#Ако имаше Терминатор сред мобилните телефони, със сигурност това щеше да бъде Nokia XR21 5G! Koгато погледнеш дизайна на т.нар. "най-здрав смартфон" в света, в любимия Pine Green еко цвят, оставаш с впечатлението за неангажираща връзка с бохем, готов за приключения, нещо средно между Ейс Вентура и Маската (не само заради цвета), но и заради лекотата, която носи - на пипане и по време на активиране...

Не е нужно много време и за да осъзнаеш, че това не е нито зоодетективът, нито супергероят с маската на Локи, а самият Беър Грилс в технологичен вариант.

Как иначе този телефон би оцелял в ръцете ми?

Забравен на плажната кърпа за час, подложен на директните лъчи на слънцето, между 14 и 16 часа следобед, в най-горещия юли от 120 000 години насам?

Изпуснат от треперещите ми ръце в морето, докато правя фамозен reels във водата?

Качен на "кораб" от сина ми и захапан от Aкита ину?

Да, това не е проблем за Nokia XR21 5G, макар според официалната информация (!) да издържа при потапяне в сладка вода с дълбочина 1,5 м в продължение на час. 

Изпускан още много и подритван, мазан със слънцезащитно олио и затрупан в пясъка...

Снимка: Криси Димитрова

***

Денят беше 26-и юли, а температурата на дивия плаж "Корал" достигаше 35 градуса. Този юли е и най-горещият месец в света от "стотици, ако не и хиляди години насам", предупредиха дни преди заминаването ми за Черноморието високопоставени учени от НАСА на фона на изгарящите глобални горещини, предизвикани от климатичната криза, обхванала Земята.

Поглеждам към плажа "Корал", до който стигам с колата си по груб, неравен път, татуиран с коловози. Между тях малката ми колица се мята като черен кадилак в Бронкс, защото освен новата Nokia XR21 5G, тази година тествам и уменията си като нов шофьор в пътя от София до морето и обратно. Звучи като приключение, в което участват малко момче, куче и приятелка, пристигнала в мръсната жега с автобус, за да се включи в морското ми пътешествие.

Най-накрая сме на "Корал" - един от малкото диви плажове със ситен, полепващ по краката ти като брокат пясък и необятна морска шир в преливащи се синьозелени цветове. Новият Nokia XR21 5G носи цветовете на дъждовна джунгла и море, миещо бреговете на девствени плажове. Съгласявам се да тествам телефона в къмпинг условия като виден "трошач" на телефони, съдейки по смартфон биографията ми!

Единият от тях изпадна в тоалетната от задния джоб на дънките ми и никога повече не се включи, след като пуснах и водата след него.

Вторият полетя с покривката от шестия етаж и за щастие не нарани никого.

Третият изпуснах от моторна лодка в Гърция, а четвъртият - до бензинова колонка и докато се усетя върху него бяха минали поне 10 коли без да го забележат - така и изглеждаше - като прегазен от стадо слонове.

Nоkia XR 21 5G ми обещава вярност

Обещава ми дългосрочна връзка, завидна издръжливост и сигурност в най-суровите условия, включително вода, прах, налягане, височини и оцеляване дори под гумите на кола. Наред с терминаторските си качества, предлага редица екстри от висок клас, по които съвременните потребители избират телефоните си - 64-мегапикселова задна камера, батерия, която може да издържи до два дни с едно зареждане, и учудващо елегантен външен вид,отличаващ го от подобните на пазара "устойчиви" телефони с размери и тегло на малка тухла.

Модерният, изчистен дизайн бе първото, което ми направи впечатление след цвета - голям дисплей с кристална картина и елементарен начин за активиране.

Не съм и предполагала, че ще включа и синхронизирам телефона си за не повече от 10 минути - само доближавайки стария си апарат до Nokia XR21 5G и въвеждайки код от SMS. Необходими са още няколко потвърждения на мейла и клик, за да синхронизираш цялата си информация, без да се налага да въвеждаш всички свои пароли ...

В кутията от рециклирани материали единственото, което липсва, беше адаптерът за зарядно устройство, но покрай толкова много необратимо изгубени телефони - адаптери у нас, колкото искаш!

Определено не е свръхтънък телефон, с дебелината си от малко над 10 мм, но изглежда доста здрав и забележително лек. Дизайнът е класически, леко old school, a ъглите му са гумирани незабележимо. Гърбът е изработен от удароустойчив поликарбонат, а предната част е защитена с Corning Gorilla Glass Victus.

