#Миналата година, точно по това време, прекарах около месец с Предишния. Тогава си пожелах Рим в София, скитайки по малките улички на столицата с дъх на Италия... Тази година по същото време вървя по Via Arenula, преливаща се с Via della Rotonda във Вечния град, подминавайки Пантеона. Крачейки към Испанските стълби на Piazza di Spagna, осъзнавам, че желанието ми се е сбъднало само година по-късно, по същото време...

Сега съм с Новия. Говоря за Samsung Galaxy S 23 Ultra, който по-късно ще разберете защо наричам флагман на актьорите. И докато Предишния ме накара да ви разкажа истории, които не съм споделяла с никого в поредица от материали в рубриката "Улови живота", тази година с новия ми високотехнологичен приятел ще ви представя някои от най-специалните за мен кътчета на Рим, в който ме отведе желанието. Всичко това е част от нова серия разкази - "23 000 крачки на ден в Рим". Лични разкази в снимки, които свързват миналото, настоящето и бъдещето на Вечния град! Животът през камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra е по-цветен, по-детайлен и по-вълнуващ - повежда ни през миналото, което не можем да върнем, настоящето, в което крачим, и бъдещето, към което искаме да продължим... Този път всичко започва от Via Arenula...

***

Когато си в късните си 30, внезапно осъзнаваш, че наглед абсурдните трендове като "зарежи живота си, за да живееш живота си" имат резон. Особено когато калкулираш, че за две декади, в които си самостоятелен, си бил едва 4 пъти извън България - в Пасау, Лондон, Лесковац и Ксанти. Скромно, нали? Тогава сядаш на компютъра и отваряш произволен сайт за самолетни билети. Каниш се да запазиш от най-евтините... Ето, 19 евро до Милано. Защо не? Отговорът е, че ако не си бил в Италия, първото място, което да посетиш, трябва да е Рим, сгълчава ме по телефона приятелка.

Само час по-късно се оказвам с платен двупосочен билет до Вечния град и обратно за 65 евро. В следващите дни установявам, че в трескавото бързане да "живея живота си" съм резервирала билет само с малък, ръчен багаж.

Още снимките вижте TУК >>>

Чантичка 20x30x40 за 5 дни?

Някои авиокомпании допускали и малка дамска чанта или малък фотоапарат... Така разбирам, че освен с гардероба си ще трябва да се простя и с професионалната си фототехника. Сякаш няма какво повече да се обърка освен прогнозата за времето, която предвещава дъжд и гръмотевици през целия ми период на престой, затова добавям в издутия до пръсване багаж малък лилав чадър с тъп връх и поемам дълбоко въздух окуражавайки се наум: "Правим го!".

Точно тогава се появява Той - новият Samsung Galaxy S23 Ultra, с предложение да ме придружи в Рим - идва в кутия с нов дизайн, направена от 100% рециклирана хартия. Всъщност устройствата Galaxy идват с все повече рециклирани материали - от 6 вътрешни компонента в Galaxy S22 Ultra до 12 вътрешни и външни компонента в Galaxy S23 Ultra, включително рециклиран алуминий, рециклирано стъкло и рециклирана пластмаса.

Samsung Galaxy S23 Ultra идва в кутия с нов дизайн, направена от 100% рециклирана хартия и предлага най-епичната камера на Samsung Galaxy, която дава възможност за заснемане на Nightography видео клипове като на кино благодарение на трансформиращ изкуствен интелект.

Снимка: Aнгел Юруков

Новата серия S е първата, която предлага Corning Gorilla Glass Victus 2, за повишена издръжливост при дългосрочна употреба и е проектирана със средно 22% рециклирано съдържание. Сами разбирате, че няма как да му откажа при възможност за сигурна дългосрочна връзка!

