявам се да има кой да им помага и близките им да ги подкрепят. Радвам се, че актьорската гилдия също е разбираща по отношение на работещите майки.

Най-сложната роля за една актриса е да бъде майка в истинския живот!

Другото може да се изиграе, но затова си трябва посвещаване. На мен лично дори малко късно ми е уврял акъла да имам Рая, но не трябва да си вменяваме вини. Не обичам да се връщам назад, гледам само напред. Животът е голям урок, а не просто низ от грешки. Ако не отвориш книгата - няма как да го научиш“, казва Милена.

Споделя, че през последната година и половина това е най-голямата пауза в кариерата ѝ на театралната сцена. Може би повече от три години не е била разпределяна в ново представление в Сатиричния театър. Дори когато е била бременна с Рая, е била доста по-активна – изкарала две премиери в Сатиричния театър и чак когато започнало да ѝ личи – слязла от сцената.

Милена Аврамова с белите сникърси ESPRIT

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

„Вероятно поради тази причина Райчето е диво и щастливо дете, защото постоянно е било подложено на емоции и на адреналин от премиери“, вярва Милена.

Когато Рая е още кърмаче, Милена вече отново репетира с нея в Сатиричния театър...

„Когато строяхме мизансцен – Рая ми беше в ръцете. Когато не можех да я държа, защото действието върви, колеги, които са свободни я гушкаха и дундуркаха. Дълги периоди е била с мен по време на снимки на филми. Когато има нощни снимки – тогава ми е много притеснено. Иначе тя няма проблем с хората от екипа, пък и те много я харесват, обичат и обгрижват“, разкрива Милена.

Затова понякога Рая знае репликите по-добре от майка си. Последната подобна случка е покрай репетициите на най-новото и актуално представление „Сатирично кабаре“ на режисьора Николай Младенов. Автори са директорът на театъра Калин Сърменов и Михаела Кацарова, а сценографията е дело на номинираната за най-престижните артистични награди тази година – Свила Величкова. На сцената ви очакват плеяда от звезди като Алекс Сърчаджиева, Боян Арсов, Димитър Баненкин, Албена Михова и мн. други.

За съжаление няма да видим Милена сред тях, защото...

„Трябваше да танцувам. Репетирах и вкъщи през цялото време, защото се налага да повтаряш определени движения. Един ден виждам, че Рая знае танца! За съжаление, обаче, ми се поду глезена, бях в болница и не успях да вляза в това представление, за което много съжалявам“, споделя Милена.

Смята, че е по-трудно за жена да бъде актьор, отколкото за мъж. Затова и би се радвала ако Рая избере друга професия.

„В никакъв случай не бих я спряла, но в никакъв случай няма да я окуражавам. Ако това е нейната съдба и това трябва да се случи с нея, имайки пример от мен, баща ѝ Филип Аврамов и нашата среда - съвсем нормално е да пожелае точно това. Но може да не става актриса и пак да се занимава с театър. Рая пее много хубаво, рисува много хубаво ... влече я изкуството и няма как да бъде по друг начин“, казва Милена.

Снимка: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

Няма как да бъде по друг начин, защото пътят на самата Милена Аврамова минава и през друго изкуство – музиката.

Свири на цигулка от 3-годишна, когато майка ѝ ѝ носи от Москва инструмента, но забравя да купи лък.

Виждали сме я с цигулка в ръка на сцената в постановките "Цигуларката - лека форма на тежка депресия" по Станислав Стратиев в Сатиричния театър и в хитовия спектакъл "Ритъм енд блус 2" в Малък градски театър "Зад Канала". Приемането й в Националното музикално училище "Любомир Пипков" е необичайно. Когато се явява на изпита, малката Милена не знае, че трябва да се подготви и по солфеж. Но свири така виртуозно за възрастта си, че я приемат. Именно там Милена свиква да работи под голямо напрежение, дисциплинирано и себеотдадено.

"Благодарна съм за срещите, които ми подари театъра. В "Лека форма на тежка депресия" имах въможност да бъда на сцената с големи артисти, кото вече не са сред нас - Стоянка Мутафова и Никола Анастасов. Сред най-важните ми срещи са тази с Юлия Огнянова, която бе мой ментор. Истинската ми любов към театъра запали Бончо Урумов в школата, в която се записах в 8-ми клас. Тези хора са ми дали светлина и са изградили отношението ми към това велико изкуство!", споделя Милена Аврамова. 