Има интересен хардуер - два бутона за бърз достъп до различни функции, включително и контакти за спешна помощ, фенер, настройки на звука. Така например може да настроиш бутона на върха на телефона, за да отваряш с едно натискане любимото си приложение.

1. Влизаш в Настройки>Бутони за бърз достъп

Снимка: Криси Димитрова

2. Избираш бутона, с който бързо да стигаш до приложението

Снимка: Криси Димитрова

3. Избираш приложението 

Снимка: Криси Димитрова

На плажа съм и имам мисия - да тествам този телефон

Готова съм на детски лудости, а и да си призная, експериментите с техника са ме изкушавали от най-ранните ми години. Пъхала съм филии във видеото ни, така че въображението ми още тогава е стигало висоти, вдъхновени от Декстър.

Очаквано - първо е водният тест!

Nokia XR21 5G издържа на воден поток с налягане от 100 бара и изпускания от почти 2 м височина. Бързо се насочвам към морето, където да осъществя "мокра фотосесия"! Докато настройвам режима за панорамна снимка и портрет, ме връхлита вълна, която почти ме събаря, но успявам инстинктивно да задържа апарата на повърхността. Питам се: "Защо?" и осъзнавам, че почти всеки от нас носи този страх да не намокри техниката си.

Снимка: Nokia XR21 5G

Може би някои от вас знаят какво прави солта с мобилните телефони... Трябва да ги изчакаш да изсъхнат и чак тогава да ги включиш. Пробвала съм сушене на слънце и със сешоар след поредното "удавяне" на мобилния ми и макар да ги съживявам за известно време - повечето ми апарати дори и да се включват, започват да дават грешка в следващите дни.

Работя с мокри ръце върху дисплея на Nokia XR21 решена да направя най-яките instagramable кадри и докато търся точния ъгъл за снимкa, очаквано и неочаквано същевременно, изпускам телефона, виждайки как корпуса на Nokia XR21, направен от 100% рециклиран алуминий, отплува към дъното, докато дисплея все още свети. Успявам да го хвана, а гмуркането му не оказа никакво влияние на по-нататъшната ми работа с мобилния телефон.

Снимка: Nokia XR21 5G

Важно е да отбележим, както вече споменахме, че макар да има 3 години гаранция, тя няма да покрие вашия експеримент с потапянето на телефона в морето, защото както казахме - указанията са за издържливост до час в дълбока до 1,5 м сладка вода! 

Снимка: Криси Димитрова

37 градуса на сянка!

Казват, че Nokia XR215G обича жегите - let`s go!

Оставям го на хавлията под чадъра и докато скривам лицето си с ръце, морският полъх и жегата ме приспиват и се събуждам около час по-късно от забележката на приятелката ми - да се намажа добре с олио. Още сънено пипам телефона си с омазнени ръце и оставам учудена, че по Nokia XR21 5G не оставя дори отпечатък.

Снимка: Nokia XR21 5G

Часът е 14.30, но на плажа някак не се усеща, заради бриза. "37 градуса е", казва събеседничката ми и добавя: "Телефонът ми преди малко изписа, че е прегрял и трябва да го изключа. Сега как ще се снимаме? Дали ще тръгне? Да не му стане нещо?".

До мен лежи Nokia XR21 5G и слуша този разговор. Дисплеят му по никакъв начин не гълчи да го скрием на сянка. Докосвам го - да леко е загрял, но така и не съобщава за крайна жега.

Снимка: Nokia XR21 5G

Преглеждам снимките от водата и наистина изпитвам неистово желание да споделя някои от тях - толкова са ярки и ясни. Независимо дали снимам в ясен слънчев ден или в сърфисткия бар "Памперо" по-късно вечерта, Nokia XR21 5G запечатва момента ярко и цветно с 64 MP камера, подсилена от AI алгоритми за заснемане на прекрасни кадри, независимо от осветлението. Всичко, което трябва да направиш е, да избереш нощен режим и да държиш стабилно ръката си няколко секунди. За по-голяма сигурност аз подпирам моята на залетия с ягодово дайкири бар - разлях го сама, разбира се, опитвайки да снимам коктейла си за фийда в Instаgram. Както ви казах - не и върви много на техниката с мен. Виждайки локвичката дайкири, си спомних как останах 6 месеца без лаптоп, след като обърнах цяла чаша върху клавиатурата му. "Полят е с нещо", казаха ми от сервиза, а аз се сбогувах с гаранцията му.

Снимка: Nokia XR21 5G

С Nokia XR21 5G не се налага да мисля за това, както не се налага да ползвам и светкавицата в плажния бар, където светлината е оскъдна - няколко свещи и малки лампички, които блещукат като светулки.

