#Още в Древната митология се разказва са мистериозните жени-сирени - мистични нимфи, родени от музите Терпсихора, Мелпомена и Стеропа. Със своите песни те примамвали моряците да намерят смъртта си. За техен аналог в славянската митология се смятат русалките – жени с човешко тяло и рибешка опашка. „Хванали сте истинска русалка“, казва Ива Янкулова на екипа, визирайки себе си. Тя е вторият известен артист след актрисата София Бобчева, с който осъществяваме ексклузивния проект на Dir.bg и HBO - "Да влезеш в сериала", а сериалите са отвъд реалността - "Русалка" и "Отгледани от вълци". 

Ива Янкулова казва, че е истинска русалка, защото родителите ѝ също като нея са били зодия Риби. Затова се вдъхновяваме от сериала "Русалка", за да я превърнем в такава.  Личната ѝ история някак се доближава иу до сюжета на друг сериал - "Отгледани от вълци", защото Ива е отгледана от втория ѝ баща. 

С Ива си говорим за следите на звука и песните ѝ, затова как настройва душата си и защо жените могат да се превръщат в хищници, когато става въпрос за чувствата им. 

Къде се срещат митичната жена, космическата майка и Ива Янкулова?

Самата тя обича да играе. Дали на сцената с китарата, случвало се е и пред камерата в киното или за обектива на фотоапарата като професионален фотомодел. Играем си на сериали с HBO GO и тръгваме по следите на звука под вода, тук на Земята и на далечна планета.

Може би някъде около планетата Нептун...

Още снимки вижте тук >>>

„Необятна тема за мен са рибите. Аз съм супер фен на зодиите, колкото банално и клиширано да звучи това. Действа ми терапевтично да разглеждам астрални карти, да си отговарям на въпроси, уповавайки се на астрологията. Да си зодия Риби не е лека задача. Тя е дванадесетата в зодиака. Белязана е с колективната карма - хем искаме да се слеем с общото, хем искаме да принадлежим на конкретното. Хем е някаква страхотна романтика, хем от друга страна е много социално и неопределено. Мисля, че за хората около нас понякога е доста объркващо и хаотично. Но пък Нептун, който отговаря за Рибите, е артистичната планета. Така че ако имаш добре позициониран Нептун в картата, ще се прояви артистичното“, казва Ива Янкулова.

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Самата тя се намира на кръстопът между реалност и фантазия. Чувства се присъщо за себе си като русалка, но и като андроид майка.

„Това, което ме докосна и в двата сериала –  "Русалка" и "Отгледани от вълци", определено са саундтраците

и основната идея – и Русалката, и Андроида Майка искат да бъдат част от социума, но същевременно имат свой свят. Музиката за двата сериала те кара да си представиш как сме на тази планета, но в друга атмосфера. Темата и в двата е много интересна - как майката от добрина да запази потомството си може да стане хищник. Русалката става опасна, променя украската си, това се случва и с Андроида Майка. Тази промяна се отразява в музиката и засилва усещането и се вижда как един човек е готов на всичко, за да спаси любовта си“, казва Ива Янкулова.

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Друго общо между Ива и двата сериала се оказва произходът на жените в главната роля - талант и красота, идващи от Европа. Актрисата Елийн Пауъл е от Белгия, а Аманда Колин от Дания. Наред с пробива на Европа в киното и като дестинация, и като истории, забелязваме търсенето на онази екзотична за Холивуд красота, към която индустрията е обърнала погледа си.

„Само нямам сини очи като Рин от „Русалка“ (трейлър), но пък с Майката имаме нещо общо в черните очи. Там са силата и мощта на жената според мен - в очите. В модата, моделът, който може да се превъплъти във всичко, често е сравняван с „бяло платно“. В моя случай – чувала съм го и за мен и това е хубаво, комплимент. Въпреки че смятам, че не зависи само от външния вид, но и от това, че съм била на правилното място в точното време. Работила съм много като фотомодел в чужбина. Но и знам, че не съм лесен модел за снимане. Не съм от онези момичета, с които всяка снимка е перфектна“, откровена е Ива Янкулова.

Знам, че мога да вляза в образи и се радвам, че сте от хората, които го виждат и го забелязват.

"Благодарна съм за това изживяване. Рибите сме такива – обичаме да се въплъщаваме в други роли, да влизаме във въображаеми, фантазни персонажи. “, споделя още Ива.