Първата цигулка на Милена Аврамова е била без лък, но това не ѝ попречило да свири виртуозно. За удобството през дългия ден тя предпочита дамските бели сникърси ESPRIT

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Отношенията си с цигулката Милена описва като ...

"12 години голяма любов, но някъде се счупи нещо".

Може би точно, когато открива театъра, когато отива за първи път на постановка в пети клас.

„Мама свири много хубаво на цигулка, особено когато я помоли някоя приятелка вкъщи. Тогава става една такава замислена и романтична“, отбелязва Рая.

Ученичката вече е пред входа на училището, където демонстрира модни пози с новите си маратонки. През това време нарежда на Милена къде да застане, как да гледа, какво да направи. Не се налага да навигираш Рая, защото категорично можем да кажем – знае как да се държи пред обектива.

Милена Аврамова свири на цигулка от 3-годишна

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

„Казвам ѝ Режисьорчето и ако може вместо актриса да стане режисьор, ще се чувствам една идея по-добре.

Така ще има шанс тя да решава повече нещата, защото понякога актьорите сме малко като някакви марионетки в ръцете на некадърни играчи. Понякога ми задава много точни въпроси, особено след репетиция, на които дори аз нямам отговор, но знам от опит, че ги задава само един много мъдър режисьор. „Защо правиш това, което правиш на сцената“ е един от тях. И аз вече знам, че не трябва да го правя. А и тя обича да контролира деня ни, мен, баща си, целия свят, децата, приятелите си, игрите. Всичко да измисля тя и да го прави!“, казва Милена.

След като оставяме Рая на училище – се отправяме към театъра. С градския транспорт, защото Милена Аврамова има шофьорска книжка, но няма кола.

„И наистина е много трудно, защото Рая е изключително активна и има страшно много енергия, а аз изнемогвам до или по-скоро зад нея. Не знам откъде я вади, но затова гледам непрекъснато да се движи достатъчно – да ходи на плуване, на спортна гимнастика, на английски и отделно ако може да катери стени, защото много обича. Ако няма активности – става неспокойна. Тези ангажименти са доста трудни за изпълнение, когато съм в етап на репетиции или снимки, защото не искам да изпуска заниманията. Но България не е Холивуд и актрисите нямаме такъв стандарт на живот, че да си позволяваме гледачки, помагачи и т.н. Та всеки ден на работещата актриса и майка си е цяла тренировка на психиката и тялото“, шегува се Милена. 

Откакто се е затопило времето, често ѝ се налага да търчи зад Рая, която се засилва на новия си скейтборд или бърза напред с колелото.

„Голямо спортистче е! Затова мисля, че на нея много ѝ харесаха маратонките на DEICHMANN. Побърза да се похвали, че са ѝ много удобни. Повече ѝ харесаха черните, не знам по каква причина, но заяви, че са много подходящи за спорт. Аз също смятам, че е точно така. Не избирам начина ѝ на живот. Той си ѝ идва отвътре. Купуването на детски обувки е ритуал и се случва всеки сезон. Избирам достъпни модели като тези, защото Рая не се движи нормално по земята, не е като да тръгнем за ръчичка и да ходим. Иначе е виждала и двете неща от живота – защото мама като актриса също се конти – токчета, рокли, грим. Интересно ѝ е, фръцка се на момента, но в повечето случаи би избрала маратонките“, споделя Милена.

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Самата Милена също предпочита по-спортния, удобния и практичния вариант за обличане. Така е, защото целия ѝ ден може да се слее с нощта неусетно, а когато има представление – трябва да е здраво стъпила на земята.

„Да ми е удобно. Удобната обувка е нещо изключително важно. Тя е нещо, което заземява до някаква степен. От нея зависи комфорта, понякога и душевния. Ако ме питаш мен - най-хубаво е без обувки и да е вечно лято, но тъй като няма как да се случи, наложително е да носим обувки, та поне да са като тези три модела на Deichmann, които наистина ни дават усещането за спокойствие“, казва Милена.

