#Празниците - моментите, в които сърцето ни не се свива за харочовете, било то за храна или подаръци. Сякаш цяла година сме чакали тези моменти... В България си имаме даже и приказка - "да си отпуснем душичката". На фона на осезаемо повишените цени на всичко (!) - от храна до домашни посуди и сметки, сякаш 2023 година не предвещава нищо добро във финансов аспект... Но дали е така, наистина?

През 2022 г. жилищният пазар в България се нажежи до червено, преживявайки ръстове на цените, каквито не бяхме виждали повече от десетилетие. Това е пряко следствие от високата инфлация, която накара цените на жилищата да ускорят темпа си на растеж от 8-10% през 2021 г. до над 20% през 2022 г. Средната цена на жилищата в София през третото тримесечие на база реално сключени сделки по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1470 евро/кв.м. спрямо 1425 евро/кв.м. през второто тримесечие и 1200 евро/кв.м. година по-рано.

Тоест - ако намериш апартамент под 100 хиляди евро в София си е същинска находка! 

Средна работна заплата бруто е около 1800 лева, сочи статистиката, докато среден разход на лице от домакинството е 1 962 лв. 

Успокоителното е, че София далеч не е най-скъпият град за живеене в света!

Само преди дни излезе статистика, че Ню Йорк и Сингапур се борят помежду си за първото място, което някак ни изкушава да погледнем "в чуждата чинийка", за да се успокоим, че не сме ние най-зле. Или по-скоро да добием представа какво значи по-висок стандарт на живот - твърдение, което вероятно често сте чували в разговори. Използвахме калкулатора на Numbeo, за да направим ориентировъчно сравнение. 

В резюме разходите за живот в Ню Йорк изглеждат така:

 • Прогнозните месечни разходи за четиричленно семейство са 9 668,12 лв. (5 247,06 $) без наем 
 • Приблизителните месечни разходи за един човек са 2 633,03 лв. (1 428,99 $) без наем.
 • Ню Йорк е 120,59% по- скъп от София (без наем)
 • Наемът в Ню Йорк е средно с 686,71% по- висок от този в София, средно малко над 2 000 $

Ето и резюме на разходите за живот в Сингапур: 

 • Прогнозните месечни разходи за четиричленно семейство са 7 322,37 лв. (5 344,55 S$) без наем
 • Приблизителните месечни разходи за един човек са 2 014,18 лв. (1 470,14 S$) без наем.
 • Сингапур е с 96,22% по- скъп от София (без наем)
 • Наемът в Сингапур е средно с 589,02% по- висок от този в София, 2 380$ месечно

За сравнение - резюме на разходи за живот в София: 

 • Очакваните месечни разходи за четиричленно семейство са 4 052,34 лв. без наем.
 • Месечните разходи за сам човек са 1147,02 лв без наем.
 • София е с 54,67% по- евтина от Ню Йорк (без наем)
 • Наемът в София е средно с 87,29% по- нисък от този в Ню Йорк, 829 лв за едностаен апартамент в центъра

Високите доходи и по-силният валутен курс са основните причини Сингапур и Ню Йорк да бъдат класирани на първо място за най-скъпи градове за живеене тази година. Добрата новина е, че Economist Intelligence Unit (EIU) очаква, че цените ще започнат да се понижават в някои страни, тъй като лихвените проценти "хапят" и глобалната икономика се забавя. Позитивите прогнози за от 12 декември 2022 г. 

И все пак - какво е да живееш в най-скъпите градове по света? Какво означава това, на базата на опита ни в София?

Определено не са само онези 50%, колкото определят индексите като финансова разлика в разходите...

Поглед към Сингапур

Снимка: Getty Images

Сингапур не за първи път е класиран като най-скъпият град за живеене, споделяйки първото място с Ню Йорк тази година, според Economist Intelligence Unit (EIU). Това е осми път за 10 години, в който оглавява класацията.

