#Водещите фигури на филмовата индустрия продължават да притежават извънредно лошия навик да проповядват морал и да сочат с пръст към "непросветеното простолюдие", което според тях не знае как да се държи, как да гласува, как да протестира, какво да яде, пие и мисли.

Истината е, че всички претенции на Холивуд за превъзходство над останалите рухват сравнително лесно, а особено обидно е за шоубизнес елитите да се правят на добри в съвременната пост-Харви Уайнстийн епоха на разкрити мръсни тайни и монументално, историческо лицемерие.

Позорният продуцент Харви Уайнстийн продължава да бъде масивното петно, което киното не може да изтрие и измие с каквито и да е било сценични и снимачни трикове. Бившият мега могул и властелин на престижните проекти сега е осъден сексуален хищник и на 72 години е сред най-известните затворници в Америка. Но тези дни той отново нахлу в заглавията и даде повод да си припомним каква сила е упражнявал в Холивуд и как е бил прикриван от най-известните имена на планетата.

В края на седмицата мнозинство от 4 срещу 3 гласа в Апелативния съд на Ню Йорк отмени присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване и даде възможност за насрочване на нов процес. Според тяхната преценка първото дело е било водено тенденциозно. Уайнстийн има ефективна присъда за изнасилване и в Калифорния, и затова засега шансът да излезе предсрочно на свобода не е особено голям, но някои от обвиненията към него са поставени под подозрение. Скоро се очаква неговият екип да обжалва и в "Слънчевия щат". Така поне на ниво спекулации се повдигна въпросът дали Уайнстийн не е бил едновременно системен сексуален хищник и мишена на активистко правосъдие плюс истеричен обществен натиск да бъде жертван пред олтара на движението #MeToo. Защото и двете неща може да се окажат истина. Доказателства срещу нещо има много, но още повече са несериозните обвинения на актриси, които се сетиха да разкажат колко гаден насилник е бил десетилетия след като им е дал роли, превърнали ги в звезди и милионерки.

Чисто хипотетично Харви може да се спаси заради степента на истерия, която се разрази в този странен културен момент. Истинските му жертви не заслужават подобно нещо, но тези, които искаха да си измият ръцете с него ще бъдат поставени в особена ситуация.

Сваленият император на престижното "Оскар"-ово кино още стои в затвора "Мохаук" в Ню Йорк, но адвокатите му постоянно изтъкват колко драстично се влошава неговото здраве. Но истински болният е друг, а именно колективният Холивуд. Вирусът "Уайнстийн" още е в системата на елитното кино. Падението на продуцента се превърна в символ на срама на цялата развлекателна индустрия. Има огромен обем от доказателства, че поведението му е било приемано и толерирано от най-големите имена в шоубизнеса и чак, когато беше официално обвинен, те се дистанцираха от него. Над 80 актриси казаха, че ги е тормозил сексуално в една или друга степен, но и те излязоха публично в удобния момент, за да забият ножовете си в падналото тяло на някогашния си благодетел, приятел и любовник.

Уайнстийн е с ефективни присъди, но дългогодишното мълчание на знаменитостите е морална присъда за целия Холивуд. Както и представянето на класическата задкулисна договорка "секс срещу роля" за престъпление, в което доброволно продаващите телата си за слава са винаги невинни жертви. Посочването на това лицемерие бе в основата на защитата на Уайнстийн, но все пак неговите сексуални ексцесии са били твърде много и твърде свирепи.

Харви Уайнстийн бе пожертван от хората, които направи богати и благодарение на културата, в чието създаване активно участваше. Той обаче отиде твърде далеч, заблуждавайки се, че властта му е безгранична. Сред актрисите, които се оплакаха от неговите сексуални трансгресии са Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл, Ашли Джъд, Роуз Макгоуън, Азия Ардженто, Мира Сорвино, Розана Аркет, Хедър Греъм, Кара Делевин, Леа Сейду, Клер Форлани, Ева Грийн, Лорън Холи, Лина Хийди... Дългият списък включва още много неизвестни актриси, модели, журналистки и служителки в компаниите му.

Според стотиците свидетелства, които медиите представиха след години на мълчание и снишаване пред силата и влиянието на Уайнстийн, неговите набези били постоянни и в продължение на три десетилетия. Многобройните истории рисуват профила на суров сексуален хищник, ала повечето от свидетелките признават, че са продължавали да общуват с него, често и сексуално. Приемали са роли във филмите му, снимали са се с него и са били до рамото му на червените килими. А други са взимали пари, за да си мълчат.

Преди години неговите компании Miramax и после The Weinstein Company произвеждаха най-награждаваните престижни заглавия в Холивуд. Харви бе известен със своето златно докосване. Той стои зад новата вълна независими филми от края на 80-те и началото на 90-те и е отговорен за хитове като "Секс, лъжи и видео", "Криминале", "Влюбеният Шекспир", "Бандите на Ню Йорк", "Речта на краля", "Артистът", "Авиаторът", "Джанго без окови" и много, много други. Неговите филми имат над 300 номинации за "Оскар" и десетки статуетки. Той е бил човек с безгранично влияние и нюх за успех. В същото време е използвал почти всяка свободна минута, за да задоволява своя чудовищен сексуален апетит за млада женска плът.

Според разказите в средите всички са искали да работят с него. Той е плащал на десетки журналисти и е държал медиите плътно на своя страна. Успехът му е бил неговата гаранция. Всички са знаели, но са си мълчали и после гузно се опитаха да накарат публиката да забрави за неговото съществуване. Но това няма да стане. Особено ако той продължава да марширува в заглавията и други присъди срещу него бъдат отменени. Тогава агонията на Холивуд ще започне пак.

Както и на политическата класа. Уайнстийн бе дългогодишен спонсор на управляващите сега в САЩ Демократи, близък приятел на фамилиите Клинтън и Обама, чест гост в Белия дом по време на тяхната власт. Те също се дистанцираха от него веднага след обвиненията и поканите за лъскави партита за политически донори спряха. Той се опита да се изкупи като публично обеща да продуцира филм срещу тогавашния президент Тръмп, но вече беше късно.

Ето какво разказва журналистката и автор Морийн Калахан: "Разговорът за Харви Уайнстийн в Холивуд се превърна във фарс. Звездите, които го прикриваха нямат моралното право да го съдят и да се представят за примери за подражание на публиката. Това са същите хора, които от сцената на наградите "Оскар" го наричаха "Господ". Харви беше един от тях, той създаде много от тях..."

Сега топ имената на световното кино нервно ще следят всяка съдебна новина около своя бивш първенец и ще стискат палци публиката да е загубила интерес и да не го свързва вече с тях. Но това може да се окаже напразна надежда и позорът все пак да се разлее от решетките в затвора "Мохаук" към хълмовете на Холивуд.