Спортните обувки могат да са изключително атрактивни – особено ако са в бяло. Те също могат да са демонстрация на стил и вкус, смята още тя.

„Много обичам рокли с кецове и маратонки. Не е нужно да си на токче, за да изглеждаш добре. За мен атрактивно е удобна рокля с удобни обувки, които ти позволяват да се движиш контролирано. Това е изявление на личността ти – обувките много говорят каква си всъщност“, споделя актрисата.

Казва и че за обувки би дала много пари, но опитът я е научил, че това не е задължително. Магазините на DEICHMANN определено предлагат качество на добра цена, споделя наблюденията си актрисата. За нея и Рая има и друга причина обувката да е изключително важна.

„И двете сме с вродено плоскостъпие или иначе казано – дюстабан ходило“, издава Милена.

Хубавите обувки лесно могат да те поведат по пътя за суетата, но когато говорим за истинска активност – няма как двете да се съчетаят!

Не става дума за суета тук...

„Имала съм опасения, че покрай грижите за Рая, и за дете въобще, малко излизаш извън системата. Никоя пауза не е здравословна. В нашата работа трябва да си винаги в кондиция и най-вече на разположение – особено на разположение, защото никога нямаме фиксирано работно време, в което да мога да направя някаква програма. Дали ще си през нощта на снимки или през деня на репетиции ... всичко е възможно. Освен това нашата работа е свързана много и с ходенето на различни премиери – важно е да присъстваш дори като зрител. Не се ли вясваш на важните за гилдията събирания – спират да те канят на кастинги, да ги вдъхновяваш за роли... Много маймуни сме на този клон, наистина. Но приоритетът си е приоритет.“, казва Милена.

Като става дума за кастинги – случвало се е Милена Аврамова да се окаже в редица с модели, манекенки и студентки след тежък „мамин ден“.

„Казвала съм си - как ще си събера главата за кастинг след такъв активен ден!? Изведнъж трябва да превключиш на съвсем други обороти и съзнанието да се пренастрои. Отиваш да се бориш за това, което обичаш – работата си. Но самият процес е труден. Имало е моменти, в които не се чувствам най-подготвената, но това може да се случи на всеки. Дори на момичетата на токчета, на които някой, примерно, в деня на кастинга, им е разбил сърцето", шегува се Милена.

Все пак актьорът разчита на представянето си, не на външния си вид.

„Токовете са само за червения килим. Актрисите трябва да се чувстват добре в кожите си. Особено, когато са на кастинг. Хубаво е да се понагласиш, да си в приличен вид, да се оправиш – но трябва да бъдеш ти, спокоен, уверен, празно платно за емоциите, които ще прокараш. Да си актьор, дошъл с душата си, през която ще преминат чувствата на героя. Защото в повечето случаи не знаеш за коя роля ще те вземат. Може да искат да те загрозяват, да те правят красива, може да си на токчета, боса, гола – не бих казала, че външният вид има голямо значение. Трябва да си професионалист и най-вече – режисьорите и кастинг агентите искат да видят твоя естествен потенциал. Това им върши най-голямата услуга и определено им помага за най-точната преценка. Важно е актьорът да познава себе си. Да работи с това, което има. Това, с което трябва да работи е не дрехите и обувките, а това, което носи отвътре“, казва Милена.

Докато сме на столичния Бродуей – улица „Г.С. Раковски“, която води към почти всички големи театри, отново обръщаме поглед към Холивуд. Най-големите звезди в света са хващани от папараците неглиже – кецове, спортни облекла, шапки...

Милена Аврамова в гримьорната на Сатиричния театър. За удобството през дългия ден тя предпочита дамските бели сникърси ESPRIT

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

„Това си е тренд за звездите и смятам, че неглижето ги спасява от цялата суета, която в чужбина е в огромни мащаби... А вече и у нас, покрай социалните мрежи, които задават нови измерения на възприятията за външния вид. Големите звезди са такива, точно защото не бягат от това, че са нормални хора. Че искат да им е удобно в ежедневието. Когато се налага – могат да носят и токчета, могат да се обличат секси, да са красиви, с грим, с прически. Това е част от професията.