И Сингапур, и Ню Йорк свалиха миналогодишния лидер Тел Авив на трето място благодарение на по-високата инфлация и по-силните валути. Това сочи новото проучване на разходите за живот в световен мащаб в 172 града. Според проучването средната цена на стоките се е увеличила с повече от 3,5%, отчетено от EIU.

Ню Йорк

Снимка: Getty Images

Причините

Прекъсванията във веригата на доставки от китайската политика за нулев Covid и войната Русия-Украйна бяха две ключови причини за по-високата инфлация тази година, казва Упасана Дут, ръководител на Worldwide Cost of Living в EIU, пред CNBC.

„Тези две комбинирани заедно оказват много по-голям натиск върху достъпа до стоки и наличността на продукти, които отговарят на най-основните нужди на хората. И двете заедно след това доведоха до инфлация в целия свят“. 

Фирмата за проучвания и анализи установи, че най-рязкото увеличение на цената е на бензина. Цените на бензина са „едни от най-високите, които някога сме регистрирали в историята на нашето събиране на данни“, казва Дът.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 375 базисни пункта досега. Това даде значителен тласък на щатския долар, правейки стоките по-скъпи.

„Ню Йорк се появява в този списък за първи път. Така че щатският долар да се засили толкова много и да стигне до мястото, където е сега, е доста необичайно“, каза Дът.

Други градове в САЩ също се покачиха в индекса поради силата на "гущерите".

Лос Анджелис стигна до девето място през 2021 г. и до четвърто тази година.

Сан Франциско - който не влезе в топ 10 миналата година - сега е осмият най-скъп град за живеене.

Шест от 10-те града, които са направили най-големи скокове, също са в Съединените щати. Те включват Атланта, Сан Диего и Бостън.

"Първото място на Сингапур не беше изненада. Страната „има най-високите транспортни цени в света, благодарение на строгия правителствен контрол върху номерата на колите. Освен това е сред най-скъпите градове за дрехи, алкохол и тютюн, благодарение на успеха си като първокласно място за бизнес инвестиции“, се казва в доклада.

Градът сподели второто място с Париж миналата година, така че е „до голяма степен е там, където винаги е бил“, каза Дът.

#URBN ви представя отговорите на хора от цял свят, пребивавали в най-скъпите градове за живеене. 

Какво е да си живял в Ню Йорк и Сингапур?

"Живял съм в Ню Йорк през целия си живот и прекарах две седмици в Сингапур", споделя Янс Зуфлон. "И двата града са скъпи, но мисля, че в Сингапур получавате повече за парите си по отношение на инфраструктурата. Метрото в Сингапур е изключително чисто, безопасно, модерно, ефективно, точно и достъпно. На всичкото отгоре имат и климатици на платформите. Това е нечувано в Ню Йорк". 

Единственият недостатък на метрото в Сингапур е, че не работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Имайки предвид всички други предимства, това е солиден компромис. Метрото в Ню Йорк, от друга страна е старо, овехтяло, мръсно, опасно, неефективно, объркващо и бавно. Има климатик във вагоните, но трябва да издържите горещите лета на перона, докато чакате дълги периоди от време за влакове, които никога не идват навреме. Малко предимство, което Ню Йорк има е, че има 24/7 обслужване, но пък със значително по-рядко след полунощ.

За разлика от Сингапур, в Ню Йорк плащате една такса, за да стигнете до всяка точка на града, което е много по-икономично.

"Никога не съм симпатизирал на похвата на Сингапур да накара по-малко заможните пътуващи да страдат, принудени да плащат повече, за да пътуват до центъра на града за работа, пътувайки от далечни разстояния", казва Янс Зуфлон.

Коледа в Сингапур

Снимка: Getty Images

Сингапур е много, много по-малък от Ню Йорк.

Можете да обиколите целия град в рамките на две седмици с метрото и автобуса. Ню Йорк, за сравнение, е доста голям, обхващащ пет района, които могат да бъдат големи градове сами по себе си.