Авторът Криси Димитрова с нейния придружител Samsung Galaxy S23 Ultra на входа на Ватикана

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Идва точно навреме, за да се превърне в моите очи, уши и бележник (стилусът S Pen продължава традицията на Note). Освен да си водя записки, да се ориентирам и да го ползвам за преводач, ще мога да качвам снимки и видеа, без да бъдат "смачквани" в социалните мрежи.

По подразбиране 200MP камерата на S23 Ultra създава 12MP снимки, обикновено с размер между 3MB и 5MB. Снимането в 50MP или увеличаването до пълните 200MP увеличава размера на файла, но това никак не ме притеснява на прага на вълнуващо ново приключение.

Така де, ако не си качил снимки от Рим, значи не си бил в Рим! Отдъхвам си, че ми е спестено да нося и лаптопа си, така че това ще бъде първият ми компютърен детокс за последните 10 години. Знаците за нашата ползотворна връзка със Samsung Galaxy S23 Ultra бележат целия ми римски преход, в който извървявах средно до 23 000 крачки на ден и видях, познах и усетих много от историята и вибрациите му!

Древно спа за отбрани и Детектор за Вярност

Качвам се на самолета след една неприятна конфронтация между охрана и българин на летището и щателна проверка със събуване на обувки на скенера, като до края треперя дали ще отлетя - оказвам се в последното бусче, което остава самотно пред изхода заедно с неколцина, също като мен притеснени пасажери. Няколко минути по-късно вече наблюдавам белите облаци като нарисувани в детска книжка и се чувствам толкова далеч от земните грижи, колкото и реално се намирам, докато летя. 

Поглед от самолета, напът към Летище Чампино в Рим.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

До мен седи бъбрив шофьор на камион (представи ми се така, докато успоредно се извиняваше на пътниците, че буквално ляга върху тях, за да си направи снимка с крилото на самолета. Една от тези, върху които планира да полегне, съм аз, но е поразен от екрана на Samsung Galaxy S23 Ultra). Пита ме какъв е телефонът с искрен интерес. За разлика от него, аз бях подготвена, че новият модел прави впечатляващи снимки и видеоклипове в 8К резолюция както през деня, така и нощем. Най-съвременният и усъвършенстван сензор на камерата и най-бързият процесор на Galaxy се справят отлично при слаба светлина и намаляват шума. Обективът на камерата също спомага за яснотата на кадрите, като намалява отблясъците. Резолюцията на широкоъгълната камера е почти удвоена, за да предостави изображения с невиждана досега детайлност. Можеш буквално да увеличиш сегмент от изображението и да го превърнеш в самостоятелен нов кадър или да запазиш цялото изображение – ти решаваш. Новият сензор предоставя ясни 200-мегапикселови кадри независимо от светлината и има най-гъвкавата система от камери на пазара по отношение на оптично фокусно разстояние - ултрашироката камера снима еквивалент на 13 mm и перископичен обектив с 10x увеличение, произвеждащ еквивалент на 230 мм обектив. Последният обектив всъщност може цифрово да увеличи 100x, като ще ви покажа Луната над Капитолия и някои от скритите метафори на Ангелите пред Ватикана в следващите текстове, които нямаше как да се видят с просто око. Аз обаче имах моя високотехнологичен далекоглед приятел в джоба.

Вече съм над Рим, където е меланхолично облачно, но приятно. Леко пръска дъжд, а на входа на летище „Чампино“ ме чака Рикардо – шофьор на черна лимузина, който мълчи почти през целия път. Наблюдавам през камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra околностите със затаен дъх – движим се през низ от археологически забележителности – от термите на Каракала, които шофьорът нарича „древен парти спа дворец“ със собствени термални бани за приближените на управника, през Циркус Максимус – арена, помещавала над 3500 души, а сега място за рок концерти. Казва ми, че поляната ще се напълни с рок фенове за първи път след пандемията за концерта на Брус Спрингстийн, който е през май.

