#"Еееех, Канада" пееха в средата на 90-те от "Клуб "НЛО" и се заричаха да продадат последните си ризи за "билет до Монреал и виза". Днес визи за огромната по площ страна в Северна Америка няма, а нейният стереотипен профил на скучно, сигурно, студено и страшно богато място продължава да владее колективното въображение. Но тези дни държавата на кленовите листа, любезните хора, хокея и масивните лосове се вряза в световните заглавия с един от най-бруталните и немислими дипломатически, и политически гафове за последните 70 години.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент в столицата Отава, Онтарио политическият елит на страната начело с премиера Джъстин Трюдо, отдаде почит на специално поканения за случая 98-годишен украино-канадски гражданин Ярослав Хунка. Той бе представен на присъстващите като "ветеран от Втората световна война, водил битка с руснаците". Още това изречение трябваше да натисне бутона за червената лампичка в главата на всеки, запознат с най-елементарните факти от най-кървавия конфликт в историята на човечеството. Основен враг на руснаците по време на Втората световна война е... Третият райх на Хитлер и неговата нацистка армия.

Но явно политическата класа на Канада бе проспала часовете по история.

Всички в залата станаха и аплодираха Ярослав Хунка на крака без никакво замисляне. По рефлекс и машинално - нещо им се показва и представя за ръкопляскане на крака и те автоматично изпълняват. Управляващи от Либералната партия на Трюдо се снимаха отделно с ветерана по коридорите на властта, начело с говорителя на парламента Антони Рота, официално отговорен за поканата към 98-годишния мъж, както и младата звезда на партията Карина Гулд.

Минути след случката в онлайн пространството плъзнаха кадрите и хиляди хора, очевидно по-запознати с историята от политическия елит на Канада, шокирани коментираха как току-що управляващата класа на една от най-либералните и развити демокрации на планетата най-вероятно е станала на крака, за да почете ветеран, сражавал се за нацистите по време на Втората световна война. Големите медии се смълчаха и изчакаха официалните позиции. И на следващия ден те дойдоха. Еврейски организации алармираха, че в канадския парламент се е случило нещо немислимо. Стана напълно ясно, че Ярослав Хунка е бил доброволец в печално известната бойна формация на Waffen-SS "Галиция" - свирепа и кръвожадна дивизия, участвала в масово избиване на евреи и поляци.

С други думи - властта в Канада и украинският президент Владимир Зеленски публично почетоха пред целия свят един от последните живи нацистки войници-доброволци. През последните години стана традиция в заглавията да влизат новини за заловени из Европа хора на преклонна възраст, съпричастни по различни начини с нацисткия режим - колаборатори, служителки... Те бяха извеждани и арестувани, показвани като символи на злото.

А сега изведнъж в Канадския парламент честват доказан войник-доброволец в нацистка дивизия с особено лоша слава.

Този драматичен контекст възпламени колосална криза. Антъни Рота, който бе председател на Камарата на общините - долната камара на парламента на Канада - и лично обяви името на Ярослав Хунка като почетен гост в Отава, подаде оставка и се извини. Правителството на Джъстин Трюдо опита да прехвърли цялата отговорност на него, а самият премиер дори повторно се извини от негово име, но без да поема дори молекула от вината. В едно изречение Трюдо призна колко "излагащо" е било отдаването на почит към нацисткия ветеран, но без много смисъл веднага го обвърза с "руската дезинформация". В случая нямаше никаква дезинформация. Властта в Канада стана на крака за войник от SS и го почете като герой в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски.

Управляващата либерална партия се опита да зачеркне честването на Хунка от архива на долната камара на парламента, но консервативната опозиция, начело с Пиер Поалиевр, блокира този опит за заличаване на най-близкото минало в реално време. Водещи политически опоненти на премиера Джъстин Трюдо призоваха той да поеме отговорност и да подаде оставка за историческия срам. Чуха се обвинения, че не е възможно само подалият оставка Антъни Рота да е бил отговорен. Очерта се разказ за политик, който поема вината и се жертва в името на своята партия и правителство. Рота изгоря, за да бъдат пощадени неговите колеги - такъв наратив си проправи път в публично пространство. Опозицията настоява, че няма как самото правителство да не носи отговорност за официалните гости на среща с лидер на страна във война като Зеленски. И то в присъствието на премиера Джъстин Трюдо.

Стана ли Рота изкупителна жертва?

Този въпрос в крайна сметка остава в сянката на по-жестокия извод - този за пълната неадекватност на канадския елит днес. Как изобщо една такава система допуска жив нацист да бъде почетен на крака с аплодисменти от самия връх на официалната представителна власт на развита демокрация, давана за пример по целия свят? Сол в раната на Канада сипаха от Полша, която обявиха стъпки за екстрадицията на Хунка с цел той да бъде съден във Варшава като военнопрестъпник.

Ех, Канада... Никой дори не си е представял, че политическият елит на такава държава ще произведе подобен исторически гаф. Но от друга страна критици на властта в Отава и Запада като цяло се почувстваха прави в настоятелното си твърдение, че кризата на компетентността в нашата цивилизация е жестока и тепърва ще се задълбочава.