"Например, аз лично никога не съм бил в Стейтън Айлънд, въпреки че съм живял тук почти три десетилетия. Куинс, Бруклин и Бронкс все още успяват да ме изненадат. Дори тесният Манхатън има много интересни, скрити скъпоценни камъни, които просто чакат да бъдат намерени, както за туристите, така и за местните жители", споделя Янс Зуфлон.

Снимка: Getty Images

Такситата в Ню Йорк и Сингапур са доста скъпи

София 

 • Еднопосочен билет (местен транспорт) 1.60 лв
 • Месечна карта (редовна цена) 50.00 лв 
 • Начална такса такси (нормална тарифа) 2.15 лв 
 • Такси 1 км  пробег (нормална тарифа) 1.10 лв
 • Бензин (1 литър) 3.22 лв

Ню Йорк 

 • Еднопосочен билет (местен транспорт) 5.07 лв
 • Месечна карта (редовна цена) 237.71 лв 
 • Начало на такси (нормална тарифа) 8.29 лв 
 • Такси 1 км (нормална тарифа) 3.43 лв 
 • Бензин (1 литър) 1.98 лв

Сингапур 

 • Еднопосочен билет (местен транспорт) 2.74 лв
 • Месечна карта (редовна цена) 175.31 лв 
 • Начала такса на такси (нормална тарифа) 5.50 лв
 • Такси 1 км пробег (нормална тарифа) 1.37 лв 
 • Бензин (1 литър) 4.26 лв 

Сингапурците и нюйоркчаните разчитат до голяма степен на обществения транспорт, за да се придвижват, което от една страна е еко и добре. Закупуването на кола в който и да е град, всъщност, няма особен смисъл. В Сингапур е почти невъзможно да си купиш кола, не само заради цената, но и заради всички регулации около нея. В Ню Йорк купуваш кола, ако имаш пари, но плащането за паркиране винаги ще бъде източник на главоболия.

Сингапур е много по-чист от Ню Йорк

Има тежки глоби за изхвърляне на отпадъци, дори можете да бъдеш бит с пръчка за нарушаване на определени правила. Но да бъдеш бит с пръчка е много по-добре, отколкото да получиш смъртно наказание, ако са те хванали да пушиш трева. В Ню Йорк просто биха те глобили.

Метрото в Сингапур е едно от най-чистите в света, но не работи 24 часа

Снимка: Getty Images

Ню Йорк е изключително мръсен в сравнение със Сингапур. Купчини боклук по-високи от вас по уличните ъгли и тротоарите. Има орди от бездомни хора, които тормозят за пари, крещят, ако не дадете рестото си... Бездомници са навсякъде, включително в метрото, особено през лютата зима. Получавате безплатно забавление в метрото: Певци, танцьори, луди хора, мариачи, пияници, проповедници, търговци, всички те придружават вашето пътуване.

Сингапур е по-безопасен в сравнение с Ню Йорк

Въпреки че Ню Йорк е относително безопасен, можете да си навлечете проблеми, ако попаднете в грешния квартал в грешния момент. Ню Йорк е мултикултурен. Той е дом на Обединените нации и всеки квартал е малък свят сам по себе си. Търсите допир с руската култура? Насочете се към Брайтън Бийч. Искате да хапнете автентична мексиканска храна? Вземете влак 7 до Roosevelt Avenue. Мотае ви се с хипстъри? Разходете се по Бруклинския мост до Уилямсбърг. В Ню Йорк има всички етнически, религиозни и национални групи в света. Били ли сте някога любопитни да срещнете уйгури или бухарски евреи от Узбекистан? Техен дом е Ню Йорк, колкото и малка да е действителната им общност. 

Сингапур, по същество, е дом на три основни раси: китайска, малайска и индийска. Ако не вярвате, попитайте местен дали можете да видите личната му карта. Най-вероятно ще бъде посочен в нея като един от гореспоменатите. Сингапур наистина има доста голяма емигрантска общност, съставляваща около 40% от населението.