Ива Янкулова //Фотография: Десислава Генкова - Елриша // Гардероб: Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Темата за загубата присъства в двата сериала на HBO, а Ива говори открито за най-големите загуби в живота си – една от е тях е тази на майка ѝ,  която се имплементира и в музиката ѝ, с която се занимава активно в последните няколко години.

„Темата за лечебната сила на музиката е необятна. Особено моят начин за писане на песни е толкова хаотичен, емоционално и зависещ от вдъхновение. Не мога да седна да пиша песен за себе си по поръчка, нито за друг. Трябва да има нагнетена емоция, която да ме удари, както се казва, по главата. Други артисти имат лична методика. Пише се всеки ден, все едно е роман. Такова е правилото – искаш, не искаш го правиш. Може би тогава и по-стегнато се случват нещата. За мен е вид терапия, но не е това главната цел. По-скоро идеята на това да пишеш музика е някой да се припознае в нея. Това се надявам да може да прави моята музика. А пък разбира се, че всички имат своите загуби под някаква форма, не винаги нещата са буквални. Може да слушаш песен за загуба на родител, а всъщност да си загубил приятел и пак да почувстваш емоцията. Така дадена песен е лековита както за автора, така и за слушателя“.

Говорейки си за музика, Ива ни казва, че саундтракът на „Русалка“ е с участието на KINК и Kasabian, които е имала удоволствието да слуша на живо в България.  

„В "Русалка" има много хубав подбор, пропит с елементи на емоционален рок. Хипнотични, отнесени емоции. Целият сандтрак е много впечатляващ, включително и тематичната - "Siren Call". Снощи си го пуснах отново и малко ме побиха тръпки. Представих си, че съм нейде из тези дълбини. Защото знаеш, че сирената е оплитала и моряците в мрежите си, вършила е злини... Сега ще ти кажа нещо много интересно, което читателите не го знаят. Написах заедно с мой приятел - Илко Биров, песен, която предстои да издадем. Казва се точно „Siren” (като английското име на сериала "Русалка"). За мен няма нищо случайно", казва Ива Янкулова.

Саундтракът на оригиналния сериал на HBO  - „Отгледани от вълци“ (трейлър) на Ридли Скот също е доста мащабен и ефектен, смята още Ива. За нея звучи напрегнато, което му отива и по-скоро басиран на саунд дизайн.

Ива Янкулова //Фотография: Десислава Генкова - Елриша // Гардероб: Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Връзката ѝ с музиката е силна, провокираща психиката ѝ, затова се чудим кога се е зародила.

„Музиката не ме откри сама. Не съм типичният меломан. Тя е част от начина ми на изразяване ... Може би е тръгнало от детството ми във вокална група, но успоредно с нея вървят рисуване, танци – „пълният пакет“, както се казва. Като дете нямаше кой да ми пуска много музика. Баща ми, който ме е отгледал, слушаше Адриано Челентано. Аз – Бритни Спиърс и още съм голяма фенка! (смее се) Музиката срещнах по пътя, като голямо вдъхновение бе истинският ми баща, който има група - Точка БГ, които са бардове. Може да ги видете на живо на 18 април в столичен клуб и да усетит колко неповторимо звучи изпятата им поезия. Когато го видях на сцената ми се запали и искрицата вътрешно, че всъщност може би мога да правя това един ден“, споделя Ива.

Говорим си за това може ли да настройваме душата чрез музика или всъщност тя ни манипулира...

„Всичко може да ни манипулира, ако сме податливи", казва Ива. "Но музиката може да променя състояния, със сигурност. Така например ако смениш песен към дадена сцена в киното – това е достатъчно да промени всички възприятия на зрителя. Същото е и с новата музика. Смятам, че голяма част от нея се прави за гледания, пари, известност и за тик-ток тренда. Всичко да е бързо, добре смляно, да ти се забива лесно в главата. Това си е вид манипулация, но не може да бъде отричана като съществуване. Както във всеки друг аспект, колкото повече се бориш с дадено явление, толкова повече нищо не постигаш. Даже то става още по-силно“, отбелязва Ива Янкулова.

За нея това е важна тема.

„Според мен много млади артисти се подхлъзват точно по това – да бъдат популярни и губят себе си. Трябва да вървим по своя път, да правим нашето, а не да влизаме в чуждото, за да бъдем забелязани. Няма нищо лошо в модерното, стига да е качествено". 

В хода на емоционалния разговор обсъждаме и факта, че киното и музиката открай време вървят ръка за ръка. Ива Янкулова има сериозното намерение да съчетава и двете – разбираме, че ще участва в музикален проект към филм заедно с други популярни изпълнители.

