О, в такава нощ минава само трамвай, като последна стража! В тъмнолилавия сумрак по разплаканите улици се вглеждате във всяка сянка и силует, плуващия в далечината. А ако сте били на среднощна разохдка в София, трябва да е било някъде около 23:30 ч., един от тези силуети вероятно е бил на фотографа Михаил Минков -  третият, предизвикан от #URBN и Xiaomi 12T Pro, за да се включи в предизвикателството "Мега Моменти" - трима фотографи, три градски истории и снимки, за хиляди лайкове, уловили мегамоментите, направени само с телефон ...

Двестамегапикселовата камера на новия Xiaomi 12T Pro е в ръката на един своеобразен рицар на нощта - фотографът Михаил Минков. Може да го откриете само в тъмната част на денонощието - колкото по-тъмно, толкова по-сигурно е да дебне момента, за да го превърне в нощен пейзаж. 

Още от Мега Моментите на Михаил Минков вижте ТУК >>>

Михаил Минков се среща с Фотографията преди много повече от четири години, но в последо време сърцето му е заето от Нейно Величество Нощта. Първата нощна снимка, която е правил и която си е харесал след това, е от един март месец - снимал Млечния път. Когато вижда на дисплея на камерата, че снимката е успешна, чувството е неописуемо, защото да снимаш Млечния път е феноменално - много малко хора всъщност са го виждали. 

"Да го уловиш на дисплея на телефон или камера е впечатляващо! Започнах да се занимавам с нощна фотография, тъй като това бе единственото време, в което можех да снимам, защото съм татко на две деца и нямаше как с тях да улавям изгреви и залези". 

За тези четири години възприятията му за нощна фотография се променят най-вече като начин на снимане.

"От самото начало започнах да снимам с професионален фотоапарат. След това с промяната на възможностите и възхода на техниката, се промениха и чисто концептуално усещанията ми за добър кадър. В началото снимах на принципа "проба-грешка" - при обработката, и при заснемането. Сега кадрите ми са по-изчистени идейно и визуално изглеждат по-добре", споделя за развитието си нощния фотограф.  

Това, което го увлича в тъмните дебри е безкрайния път на усъвършенстване, изпробване на новото и неочакваното. Срещите с нощния живот не само на хората, но и на природата.

По същия този необятен за невъоръженото около път, вървим с Михаил и флагмана Xiaomi 12T Pro, който е в ръката му от няколко седмици. Пресъздаваме Нощна София с мистичен привкус. Благодарение на революционните подобрения, Xiaomi 12T Pro сега предлага цялостно решение за представяне при слаба светлина - от оптично оборудване до водещи AI алгоритми за снимане на нощни пейзажи. Гарантирано от 200MP система за изображения. Mоделът разполага с 1/1.22" super large sensor и Super pixel with 16-in-1 binning и OIS Бленда f/1.69 за повече светлина през цялата нощ. Това е причината да има по-малко шум в снимки при слаба светлина и чисти детайли дори на тъмно.

Системата за изображения е представена от най-високата разделителна способност на Xiaomi на смартфон досега, включваща 200MP мега сензор за изображения с ултрависока разделителна способност с OIS и 8P обектив. И за постигане на ултра яснота във всяка сцена, той е пълен с нашите най-иновативни функции на AI камерата.

Снимка: Михаил Минков с Xiaomi 12T Pro

"Телефонът е изключително добър. Ползвах Pro режим, тъй като винаги, когато снимам, искам да контролирам всички настройки сам. Учудващо, този флагман надскочи нивото, което си представях за мобилна фотография. Много е добре оптически, много малко шум в матрицата - впечатлен съм! Трябваше да си открадна време през Нощта. Трябваше да я видя през очите му! Късметът бе, че когато излязох с Xiaomi 12T Pro в джоба, вече беше валяло. Имаше страхотни отражения в локвите и от пръските по улиците. Атмосферата бе магична!"

Михаил Минков снима серията "Мега Моменти: Нощна София" само с дълга експозиция. Целта е да хване красивите, разтеглени, гонещи си светлини, които виждаме...

"Трейлсове, както ги наричаме на английски. Те правят кадъра толкова интересен и ефектен. Тогава се появи и трамваят, като по поръчка". 

Снимка: Михаил Минков с Xiaomi 12T Pro

Системата за изображения е представена от най-високата разделителна способност на Xiaomi на смартфон досега, включваща 200MP мега сензор за изображения с ултрависока разделителна способност с OIS и 8P обектив. И за постигане на ултра яснота във всяка сцена, той е пълен с най-иновативни функции на AI камерата.

 

Трамвай, като последна стража, като от песен на "Щурците"! 

Разглеждайки серията на Минков виждаме емблематичните сгради на столицата - Националния Дворец на културата, Храм-паметника "Александър Невски", "Света София", Народния театър и Парламента. 

"Подготвям още няколко публикации с Xiaomi 12Т Pro и около София. Хванахме Луната в пълния ѝ блясък!", издава Минков. 

Препоръчва Xiaomi 12T Pro дори и на любители, именно защото е овладян пълния контрол и качеството на камерата и в стандартен, и в нощен режим. Но за да се получат снимките със замъглените светлини на града в цветовете на нощта, трябва да имаш поне 5 секунди експонация. 

Така само с телефон може да снимаш моментите си навсякъде, от самотна разходка по плажа под звездно небе до целувка по челото след изгасване на светлините. Всяко движение се улавя с ярки детайли и с много по-малко шум или преекспониране. За да записваш сцени при най-екстремни условия на слаба светлина, просто включваш Ultra Night Video. Ултраширокоъгълната камера може да ви предостави най-голямата картина, която можете да си представите, докато макро камерата може да ви покаже фините детайли, които вдъхват живот на една история.