Облужването в Сингпур в икономическа класа

Снимка: Getty Images

"Аз лично нямах възможност да общувам с експати, така че ако не искате да излизате с местните жители, сигурен съм, че можете да опитате общността на експатите. Храната в Сингапур е така нареченаат "улична храна" -  китайска, индийска и малайска кухня. Ако не сте голям фен на азиатската храна, има тонове западни франчайзи като Hooters и TGIF в централните райони като Clarke Quay" споделя Янс.

В Ню Йорк кухнята е от цял ​​свят и е по-забавно! 

Най-добрата! От камиони за храна до изискани ресторанти, можете да намерите всичко там.

Спортни събития: почти никакви в Сингапур, но пък не видях в Ню Йорк може да гледате мачове на Янките, Метс, Никс, Нетс, Джетс, Джайънтс, Рейнджърс, Ред Булс, NYCFC и т.н. Ако сте наистина голям фен на спорта, Ню Йорк бие Сингапур с голяма преднина.

Ресторанти в Ню Йорк: 

 • Храна, евтин ресторант 46.07 лв
 • Храна за 2 души, Ресторант от среден клас, Тристепенен 184.27 лв
 • McMeal в McDonalds (или еквивалентно комбинирано хранене) 18.43 лв
 • Домашна бира (0,5 литра наливна) 14.74 лв
 • Вносна бира (бутилка 0,33 литра) 18.43 лв
 • Капучино (обикновено) 9.70 лв
 • Кола/Пепси (бутилка 0,33 литра) 5.02 лв
 • Вода (0,33 литра бутилка)

Ресторанти в Сингапур: 

 • Храна, евтин ресторант 20.54 лв
 • Храна за 2 души, Ресторант от среден клас, Тристепенен 123.26 лв
 • McMeal в McDonalds (или еквивалентно комбинирано хранене) 11.30 лв
 • Домашна бира (0,5 литра наливна) 13.70 лв
 • Вносна бира (бутилка 0,33 литра) 16.44 лв 
 • Капучино (обикновено) 8.36 лв
 • Кола/Пепси (бутилка 0,33 литра) 2.81 лв
 • Вода (0,33 литра бутилка)

Ресторанти в София: 

 • Храна, евтин ресторант 20.00 лв
 • Храна за 2 души, Ресторант от среден клас, Тристепенен 75.00 лв 
 • McMeal в McDonalds (или еквивалентно комбинирано хранене) 12.00 лв
 • Домашна бира (0,5 литра наливна) 3.50 лв
 • Вносна бира (бутилка 0,33 литра) 5.00 лв 
 • Капучино (обикновено) 3.61 лв
 • Кола/Пепси (бутилка 0,33 литра) 2.28 лв
 • Вода (0,33 литра бутилка)

Купоните са в Ню Йорк!

Можете да се окажете в някои от най-ексклузивните клубове в света или да скочите с главата напред в бар за гмуркане. Има за всеки по нещо.

Парти сцената в Сингапур изглежда се грижи само за богатите. 

Ню Йорк

Снимка: Getty Images

И Ню Йорк, и Сингапур изглеждат като места, където парите говорят и всичко опира до социален статус. Трудно е да намериш истински приятели, които не те питат постоянно как изкарваш парите си или какво могат да измъкнат от теб. И двамата имат ужасен баланс между работа и личен живот и ако не работите 80 часа седмично, хората мълчаливо ви съдят. Предполагам, че ако сте работохолик, който не се интересува от баланса между работата и личния живот, и двете места ще свършат работа. Въпреки че мисля, че Ню Йорк е по-добър от гледна точка на кариерата, докато Сингапур ви дава екзотичния експатски начин на живот в Азия.

И двата града имат своя дял от истински забележителности и туристически капани. Сингапур наистина направи всичко възможно, за да измисли някои превъзходни туристически атракции като Marina Bay Sands, Flyer, целия остров Sentosa и т.н. 

Според Хю Сун, жител на Ню Йорк, Сингапур има много по-добри работни предимства и здравна застраховка. Рядко се налага да чакате дълго време, за да си уговорите час за лекар. Работната среда е много по-приятелска в Сингапур, с по-малко интриги и по-истински взаимоотношения.