Още с първите тестове на камерата, забелязвам, че фокусът е върху движещите се обекти - в моя случай най-активни са синът ми и моята Акита - Кая. Покрай смартфон тестовете, моят наследник разви силен афинитет към нови телефони, като лично изпробва някои от игрите, за кратко време създаде собствен плейлист в YouTube и реорганизира интерфейса, като отстрани иконките на дисплея, които му пречат.

В морското ни пътешествие синът ми решава, че Nokia XR21 5G ще е боцман на кораб и докато за пореден път изтупвам хавлиите от купчините пясък, виждам със собствените си очи как двамата - той и Nokia XR21 5G положена в пластмасовата лодка, се отправят на пътешествие.

Снимка: Криси Димитрова

Чакай, това моят телефон ли е в корабчето играчка?

Абсолютно! Сигурна съм, че ако беше друга майка, виковете щяха да са истерични!

Докато задам команда за акостиране на суша, телефонът вече се придвижва към нея по вода. Отдъхвам си и осъзнавам, че това е и перфектният детски телефон - на разумна цена и адски здрав и водоустойчив!

Снимка: Nokia XR21 5G

Камерата също е защитена с устойчиво на надраскване стъкло Corning® Gorilla® Glass с DX+, което пропуска 98% от цялата светлина през обектива. LCD дисплеят на Nokia XR21 5G предлага висока плътност на пикселите при Full HD+, което прави видео изживяването приятно и ненапрягащо. Подходящ е и за приспиване на деца с филмчета, и за гледане на сериали.

По отношение на ежедневната употреба не открих забележки към Nokia XR21 5G. Неговата производителност е тъждествено равна на настоящите ми устройства от други марки, въпреки че е два пъти по-евтин.

Снимка: Nokia XR21 5G

Най-привлекателно за мен бе качеството на екрана. Благодарение на своя 6,49-пикселов FHD+ екран дори тегавите задачи са лесни, бързи и приятни. Особено, когато ми се наложи да напиша неотложен и дълъг имейл на крак на клавиатурата на телефона, както и къс разказ за конкурс. Екранът на XR21 5G е ярък и лек, което подобрява видимостта на буквите и цифрите.

Снимка: Криси Димитрова

Друг плюс се оказа животът на батерията - след като настроих и изпробвах функциите му близо две седмици, общо го заредих 3 пъти. Въпреки това батерията нито веднъж не се изтощи напълно.

Снимка: Криси Димитрова

Определено най-забавната част от това ревю бе тестването на устойчивостта. Издавам ви, че намерих телефона си в лапите на моята Акита, която не само душеше новото устройство, но и захапа гумените му краища. По телефона няма и следа от тази "интервенция".

Пуснах Nokia XR215G в солена вода, след което го измих със сапун и сладка вода и смея да твърдя, че това ще е любимият смартфон на активните спортисти и търсачите на силни усещания, като към последните спадат майките на палави деца.

Снимка: Nokia XR21 5G

Вероятността да изпуснеш телефона си в дълбока дъждовна локва и върху него по същото време да мине кола, е малка, но ако това все пак се случи, мисля, че - Nokia XR21 5G определено ще издържи.

Признавам си, колебаех се само при мисълта да пусна чисто нов телефон в морето. Но някак си, държейки екрана включен, за да виждам всички потенциални проблеми, му се доверих напълно и бях спокойна, когато синът ми повози Nokia XR21 5G сам в пластмасовото си корабче, а след това го "зави" с пелена от пясък.

Снимка: Nokia XR21 5G

Най-изплашена бях от зъбите на моята Акита и повярвайте - аз самата не можех да повярвам, че няма и драскотина .

Сензорният екран, високоговорителят и микрофонът работят нормално след всичко това...

Силата на Nokia XR21 5G е oчевидна. Оценявам я като неразрушима. Как иначе си обяснявате факта, че е непокътната, имайки предвид, че повечето марки смартфони могат да се счупят при обикновено падане от джоба?

И някак не мога да си простя, че сърце не ми даде да проведа последния текст - да мина върху него с колата си.

Просто Nokia XR21 5G бе толкова мил с мен, че не можех да му го причиня...

Нищо не можеше да спре моя летен Терминатор да ви разкаже своята история, а се отърва дори без драскотина... Отбелязвам, че има и 1 година гаранция на дисплея през първата година, в случай, че все пак успеете да го счупите.

*Материалът е подготвен специално за Мост Компютърс и съдържа продуктово позициониране!