Актрисите са точно тези, при които липсва суетата.

Удобството им е най-важно, а не как изглеждат. За да стигнеш до там, където сега е и Мария Бакалова, за да станеш като Елизабет Тейлър, Анджелина Джоли, Мерил Стрийп – това са купища репетиции, себеотдаване, лишения. Потиш се, танцуваш, играеш, говориш, тичаш по кастинги, учиш и не може да изкараш на токчета или платформа един такъв ден. Никоя от актрисите не се носи по тоя начин в живота – както я виждате на екрана“, отбелязва Милена Аврамова.

Вече сме в уютната гримьорна, където Милена се опитва да настрои цигулката си. Замисляме се за времето, което малко е прекарвала в нея напоследък, заради пандемията. Споделя, че театралната сцена ѝ липсва ужасно много в последните 3 години, в които не е разпределяна в ново представление. Това се дължи на пандемията най-вече, смята тя. Но и на факта, че са много жените в театъра.

Актрисата понякога свири на сцената в някои от представленията на Сатиричния театър

„Предполагам, че няма как за всички да има работа и подходящата роля за всяка актриса. Директорът ни Калин Сърменов е принуден, за да ни предпази, да прави представления с по-малко хора. Хем за наше добро, хем защото и бюджетът е по-малък. Определено има жажда за игра у мен. Тръгнаха повече моноспектакли или някакви представления с по двама- трима човека. Не се стигна до мен“, казва тя.

Милена Аврамова на камерната сцена на Сатиричния театър

Сядаме в камерната сцена, където Милена задоволява любопитството ни да разгледаме пролетните декори. Тихо е, а отнякъде се чуват реплики на репетиращи актьори.

Слънцето вече се отправя на запад, а последните лъч се процеждат през щорите на театралните прозорци. Трудни времена са за театралите, защото хем се опитваш да си спечелиш парите, хем нямаш избор, казва още актрисата. 

За удобството през дългия ден тя предпочита дамските бели сникърси ESPRIT

Снимка: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

„Актьорите паднахме в жертва на скромните бюджети за театър. Представлението, което играя сега е „Странната двойка“ на прекрасния режисьор Андрей Аврамов – изключително ценен човек, от старото поколение. Адски съм щастлива, че съм част от него. Вече имаме над 80 представления. Каним се да възстановим „Последната нощ на Сократ“ – там играем с Ваньо Танев и Филип Аврамов на Шуменския театър. Много съм щастлива, че макар да не съм толкова активна, колкото искам в Сатирата – случват се други хубави неща като филмите, в които участвам. На 2 юни предстои премиера на „Като за последно“ – филм на Ивайло Пенчев и всъщност първата голяма роля на прочулата се вече Мария Бакалова“, споделя Милена.

Другият филм, който ще излезе в края на тази година - „Чичо Коледа“, бе сниман по време на пандемията, разкрива още Милена. 

И там снимат двамата с Филип, затова и се редуват в грижите за Рая.

За разходка в парка и среща с приятелки Милена комбинира ежедневното си облекло с дамските бели сникърси ESPRIT

Снимка: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

„Това не е нещо ново за нас. От години в почти всички филми сме заедно", казва актрисата. 

Докато ми разказва тази история, се отправяме към градинката „Кристал“, където в летните дни често можеш да видиш артистите да се срещат с приятели. Повече от най-шеметните градски истории на Милена Аврамова са се случвали точно тук. Дори и след Рая, която обожава да тича в тази градинка, докато мама е с приятелки.

Няма по-голям дар и по-голям смисъл в живота от едно дете, казва още сатиричната актриса. За всичко си има време!

Моментът, в който е забременяла – било е времето на Рая!

„А сега съм готова – за всичко, което ми предложат. Мога да кажа на всички с бъдещи проекти – свободна съм за вас. А ако снимаме на морето – ще е още по-хубаво!“

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

 

URBN Team: 

PM: Йоана Грозданова

Интервю и концепция: Криси Димитрова 

Грим: Росина Георгиева

Стилист: Александрина Дерменджийска

Фотограф: Десислава Генкова- Елриша 

 

*Специален проект на DEICHMANN & #URBN! Maтериалът съдържа продуктово позициониране!