Стратегът на Start Up-и Маш Бонигала споделя, че:

Ню Йорк е само за несемейни, за разлика от Сингапур.

Пикник в Сингапур по време на пандемията

Снимка: Getty Images

"В Сингапур всичко е ефективно и качеството на живот е много по-добро. Икономиката е строго контролирана и управлявана и следователно ще бъдете относително по-стабилни. В Ню Йорк ще намерите хаос. Икономиката е изпусната, а бедността и престъпността са много по-разпространени. И да, времето в Сингапре е хубаво и приятно!" допълва Бонгиала. 

Бившият инвестиционен банкер Скоро Теик Онг, подчертава, че що се отнася до уседналост, къщите и апартаментите са по-големи в Сингапур. Апартаментите обикновено са места с пълно оборудване, с плувни басейни, сауна, тенис кортове и места за барбекю. Апартаментите в Ню Йорк обикновено са зле оборудвани, със скъпи такси за охрана и фоайе с климатик.

"Разходите за притежание или наем в Сингапур са по-евтини. За сингапурците също има възможност да притежават обществени жилищни апартаменти (за разлика от Ню Йорк), които са по-малко от половината от цената на частните апартаменти. Качеството на тези апартаменти сега е много добро и намалява разходите за живот на средния сингапурец" , казва Теик Онг. 

Карън Тейър, семейна от Ню Йорк, разказва, че на първо място е невероятно скъпо.

"Съпругът ми и аз живеем в апартамент от 650 квадратни фута в Челси, който е квартал в Манхатън, и плащаме 4000 долара на месец наем. Този наем е типичен за голяма част от Манхатън, освен ако не наемате четириетажна сграда. Има по-ниски наеми в Харлем, но това започва да се променя. Шумно е. Шумът е навсякъде. Движението, клаксони, влакове на метрото, сирени, шумни хора. Отнема известно време за адаптиране. Но работа има. Това е трудов град. Много хора работят повече, отколкото е допустимо,  независимо дали за да получат прословутите големи корпоративни и адвокатски заплати или са на три работни места, за да се справят. Това прави града невероятно зает и фокусиран", каза тя. 

Коледен шопинг в Ню Йорк

Снимка: Getty Images

"Ню Йорк е разнообразен. Говорят се над 800 езика, а облеклото, навиците и храната са от почти всяка световна култура. Говорейки за безопасност, Ню Йорк е най-безопасният голям град в САЩ и един от най-безопасните големи градове в света. Разхождам се из Манхатън, от Харлем до финансовия квартал, по всяко време през нощта или през деня и никога не съм се чувствал несигурен", казва Тейлър.

Ню Йорк е пешеходен град. 

За $2,75 и можете да отидете навсякъде, дори на плажа. Влаковете на метрото са претъпкани.

О, и парковете!

Коледен шопинг в Ню Йорк

Снимка: Getty Images

Юниън Скуеър. Уошингтън Скуеър, малкият Стювесант Парк, Медисън Скуеър, списъкът е дълъг и те са прекрасни места за спиране, почивка и забавление. И разбира се, Сентрал парк. Можете да прекарате цял неделен следобед там, разхождайки се, хапвайки и посещавайки зоологическата градина и забавлявайки се безплатно.

Какво е времето?

Времето в Ню Йорк е променливо, има сняг през зимата и влага през лятото. Но пролетта и есента са прекрасни. Навсякъде има цветя и бризът от река Хъдсън е приятен. Реки, плажове, дълги разходки по пристанището. Чайки. Ню Йорк е заобиколен от вода.

Ню Йорк

Снимка: Getty Images

Времето в Сингапур е горещо и влажно.

"Все едно лятото в Ню Йорк, но през цялата година, с малко дъждове от време на време".

Зимите в Ню Йорк са жестоки и не са за хора със слаби сърца. Ако сте от топла страна, съветвам ви да не оставате в Ню Йорк през зимата. Есента в Ню Йорк е красива, нещо, което Сингапур никога не може да постигне.