Минаваме покрай Острова на Тибър, където навремето е имало античен храм на Асклепий – древногръцкият бог на медицината. В момента там се намира стара болница. Всъщност островът е обитаем, с няколко ресторантчета за туристите.

Срещу него е Устата на истината, за която шофьорът ми разказва съмнителна градска легенда – в древността там водели осъдените и ги карали да си пъхнат ръката в Устата. Ако оцелеят невредими, значи са невинни. Вътре живеела отровна змия и сами се досещате колко невинни е имало. Повече вярвам на историята, която по-късно ми разказа нашия гид, Елизабет Ферара, която се оказа българка. По нейна информация там мъжете водели възлюбените си и ги карали да се кълнат във вярност, пъхайки ръката си във въпросната Уста на истината – La Bocca della Verità, мраморен барелеф с лице на мъж в ролята на детектор на лъжата.

Вече паркираме на улицата Via Arenula. Хотелската част е в сградата на посолството на Гватемала, на границата с еврейския квартал и работническия и артистичен „Трастевере“. Уличките са малки, изключително тесни, а автомобилите и камионите също в мини размер. Докато чакам грузинката Виолета, която закъснява около 40 минути, съм пресрещната от африканец с широка усмивка, който се опитва да ми продаде ламаринени моторчета. Отказвам с усмивка, но категорично, а той ме пита: „But why, Beyonce?”, след което иска да научи откъде съм.

"But why, Beyonce?"

Виолета най-накрая пристига, а аз скоро разбирам, че това е нормално за италианците закъснение. Често го отдават на градския транспорт и неговата нередовност, но скоро разбирам, че много от тях са припрени и леко хаотични, тръгват в последния момент и винаги, винаги бързат. Онази прословута емоционалност и сърдечно посрещане в Рим сякаш са отстъпили място на забързаност, самовглъбеност и затвореност. Думите ми се потвърждават и от по-нататъшния ми престой.

Прекарвам около час и половина в уютната малка стаичка, в която отсядам, с характерната римска мозайка на пода, върху която няма килими. Таваните са високи, а прозорците с филмовите си сенници са в различни цветове. Вече усещам Италия с цялото си същество – древната история сякаш е отворила недрата си и буквално се влива в мен с всяка секунда. Очите ми поглъщат информация със скоростта, с която водата се излива в безбройните римски фонтани.

Към Късметлийката

Около 6 часа привечер се отправям към най-близкото заведение за хранене – прочутата Osteria de Fortunata, или Остерията на Късметлийката. Спирам на светофара (трябва да внимаваш как пресичаш дори на пешеходна пътека, дори когато за автомобилите е червено). Има нещо странно в тези светофари и чак след малко забелязвам, че в Рим си имат жълто човече за пресичане, което повечето използват за зелена светлина, притичвайки под звуците на мотори и клаксони. Питам две момичета за хубаво място за вечеря. Гледат ме учудено и казват, че е твърде рано. Всъщност италианците вечерят късно – след 20 часа, и то много набързо – до 21 часа масата им е опразнена, докато аз още се чудя какво да поръчам. Обикновено излизат в шумни компании – вероятно колеги след работа.

Аперолът е тренд в Рим, а снмката е направена с Expert Raw на Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

 Аперолът е напитката, която проблясва в чашите им, обикновено от 12 на обяд в тротоарните заведения, покрай които бързат жители на Вечния град, буквално ще те блъснат, всеки въоръжен с чадър или облечен в дъждобран предвид времето. Говорят директно на видео връзка от телефоните си, вървейки, разминавайки се - почти навсякъде виждам модели на Samsung и типичните им слушалки, явно предпочитана марка, оказва се и по-нататък в приключението ми. Включванията във видео разговори са от заведение и на опашката, докато пресичат дори, обяснявайки се на звучен италиански. Навсякъде чуваш само този език - дори чужденците го владеят без явен акцент.