Велико е да участваш в саундтрак

"Взех участие в проекта и очакваме да излезе следващата година. Това, което мога да кажа е, че процесът е много приятен. Сядам с режисьора, говорим... Обичам колаборацията между артисти. За мен това е много важно. Не ми е интересно да правя нещо самостоятелно и самоцелно. Харесва ми екипността, съмишленичеството между няколко човека. Естествено, че е супер да участваш в такъв тип ангажимент, защото ставаш част от общата магия“, споделя за опита си.

Развитието ѝ в музиката идва след участието ѝ в сериала „Отплата“. 

Вдъхновявам се от актьорската професия и много уважавам целия им труд.

"Като човек, който много трудно помни текстове, бавна съм с ученето им, им се възхищавам. Много обичам да ходя на театър и го следя хубавите постановки с любопитство“, споделя Ива. 

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Първите ѝ стъпки тръгват от частното училище ЕСПА през 90-те години.

„Имах най-хубавото детство откъм развиване на таланти. В това училище се грижеха да видят всяко дете в какво е добро. Рисувах, създавах с ръце и бях в школата на Венцислав Кисьов. Преподаваше ни актьорство. Може би тогава се загледах в тази посока. Покойният акад. професор Христо Недялков ни преподаваше по пеене. Аз бях солистка и големите междучасия си ги отдавах за репетиции по пеене.След това ме приех в Художествената академия. С рисуването бях много сериозна. Влязох втора за моята специалност „Моден дизайн“.

Ива Янкулова //Фотография: Десислава Генкова - Елриша за #URBN// 3D ефекти: Ivan Tride// Гардероб: Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

На последния си важен изпит нарисувала любимия си аксесоар - обувка, за да впечатли журито. 

„Абсолютиен маниак съм на тема обувки, както повечето жени. Имат сила да вдигат самочувствието по някакъв начин. Нося всякакви стилове. Последно една приятелка ми подари каубойски ботуши, които искаше да изхвърли, но за мен те са съкровище, излязло изпод водата. И другото, което е интересно – като човек, завършил „Моден дизайн“ няма да ме чуеш да казвам: It`s never about fashion, it`s  just about style (бел.ред. „Всичко е в стила, не в модата“). Аз следвам трендовете, смятам и че има инфлуенсъри, които си вършат много добре работата. И признавам - една от онези риби на въдицата съм, която директно купува след като им види пост, който хареса. Бохемско ми е, не го правя, защото съм кифла. Понякога не се поглеждам в огледалото с дни и не се гримирам с дни, в друг момент се вдъхновявам и започвам“, споделя Янкулова.

Всъщност се шегуваме с Ива, че ако една русалка си хареса обувки - няма как да си ги сложи, без да си даде гласа в замяна, за да получи крака вместо опашка. В случая на нашата русалка - не би било добра сделка.

Разказва и най-рибешката си случка от дипломирането – за ревюто ѝ „Рок Балада“ – моделите съчетават рок енд рол мотивите, преплетени с рибешки коприни в розови, сини и земни цветове и венци а ла Лана дел Рей. Музиката – Guns & Roses. 

Рибешки сълзи

Дебютният ѝ албум се казва „Fish Tears“.

„Рибешки, защото не знаеш кога една риба плаче. Тя плаче, но те сълзите са във водата. Трябва да бръкнеш по-дълбоко, за да видиш каква е емоцията. Не всичко винаги е толкова очевидно и повърхностно. Много съм ревлива, много емоционална и много бързо ми минава. Хората се объркват около мен. Това, което бих ги посъветвала е да не се хващат за емоциите ми, ако могат. Просто да изчакат да ми мине и пак ще съм усмихната и щастлива. Особено ако не са ме наранили те конкретно“, споделя Ива.

Ива Янкулова //Фотография: Десислава Генкова - Елриша за #URBN// 3D ефекти: Ivan Tride// Гардероб: Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Това, което може да каже от позицията на личния си опит е, че човешките отношения са най-сложното, защото ситуацията може да придобие апокалиптични измерения.

„Всеки реагира, сякаш натискаш бутони. Всеки си носи багажа, но според мен ако можеш да не се идентифицираш задължително с някакъв вид емоция – от другата страна ще бъде оценено“.

За да са успешни отношенията между мъж и жена - усещането трябва да е като музика, смята тя. 

Или настройваш душата на другия човек срещу теб към своята, или не.

Ива Янкулова //Фотография: Десислава Генкова - Елриша за #URBN// Гардероб: Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

С музиката е елементарно. Артистът трябва просто да го прави за себе си, да има пространство и вдъхновение да твори. Когато ги няма - започва да гризе себе си.

