#Всеки има трудни дни, но не всеки използва храната, за да ги преодолее. Някои поведения и мисловни модели може да увеличат риска да се превърнете в емоционален лакомник. Не забравяйте обаче, че храната може да потисне стреса и негативните чувства само временно, казва един от отявлените гастрономи в България - мениджърът на ресторант MEZZE Камен Атов. Срещаме се с него в навечерието на празничния месец декември, когато по-голямата част от почивните дни ще прекараме около пълните трапези. Той се включи в мисията на #URBN за внимателното хранене споделяйки личния си опит, както и какви са ползите от приема на първия в света постбиотик Бибиотик, разработен в България. Целта ни е да обърнем внимание на внимателното хранене и да не забравяме, че понякога трябва да подкрепим организма си допълнително.
Храните с високо съдържание на мазнини, захар и сол могат да бъдат толкова привлекателни, когато сте под стрес, в лошо настроение или се чувствате зле, че емоционалното хранене често се превръща в навик. Ако сте използвали дори веднъж храна, за да се успокоите, то тогава всеки път щом се ядосате, намирате оправдание за шоколада или чипса. С всеки следващ път, когато не сте в кондиция, става все по-трудно да кажете "не на нездравословната храна.
"Смятам, че подценяваме начина си на хранене. Някак си хората от моето поколение, покрай готвенето на баби и майки, ценят повече храната. Следващите поколения, обаче, покрай примерите на напреднали държави като САЩ, залагат на храна с неясен произход - замразявана, размразявана, дошла от другия край на света. Не ги интересува съдържанието, важното е, че е вкусно. Затова смятам, че трябва да има образованост по отношение на храната и приема на прясна храна, защото младите сякаш нямат такава култура.", казва Камен Атов.
"Не бива да забравяме, че храната е и наркотик, но има начин да контролираме приема. Важно е да се наблюдавате и да обърнете внимание на хранителните си модели и на хората или събитията, които ви карат да искате да преядете. Например задайте си въпроси дали злоупотребявате с храненето, когато сте ядосани, депресирани, наранени или разстроени по друг начин? Ядете ли в отговор на определени ситуации? Има ли места или часове от деня, в които имате неистово желание да се натъпчете? Тогава трябва да развиете своите лични умения за справяне".
По думите му, следващият път, когато искате да използвате храна за терапия, помислете как иначе бихте могли да се справите с чувствата, които са предизвикали това желание.
"Повече печене, по-малко пържене и най-вече - повече риба. Пилешко месо аз самият избягвам. Залагам на морските дарове, които са чисти и не съдържат нищо вредно. Стигнах тази осъзнатост не много отдавна - започнах да следя как се храня преди 2-3 години. Затова и основното противодействие на прекомерното хранене или така наречената лакомия е да цените себе си. Да влезете в контакт с вашите ценности и силни страни. Прекарвайте време, правейки неща, в които сте добри"
Камен Атов ръководи MEZZE вече повече от 20 години. Любовта към хубавата храна е вдъхновена от майка му - "голям готвач", както я нарича той и баща му - също гастроном.
"Научили са ме да не правя компромис с това, с което се храня, особено когато си лаком, а аз обичам да си хапвам. Вкусът се развива в тази посока. Не говорим за дегустация на ресторанти със звезди Мишлен. По-скоро говорим за ежедневното хранене, което за мен е култ и преживяване. Дори да отидеш на най-хубавото място на света, ако няма хубава храна, разваля ти се почивката", казва Камен Атов.
Споменавайки думата "лаком", темата естествено се насочва към наближаващите празници с пищни трапези и дисциплината, която трябва да проявим при храненето, за да избегнем проблеми със стомаха. Именно затова с Камен Атов говорим за постбиотикът "Bibiotic - българският продукт на годината, който бе признат за иновация в цял свят. Създаден от инж. Емил Велков, той е уникален биопрепарат от ново поколение, идващ да замени пробиотиците, пребиотиците и симбиотиците, защото е лишен от недостатъците им. "Bibiotic" e продукт за преодоляване и предотвратяване на много проблеми, като настинка, грип и други вирусни инфекции, храносмилателни, гастроентерологични, дерматологични и имунологични проблеми, както и нежелателните прояви при антибиотично лечение. Той е 100% натурален и естествено създаден препарат.
"Поздравления за тази иновация, защото понякога може да бъде опасно да си гастроном, а постбиотикът може да ти помогне в такива моменти. Някога бях професионален спортист и качих няколко килограма точно заради тази лакомия, която успях да превърна в професия. Но пак казвам - хубавата храна, обаче, може да бъде и наркотик. Така те закача, че да не можеш без нея", споделя Камен Атов.
Разказва, че регулира хранителните си навици посредством движение, като подбира храни с по-малко мазнина, най-вече приготвени на скара.
