#Когато доктор Алфред Томатис създава своя метод за терапия чрез звукостимулация,той се уповава на теорията, че "гласът не произвежда това, което ухото не чува". Това е и отличителната черта на неговите изследвания. Или иначе казано - някой може да чува добре, но да слуша лошо. Впоследствие проучванията доказват, че мозъкът би могъл да се стимулира чрез звук, а ухото се учи да слуша. Добре настроеното слушане всъщност може да промени живота ви, казва Томатис. Ето защо то е от основно значение за подпомагане на личностното развитие, което до голяма степен обяснява и стремглавото вплитане на аудиокнигите в ежедневието ни в последно време.

Повечето от приятелите ми слушат аудиокниги в колата, докато тренират или когато се разхождат в есенните дни. Определено можем да кажем, че литературата претърпява осезаема промяна с появата на аудиокнигите, като се очаква до 2030 г. пазарният им дял да достигне 21 % в световен мащаб.

В крак с новото време, мобилният оператор Yettel обогати дигиталното си съдържание с колекцията от над 500 000 аудиокниги на Storytel, обръщайки внимание, че слушането на литература е не само чудесен начин да научите нова информация и да придобиете знания, но и терапия, важна за оцеляването в градската среда.

Потопи се в света на аудио книгите с Yettel” - това вече можеш да го преживееш, като активираш услугата през приложението

Снимка: Ангел Юруков

Аудиокнигите улясняват мултитаскинга и правят всяка есенна разходка по-интересна и продуктивна! Също така ви учат на концентрация, като анулират разсейващите визуални елементи. Всичко, което ви трябва е чифт слушалки и телефон, както и приложението на Yettel!

Просто опитай!

Влизате в приложението Yettel, след което с един клик избирате иконката Storytel и преминавате към регистрацията си.

Веднага след като активирах услугата, получих SMS с линк за регистрация, който последвах. Така активирах Storytel за промо период от 6 месеца без допълнително заплащане. Тази оферта е валидна за потребители, които сключат нов договор за мобилни услуги до края на годината. Всички настоящи клиенти с план Total Unlimited пък могат да активират Storytel за 3 месеца без допълнително заплащане. Клиентите с други планове ще могат да изпробват услугата за 14 дни и да се потопят в необятния свят на Storytel с над 500 хиляди заглавия.

След изтичане на промо периода услугата ще струва 12,99 лв. на месец, можеш и да я деактивираш бързо - с един клик, без да дължиш неустойка. С изтичане на промо периода от Yettel информират, че започва таксуване.

Следвайки линка от SMS, автоматично се регистрираш в Storytel през Yettel

Снимка: Ангел Юруков

Възползвайки се от възможността, която ми дава Yettel направих своя собствена селекция от книги, с които оцелявам в интензивното, емоционално ежедневие. Потопих се в света на аудиокнигите, за да се убедя за пореден път, че гласът е един от най-силните стимулатори на мозъка. Бях изненадана, че мога да сваля книги и да ги слушам дори офлайн, което е бонус, особено когато изключвам мобилните данни, за да пестя батерия.

Можеш да прекратиш абонамента си по всяко време без неустойки и само с един клик

Снимка: Ангел Юруков

Наред с класиките, които нямах търпение да преслушам, се насочих и към онези книги, които грабнаха интереса ми.

Потребителите, които сключат нов договор за мобилни услуги до края на годината, могат да активират Storytel с включен в абонаментния план 6 месеца период без допълнително заплащане. Услугата се предлага и на настоящите Total Unlimited клиенти, които могат да я изпробват за 3 месеца без допълнително заплащане, а всички останали клиенти получават 14-дневен пробен период.

Снимка: Ангел Юруков

Пътят в труден емоционален момент

На много от нас ни се иска просто да спре да ни пука. Някои имаме градски ритуали, с които лекуваме разбитото си сърце. Други се затваряме в себе си и чакаме търпеливо болката да отмине. Истината е, че повечето от нас се потискат все повече от социалните мрежи и изкуствените идеали за щастие, които пълнят очите ни и правят обратното с душата ни. Иначе казано точно за тези моменти е бестселъра на Марк Менсън - "Тънкото изкуство да не ти пука", с гласа на Николаос Цитиридис. В най-четеното нонфикшън заглавие в Амазон за 2017 г. авторът развенчава редица установени "житейски правила" и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

"На пръв поглед (и слушане) Марк Менсън сякаш не казва нищо в книгата си, което вече да не знаем. Но пък има една невероятна привлекателност и чар в това колко просто всъщност е всичко и че каквото ни е нужно за този живот ние вече го знаем. Менсън казва нещата по толкова семпъл начин, че те хваща яд как досега не си мислил така, макар да си със същите като автора убеждения. "Тънкото изкуство да не ти пука" не е книга за непукисти циници, дори да е написана от такъв. В редовете ѝ се откроява един блестящ урок за това как да помислим над нещата, за които да мислим, без да му мислим много-много", казва Цитиридис.

