Пристигнах в Малага с влак от курортното градче на Коста дел Сол Фуенхирола. Още първите стъпки в непознатия град ме накараха да омекна. Усетих нещо едновременно сладострастно и устойчиво, усетих аромат на пазарчета с храна, допирът на океанския бриз и ритъмна на фламенкото.

Първо забелязах тежко надвисналите палми, които се опитваха да спасят жителите от опасните горещини, но и вкусът на възхуха, преминаващ в различни нюанси от миризми на сангрия, плодове, морски дарове и цветя.

За броени минути, вече наближила същинското сърце на града, веднага го разпознах като място, на което бих прекарала повече време - заради уважението към живота и удоволствията от него, заради това, че хората се събират на големи маси, за да си говорят на висок глас, заради романтиката на готическата архитектура, заради жаркото слънце, което преминава директно в някои сгради с цвят на прегорял залез.

Фасадата на катедралата в Малага

Снимка: iStock by Getty Images

В Малага стъпваш в различни периоди от историята. Но сякаш с мен най-много работеше усещането, че авангардът е назрял и надвиснал грозд в този град. А това е не просто кой и да е град, а онзи родил Пабло Пикасо.

Малага е като сън - природен, гастрономически, артистичен.

Когато се разхождах по малките улички около Къщата музей на Пикасо, първото нещо, което направих е да си взема локален сладолед, приготвян на място. Мисля, че това беше едно от най-красивите удоволствия в напредващия все по-горещ следобед.

След като видях огромната опашка от хора за Къщата музей на Пикасо, реших, че бих усетила повече Пикасо, разхождайки се из тайните ъгълчета на града му, отколкото да чакам с още стотина туристи.

Малага е градът, в който Пабло Пикасо е роден и прекарва ранното си детство. Атмосферата и ежедневието на онези години стават вдъхновение за някои от повтарящите се теми в картините му, като фламенкото, гълъбите и биковете.

Препоръчвам да поемете на пътешествие по улиците в търсене на творбите и местата, белязали гения на модерното изкуство.

Така потеглих към ренесансовата катедрала в Малага, наричана с любов от местните жители La Manquita или "едноръката дама", тъй като една от кулите й никога не е била завършена.

Останалите места като дворецът Алказаба и Римския театър също спират дъха.

Гледка към залеза от крайморската улица в Малага

Снимка: iStock by Getty Images

В Малага има невероятни пешеходни улици с магазини, заведения, тапас ресторанти, които могат да ви разхладят и да усетите много автентични емоции на мястото.

Аз лично заложих повече на тях в опита си да опозная звука, мириса и романтиката на града.

През последните години този оживен град, разположен на Коста дел Сол , е станал известен като център на изкуствата и културата със своите музеи, уличното изкуство и археологически обекти като крепостта Алказаба и замъка Гибралфаро.

Седнах на лек обяд в следобеда, някъде из малките улички в близост до къщата, където е роден Пикасо.

Спомням си, че мястото беше за морски дарове, бях си взела и една бира.

Наслаждавах се на жуженето, което отекваше от всички тези малки пренаселени улички - времето беше като за късен средиземноморски обяд.

Чуваше се дрънкане на чинии, вилици, викане, усещаха се малки групички с туристи, които се шмугваха като ято пуснати рибки във вода.

Богатата и разнообразна архитектура на мястото свидетелства за факта, че множество цивилизации и култури са господствали в Малага в различни етапи.

Близо до Гибралтар и Африка, Малага е средищна точка на арабската култура, мавританската, римската и древногръцката.

Тази смесица от различни "архитектури" допринася значително за привлекателната и уникална самоличност на Малага.

В същото време почти навсякъде се прокрадват готически и барокови църкви.

Един испански поет беше написал, че няма няма по-красиво синьо от синьото в небето над Андалусия.

И донякъде сега разбрах защо го е написал.

Градът е известен и с богатата си история, средиземноморска кухня, местни вина и пясъчни плажове.

Ако вземем комбинацията от култура и море и добавим оживената атмосфера, множество тапас барове, авангардни квартали, райони като пристанището, които са се трансформирали и са станали точка на модерното и съвременното и паметниците с вековна история, резултатът е град, пълен със страст, който всеки би искал да изследва.

По време на твърде кратката ми еднодневрна разходка, която мина в мотаене из улиците и пълно визуално и гастро наслаждение от града, разбрах едно нещо за този град: непознатият бързо може да се почувства на място и да бъде "призован" в живота на града. Обятията му са нежни, но и горещи, топли, но понякога и ветровити заради 

Защото, ако всички казват, че Малага е по-красива от всякога, то има защо да се съгласим напълно с това твърдение.