"Също така много е важно да се храните бавно. Емоционалното хранене често означава, че ядете безсмислено и губите представа колко сте поели. Накарайте се да намалите темпото и да обърнете внимание на храната, която ядете. Оставете вилицата между хапките. Отделете малко време, за да опитате храната си, преди да я преглътнете. Ако си позволявате нещо като бисквити или пържено пиле, ограничете размера на порцията. Не яжте пред телевизора или компютъра. Твърде лесно е да преядете, когато сте разсеяни... Колкото и клиширано да звучат тези съвети, рядко ги спазваме, именно защото не им обръщаме внимание".
Той отбелязва, че при нас няма регулации за отварянето на нови ресторанти, както и че малко от тях са на нужното ниво по качество на продуктите.
" В Mezze всичко минава през ръцете ми. Установил съм контакти и места за пазаруване, които за мен са безценни. Купувам най-скъпото и най-качественото. Предлагам винаги зехтин, пипер в мелничка, френска сол"
През социалните мрежи, Камен Атов достига и до следващите поколения - демонстрирайки как трябва да изглежда качествената храна.
"Лятото бях в Сан Себастиан, където има поне 20 ресторанта със звезда "Мишлен". В Гърция храната е култ, в Турция - също. Франция живее на стари лаври - там трудно намираш добра храна в заведение, много рядко, единици са тези, които предлагат добра и качествена храна. Аз харесвам месо, но рибата си остава най-важното нещо за мен. Когато преди години, по щастливо стечение на обстоятелствата, започнах да внасям прясна риба от Гърция, тогава разбрах какво е прясна, незамразена риба".
В ресторанта на Камен Атов ще има истински пир с морска храна за 6 декември, Никулден. Ще пътува специално до южната ни съседка с тази цел.
"Хората трябва да гледат към рибата, ако искат да са красиви, здрави, силни и работоспособни".
Движението е следващата стъпка, която помага на стомаха и храносмилателната система да са в добра кондиция.
"Бъдещето е в хранителните добавки, защото те ни отдалечават от истинските лекарства. Само с храна не може да се постигне това, което е нужно за организма. Именно затова бях заинтригуван от този български постбиотик Бибиотик. Моят съвет, към хората на моята възраст, но и не само, защото той е приложим и за бебета, трябва да се подпомагат с доказани продукти като пробиотици, или този постбиотик".
А каква е разликата между ПРОбиотиците и ПОСТбиотиците ?
Пробиотиците са продукти, които съдържат живи микроорганизми. Целта на тези микроорганизми е попадайки в червата ни да произведат ценни за организма биологично активни вещества, наречени метаболити. Попадайки в червата ни, те постоянно се срещат с непреодолими за тяхното развитие фактори, като стомашна киселина, жлъчка, имунна система и резидентни бактерии. За съжаление, обаче, липсата на достатъчно време и добри условия, препятства производството на достатъчно количество метаболити, което да повлияе благотворно на организма.
От друга страна ПОСТбиотикът е продукт, който не съдържа живи микроорганизми, а само метаболитите, извлечени от тях. Той е устойчив и ефективен, а освен това има бързо и продължително действие.
Именно за това той е подходящ за хора, които водят своята битка с неконтролируемото хранене. По-често емоцията и стресът отприщват апетита, затова и все по-често чуваме за "емоционалното хранене". Някои хора губят апетит от стрес, но болшинството започват да се хранят повече. Това системно претоварване на стомаха налага повече движение и задължителни добавки за след хранене - като постбиотика.
Камен Атов е съгласен, че храната има свойството и да успокоява. Тя е и един от малкото начини хората да се съберат заедно.
"Когато се приберат уморени от работа, първото, което правят повечето хора е да отворят хладилника. Аз не го правя, защото по цял ден съм в ресторанта, но признайте си - не е ли така?"
Камен Атов отговаря за голяма част от комбинациите в менюто на Mezze. В зимното им меню тази година се гордее със специална селекция от салати.
"Обръщам цяла София, за да намеря вкусен домат, независимо колко струва. Но сега сме се насочили повече към червеното цвекло, морковите и ряпата. Руската салата, която не може да определим като здравословна, няма как да липсва в подобно меню, обаче".
Съветът за месеца на празниците към хората е да внимават с консумацията.
"Препоръчително е салата ви да е до 100-150 грама на хранене. Ако имате възможност за една супа и основно- позволете си не повече от 200 грама. За риба може да и 300 грама. И естествено - избягвайте десерта, най-вкусното. Преди всяка хапка - помислете. Какво слагате в устата си и най-важното - спрете, когато сте преди да се почувствате като лакомото мече. Колкото по-бавно протече едно хранене, толкова по-малко изяждаш и толкова повече трае удоволствието... Не забравяйте, че храненето се ръководи от мозъка и допамина".
НАЙ
Опасност от лавина, на ръба между 2 пропасти, на косъм от Монблан: Владислав Терзийски
Bulgaria Mall отвори пет нови обекта през декември
Българин разби трезора на Staropramen
Как да намалим стреса по празниците и да прекараме качествено време с близките?
Билет до Прованс, или как едно мислено пътешествие може да завладее сетивата
Да яхнеш вълните: Илияна - един сърфист с кауза