#Готови ли сте за излет или градинско парти около грила? Изчакайте малко! Първо мариновайте месото, морските  дарове или зеленчуците с тези вкусни, назабравими сосове, за да сте сигурни, че на трапезата ще имате сочни ястия!

Оказва се, че именно маринатата е тайната съставка за сочно месо според твоя вкус - пикантно, сладникаво или с нюанси на различни билки!

Добрият майстор на грила трябва да знае наизуст поне една от тези 5 рецепти за най-добрата марината, съветват шеф готвачи във Великобритания и САЩ!

С Hellmann`s ти даваме кратки и ясни наставления, за да се превърнеш в Царя на сочното барбекю и същевременно с лекота да се включиш в играта! 

1. Чеснов сос MOJO

Снимка: Photo by Dennis van Lith on Unsplash

Тази латино-карибска марината е идеална за скариди, риба или пиле, но трябва да знаеш - това не е просто марината!  Този класически сос може да се нанесе и върху готовото месо за пикантен завършек или да бъде разбъркан с любимата гарнитура - ориз! 

Приготовлението на соса MOJO отнема около 15 минути. Нужни са ти само: 

1/2 чаша зехтин

8 скилидки чесън, пресовани или нарязани на ситно

1 чаена лъжичка смлян кимион

1 лъжичка чили

1/2 чаена лъжичка сушен риган

1/2 чаша пресен сок от лайм

1/2 чаша пресен портокалов сок (от около 1 портокал)

1 1/2 чаени лъжички сол

Загрейте мазнината в малка тенджера, разбъркайте чесъна, кимиона и ригана, след което незабавно отстранете от огъня. Оставете да се охлади около 10-15 минути. Разбъркайте чилито със соковете от лайм и портокалов сок и добавете сол. Прехвърлете в плътно затворен съд и охладете.

2. Лучена марината 

Снимка: Thomas M. Evans on Unsplash

Тази марината съдържа само 4 съставки! 

Лук, чесън, зехтин и вода! 

Но резултатът е ужасно вкусна, сочна пържола! 

Това е онази елемнтарна и хитра рецепта, която ви кара да изглеждате като шеф готвач!  Маринатата попива добре по месото, затова се нанася непосредствено преди скарата. Има няколко трика в изпчанто. Слагате месото директно от хладилника на скарата. Така вътрешността няма да е преварена, а добре запечена. Второ - според дебелината на парчетата месо, преценете времето, което да престоят на грила. Сервирайте месото преди да е изстинало!  

 3. Пикантна с кисело мляко и чесън

Снимка: Sara Cervera on Unsplash

Маринатата от кисело мляко прави пилето сочно и му придава пикантност. Сгорещеният оцет усилва вкуса на чесъна и пресния риган.

Трябват ви само:

1/2 чаша обикновено пълномаслено кисело мляко

1/4 чаша сгорещен оцет 

4 ситно нарязани скилидки чесън

1 супена лъжица ситно нарязан, пресен риган

2 супени лъжици зехтин

1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

Смесете киселото мляко с оцета, ситно нарязаните скилидки чесън, пресния риган, зехтина и черния пипер. Маринатата и пилето изсипете в затварящ се плик и ратърсете добре. Пилето трябва да престои на студено между 8 и 24 часа. Скарата трябва да е на среден огън. Намажете грила с растително масло. Извадете пилето от марината, като изтриете излишъка и го поставете за печене. Нека кожата леко се овъгли, но да може да се мести върху решетката без да се къса. Поднесете 10 минути, след като сте свалили от скарата! 

4.  Марината Чимичури

Снимка: amirali mirhashemian on Unsplash

Този колоритен сос е идеален за говеждо месо!

Трябват ви: 

1/2 чаша винен оцет

1 чаена лъжичка сол 

3-4 скилидки чесън, нарязани на тънко или пасирани

червено халапеньо

чимичури

ситно нарязан кориандър

магданоз

риган

3/4 чаша зехтин екстра върджин

Смесета оцета, солта и чесъна и оставете за 10 минути. След това разбъркайте с кориандъра, магданоза и ригана. С помощта на вилица разбийте маслото. Свежото чимичури подправете със сол на вкус и запазете соса. Поставете месо в стъкленаили керамична чиния. Смесете с маринатата и покрийте и охладете за поне 3 часа. Извадете месото от марината, подсушете и гответе на скара.

Финалът: Лъжица от соса върху готово месо веднага след грила! 

5. Соев сос и цитрусова марината

Снимка: Åsa Pålsson on Unsplash

Тази марината от оцет, соев сос и цитрусов сок се използва както за пилешко, така и за свинско! 

4 счукани скилидки чесън и парче пресен, намачкан джинджифил се смесват с пресен цитрусов сок (портокал, грейпфрут и / или лайм).

1/2 чаша соев сос и 1/3 чаша  бял оцет се разбъркват с  1/4 чаша захар  и сол.

Всичко се смесва в средна купа. Поставете пилето в торбичка и залейте с маринатата. Охладете поне 12 часа. Поставете на грила, като подсушите пилето от маринатата. Печете до наситено кафяво около 30-40 минути.

Прехвърлете пилето на плато, сервирайте с останалия сос и украсете с лимонова трева! 

 

Последвайте Hellmann"s във Facebook и Instagram за още интересни идеи и изненади!

 

 

*Материалът е подговен за Hellmann`s България!