Разсъждавайки, водена от насоката на италианките "само направо и после наляво", решавам да пробвам Google Maps и се оказвам само на 6 минути от мястото, където съм отседнала, намиращо се на площад "Ларго ди Торе Аржентина". Ранният час за вечеря спестява опашките, но вече почти всички маси са заети. Те са миниатюрни, дървени, с хартиени покривки, за точно две големи чинии.

Порция в "Osteria de Fortunata" - опцията за заснемане на храна ти позволява да си поиграеш с фокуса

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

"Остерия де Фортуната" е в топ 5 на TripAdvisor за най-харесвано градско заведение. Пастата я прави Нина, от славянски произход, директно на прозореца, докато гостите на заведението я снимат, а посетителите са от всякаква националност. Близостта на масите позволява да те заговарят, а най-често употребяваната дума е "Prego". Сервитьорите едва балансират в тесните тунели покрай столовете, но са готови да те прегръщат като стар приятел - продължително и силно, ако им оставиш 10 евро бакшиш. Нещо много важно - пазете чинийката и чашката си, независимо че са пълни. Няма дори да попитат, а ще отсервират, ако решат, че сте приключили с консумацията. След два поредни случая се научих да браня блюдата си, дебнейки за скорострелните жестове на сервитьорите.

В „Остерия де Фортуната“ e налице онази емоционална, забързана, енергична италианска атмосфера и разбира се – меню с QR код на английски, което разчитам с помощта на Samsung Galaxy S23 Ultra. Как ли? Както казва Google, „ако можете да го видите, можете да го търсите“. Всичко, което се вижда на екрана на Samsung Galaxy S23 Ultra може да се използва за търсене на информация в мрежата.

 Например, ако попаднете на интересна сграда, забележителност или продукт, Google Lens ще ви каже всичко за него. Google Lens може да търси информация за книги, модели автомобили, рецепти за храна, всякакви продукти, личности, паста... Мултитърсенето е достъпно в световен мащаб на мобилни устройства и във всички езици и държави, където можете да използвате функцията Google Lens. Но вече можете да търсите локално, като добавите думите „близо до мен“ към търсене с Lens, за да намерите това, което искате, по-близо до вас.

От първия до последния ден в Рим се възползвах и от приложението Bixby, с което управлявах по-лесно Samsung Galaxy S23 Ultra, за да заснема селфи или да обърна камерата на телефона, така че да направи широка снимка, само с гласова команда.

На Galaxy S23 Ultra Google Meet, съчетан със Samsung Notes и вградения S Pen, сега правят видео разговорите още по-лесни и удобни, а съвместимостта в екосистемата е гарантирана.

Снимка: Aнгел Юруков

Докато се наслаждавам на пастата, направена пред очите ми от Нина и я снимам с опцията „Food” на телефона, разучавам новия си високотехнологичен приятел. Той е запазил елегантната симетрия на серията и пристига в натурални цветове. Лек и удобен за употреба, а същевременно мощен като процесор и батерия, която буквално ме изненадва, след като в края на дългия ден все още е на 75% благодарение на новия чипсет Snapdragon 8 Gen 2, специално създаден за Galaxy. Galaxy S23 Ultra надминава рейтинга за издръжливост на своите предшественици. Но може би по-важното е, че новият телефон побеждава и в екранните тестове - той постигна 4 часа повече при сърфиране в мрежата и 5 часа повече при стрийминг на видео. Това са впечатляващи резултати, като се има предвид, че Galaxy S23 Ultra работи със същия капацитет на батерията.

Нямате си представа колко важно се оказа това в Рим - градът, в който утрото за мен започваше в 9 часа и приключваше малко преди полунощ. Какво съм правила толкова време ли - обикалях, снимах и улавях моменти и места.

Артистичният квартал

Мостът над река Тибър, който свързва центъра с "Трастевере" .

