#Остри шеги с малцинства и жени, сочни реплики по адрес на екзотични сексуални предпочитания и фетиши, подигравки с всевъзможни етноси и принадлежности, гавра с анатомичните изяви на Ким Кардашиян, изневерите на Жизел Бюндхен и дори с името на Джордж Флойд?

Не, това не са стенограми с обвиненията в поредното дело за слово на омразата, а основни мотиви от комедийното шоу за осмиване на знаменитости в тяхно присъствие от популярния в САЩ тв жанр Roast, което този път беше посветено на живата легенда на американския футбол Том Брейди и озаглавено The Greatest Roast of All Time. Хумористичният "спешъл" бе излъчен в платформата Netflix преди дни и се превърна във вайръл сензация с множество изяви на различни комици, които прекрачват най-новите граници за допустимо съдържание и връщат надеждата за идващия край на ужасната политически коректна култура на цензура, авто-цензура и "канселиране".

Някои скептични наблюдатели нарекоха шоуто контролирано изпускане на натрупаното напрежение в предизборна обстановка и изключение от наложеното вече правило за теми, с които вече не може да се шегуваш. Други, по-оптимистично настроени потребители в социалните мрежи, застанаха зад позицията, че "roast"-ът на Том Брейди е ясен сигнал за завръщането на свежия и краен хумор, превърнал се в опасен и забранен през последното десетилетие. Според тях на хората вече окончателно им е писнало от стерилните позволени шеги на послушните комици и знаменитости, и искат завръщане към времената, в които мъже и жени от всякакъв произход можеха да се смеят заедно на себе си, без да се обиждат и травмират от лоши думички и идейки.

Шоуто за професионално осмиване на Том Брейди и компания дойде броени дни след като създателят на свръхуспешния ситком "Зайнфелд" Джери Зайнфелд заяви, че крайната левица в Америка е заличила хумора. Преди него други известни хора от брашна също изразиха своето разочарование от връхлетялата ги цензура. Помним протестите, бойкотите, нападенията и истеричните реакции след няколко опити на комика Дейв Шапел да се избъзика с официално защитени групи като например така наречената "транс общност".

Е, онзи ден на "roast"-а на Том Брейди никой не беше пощаден. Собственикът на най-успешната компания за турнири по смесени бойни изкуства UFC Дейна Уайт се включи за кратко в програмата и определено ядоса активистите. Дейна каза: "И защо ми дадохте само 60 секунди? Името ми е Дейна - колко по-транс мога да бъда за вас, либерални гадове такива?". Комикът Томи Хинчклиф продължи линията и описа един от участниците като "наднормена чернокожа лесбийка, с която от Netflix едновременно запълват всички задължителни квоти".

Някои мейнстрийм медии скочиха на Хинчклиф и го обвиниха в "омраза към жените" заради шегите му с Ким Кардашиян, която бе сред присъстващите в залата. А той просто и препоръча да спре да се показва чак толкова и припомни как цялото човечество е станало свидетел на ключовите моменти от нейния полов живот.

Истината е, че програмата на поканените комици не беше някаква специална атака срещу догмите на прогресивния либерализъм и кенсъл културата. Имаше множество гаври с бели и хетеросексуални хора, с герои и любимци на десните консерватори, с Републиканците и привържениците на Тръмп. Просто този път имаше хумор и по адрес на останалите. От години белите американци, особено от средните и южните щати, са изкупителната жертва на културните елити по двете крайбрежия и са постоянна мишена на техните филми, сериали, пиеси, книги, телевизионни програми, есета, статии и комедийни изпълнения. Сега от доста време насам милиони хора станаха свидетели на опит за баланс. Имаше шеги с евреи и чернокожи, с гейове и лесбийки. Нито бяха най-много, нито най-злобни, просто ги имаше. И за мнозина това подейства като шокова терапия. Толкова много теми бяха забранени в западния мейнстрийм през последните години, че беше чак невероятно да наблюдаваш как "партийната линия" зрелищно се прекрачва на лъскаво шоу със световни имена като Том Брейди. Добре, че един отдавна доказал се елитен спортист, който не трябва да се страхува от "канселиране", реши да се подложи на подобен "roast" и да даде шанс свободата на словото отново да си проправи път през все още доминиращата света американска популярна култура.

Досега повечето неразрешени шеги за етнически малцинства и ЛГБТ бяха аматьорски мемета и колажи в социалните мрежи, че и тях дори ги цензурираха тежко с ботове и алгоритми. Сега най-великият куотърбек на нашето време Том Брейди отбеляза тъчдаун и поизми срама на колегите си от Холивуд и Ню Йорк, които сами сложиха примка върху художественото изразяване и хумора.

Дано примерът бъде последван, а не да се забрави като екзотично изключение. Защото без свободно слово няма Западна цивилизация. И накрая ще се окаже, че мръсните и опасни шеги могат да спасят света. Не защото са мръсни и опасни, а защото забраната им бе сигнал за едни нов тоталитаризъм, който все още заплашва да затрие всичко хубаво.