"Колкото и отчайващо да е положението, винаги имаш избор", казва Менсън!

Слушането на аудиокниги е идеален вариант за мултитаскинг

Снимка: Ангел Юруков

За приятелите и неприятелите

В наши дни обичайно се оплакваме, че приятелствата не са това, което са били. Че ресторантите са пълни с хора, които се взират в телефоните си, вместо да говорят. Тази селфи култура ни превърна в нарцисисти, които се интересуват повече от управлението на собствения си PR, отколкото от срещата на живо и присъствието в живота на другите. Приятелствата в наши дни станаха условни, онлайн, а думата приятел бе трансформирана и възможна само с един клик "приемам" в социалните мрежи.

Страхуваме ли се да завързваме нови приятелства? Страхуваме ли се от предателства и защо?

Често търся отговора на тези екзистенциални въпроси в класическата литература. Благодарение на Yettel и Storytel, импровизирах с роман от стрийминг платформата - "Скандалният живот на Евелин Хюго", с гласа от Гергана Стоянова. Историята е достойна за холивудска продукция, а самата Гергана Стоянова дори издирвала героинята в интернет, за да разбере, че всъщност никога не е съществувала. Космополитан го определя като "Увлекателен роман, навяващ спомени за Мерилин Монро и Елизабет Тейлър, в който легендарна актриса си спомня за трудния път към върха, рисковете, изгубената любов и дълго пазена, разтърсваща тайна".

"Все по-често си мисля, че приятелството, в това число и партньорството, е по-дълго, по-трайно и по-смислено, когато в центъра му е развитието на другия или иначе казано - двама партньори или приятели трябва да се развиват заедно, непрекъснато и подкрепящо се един друг. Да вървят напред рамо до рамо, дори и в различни посоки. Това е всъщност и смисълът на истинското общуване, което не е провокирано само от бързата консумация на емоции. Подкрепяйки се напред и нагоре - това за мен е важната формула за съвременното приятелство", казва Гергана Стоянова.

Слушането на аудиокниги е идеален вариант за мултитаскинг

Снимка: Ангел Юруков

За самочувствие в работна среда

Наред с темите за емоционалните ни състояния, през които минаваме, градската джунгла определено е и арена за силните, за проправящите си път в работна среда. Все по-често хората около нас споделят, че не харесват работата си, че мечтаят за промяна, че са потиснати от шефове или колеги. "Как да общуваме на работното място" е роман за самочувствието ни в нея. Уважавана специалистка по комуникативни умения и бестселърова авторка, Лейл Лоундз представя 72 изпитани техники как да общуваме в работна среда, за да избегнем неразбирателствата и да постигнем целите си по-лесно. Питам Петя Арнаудова, озвучила аудиокнигата, какъв е нейният урок.

Слушането на аудиокниги е вид терапия, казва редакторът на #URBN - Криси Димитрова

Снимка: Ангел Юруков

"Не ми се искаше да ви разкривам "тайните", защото и "шефове" четат статията ви, но вярвам, че съветите в прочетената от мен книга, всъщност са валидни на всеки терен- както в служебен, така и в личен план. А какво си откраднах лично аз? Да не приемам нещата лично! Всеки "недоброжелателен" коментар, гримаса, подмятане, всъщност би могъл да се дължи на нечии семейни проблеми, например. Нуждата от репетиции, преди всяка презентация. Нещо, което е в основата и на работния процес при нас актьорите. Репетиция с костюм (както ще сте облечени), която да е в истинската зала, където ще се провежда събитието ви. Да сте проверили всеки възможен детайл, който би могъл да ви създаде проблеми. Отстранявайки тях ще имате възможност да се фокусирате върху истинската си задача. Да отстоявате мнението си без да използвате рязък и груб тон, който би отблъснал околните и да представите идеята си, без това да е за сметка или да води до унижение на колега", казва Петя Арнаудова.

Всяко семейство е щастливо по своему

"Моето семейство и други диви животни" е сред препоръчаните 5+1

Снимка: Ангел Юруков

Семейният живот може да бъде място за убежище и сигурност, но за някои той е източник на болка и разочарование. Семействата ни поемат много от стреса и напрежението от външния свят - и натискът може да e смазващ. Понякога личен проблем, особено при млад човек, може да смаже семейството и изглежда, че няма ясен път напред. В други случаи промените в семейството оставят другите членове объркани, ядосани или наранени. Често виждаме хора, вглъбени в мислите си, търсейки начин да съхранят семейната идилия. Винаги, когато говорим за семейства, се сещам за книгата от детството ми - "Моето семейство и други животни" на Джералд Даръл. Никога не е късно да я чуете с гласа на Александър Воронов, за да откриете, че всъщност крие много тайни за семейното щастие. Намерението на Джералд Даръл при написването на "Моето семейство и други животни" е било да сподели знанията си за живата природа на остров Корфу, но в крайна сметка се оказва крайно забавно повествование за собственото му семейство.