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

С тази цел решавам още същата вечер да направя първата нощна градска разходка и да се отправя към артистичния "Трастевере", където ме очаква българската актриса и носителка на "Икар" Силвия Станоева. За целта отново използвам Google Maps, минавайки покрай "Ларго ди Торе Аржентина" и през моста над река Тибър, където съм удивена от Nightography възможностите на Samsung Galaxy S23 Ultra. Със Силвия правим няколко кадъра, след което тя ме пита: "Ще ми ги пратиш ли, моля те?". Пригответе се да чувате често този въпрос, ако снимате с този телефон - портрети с кристална чистота, красиво замъглен фон и ясни панорамни кадри дори при слаба светлина. Истината е, че изживяването с телефона нощем е епично! С огромната 200MP основна камера Samsung Galaxy S23 Ultra вече е с допълнително подобрена технология Advanced Vision Booster, която автоматично настройва и подобрява цветовете и контраста в снимките. Добавена е и технология за намаляване на шума, така че нощните портрети и видеоклипове да изглеждат по-подробни и по-малко зърнести.

Samsung Galaxy S23 Ultra присъства на празничната Неделя на актьора. Така си спечели прозвището "Флагман на актьорите"

Снимка: Криси Димитрова

„Задължително трябва да си взема такъв телефон. Ще ми върши отлична работа за записи за кастинги“, казва ми Силвия, която наскоро имаше премиера в Рим на постановката „Дневник от войната“. Носителката на „Икар“ за дебют ни прави нощен гид из малките улички на „Трастевере“ по пътя към квартала „Тестачо“. Показва ни киното на отличения със „Златна палма“ филмов режисьор Нани Морети – “Nuovo Sacher”. Оказваме се пред бар „Венифичо“ – местно артистично сборище, където едва успяваме да си намерим места, с уговорката, че всичко е резервирано и по някое време ще трябва да станем. Макар да е понеделник, в Рим отбелязват „Неделята на актьора“, а местни актьори се изявяват на сцената. В крайна сметка никой не предявява претенции за местата ни.

„Това е, защото италианците са доста „хлъзгави“ и често отменят срещите си в последния момент. Винаги остава за „друг път“, казва ми Силвия. Във видеото тук може да видите нашето кратко интервю, заснето със Samsung Galaxy S23 Ultra. Силвия е впечатлена и нарича телефона „флагман на актьорите“, защото 8К видеозаснемането позволява да се правят ясни, плавни кадри, наситени с детайли, дори в контражур. Видеозаписът е качествен при слаба светлина с превъзходна стабилизация на изображението (OIS) и технология за намаляване на шума. Неслучайно с този телефон може да се снима и кино!

Нощното селфи е едно от любимите преживявания с новия Samsung Galaxy s23 Ultra. Можеш да замажеш фона или да фокусираш целия кадър - на снимката, авторът Криси Димитрова с новия Samsung Galaxy Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

"Грозната Лодка"

След прекрасната вечер се прибирам с Google Maps от „Трастевере“ към „Arenula” сама. Очаква ме нов ден – ставане в 9,30. Среща на Испанските стъпала – римския еквивалент на „Попа“, който тук наричат „Лодката“. Снимам я с Expert Raw – приложението, което Samsung предлага ексклузивно за смартфоните си. То също е с някои ценни подобрения и дава възможност за ръчен режим с доста настройки и възможности за допълнителна обработка и експерименти във фотографията. Новото тази година е, че Expert RAW снима в RAW формат и 50 МР кадри, не само 12 МР, както беше досега. Освен това Samsung добавя два нови режима на снимане - Astrophoto и Multiple exposures, които ще демонстрирам в следващите текстове от поредицата. Първият е създаден за хората, които искат да уловят звездното небе, като дори има напътствия за местоположението на планетите и съзвездията, така че да се ориентирате, без да сте експерти. Multiple еxposures пък заснема няколко (по избор) кадъра с различна експозиция, което в някои ситуации може да ви спаси от изгоряло небе или твърде тъмни сенки в кадъра. Тези два нови режима са достъпни само при 12 МР снимки с Expert RAW.