Китарата среща случайно – в апартамент в Лондон по време на приятелско гостуване. Помни как я хваща за първи път и осъзнава колко трудно е да изкараш дори един звук. Но си казва: „Аз ще свиря на китара. Тя е това, което ми помага да създавам."

За около 5 години бързо, но и плавно навлиза в музикалния бранш и пее на най-популярните градски сцени.

"Тази пандемия, естествено, много те спира в момента – правиш крачка напред, после две назад. Както като си актьор, така и като си музикант, е хубаво да няма прекъсване“, смята тя.

Точно по това време миналата година Ива Янкулова си счупила ръката. Подействало ѝ депресивно, но пък започнала ново начинание – преподава рисуване на четвъртокласници и петокласници.

„Подготвям и нов албум. Но не се знае кога можем да го очакваме. Има няколко песни, които са започнати и няколко довършени като композиции. И съм намерила човека, с когото бих искала да започна да работя“, казва Ива.

Намира се в период, в който оценява неприкосновеността на личното си пространство и границите си, започва да слуша по-често интуицията си (което никак не е лесно) и се стреми да не се затваря в себе си.

„Аз съм мислещ, разсъждаваш човек – логическа натура съм. С математиката не съм добре, но в останалото искам да държа контрола. Може би ако го отпусна малко, ще е за мое добро. Искам да си дам пространство, за да видя кое е добре за мен, а не първо за другите. Може би е вид егоизъм, надявам се от здравословния...“, шегува се тя.

Най  големият урок в последните години е осъзнаването, че никой не ти е длъжен за нищо. И че ако максимално се опиташ да дадеш свобода на всичко и всички около теб – тогава се появява магията. Не можеш да контролираш всичко. Можеш да го манипулираш известно време, но приключва как? Негативно.

Хората идват при теб тогава, когато се чувстват свободни.

Не бива да се остава до другия по задължение, смята още тя.

"Или защото това е морално. Защото е редно... Защото обществото така казва... Защото много време си изгубил и много си вложил... И всъщност има само една причина да останеш – този човек или ситуация, която ти носи радост! Много банално звучи, но не се ли свежда всичко до това. Не живеем безкрайно“

Ива Янкулова //Фотография: Десислава Генкова - Елриша за #URBN// 3D ефекти: Ivan Tride// Гардероб: Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Прекалено много хора стоят прекалено дълго време в прекалено удобни за тях ситуации, докато могат да бъдат по - прекрасни и ползотворни и не виждат, че така блокират изразяването на творческия си потенциал, защото се чувстват задължени и потиснати, добавя тя.

"Кое избираш - страх или любов? Това са двата единствени варианта във всичко"

„Като при русалката и майката андроидите. Те избират любовта пред страха и стават хищници. Тяхната женска енергия е разрушителна, те са и музата, и вещицата. Но тази женска енергия е и магията, и рецептата за истинската любовна история"

Ива Янкулова //Фотография: Десислава Генкова - Елриша за #URBN// 3D ефекти: Ivan Tride// Гардероб: Александрина Дременджийска & Zero-Tags

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Женската енергия е съзидателна. Тя е това, което създава. Тя носи емпатията. Ние подсъзнателно търсим това у хората, с които се заобикаляме, смята Ива.

"Артистите са едни от тях. Да създаваш изкуство е и женско – важно е хем да можем да работим с тази енергия и да я захранваме с такива хора около нас, хем да можем да намираме мъжката, заземената енергия, която е по-рационалната и ни помага да осъществяваме на яве идеите си. Говорим за това твоята лична богиня да може да се разбере с твоя личен бог. Защото чистата женска енергия, изродена в негативното, може да бъде твърде нуждаеща се, твърде зависима - „не мога сама“, „не знам как“ и твърде разрушителна съответно..."

С това разговорът ни приключва замислящо, а Ива Янкулова успява да влезе чисто маниерно и да пресъздаде емоциите на двата фентъзи образа – Майката и Русалката.

И ѝ се получава толкова добре, че актрисите на кастинг биха казали „Моделка да ти мине път“, но този път не като проклятие.

 

URBN Team:

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Стайлинг: Александрина Дерменджийска

Коса: Натали Иванова

Грим: Росина Георгиева

Фотография: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Гардeроб:

Александрина Дременджийска & Zero-Tags

3D ефекти: Ivan Tride

 

*Специален проект на #URBN & HBO Bulgaria