Чипсетът работи по-бързо. Батерията издържа повече. Зареждането е по-бързо. Ядрото се поддържа много по-охладено. Всичко това с приоритизиране на енергийната ефективност. Новият 4n процесор от TSMC прави крачка напред в поддържането на ниски нива на консумация на енергия, като същевременно осигурява висока производителност, което гарантира на Михаил Минков, че дори по-дългите му пътувания са обезпечение откъм мобилен апарат. 

Михаил Минков снима "Мега Моменти: Нощ над града" с Xiaomi 12T Pro

Снимка: Михаил Минков с Xiaomi 12T Pro

"Тоест блендата да е отврена толкова, че да може, например, да мине един автомобил и да се размаже в дъното на кадъра. Задължително трябва да има статив и да настроиш ISO-то - в случая беше доста ниско, защото в града има светлини, това означава, че ще има и по-малко шум. Този кадър после може да си го принтираш. Отделно и фокуса настройваш сам, лесно е. Това прави кадъра по-качествен". 

От серията "Мега Моменти: Нощ над града", която стига от Центъра до Телепорта и Копитото, най-запомнящото за Минков е емоцията и усещането, по време на пътуването, в търсене на подходящите условия за снимки. 

Михаил Минков снима "Мега Моменти: Нощ над града" с Xiaomi 12T Pro

Снимка: Михаил Минков с Xiaomi 12T Pro

"Завися изцяло от времето и когато има прозорец с чисто небе, просто грабвах Xiaomi 12T Pro и скачах в колата, след което 2-3 часа навъртах в движение от една локация до друга, до късно през нощта. Така срещах по пътя си сърни и зайци и други нощни животни, което придаде мистичност и приказност на атмосферата", споделя Михаил. 

Да се насладиш на нощния живот и на природата! 

"Мечтата ми е да мога много да пътувам и да отида на някое много тъмно място! Там да снимам нощното небе, тъй като светлинното замърсяване пречи изключително много. Около София няма много места, където да се снимам. Определено не ме е страх от тъмното. Доста добре се чувствам, когато съм сам. Страхотно преживяване за мен е да съм на терен и над мен да има този безкрай и звезди. Чувстваш се смирен от това, колкото си малък!" 

Михаил Минков снима "Мега Моменти: Нощ над града" с Xiaomi 12T Pro

Снимка: Михаил Минков с Xiaomi 12T Pro

Като настроение, Нощна София е уютна. Така снимките за Михаил Минков се превръщат в Мега Момент за самия него, разхождайки се в тишината и наблюдвайки - хора, светлини, движения и сенки. 

"Беше ми приятно да се разходя, да се намокря, да се усетя жив около полунощ в София" 

Дъждът не смущава Xiaomi 12T Pro ни най-малко. 

"Не му пречеха пръските!", казва Минков. "Уникален дисплей, батерия и камера". 

Точно така, Михаил. Xiaomi 12T Pro има ярък дисплей и демонстрира удивителна точност на цветовете: 68 милиарда цветен дисплей с TrueColor и 100% DCI-P3 цветове с широк диапазон. Създаден с грижа за очите, дисплеят поддържа 1920Hz PWM затъмняване, за да ги, без да губи качеството на изображението. До 480Hz честота на семплиране при докосване означава, че дисплеят реагира на всяко ваше докосване с повишена чувствителност. Той отговаря и се адаптира към всяко ваше движение.

Михаил Минков снима "Мега Моменти: Нощ над града" с Xiaomi 12T Pro

Снимка: Михаил Минков с Xiaomi 12T Pro

Любимата му снимка е на минаващия в точния момент трамвай. В далечината се вижда ЦУМ и "Света Неделя". Малко призрачен трамвай, като същинска Нощна стража по улиците. НДК също е забележителен кадър - дворецът, оглеждащ се в дъждовната локва. 

"Изненада ме качеството. Аз съм фен на марката Xiaomi и имам собствен телефон. Снимал съм и преди, но този флагман се държи изключително добре. За нощните снимки, при ISO 3200 (този снима до ISO 6400 между другото) се държи перфектно. Направих си експеримент да принтирам няколко кадъра, защото ми е любопитно, но откъм матрицата и оптически - нямам забележки към Xiaomi 12T Pro". 

Всеки кадър, който Михаил Минков направи, се обработва с фотошоп, защото нощната фотография за него е интерпретация. Влагаш собствен почерк.

Михаил Минков снима "Мега Моменти: Нощ над града" с Xiaomi 12T Pro

Снимка: Михаил Минков с Xiaomi 12T Pro

Засилваш цвят и контраст. Засилваш светлината. 

"Няма как без обработка. Суровият файл трябва да се пипне. Не съм ползвал приложения на терен, освен програмата LightRoom, тъй като снимам в RAW, за да имам максимално информация в кадъра и да използвам за обработка по-късно. Разликата между JPEG и RAW файл е огромна!". 

Думата за Мега Моментите на Минков е Спокойствие! 

Ако сега можеше да избяга с Xiaomi 12T Pro - щеше да отведе флагмана в Сокотра, Йемен - мистичният остров или в Атакама, Чили - едно от най-тъмните места в света. В Ла Палма и къде ли още не...

"Имам планове и наистина има и възможност да отпътувам скоро в Сокотра, така че... сигурно ще измислим нещо заедно с Xiaomi 12T Pro!"

 

* Заглавието е от текст към песента "Хамлет" на Щурците

**Специален проект на Xiaomi & #URBN