#Досадното изречение: "Колко серии ще изглеждаш наведнъж?" в петък вечер вече е заменено с: "Автоматично ли започва следващата серия?". Какво може да накара един мъж да промени мнението си и да гледа една след друга 7 серии? Отговорът е "Мер от Ийсттаун"!

Нарекоха го шедьовър с майсторски завършек, на фона на ерата на сериалате. В последните месеци толкова много се говореше за "Мер от Ийсттаун", че успехът на "Отмяната" с Хю Грант и Никол Кидман някак отшумя. Причината е, че Кейт Уинслет е не просто на обичайното си високо ниво- тя е зашеметяваща с всичките белези от опита по лицето си, с всяка една бръчица в края на окото си и с всеки един жест. А сценарият предлага неподозиран обрат.  

Снимка: HBO

В интервюта Кейт Уинслет казва от самото начало, че това не е трилър. И е права. Да, сериалът започва с убийство в малък, мрачен град в Пенсилвания, което полицейският детектив Мер Шийн разследва. 

След това, почти веднага, става ясно, че драмата от седем части се очертава да бъде много повече от заплетена кримка  - и още по-бързо става ясно, че заявката ще бъде изпълнена.

"Мер от Ийсттаун" те хваща за гърлото с всяка една от преплетените семейни истории на малкото градче, в което всички се познават и дори са имали това-онова помежду си. Но "Мер от Ийсттаун" не се задоволява само с това да разкаже драмата на няколко семейства нещастни по своему.

Сериалът е своеобразно проучване на характера, за това как една жена издържа...

Жена, движеща се уверено в коловоза на наложения ѝ за живеене живот след загубата на сина ѝ (самоубил се наркоман), след последвалия развод със съпруга ѝ, посветена на отглеждането на внука си и изправена пред борба за попечителство с майката (бившата на сина й, прясно излязла от клиника за наркозависими).

Хелън, майката на Мер в сериала е изиграна от Джийн Смарт

Снимка: HBO

Мер живее с дъщеря си тийнейджър Шивон (Ангури Райс) и майка си Хелън (Джийн Смарт).

Вижте женските персонажи от филма тук>>>

И макар че сцените им заедно се играят за леко облекчение, притежават онази способност, присъща само на майките, да натискат всеки един от бутоните на дъщерите си. 

И отгоре на всички домашни грижи, Мер има своите професионални проблеми!

Убийството на колегата й Колин Забел по време на спасяването на две изчезнали момичета, едното от които дъщеря на приятелка от гимназията на Мер, само заменя тежестта на вината с друга.

Мер с колегата Колин Забел , който е убит, докато спасяваст две отвлечени момичета

Снимка: HBO

Сравниха сериала с  „Щастливата долина“ на Сали Уейнрайт заради дълбокото му разбиране, че реалният живот, особено за жените на средна възраст, с натрупаните тонове грижи, обикновено не предлага много отдих.

Наричат го още "Проучване на скръбта". 

И Мер, разбира се: болезнени сцени по време на терапевтични сесии, на които се съгласява да отиде, в един от многото подривни моменти, вместо отново да вдигне рамене; умореното ходене, ясно изразено във всяка мрачна сянка по лицето; проучване на страданието на една майка по изчезналото ѝ момиче - Доун Бейли, приятелка на Мер от гимназията. Това се постига чрез противопоставяне на Доун, знаейки твърде малко за съдбата на дъщеря си Кейти, и Мер, която знае твърде много за съдбата на собствения си син, чието тяло сваля от бесилката, овесена на таванските греди в дома си.

Мер среща писател в бар

Снимка: HBO

До края на седмия епизод, скръбта на много, много други хора и на цяла една общност преминава през чуждото тяло, за да те накара да се замислиш, че винаги има и по-лошо. Финалът показа част от САЩ, която обикновено не виждаме - неприятна, без помен от блясък, с подкопано от бедността колективно здраве и благополучие, САЩ в опиоидната криза и с толкова много други неразрешими проблеми, които не могат да бъдат контролирани.

Създателят и писател Брад Ингълсби е родом от Пенсилвания и всеки нюанс на Мер от Ийсттаун е потопен в любов и написан сантиментално и от сърце. Всичко се разплита и оплита неволно, за да образува далеч по-трагичната история, която Мер трябва да преглежда отново и отново, за да стигне до трогателно заключение. 

Финалът ни даде отговори, но не тези, които искахме.

Подозирам, че повечето от нас бяха доволни, когато бе извършен първия арест за убийството на жертвата Ерин Макменамин - на Дилън, който е и баща на общото им дете. Мотив имаше и бе разкрит.

Ерин Макменамин разговаря с баща си преди да излезе на фатална среща

Снимка: IMDB

Още по-доволни бяхме, когато белезниците бяха поставени на бившия мъж на Мер, след като се оказа, че малко е поизлъгал за познанството си с жертвата...

Появи се и компрометиран свещеник, в чиито багажник се оказва колелото на жертвата, с което се е движила в нощта на смъртта си...

Но скоро в полезрението на Мер се появяват още улики по случая. В някои моменти на този последен обрат, присвивахме очи, за да се уверим, че това, което виждаме е така. Сами искахме да стигнем до виновника, да разплетем случая преди Мер. Не успяхме. 

Ако трябва да избирате между леко дефектни заговори и неприятни емоционално победи, изберете първото.

Всичко уж се разплиташе, но след това отново неволно се заплиташе, за да образува тази много по-лоша, далеч по-трагична история, от която Мер да направи ужасното си, дълбоко трогателно заключение.

Мер с най-добрата си приятелка във филма - Лори, изиграна от Джулиан Никълсън

Снимка: IMDB

Вероятно се надигна и спорен въпрос у зрителите - трябваше ли Мер да направи това, което всъщност направи? Вероятно и вие сте го обсъждали с някого, още по-вероятно през сълзи. 

Изпълнението на Уинслет като сложната, любвеобилна, далеч не безгрешна и понякога дори неприятна, тромава жена заслужава похвала. Образът, който изгражда, е фин и многопластов и е привилегия да се види.  

Кейт Уинслет постигна опустошително съвършенство в тази непоколебима драма!

Най-големият обрат във финалния епизод е, че всъщност има обрат. Висшите цели на писателя Бранд Ингелсби бяха постигнати: да се направи портрет на Америка с колосана якичка, оставена в лапите на  бързо променящия се свят; да се  позиционира детектив Мер Шийн в центъра му като жена в центрофугата на скръбта и отричането.

Дъщерята на Мер - Шивон е сред последните, които са видели Ерин жива на партито в гораата

Снимка: IMDB

Във финалния епизод  Мер се качва за първи път на тавана, от където преди време изнася мъртвото тяло на сина си - готова, най- накрая, да се изправи срещу смъртта на Кевин. В този момент непоклатимото изследване на характера на Ингелсби и безупречната актьорска игра на Уинслет се събират, за да постигнат опустошителното съвършенство.