"Винаги ще има някой, който не разбира, съмнява се или открито критикува онова, което истински ни вълнува на определен етап от живота ни. Златното ключе се крие в това, да оставаме верни точно на това "онова", казва Александър Воронов. "Джералд Даръл не само го е преживял, но и е поднесъл спомените си от детството с изключителен финес и брилянтно чувство за хумор".

Слушането на аудиокниги е идеален вариант за мултитаскинг

Снимка: Ангел Юруков

Така че, ако вашите са ви ядосали или майка ви не спира да звъни, докато сте в среща - това е вашата книга.

Самоизява или самоизяждане

С напредъка на социалните мрежи и идеализираните образи в тях, хората все по-често губят почва под краката си в реалността. Не се чувстват достатъчно красиви, ярки, забележими и изчезват по собствено желание. Когато бях ученичка, прочетох един роман, който завинаги остана в съзнанието ми - "Плашилото" на Владимир Железников. Историята на шестокласничката Лена, която всички в класа обиждат, а тя им отвръща с усмивка е един от най-добрите уроци за оцеляване, който може да получим. Истината обаче е, че точно такива истории, като тази на отхвърлената шестокласничка, оставят у нас травми, дори когато сме възрастни. Една от задължителните за оцеляване книги е "Петте рани" на Лиз Бурбо, която препоръчам горещо да изслушате, благодарение на Yettel и Storytel. Също като предишните книги на Лиз Бурбо и тази подкрепя тезата, че всички физически, емоционални или психологически проблеми произхождат от петте рани на душата: отхвърлянето, изоставянето, унижението, предателството и несправедливостта. 

"Петте рани" е задължителна за чете, за да оцелееш в обществото

Снимка: Ангел Юруков

С гласа на Десислава Знаменова - същински стожер в дублажа, това е пътят към собственото излекуване, изходът от себеизяждането към увереното и зареждащо те себеизразяване.

"Казват, че травмите в ранните години са изворът на проблемите ни като възрастни. Все повече смятам, че хората трябва да се обърнат навътре към себе си и да изровят грудката на проблема. Но първо трябва да признаят, че има някакъв проблем вътре в тях", казва Десислава Знаменова.

"Отхвърлянето е много дълбока душевна рана, тъй като нараненият чувства, че самата му същност и правото му да съществува са отхвърлени", пише Лиз Бурбо. "Петте рани" е задължителна за слушане!

Редакторът на #URBN Криси Димитрова вече се възползва от новата услуга на Yettel

Снимка: Ангел Юруков

Бонус +1

Няма как да имаме безплатната възможност, която ни предоставят Yettel и Storytel и да не си пуснем един любим глас от телевизора - този на актьора Виктор Танев. Той също се включва в селекцията ни за градско оцеляване, за да ни препоръча книга за слушане:

"От последните романи в Storytel, ме впечатли "Души в окови" от Съмърсет Моъм като една великолепна художествена литература, наистина невероятен роман. Но, за ценен съвет в ежедневието на модерния човек, бих препоръчал - "Това никога няма да стане" от Марк Рандолф, в която двама приятели, започвайки буквално от нулата, записвайки идеите си на салфетки в заведение за бързо хранене, успяват да създадат една от най-успешните компании в света - Нетфликс. В началото това е просто една идея-купуват видеокасети, а после дискове и ги отдават под наем. Постепенно създават каталог, разширяват дейността си и малко по малко се превръщат в най-голямата стрийминг услуга в света! Смелостта, находчивостта и идеите на тези хора са вдъхновяващи и могат да бъдат ценни за нас днес", казва Виктор.

‌Невероятната история на "Нетфликс" - една от най-успешните компании в света, разказана от нейния основател Марк Рандолф, е изпълнена с интересни идеи и отговори на фундаментални въпроси за всеки бизнес

Трябват ти само чифт слушалки и може да тестваш напълно безплатно

Снимка: Ангел Юруков

С телефон в ръка и слушалки в ушите, разходките в есенния град са същинска приказка, която може да доведе и вас до happy end. Уроците на книгите са сред най-важните в живота, а поглеждайки от хубавата страна - аудиокнигите са едно от попаденията на технологиите. Не е изненада предвид статистиките, че мобилните оператори се стремят да разширят услугата си именно, за да покриват съвременните тенденции към потребление на дигитално съдържание. Потопете се и вие в света на думите и вълшебните гласове, които лекуват душата, като се възползвате от услугата на Yettel за достъп до Storytel и си направете сами арт терапия!


Материалът е подготвен със съдействието на Yettel и съдържа продуктово позициониране! 

Материалът е подготвен със съдействието на Yettel.