Зимният сезон в Сингапур

Снимка: Getty Images

Обноските, обаче...

Джоузеф Лий казва, че е живял в Сингапур през целия си живот - преживял е расовите бунтове от 60-те години, бил е свидетел на неравните пътища и донякъде неорганизираната транспортна система, трансформирана в толкова много скоростни пътища - PIE, KPE, MCE с добра транспортна система от MRTs (метро) автобуси и такситата. Видял е с очите си как кампонгите и къщите с цинков покрив от 60-те се превръщат в HDB блокове, апартаменти и поземлени имоти днес.

"Накратко, бях свидетел от първа ръка на трансформацията на Сингапур от трети свят в напреднала под ръководството на покойния г-н Лий Куан Ю и други способни министри и лидери. Въпреки че се гордея с бързия напредък, който тази "малка червена точка" постигна за сравнително кратък период от време, има само едно нещо, което ме притеснява много в Сингапур. Този проблем изглежда се задълбочава и ако нищо не се направи, без значение колко сме богати, дали познаваме IT бинеса или сме първи в математиката, има едно много важно качество, което силно липсва в тази страна:

Благосклонност като нация

Сингапур

Снимка: Getty Images

"Шофирам ежедневно и това, което ме отблъсква при много шофьори тук, е нетърпението и нелюбезното отношение към другите участници в движението - неподаване на сигнал при смяна на лентата, неподаване на сигнал при потегляне от неподвижно място, като например паркинг, което може да причини злополуки, тъй като другите шофьори не са наясно, че кола е на път да "изхвърчи" от паркинга; ненужно натискане на клаксони и мигане на фарове, недаване на път на други шофьори, които трескаво сигнализират за смяна на лентата и най-вече - незаконно паркиране край пътя, където има зигзаг или жълта линия, защото ги мързи да намерят близък паркинг тъй като бързат да "изберат" (резервират) място за храната си! Това не е всичко. Имаше неотдавнашен инцидент на двойка, която безсрамно тормози възрастен мъж, бутащите се в транспорта, за да излязат първи, студенти в униформи, които крещят и предизвикват суматоха на обществени места... Да, може да сме напреднали финансово и икономически, но се страхувам, че може да се превърнем в богата, но груба нация, ако не се направи нищо, за да се образоват сингапурците за благочестив живот.

Заради прогреса ли Сингапур стана груб и нелюбезен?

Време е да започнем кампания, озаглавена "Бъди милостив сингапурец", казва още господин Лий.  

Какво се случва с другите градове от индекса на EIU?

Руските градове Москва и Санкт Петербург са се издигнали съответно с 88 и 70 места в класацията за най-скъпи градове - двата града бележат най-големи скокове, показва проучването. Сега Москва е на 36-то място, а Санкт Петербург на 73-то.

"Капиталовият контрол, потискането на вноса и конвертирането на европейските газови плащания в рубли поддържат стойността на местната валута", каза EIU.

Освен това западните санкции срещу Русия доведоха до "изключително висока" инфлация там, каза Дът.

Прогноза за инфлацията за 2023 г е позитивна

Инфлацията вероятно ще започне да намалява скоро, казват от EIU. Дори прогнозират спад от средно 9,4%, започнал още тази година до 6,5% през 2023 г.

Кои са останалите в Топ 10?

Ето кои са най-скъпите градове в света за живеене, според проучването на EIU Worldwide Cost of Living за 2022 г.

1. TIE — Сингапур

1. TIE — Ню Йорк

3. Тел Авив

4. TIE — Хонконг

4. TIE - Лос Анджелис

6. Цюрих

7. Женева

8. Сан Франциско

9. Париж

10. TIE — Копенхаген

10. TIE - Сидни

Един съвет: Никога не забравяйте "скъпата част". Най-добре е да имате уредена работа, ако отивате да живеете в Ню Йорк и Сингапур! Както и в София, повечето хора работят усилено, за да оцеляват!