Това е "Грозната Лодка" - нещо като "Попа" в София и Севастопол във Варна. Снимката е правена с Expert Raw на Samsung Galay S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Свалих си Expert Raw още в София и се нареди сред любимите ми възможности за снимки заедно с опцията Remaster - автоматична обработка, която за секунди подобрява снимките ти само с един клик.

Испанските стълби, обхванати с камерите на Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Вече съм пред "Старата лодка" - фонтан в бароков стил, наричан още "Грозната лодка". Той се намира на площада пред Испанските стълби. Според историята за това централно място се борели папа и император, макар Тибър често да излизала от коритото си и да наводнявала града. Веднъж станало голямо наводнение, което заляло площад "Испания" с един метър вода. След като водата се отдръпнала, на площада останала една стара лодка, довлечена от стихиите. Именно тази лодка е вдъхновението за фонтана. През 1627 г. папа Урбан III поръчал на Пиетро Бернини фонтан, който да напомня за честите наводнения. Проектът е завършен от неговия син - Джовани Бернини. Фонтанът представлява полупотънала лодка, на която водата се излива от ръбовете й. На кърмата е поставено слънчево лице, а на носа са изобразени пчелите, символ на семейство Барберини, от което произхожда папа Урбан III.

3D за напреднали

Фонтанът ди Треви през погледа на Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Тръгваме по малката уличка, минавайки през прословутия фонтан "Ди Треви", който рано сутрин си отдъхва за кратко от тълпите туристи, за да се насочим към Църквата на Свети Игнасио де Лойола. Влизайки в нея, затаявам дъх - оказваме се пред истинска оптическа илюзия в 3D, създадена от ръцете на художник. Тя дава представа, че таванът на църквата е заоблен като купол, а всъщност в това се крие шедьовърът. Нарисуван между 1685г. и 1694 г., това е забележителен пример на работа с перспективата. В слънчеви дни илюзията е много ефективна; ако навън е облачно, вътре в "купола" проникващата светлина изглежда доста странно. Техниката е известна като quadratura или trompe-l'oeil - смес от геометрично точна архитектура с наложена перспектива и елементи на фантазия, например херувимите и носещите се във въздуха светци. След като направиш няколко крачки - виждаш огромно огледало - атракция за туристите, което ти позволява да си направиш селфи с телефона и шедьовъра на художника Поци.

Samsung Galaxy S23 Ultra си прави селфи в любимото огледало на туристите - атракцията в Църквата Свети Игнасио де Лойола и 3D таванът на художника Поци

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

В малка зала виждаме и изграден миниатюрен древен град, с микроскопични стражи и хора, с детайли, които дори не можеш да си представиш, че могат да бъдат изобразени в толкова малък размер.

Панорама в Църквата Свети Игнасио де Лойола

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Излизайки от входа на църквата, на малкото площадче, вече усещаш сакралното присъствие във въздуха - вторник е и денят едва се е събудил. Все още е хладно, слънчево, напук на прогнозите, а хората вече жужат като пчеличките на Барберини по тесните италиански улици, богато украсени с красиви табели, статуи и древноримски колони. Няма ъгъл, на който да не видиш история, няма крачка, в която да не е преплетен артефакт. Разбираш това, поглеждайки в краката си, където със сигурност ще мернеш този надпис - SPQR - официален подпис на управниците на Древен Рим, чрез който присъстват "Сенатът и народът на Рим" (Senatus Populusque Romanus).

Поглеждам към телефона си - едва 10:30 ч. е, а ме чака дълъг втори с ден и още хиляди крачки. Очаквайте продължение!

Характерните масленозелени врати на Вечния град

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

*Специален проект на #URBN и Samsung, а всички видеа и снимки заснехме с Galaxy S23 Ultra!