#Един от много хумористични цитати на майстора на невротичния хумор Уди Алън гласи: "Не желая да постигна безсмъртие чрез творчеството си, искам да го постигна като не умирам!". Днес, 46-годишният технологичен предприемач и мултимилионер Брайън Джонсън е глобална вайръл сензация със своята детайлно документирана мисия да обърне процеса на стареене и да "хакне" смъртта.

Той има сайт, канал в YouTube и проект Blueprint за максимално оптимизиране на всички жизнени процеси и органи. За две години на строги протоколи, включващи в един момент и скандално прието от публиката преливане на кръвна плазма от 17-годишния му син, Джонсън твърди, че е успял да постигне топ резултати на десетки жизнени маркери и чисто биологично вече да се намира в елитния 1% на 18-годишните.

Той сам се описва като "най-тествания човек на планетата". Световните медии хищно поглъщат неговото пътешествие към безсмъртието. "Тайм" му посвети материал със заглавие - "Човекът, който си мисли, че може да живее вечно". "Ню Йорк Поуст" написа в първо лице: "Пробвах струващия два милиона долара на година анти-ейджинг лайфстайл на Браян Джонсън", а "Ролинг Стоун" обяви - "Биохакерът милионер, който твърди, че животът му се управлява от алгоритъм". "Блумбърг" публикува материал за него, озаглавен така: "Как отново да станете на 18 с 2 милиона долара на година", но "Форчън" отиде по-далеч и провъзгласи "Хакнете стареенето като Браян Джонсън, но с ограничен бюджет".

Историята на Брян Джонсън се чете като противоречива футуристична притча, някъде между наратива за гуруто, който старее наобратно и технологичния вампир, който ползва младежка кръв, за да си върне младостта.

Уточняваме, че самият Браян Джонсън казва, че експериментът с преливането на кръвна плазма от младия му син не е произвело някакви зрелищни резултати, но всичко друго, което прави в последните две години се оказало страшно ефективно и по думите му той действително се подмладява в реално време.

Преди точно десет години Браян продава своята компания Braintree Venmo за 800 милиона долара.

И сега целият му живот е посветен на проекта Blueprint. С него той постига метаболитно здраве, отговарящо на елитните 1,5% от 18-годишните и с 66% по-ниски нива на възпаление от средната стойност за 10-годишните деца. Казва, че е забавил скоростта на стареене с 31 години. Джонсън споделя всички данни от постоянните си измервания и начина си на живот, час по час. Освен това продава собствена марка Зехтин, за който твърди, че е най-добрият на планетата.

Човекът е като излязъл от страниците на научно-фантастична книга. Инвестира 100 милиона долара в "предсказуемо инженерстване" на атоми, молекули и организми, каквото и да означава това. Създава първата мейнстрийм система за "неинвазивно невроизобразяване". Хобитата му включват пилотиране, приключения под открито небе и писане на детски книги.

"XX век - живей бързо, умри млад.

2023-а - не умирай, защото не знаем колко дълго и добре може да живеем" Тези изречения ни посрещат в неговия сайт. Думите "Не умирай" са подчертано ключово послание и основен езиков маркер на целия проект.

"Човечеството е използвало разказването на истории, за да постори цивилизацията. Защо сме тук, какво има след смъртта, как се създава смисъл, какво е правило и какво - грешно. Какво и защо да ядем и правим с телата си. Днес науката и технологията ни предлагат нов път към здравето", казва Джонсън.

Той записва дневните си ритуали на видео в своето специално пригодено имение. Сънят е основен - поне девет часа качествено спане, което той измерва със специално устройство. Горе-долу си има специални устройства за всичко. Спи в специално затъмнена стая, в която не прониква никаква светлина. Храни се с едни и същи неща, основни веган, всеки ден. Гъби, зеленчуци, леща, грахов протеин, чесън, 100% черен шоколад, сурови ядки, канела, горски плодове...Всеки детайл от диетата му е свободно описан на неговия сайт Blueprint. А, да - пие и по около 100 хапчета на ден, всеки ден. Това са добавки и хранителни елементи, които стриктните 2000 калории храна не биха му позволили да приема по органичен път.

Джонсън тренира всеки ден, рано сутрин, близо час. Фокусира се върху кардиото и натоварвания, научно доказани като най-полезни за подмладяване. Или поне така са показали строгите изследвания, на които Браян разчита.

"Постоянно изследвам всички органи и процеси в тялото си"

"Те ми казват от какво се нуждаят. Моето съзнание разказва истории, но вече не му давам властта да прави спонтанни поръчки на пица и паста, десерти. Всичко, което правя е по научен алгоритъм, изчислен до най-малкия детайл да оптимизира здравето и да обърне процеса на стареене", казва Джонсън, който уточнява, че цялата му програма засега излиза по 2 милиона долара на година.

Ексцентричният биохакер има и чувство за хумор. Преди дни с усмивка прочете критични и осмиващи коментари за себе си. "След цялото изследване и опити за безсмъртие, представете си да го блъсне автобус..." пише един от хората, които явно не са убедени от програмата и целите на Джонсън.

Човекът е жив експеримент. Не ни остава нищо друго освен да хвърляме по един поглед и да следим как се опитва да излъже смъртта и да си върне младостта. С наука, технология, пари, редовни изследвания, стриктен протокол, постоянен публичен показ и щипка сардонична самоирония.